Frank 16 juli 2019 Categorie: Energie,
Energieleverancier Greenchoice heeft bij het windmolenpark Hartelkanaal een gigantische batterij in gebruik genomen voor de opslag van windenergie. De locatie van dit windmolenpark ligt in de Rotterdamse haven. Met een opslagcapaciteit van 10 Megawattuur (MWh) is dit een zeer forse batterij met een omvang van wel zes zeecontainers.
Nederland wekt steeds meer duurzame energie op
Gelukkig wordt in ons land steeds meer energie op een duurzame manier opgewekt. We gebruiken daarvoor in Nederland voornamelijk wind en zonne-energie. Met deze overschakeling naar duurzame energie hebben we er echter ook een probleem bijgekregen. Hoe kunnen we deze energie het beste opslaan? Met wind en zonne-energie zijn we namelijk geheel afhankelijk van het weer. ‘s Nachts is er geen zon, en als het windstil is heb je niets aan windmolens. Daarnaast zijn er ook periodes van overcapaciteit die onbenut blijven. En dat is erg jammer.
Met het plaatsen van grote batterij systemen kunnen we de overcapaciteit opslaan voor later. We kunnen de energie dan gebruiken op windstille, mistige dagen als de wind en zonne-energie het laten afweten.
68 gigawattuur per jaar
De overstap naar duurzame energie wordt hierdoor stabieler. Dat is erg belangrijk om de transitie succesvol te laten verlopen. Het aandeel groene stroom kan daarna uitgebreid worden.
Momenteel is het windmolenpark Hartelkanaal, dat eigendom is Greenchoice, goed voor 68 gigawattuur per jaar. Dat gebeurt met behulp van acht windturbines in de Rotterdamse haven. Met de ingebruikname van de batterij kunnen de molens ook energie leveren als er een overcapaciteit is, waardoor het hele systeem steeds effectiever zal worden. Het is niet langer nodig om windmolens uit de wind te draaien en stil te zetten. Gelukkig is er nu een einde gekomen aan deze verspilling.
Werken aan een stabieler Europees energienetwerk
Greenchoice is van plan om ook bij andere windmolenparken dergelijke megabatterijen te plaatsen, als het project in Hartelkanaal succesvol is gebleken. Dit is nodig om het Europese stroomnet in balans te houden en Greenchoice wil daar graag een bedrage aan leveren.
De laatste jaren worden opslagbatterijen steeds vaker ingezet. Nieuw is het systeem dus niet. Ze worden al langer gebruikt, maar dan op veel kleinere schaal en als tijdelijke elektriciteitsvoorziening. Denk hierbij aan evenementen, festivals en concerten. Maar ook als stroomvoorziening op plaatsen waar nog geen stroom is, zoals op een bouwwerf. De batterij vervangt hierbij de milieubelastende en lawaaierige dieselgenerator.
Wil jij ook voor duurzame energie gaan?
Als je zelf ook je steentje wilt bijdragen aan een betere en schonere wereld met duurzame energie dan kan dat. Je kiest dan het beste voor een energieprovider die een zo groot mogelijk aandeel groene stroom levert.
Doe de test!!
In de vergelijker voor energie kun je aangeven wat je wilt. Kies voor “duurzame energiepakketten” en kijk welke aanbieder als beste uit de bus komt.
Over de auteur
Frank Venendaal
Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.
Tags
- Greenchoice
Gerelateerde artikelen
Cv-ketels nog steeds populair, ondanks dat we van het gas af moeten
Femke 7 september 2020
In 2019 steeg de verkoop van cv-ketels, en dat al voor het zesde jaar op rij. Best opmerkelijk als je weet dat de regering wil dat we in de toekomst gasloos gaan leven. Nederland van het gas af: het gaat tot nu toe niet bepaald vanzelf. Gaat het op deze manier wel lukken om de doelstelling van het regeringsbeleid te halen: Nederland aardgasvrij in 2050?
Einde voor Enstroga: de tweede energieleverancier in problemen door hoge gasprijzen
Eric 10 november 2021
Opnieuw staat een Nederlandse energieleverancier op het punt van omvallen. Het energiebedrijf Enstroga heeft de Autoriteit Consument & Markt op eigen initiatief verzocht de leveringsvergunning in te trekken omdat het bedrijf niet meer garant kan staan voor een betrouwbare energielevering. De vergunning is daarom per 12 november ingetrokken.
Een uurtarief voor stroom, wordt dat de toekomst?
Eric Update: 21 februari 2023
Je ziet steeds vaker aanbiedingen voor stroom tegen een flextarief. Volgens kenners van de energiemarkt wordt dit het tarief van de toekomst. Maar wat houdt een flextarief of uurtarief voor stroom nu eigenlijk precies in? Wat is het verschil met een variabel tarief?
Een nieuw groen energiebedrijf: Coolblue Energie
Femke 28 januari 2021
Vanaf heden is er een verrassende nieuwe energieleverancier op de markt: Coolblue Energie. Eerder was de bekende webwinkel al in de markt van zonnepanelen gestapt, waar nu dus een heus energiebedrijf bij komt. Coolblue wil het met de eigen energiemaatschappij anders doen dan de andere leveranciers.