wifi probleem verhelpen

Heb jij ook last van Wifi problemen?

Frank Update: 28 december 2020
Leestijd 7 minuten Categorieën: Internet & TV, Mobiel

Een goede internetverbinding is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Wie zit er tegenwoordig niet met zijn tablet of laptop voor de TV? Dan komen wifi problemen erg ongelegen. Zo zijn er de problemen met het streamen van video. De wifi snelheid laat te wensen over. Je bent minuten bezig om mailtjes binnen te halen of te versturen! Mocht je deze wifi problemen herkennen, of heb je last van een lage wifi snelheid, dan zullen deze tips je helpen om jouw wifi te verbeteren.

Tip 1: Controleer je instellingen en reset de router

Het is belangrijk om te weten of de wifi problemen spontaan ontstaan zijn of niet. Heeft het netwerk vroeger bijvoorbeeld wel goed gewerkt? Wil je wifi verbeteren, begin dan met het controleren van je instellingen. Het resetten van de router kan ook helpen. Meestal begin je sowieso het best met het resetten van je modem en/of router. Ook controleer je natuurlijk of je met een vaste verbinding (UTP kabeltje in de laptop prikken) nog steeds problemen hebt. Dit om zeker te weten dat het aan het Wifi ligt.

modem router reset

Een reset van het modem of de router lost vaak al problemen op.

Tip 2: Wifi problemen? Verplaats je router eens!

De locatie waar je router staat, is erg belangrijk. Er mogen absoluut geen dikke muren of storingsbronnen in de buurt staan. Koelkasten, TV’s en magnetrons zijn vaak de oorzaak van wifi problemen. Zorg dat je draadloze router daar niet vlakbij staat. Als het signaal zwak is, zoek dan een betere plek voor je router. De afstraling van het signaal moet namelijk zo optimaal mogelijk zijn. Het beste heb je een “zichtverbinding” met je router. Een nieuwe plaats kan je wifi verbeteren.

Tip 3: Verhoog je wifi snelheid op een ander kanaal

Je wifi router heeft de mogelijkheid om op 2 wifi netwerken en diverse kanalen uit te zenden. Maar je moet hem natuurlijk wel altijd instellen op één bepaald kanaal. Als je buren ook toevallig op dat kanaal zitten, dan kun je daar last van hebben. Als er storing op het kanaal zit, werken de apparaten op dit kanaal erg langzaam. Je wifi snelheid loopt terug. Dit probleem kun je onderzoeken met software zoals netStumbler of inSSIDer (Windows). Deze software brengt in kaart welke wifi netwerken er in je omgeving zijn, en wie op welk kanaal zit. Je zult je eigen netwerk er ook tussen zien staan. Mocht er nu nog iemand op of direct naast jouw kanaal zitten, dan doe je er verstandig aan om je router op een vrij kanaal in te stellen. Dit kan op de 2,4Ghz of 5 Ghz band. Over het algemeen is een kanaal op de 5Ghz band een betere keuze. Die band is nog wat rustiger. Kies voor een ander kanaal en hopelijk is je wifi snelheidsprobleem opgelost.

Tip 4: Check de wifi standaard van je apparatuur

Er bestaan in de wereld van het Wifi verschillende standaarden. Eigenlijk betekent het dat er steeds nieuwere wifi normen uitkomen. Dit zijn verbeteringen van de voorgaande versies. Zo hebben we Wifi-standaard A, B, G, N en AC. Waarbij de laatste de snelste standaard is. Heeft je laptop of tablet nog de G-standaard, maar je router kan al AC aan, dan wordt toch gebruik gemaakt van G als standaard. Het ligt dan niet aan je internetverbinding. Oudere apparaten hebben een lagere wifi snelheid.

Tip 5: Zet je Wifi beveiliging altijd op WPA2 (personal)

Voor de nieuwste routers is het belangrijk dat je ook de nieuwste beveiliging gebruikt. Dat is WPA2 met AES. Oudere versies zoals WEP of WPA zorgen voor een behoorlijk verlies van wifi snelheid. De meeste routers staan echter standaard niet juist ingesteld. Zorg dat je router op WPA2 staat. Voor thuis kun je “WPA2 personal” gebruiken.

