5G bij T Mobile Vodafone KPN

Na Vodafone staat 5G nu ook aan bij KPN en T-Mobile

Frank 27 juli 2020
Leestijd 3 minuten Categorie: Mobiel,

Nadat Vodafone sinds april landelijk 5G aanbiedt op zijn mobiele netwerk, hebben KPN en T-Mobile nu ook hun netwerk hiervoor ingeschakeld. Dit is het vervolg op de uitkomst van de recent afgeronde frequentieveiling, waarbij deze drie netwerkproviders allen in de prijzen vielen.

Vodafone liep al op de veiling vooruit

Vodafone wilde de veiling niet afwachten en biedt al sinds april in het hele land 5G aan. Dit kon men doen doordat voor dit 5G netwerk de frequenties en antennes van het 4G netwerk worden gebruikt. Hierdoor kon Vodafone de nieuwe standaard snel uitrollen en voor deze bestaande frequenties had de provider al een licentie.

Deze keuze van Vodafone lijkt echter voornamelijk een publiciteitsstunt. Het aanbieden van 5G via de 4G frequenties levert namelijk nauwelijks snelheidswinst op. Als je met een 5G geschikte telefoon gebruik maakt van het Vodafone netwerk is deze maximaal 10 procent sneller dan de 4G telefoons. In de praktijk zal de snelheidswinst niet of nauwelijks merkbaar zijn voor gebruikers.

De geveilde frequenties zijn nog niet supersnel

De frequenties die nu zijn geveild zijn echter ook nog niet de snelle frequenties die 5G eigenlijk nodig heeft. Nu zijn de 700 MHz, 1,4 GHz en 2.1 GHz frequentiebanden geveild. Voor de supersnelheid die 5G kan halen zijn echter de 3,5 GHz en 26 GHz frequentiebanden nodig, maar deze waren nog geen onderdeel van de veiling.

De 3,5 GHz frequentie kan in Nederland nog niet in gebruik worden genomen omdat deze nog wordt gebruikt door de inlichtingendiensten. In het Friese Burum hebben deze diensten een satellietgrondstation dat onder meer gebruik maakt van de 3,5 GHz frequentieband. Een verhuizing van dit station is gepand, maar zal op zijn vroegst eind 2022 plaatsvinden. Tot die tijd moet 5G het in ons land dus doen met de lagere en tragere frequenties.

De 26 GHz frequentieband is ook nog niet geveild. Deze frequentie wordt nu nog voor onder andere straalverbindingen gebruikt. Het is vooralsnog onduidelijk wanneer deze frequentie beschikbaar komt. Overigens is de 26 GHz dan wel geschikt voor zeer snel 5G, het bereik is minimaal, tot hooguit enkele meters. Deze frequentie is dan ook met name bedoeld voor zeer lokale toepassingen, zoals binnenshuis in woningen en bedrijfspanden.

5G van KPN en T-Mobile nog niet direct landelijk

KPN en T-Mobile hebben nu dus ook hun 5G netwerk aangezet. Het netwerk van deze providers is echter voorlopig nog niet landelijk beschikbaar. KPN zegt op dit moment 90 procent dekking te bieden in de vijf grootste steden. De provider verwacht halverwege 2021 landelijke dekking te hebben.
Ook T-Mobile start in eerste instantie in een beperkt aantal regio’s met 5G. Deze provider verwacht eind 2020 in 90 procent van het land dekking te kunnen bieden. Hiermee haalt men wellicht net de “belofte” om dit jaar een landelijk 5G netwerk in de lucht te hebben.

Huidige dekking 5G per provider

Houd de dekkingskaarten van de providers in de gaten voor de voortgang van de uitrol. Klik hieronder op de kaartjes om de huidige dekking te zien.

KPN

Netwerkdekking KPN

Klik op de kaart voor details.

KPN netwerkinfo
Odido

Netwerkdekking Odido

Klik op de kaart voor details.

Odido netwerkinfo
Vodafone

Netwerkdekking Vodafone

Klik op de kaart voor details.

Vodafone netwerkinfo
Tele2

Netwerkdekking Tele2

Klik op de kaart voor details.

Tele2 netwerkinfo

Maatschappelijk verzet tegen 5G

De afgelopen tijd zijn er diverse protesten geweest tegen de komst van 5G. Dit resulteerde zelfs in een aantal brandstichtingen bij zendmasten voor het mobiele netwerk. De tegenstanders maken zich vooral zorgen om de gezondheidsrisico’s die de straling zou veroorzaken. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor, maar van de andere kant is er ook geen bewijs dat dit uitsluit.

De opvolger van 5G? 6G!

Terwijl 5G op dit moment nog nauwelijks beschikbaar is en er ook nog maar enkele smartphones zijn die het ondersteunen, wordt op dit moment alweer gewerkt aan de opvolger. Het zal waarschijnlijk op zijn vroegst in 2030 beschikbaar komen, maar dat 6G eraan komt is een feit.

Hoe snel 6G wordt? In ieder geval weer vele male sneller dan 5G. Neem bijvoorbeeld een film van 2 uur: die download je, als 5G straks op volle snelheid is, in ongeveer 40 seconden. Met 6G zal dat nog maar een halve seconde zijn!

Vergelijk abonnementen voor 5GVergelijken

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Tags

  • KPN
  • T-Mobile
  • Vodafone

Gerelateerde artikelen

Simpel overgenomen door T Mobile
Mobiele provider Simpel overgenomen door T-Mobile

Frank Update: 17 november 2020

Simpel wordt overgenomen door T-Mobile. Officieel moet de overname nog goedgekeurd worden door de Autoriteit Consument & Markt, maar dat is bij deze overname waarschijnlijk slechts een formaliteit. Het merk Simpel zal vooralsnog gewoon blijven bestaan, alleen de aandeelhouder wijzigt, zo stelt T-Mobile.

internetten op je vakantieadres
Bereikbaar en online blijven op vakantie onze tips

Eric Update: 21 februari 2023

Nu de vakanties weer voor de deur staan is het nuttig om de mogelijkheden en valkuilen van bereikbaar en online zijn op je vakantieadres weer eens op een rij te zetten. Of je nu in Nederland blijft, in Europa of naar een land buiten Europa gaat, het is altijd weer opletten dat je geen torenhoge kosten maakt met je bel- en internetgedrag.

veilig internetten
Veilig internetten: 8 tips waar je op moet letten

Frank 30 november 2022

Het is uitkijken met wat je doet op het internet. Hackers en andere figuren met minder goede bedoelingen gebruiken het internet om vanuit hun luie stoel geld te verdienen. Met voorzorgsmaatregelen treffen, logisch nadenken en op je hoede zijn voorkom je al heel wat narigheid.

tips voor kopen refurbished telefoon
Waar moet je op letten bij het kopen van een refurbished telefoon?

Frank 9 februari 2021

De verkoop van refurbished telefoons zit in de lift. Een refurbished telefoon is vaak veel goedkoper in de aanschaf dan hetzelfde model splinternieuw. Wanneer je een refurbished telefoon koopt, is het verstandig om niet alleen op de prijs te letten. De kwaliteit is minstens zo belangrijk, en die verschilt nogal eens.