lagere energietarieven variabel

Variabele stroom- en gastarieven per 1 januari opnieuw omlaag

Femke 19 december 2020
Leestijd 3 minuten Categorie: Energie

Voor het derde half jaar op rij dalen per 1 januari 2021 de energietarieven opnieuw. Het gaat om de variabele tarieven, maar dit heeft ook invloed op nieuwe contracten met vaste tarieven. De tarieven lagen de afgelopen tijd al op een laagtepunt en de aankomende daling is dan ook gering, mede doordat juist de netbeheerkosten zullen stijgen. Als je dit tegen elkaar afzet zal het dit keer om daling gaan van gemiddeld ongeveer 4 euro op jaarbasis.

Gastarieven dalen meer dan stroomtarieven

Vooral de tarieven voor gas dalen per 1 januari. Daarmee zijn volgens vergelijkingssite Pricewise deze tarieven de laagste ooit. Alhoewel wij van KiesZeker bij “ooit” onze vraagtekens zetten, zijn de tarieven in ieder geval wel lager dan het laagtepunt in 2016.

Voor de stroomtarieven, die in 2017 op het laagste punt in jaren lagen, geldt dat dit laagtepunt op dit moment nog niet in zicht is.

Het scheelt wel per energieleverancier of er een verlaging is en hoeveel de deze dan zal zijn. Zo gaan bijvoorbeeld bij Vattenfall de vaste leveringskosten juist omhoog waardoor de daling onderaan de streep minder is. Bij Eneco blijven de vaste leveringskosten gelijk, maar is de daling van de variabele gas en licht tarieven juist weer minder dan bij Vattenfall.

Interessante energieaanbiedingen op dit moment

NextEnergy aanbieding
Dynamisch inkooptarief

Groene stroom en gas
tegen inkoop-dagtarief
altijd opzegbaar

1
UnitedConsumers aanbieding
Variabel tarief 5% korting

Nederlandse windenergie
en gas
per maand opzegbaar

2
Frank Energie aanbieding
Dynamisch inkooptarief

Groene Nederlandse stroom
en gas
per maand opzegbaar

3
Vattenfall aanbieding
Variabel tarief

Stroom & Gas
Modelcontract
per maand opzegbaar

4

Oorzaak van de doorzettende daling

Als hoofdoorzaak van de aanhoudende daling van energieprijzen kan de coronacrisis worden aangewezen. Doordat in een groot deel van de wereld het openbare leven nog steeds op een laag pitje draait is ook de vraag naar energie sterk gedaald. Zo zijn veel bedrijven en fabrieken gesloten en wordt er nog nauwelijks gereisd. Doordat de energievraag daalt ontstaan er overschotten gas en olie, met als gevolg dat de prijzen dalen.

Netbeheerkosten stijgen

De kosten die de netbeheerders via de energienota in rekening brengen zullen in 2021 juist stijgen. Hoeveel deze stijging zal zijn verschilt per netbeheerder, maar bij een gemiddeld energieverbruik zal dit op jaarbasis enkele euro’s tot enkele tientjes zijn.

De netbeheerkosten, ook wel transporttarieven genoemd, worden in rekening gebracht voor het onderhouden, vernieuwen en operationeel houden van het netwerk voor elektriciteit en gas. De komende jaren zullen deze kosten geleidelijk stijgen doordat netbeheerders fors moeten investeren in hun netwerk, onder andere als gevolg van de energietransitie.

netbeheer elektriciteit

Door de energietransitie moeten netbeheerders flink investeren.

Wellicht valt de energierekening toch hoger uit in 2021

Ondanks de doorzettende daling van de energietarieven zou de energierekening in 2021 echter wel iets hoger kunnen uitvallen. Dit komt dan vooral doordat we in ons eigen huishouden door de coronacrisis juist meer energie verbruiken.

Nu we weer in een strenge lockdown zitten, blijven en werken we zoveel mogelijk thuis. Daardoor gebruiken we ten eerste meer energie voor de verwarming, iets wat in de eerste golf wellicht minder speelde doordat het voorjaar was. Ten tweede gebruiken we meer stroom door het computergebruik bij het thuiswerken en we kijken waarschijnlijk meer televisie.

Het hangt er verder echter vanaf of we een koude of een zachte winter krijgen. In geval van een zachte winter zal de uiteindelijk energierekening waarschijnlijk toch meevallen.

Door thuis blijven en werken is de rekening wellicht toch hoger

Het hangt er ook vanaf of we een koude of een zachte winter krijgen.

Overstappen loont altijd

Om de energierekening toch zo laag mogelijk te houden is overstappen van energieleverancier het blijvende advies. Door overstappen sluit je een nieuw energiecontract af met de op dat moment geldende tarieven. Aangezien die op dit moment dus erg laag zijn profiteer je daar bij een vast contract gedurende de hele looptijd van.

Bijkomend voordeel is dat je bij overstappen ook nog eens kunt profiteren van een welkomstbonus in de vorm van extra korting of een flinke cashback. Dit kan je tot wel honderden euro’s voordeel opleveren op de energie jaarrekening!

Vergelijk energiecontractenVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Bronvermelding

  • Pricewise

Tags

  • Vattenfall
  • Eneco

Gerelateerde artikelen

overstappen op vast energietarief
Wat is wijsheid? Dit jaar nog een nieuw energiecontract nemen of niet?

Eric 15 december 2021

Na de historisch lage energieprijzen van vorige jaar is de prijs dit jaar gestegen tot de recente recordhoogtes. De laatste weken zien we vooral veel schommelingen in de gasprijs. Wat is nu wijsheid als je nog op een variabel tarief zit of als je energiecontract afgelopen is of bijna afloopt?

cv ketel nog steeds populair
Cv-ketels nog steeds populair, ondanks dat we van het gas af moeten

Femke 7 september 2020

In 2019 steeg de verkoop van cv-ketels, en dat al voor het zesde jaar op rij. Best opmerkelijk als je weet dat de regering wil dat we in de toekomst gasloos gaan leven. Nederland van het gas af: het gaat tot nu toe niet bepaald vanzelf. Gaat het op deze manier wel lukken om de doelstelling van het regeringsbeleid te halen: Nederland aardgasvrij in 2050?

gasprijzen dalen niet
De kans dat de gasprijzen op korte termijn zullen dalen is klein

Femke 24 februari 2022

Sinds de gasprijzen eind vorige jaar een zeer snelle en ongekende stijging lieten zien is de energiemarkt uiterst onzeker. Analisten verwachtten enkele maanden geleden nog dat de prijzen bij het aanbreken van het voorjaar weer zouden dalen, maar de situatie is nu heel anders.

nuon wordt vattenfall
Merknaam Nuon wordt geleidelijk Vattenfall

Eric 18 maart 2019

Nuon is begonnen met diverse campagnes om bekend te maken dat de nieuwe naam Vattenfall wordt. Er zijn radio en TV campagnes gestart en ook in de communicatie naar klanten wordt voortaan de naam Vattenfall genoemd. Nu worden nog beide namen gebruikt, het logo bevat nu bijvoorbeeld de naam Nuon én Vattenfall, maar het is de bedoeling dat op termijn de naam Nuon helemaal verdwijnt.