WiFi WPA2 beveiliging

Zorg dat je WiFi goed is beveiligd met WPA2 personal.

Tip 6: Pas je kanaalbreedte aan

De volgende tip is een belangrijke. Vele mensen weten niet dat dit mogelijk is. Zoals bekend hebben we twee Wifi banden ter beschikking. Dat zijn de oudere 2,4Ghz en de nieuwere 5 Ghz band. Deze twee banden bestaan uit een aantal kanalen. De hogere snelheden die mogelijk zijn met een N of AC type router kun je alleen behalen als die kanalen op 40 Mhz breed staan. Meestal staan de routers standaard ingesteld op 20 Mhz. Dit kun je aanpassen door in je routerconfiguratie te kiezen voor 20/40 Mhz, ook wel “automatisch” of “gemengd” genoemd.

Tip 7: Firmware versie van de router

De firmwareversie waarmee de router uit de fabriek rolt is meestal niet de beste. Kijk regelmatig of er voor jouw merk en type router geen firmware updates beschikbaar zijn. Om je wifi problemen op te lossen is het wellicht zinvol om deze firmware update te installeren. Let op: Volg nauwkeurig de aanwijzingen van de leverancier want dit is niet zonder risico.

Mocht je router niet voorzien zijn van de laatste standaarden zoals N of AC dan zit je waarschijnlijk met een oude router. Het wordt dan tijd om je router te vervangen. Koop een nieuwe router, zo duur zijn ze echt niet meer. De nieuwe router dient een zogenaamde gigabit router te zijn. Een router van dit type ondersteund theoretisch snelheden tot 1 GB. Daarnaast is bijna elke router die je nu aanschaft een dual band router. Hij kan soms zelfs op beide wifi banden tegelijk werken. Dat betekent natuurlijk extra downloadcapaciteit. De hoogste snelheden worden behaald als de router staat ingesteld op “simultaneous dual band”.

Tip 8: De wifi adapter bijwerken

Het is natuurlijk niet alleen je router die je moet controleren. Ook de apparaten waarmee je werkt hebben hun wifi-adapter, ofwel zend/ontvanger voor wifi. Ook die adapters mogen niet te oud zijn en ze moeten perfect werken. Het is belangrijk dat je voor je apparaten de laatste versie van de wifi-adapter driversoftware installeert. Zit je met een laptop met ingebouwde wifi adapter? dan koop je gewoon een USB wifi adapter. Die dingen kosten bijna niks en je bent qua snelheid weer helemaal bij. In Windows moet je dan wel even aangeven welke wifi-adapter gebruikt wordt.

Tip 9: Wifi verbeteren met versterkers

Wifi verbeteren kan ook door wat extra accesspoints op te hangen. Dat zijn een soort relaiszenders waarmee je het netwerk fors kunt uitbreiden. Als het bereik je probleem is, zou dit wel eens de oplossing kunnen zijn. Je kunt vanaf je router een paar UTP kabels doortrekken naar de plek waar je de accesspoints ophangt. Dat is de beste methode maar dan moet je kabels doortrekken. Je kunt tegenwoordig ook draadloos doorverbinden als alternatief. (MESH).

Het vermogen van de draadloze router aanpassen is bij wet verboden (Maximaal vermogen is 100 milliWatt). Wat je verder nog kan doen is een router met goede antennes aanschaffen. Ook hiermee verruim je het bereik van je netwerk iets.

wifi versterker

Een WiFi versterker kan een goed oplossing zijn.

Wifi service van de provider

Steeds meer providers bieden een service aan waarbij min of meer garantie wordt gegeven op goede wifi is het hele huis. Denk hierbij aan KPN SuperWifi, T-Mobile Wifi Plus en Ziggo Power Promise.

