tips voor thuiswerken

Thuiswerken: tips voor snel internet en goede wifi

Frank 18 december 2020
Leestijd 5 minuten Categorie: Internet & TV

Dit jaar werken we meer dan ooit thuis. Het ziet er niet naar uit dat deze trend op korte termijn omslaat. Sterker nog, de verwachting is dat thuiswerken een blijvend fenomeen is en zelfs nog verder groeit.

Het massale thuiswerken is relatief nieuw, en dat betekent dat er nog veel mogelijkheden voor verbetering zijn. Ergernis nummer één is bijvoorbeeld een trage of haperende internetverbinding. Er zijn nog veel meer verbeterpunten, maar gelukkig kun je veel zelf doen om thuiswerken aangenamer te maken. Lees hieronder onze tips voor een betere internetsnelheid én prettiger thuiswerken!

Controleer je snelheid

Geen enkele verbinding is perfect en het kan altijd gebeuren dat je verbinding een keer wat trager is. Dat kan aan je verbinding liggen, maar ook aan de website die je bezoekt, je provider, je browser en zo zijn er nog veel meer mogelijke oorzaken. Is je verbinding regelmatig of structureel traag, dan wordt het tijd dit aan te pakken.

Begin met een snelheidstest: vrijwel elke internetprovider biedt de mogelijkheid de snelheid van je verbinding te testen of gebruik de snelheidstest die wij hieronder aanbieden. Vergelijk vervolgens de snelheid die de test laat zien met de snelheid die in het contract van je provider staat. Is de geteste snelheid veel lager dan in je contract staat, dan kun je het beste verhaal halen bij je provider. Die levert immers niet waar je voor betaalt. Klopt de snelheid wel, dan is deze blijkbaar te laag voor jouw gebruik. Overweeg dan je pakket te upgraden.

Doe hier de snelheidstest!

Test de snelheid van je internetverbinding hier. Voor een betrouwbaar resultaat: zorg dat je op het moment van de test geen andere dingen op het internet doet, zoals downloaden, streamen of videobellen.

check je internetsnelheid

Vier mogelijke verbeterpunten

Voordat je gaat upgraden, zijn er vier punten die vaak snelheidswinst opleveren en die je vrij makkelijk zelf kunt checken:

  1. Kijk of je router verplaatsen helpt: bij wifi thuis kan het soms uitmaken waar je router staat ten opzichte van je werkplek. Dit kun je simpel zelf testen door een tijdje vlak naast je router te werken. Merk je dat je verbinding sneller is als je vlakbij je router zit? Verplaats dan je router en zorg er daarbij voor dat de afstand tussen de pc of laptop waarmee je werkt en de router zo kort mogelijk is. Ook obstakels zoals muren, deuren en plafonds kunnen voor storingen of snelheidsverlies zorgen. Apparatuur die ook met radiogolven werkt, zoals een babyfoon of magnetron, kunnen het wifi-signaal verstoren. Werk je dus via wifi, zorg dan dat er geen apparaten die met radiogolven werken in de buurt van je router staan. Wat ook nog kan helpen is je router hoger plaatsen, dus bijvoorbeeld op een kast in plaats van op de grond.
  2. Wijzig de frequentie: er zijn 2 frequenties die gebruikt worden voor internetverbindingen: 2,4 GHz en 5 GHz. Standaard staan routers vaak ingesteld op 2,4 GHz. Wijzigen naar 5 GHz levert vaak snelheidswinst op. Raadpleeg voor het instellen van de frequentie de handleiding van je router.
  3. Gebruik een ander kanaal: op je router kun je ook instellen welk wifi-kanaal je gebruikt. Als je bijvoorbeeld met meerdere buren op hetzelfde wifi-kanaal zit, werkt dat vertragend. Hoe kom je hier achter? Met een wifi analyse app die je gratis kunt downloaden, kijk in de Play Store of App store. Raadpleeg voor het daadwerkelijk aanpassen van de kanalen de handleiding van je router.
  4. Gebruik een kabel: wifi is gevoeliger voor storingen en snelheidsverlies dan vaste verbindingen. Met je pc of laptop via een kabel gebruikmaken van internet is minder storingsgevoelig.

Soms is het oplossen van snelheidsproblemen vrij makkelijk.

Voordat je gaat upgraden, zijn er vier punten die vaak snelheidswinst opleveren.

Je werkplek voor thuiswerken

Naast internetsnelheid zijn er nog veel meer factoren die een rol spelen bij prettig en productief thuiswerken. Vergeet daarbij niet dat veel van deze factoren persoonlijk zijn: de een is nu eenmaal sneller afgeleid dan de ander, en ook de mate waarin mensen graag alleen werken, of interactie met collega’s nodig hebben verschilt.

Wat wel voor iedereen geldt: zorg dat je thuis je werkplek zo inricht dat het voor jou prettig werken is. Een aparte kamer is fijn, om werk en privé beter te scheiden, maar niet iedereen heeft daar de ruimte voor. Heb je weinig ruimte in huis en inspiratie nodig voor het inrichten van je thuiswerkplek? Wat je op weg kan helpen is kijken hoe anderen dit hebben opgelost. Zoek bijvoorbeeld op ‘thuiswerkplek’ op Pinterest of Instagram.

thuiswerken in de woonkamer

De woonkamer is niet altjd de beste plek voor thuiswerken.

