energie met cadeau of cashback

Energie met cadeau of cashback: voordelig of een wassen neus?

Femke 12 mei 2021
Leestijd 4 minuten Categorie: Energie,

Energie met een cadeau: bij het afsluiten van een nieuw contract voor energie geven energieleveranciers steeds vaker een cadeau, cashback of hoge korting weg. Het gaat daarbij om bedragen van 200 tot wel 500 euro. Het lijkt mooi, maar toch vragen veel consumenten zich af of je hier echt voordeel van hebt. Betaal je dit niet toch op een of andere manier zelf, is vaak de gedachte.

Waarom geven energieleveranciers eigenlijk cadeaus weg? Waarvan betalen ze dat allemaal? En stel dat je een verleidelijk aanbod krijgt, met een mooi cadeau of hoge korting van een energiemaatschappij, waar moet je dan op letten?

Waarom een cadeau bij energie?

Alle energieleveranciers willen natuurlijk graag nieuwe klanten. Het doel van cadeaus weggeven is om klanten die twijfelen over een nieuw contract over de streep te trekken. Sinds de liberalisering van de energiemarkt is de concurrentie groot en is de energiemarkt continu in beweging. Voorheen bleven consumenten uit gewoonte jarenlang bij dezelfde energieleverancier, maar tegenwoordig stappen steeds meer klanten van energiebedrijven jaarlijks over. Een cadeau, cashback of korting kan net de doorslag geven om te kiezen voor een bepaalde gas en licht leverancier.

Wat geven energieleveranciers zoal weg aan nieuwe klanten:

  • Korting: dat kan een introductiekorting zijn, bijvoorbeeld alleen over de eerste zes maanden of een korting over de hele looptijd van het contract.
  • Cadeau: bijvoorbeeld een iPad of ander artikel, vaak met een luxe uitstraling. Of een cadeaukaart voor bijvoorbeeld bol.com of Wehkamp ter waarde van soms wel honderden euro’s.
  • Cashback: een eenmalig vast bedrag dat op je rekening wordt gestort.

De beste energie cadeaus en cashbacks op dit moment

Energiedirect aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 260 euro korting / cashback!

Coolblue Energie aanbieding
1 Jaar Zeker

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Nu € 200 Coolblue tegoed!

Nu 200 euro tegoed voor de Coolblue webshop bij een 1 jarig contract!
Bovenop tot 250 euro korting op energiebesparende producten!

Essent aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groen stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 310 euro korting / cashback!

UnitedConsumers aanbieding
1 jaar vast tarief

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

125 euro extra korting / cashback!

Energiecontracten met een dynamisch tarief:

Waar worden deze cadeaus, cashbacks en kortingen bij energie van betaald?

De kortingen en cadeaus kosten de energieleveranciers geld. Wie betaalt dat? Om met de deur in huis te vallen: uiteindelijk betalen de klanten dat meestal zelf. Het komt vaak voor dat bij contracten waarbij de energieleverancier cadeaus of kortingen aanbiedt hogere tarieven gelden dan bij contracten zonder cadeaus of kortingen.

Een bekend voorbeeld is een energieleverancier die een iPad cadeau gaf. Het ging daarbij om een driejarig contract met vaste leveringskosten van zo’n € 29,- per maand. De waarde van de iPad was € 399. Aan het eind van de looptijd heeft de contractant € 1.044,- aan vaste leveringskosten betaald. Hiermee heeft de energiemaatschappij de kosten van de iPad ruim terugverdiend.

Waar moet je op letten bij contracten met een cadeau of korting?

Kijk niet alleen naar de cadeaus en bonussen die je krijgt. Hoe aantrekkelijk cadeaus en kortingen ook lijken, uiteindelijk gaat het om wat je betaalt onder de streep. Let altijd op de volgende punten bij verleidelijke aanbiedingen:

  • Kijk altijd naar de energietarieven die worden gerekend. Als deze veel hoger zijn dan bij andere energiemaatschappijen, doet dat de waarde van je cadeau of korting al snel teniet.
  • Let op de contracttermijn. Stel je krijgt een cashback van 200 euro bij een contract van 5 jaar. Dat levert je maar 40 euro korting per jaar op. Een cashback van 100 euro bij een éénjarig contract levert je dan meer op. Bovendien kun je dan na een jaar weer opnieuw overstappen, met misschien weer een andere mooie welkomstpremie of cadeau bij energie.
  • Let er bij kortingen altijd op hoe lang de korting geldig is. Een hoge korting op de eerste zes maanden van een driejarig contract kan minder waardevol zijn dan een lagere korting over de hele looptijd.
  • Let ook op de voorwaarden. Het komt vaak voor dat de korting of het cadeau afhankelijk is van de duur van het contract. Denk er dus aan dat je jouw contract uitzit, anders is de kans groot dat je de bonus niet krijgt of dat je cadeau in rekening wordt gebracht.

Eerlijk en transparant prijzen vergelijken van energiecontracten

Wat levert een cadeau bij energie nu echt op? Om te weten wat nu echt het voordeligste contract is, moet je eerlijk en transparant de totale bedragen per maand of per jaar vergelijken. In onze vergelijker zie je wat een energiecontract onder de streep kost. Verreken korting, cashback of cadeau en zie direct of een aanbieding inderdaad wel zo aantrekkelijk is als het lijkt.

Vergelijk energie met of zonder cadeauVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

groene stroom uit het stopcontact
Hoe komt groene stroom uit jouw stopcontact?

Eric 17 september 2019

Een vraag die wij zo nu en dan krijgen is: hoe zorgt de energieleverancier er voor dat precies dat groene stroom uit mijn stopcontacten komt? Bij het wisselen van aanbieder of contract gebeurt er immers niets met de aansluiting op de elektriciteitskabel of de meter. Ik blijf aangesloten op dezelfde kabel als mijn buurman die gewoon grijze stroom afneemt.

energieplafond in Nederland
Met het prijsplafond voor energie moet de energierekening betaalbaar blijven

Femke Update: 10 november 2022

Het is de laatste tijd het gesprek van de dag: de hoogte van de energierekening. Voor veel huishoudens dreigen betalingsproblemen. De overheid stelt daarom een prijsplafond voor energie in. We lichten dit hier uitgebreid voor je toe.

prijsplafond uitleg
Het prijsplafond voor energie blijkt zeer complex, hoe werkt het?

Femke 23 december 2022

Vanaf 1 januari 2023 gaat het prijsplafond voor gas en stroom in. Wat in eerste instantie simpel leek, blijkt in de praktijk zeer ingewikkeld. Dat geldt zowel voor de consumenten als voor de energieleveranciers.Wat maakt het prijsplafond voor energie zo ingewikkeld en hoe gaat het werken?

warmtepomp weetjes
Warmtepomp- en andere weetjes over duurzame energieoplossingen

Frank 30 november 2021

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Voor steeds meer mensen is dit een aanleiding om eens te kijken naar de mogelijkheden van energiebesparende en duurzame oplossingen. Zonnepanelen, een warmtepomp, of toch eerst maar je woning isoleren?