Bij deze services krijg je voor een eenmalig bedrag of voor een opslag op het abonnement één of meer wifiversterkers, afhankelijk van de grootte van je huis. De provider garandeert hiermee dat je in je hele huis goed wifi zult hebben. In alle hoekje en gaatjes, zoals een slogan van één van de providers luidt. Als je dan toch nog problemen hebt met het wifi bereik, dan biedt de provider hiervoor support of een monteur aan huis.

Help me! Niks lijkt te werken!!

Lukt het nog steeds niet? Als je alle tips die we hierboven beschreven hebben hebt opgevolgd en nog steeds wifi problemen ondervind is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Controleer voor de zekerheid (nogmaals) of je ook problemen hebt met je vaste verbinding. Als die snelheid wél goed is, zal je provider namelijk niet veel kunnen doen want dan is het voor hen in orde, dus ook de wifi snelheid, want die valt onder je eigen verantwoordelijkheid. Tenzij je provider een wifi garantie biedt.

Is het probleem dan toch de wifi zelf en heb je geen wifi garantie, dan kun je zelf iemand laten komen. Een “handige Harry” die je toevallig kent, of een specialist om het wifi probleem met deze hulp aan te pakken. Een dergelijke specialist kun je eventueel vinden via Klushulp, een betrouwbare service mét garantie van Centraal Beheer. Klik op onderstaande banner voor meer informatie hierover.

Centraal Beheer Klushulp

Is ook je vaste verbinding slecht neem dan direct contact op met je provider. Er zal dan een monteur langskomen. Ben je hierna nog niet geholpen dan adviseren wij dringend om een andere internetprovider te zoeken. Controleer met onderstaande tool wat de mogelijkheden zijn bij jou in de buurt.

Wij hopen dat je iets aan deze tips hebt gehad, en anders wensen we je veel succes met het zoeken naar een internetprovider die wel doet wat ie moet doen. Het moet gewoon werken, want je betaald er toch voor? Oh, controleer ook even of je wel betaald hebt en dat je niet afgesloten bent ;-)

Vind een snellere provider op jouw adresVergelijken

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Gerelateerde artikelen

t mobile 5g
T-Mobile wil in 2020 een landelijk 5G netwerk hebben

Eric Update: 30 oktober 2020

T-Mobile streeft ernaar om in 2020 een landelijk dekkend 5G netwerk operationeel te hebben. Men wil hiermee beginnen in Den Haag, dit hebben de provider én de gemeente Den Haag bekend gemaakt. T-Mobile is afgelopen jaar gefuseerd met Tele2, één van de redenen van de fusie was het gezamelijk kunnen investeren in een 5G netwerk.

geen verplichte concurrentie op kabel
Geen verplichte toegang voor andere providers op de kabel

Frank 28 maart 2020

Tumult in de Nederlandse Telecommarkt. Een recente uitspraak van een Nederlandse rechter heeft de Nederlandse telecommarkt in rep en roer gebracht. In maart 2020 deed een rechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een opmerkelijke uitspraak. VodafoneZiggo én KPN hoeven hun netwerk niet langer verplicht open te stellen

glasvezel kabel aanleggen
Glasvezel in Nederland: de stand van zaken én alternatieven

Eric Update: 1 december 2020

Nadat de aanleg van glasvezel een aantal jaren op een laag pitje heeft gestaan gaan er tegenwoordig weer veel glasvezelkabels de grond in. Dit is onder andere te danken aan de vele nieuwbouwprojecten waarbij nieuwe wijken direct worden voorzien van fiber, maar ook het verglazen van de buitengebieden heeft hierin een groot aandeel.

Ziggo GigaNet
Ziggo zet de komende jaren vol in op GigaNet

Frank 10 maart 2021

Ziggo wil eind 2022 in een groot deel van Nederland GigaNet kunnen aanbieden. Hiermee gaat Ziggo de concurrentiestrijd aan met glasvezel van KPN en andere providers. Maar wat houdt GigaNet nu precies in? En wat zijn de verschillen met glasvezel?