Vier handige tips voor thuiswerken

Naast hoe je jouw werkplek inricht zijn er nog een aantal dingen die je zelf kunt doen om prettiger thuis te werken:

  1. Extra beeldscherm. Werk je veel met een laptop? Lang achter een laptop werken is niet goed voor je ogen en voor je houding. Volgens arbo-richtlijnen moet  je beeldscherm ongeveer 50 tot 70 centimeter voor je staan en de bovenkant in een rechte lijn met je ogen staan. Vaak haal je dat met een laptop niet. Wat je kunt doen is je laptop op een verhoging zetten, maar nog mooier – maar ook duurder - is een tweede beeldscherm: een groter scherm van hogere kwaliteit dat je aansluit op je laptop. Beter voor je ogen en voor je houding.
  2. Videobellen. Doe je veel aan videovergaderen of videobellen met collega’s? Dit vraagt relatief veel van je internetverbinding. Hapert het beeld vaak of loopt het regelmatig vast? Dan heb je waarschijnlijk een snellere verbinding nodig. Als noodoplossing kun je alle andere vensters die je op je laptop of pc open hebt staan sluiten en je camera uitzetten, en het gesprek verder voortzetten met alleen geluid.
  3. Maak een planning: en hou je er aan. Het geeft je meer rust en overzicht. Het helpt je ook de balans tussen werk en privé beter in de gaten te houden. Zorg zoveel mogelijk voor afwisseling. Plan ook pauzes en schermloze tijd in.
  4. Denk aan ontspanning: als je niet oppast zit je urenlang in dezelfde houding. Dat is niet goed voor je bloedsomloop, dus probeer tussen het werk door wat aan lichaamsbeweging te doen. Maak bijvoorbeeld een wandeling in de lunchpauze. Op zijn tijd even ontspannen is erg belangrijk bij thuiswerken, en toch schiet het er vaak bij in. Hoe druk het je het ook hebt, doe een paar keer per dag iets dat je echt ontspant. Een paar minuten echt ontspannen helpt al.
rugpijn door thuiswerken

Regelmatig ontspannen voorkomt klachten bij thuiswerken.

Vergelijk internetproviders

Een snelle en stabiele internetverbinding staat aan de basis van prettig en productief thuiswerken. Heb je een trage verbinding, meer snelheid nodig of ben je om een andere reden op zoek naar een internetprovider? Vergelijk alle pakketten en snelheden van internetproviders in onze vergelijker hieronder!

Vergelijk internetprovidersVergelijken

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Gerelateerde artikelen

Ziggo verhoogt internetsnelheid
Hogere internetsnelheid voor Ziggo abonnees

Eric 26 maart 2019

Goed nieuws voor de meeste Ziggo abonnees! De internetprovider en kabelmaatschappij verhoogt namelijk de internetsnelheden voor de consumenten abonnementen in vrijwel het gehele Ziggo gebied. De pakketten Start, Compleet en Max krijgen 25 procent meer download- en uploadsnelheid. Het goedkoopste abonnement gaat daarmee van 40 naar 50 Mbit en het duurste van 400 naar 500 Mbit.

einde Ziggo analoge TV
Ziggo hervat uitschakeling analoge TV, analoge radio blijft wellicht langer

Frank 4 juli 2020

Ziggo was er al enige tijd mee bezig, het per regio afschalen van de analoge televisiezenders. In de regio’s die de afgelopen maanden stonden gepland voor uitschakeling is dit echter korte tijd uitgesteld. Alleen in Noord-Holland en Limburg waren nog gebieden waar klanten analoog konden kijken. Voor deze gebieden geldt nu dat daar in de maand juli toch echt een einde aan zal komen. Analoge kabelradio blijft wel nog even.

glasvezel kabel aanleggen
Glasvezel in Nederland: de stand van zaken én alternatieven

Eric Update: 1 december 2020

Nadat de aanleg van glasvezel een aantal jaren op een laag pitje heeft gestaan gaan er tegenwoordig weer veel glasvezelkabels de grond in. Dit is onder andere te danken aan de vele nieuwbouwprojecten waarbij nieuwe wijken direct worden voorzien van fiber, maar ook het verglazen van de buitengebieden heeft hierin een groot aandeel.

gratis betaalzenders bij ziggo en kpn
Betaalzenders tijdens coronacrisis bij een aantal providers

Eric 18 maart 2020

Nu veel mensen niet naar hun werk kunnen en ook kinderen thuis moeten blijven stellen de providers Ziggo en KPN een aantal betaalkanalen voorlopig gratis beschikbaar.
Het gaat hierbij onder andere om de zenders van Film1 en daarnaast een aantal comedy- en kinderzenders. Bij Ziggo betreft dit het Kids & Comedy-pakket dat nu gratis voor iedereen is opengesteld.