5G van KPN beste netwerk

Het KPN 5G netwerk als beste getest in Nederland

Eric 10 december 2020
Leestijd 2 minuten Categorie: Mobiel,

Sinds halverwege 2020 hebben KPN, T-Mobile en Vodafone een 5G netwerk operationeel. Alhoewel het 5G KPN netwerk nog niet in het hele land beschikbaar is, is het wel als beste uit een onderzoek van Connect Magazine en Umlaut gekomen.

5G en data van KPN uitstekend beoordeeld

Ieder jaar onderzoeken Connect Magazine en Umlaut de kwaliteit van de mobiele netwerken in Nederland. Dit jaar zijn daarbij voor het eerst ook de 5G netwerken meegenomen.

Over het geheel genomen, dus ook met andere diensten dan alleen 5G, komt T-Mobile als beste uit de bus en staat KPN op de tweede plaats, Vodafone volgt als derde. Overigens zijn de verschillen in alle opzichten zeer klein, wat wil zeggen dat eigenlijk alle Nederlandse netwerken kwalitatief uitstekend zijn.

KPN heeft snelste 5G netwerk

Op het specifieke onderdeel 5G pakt KPN dus de nummer één positie. Volgens de onderzoekers is het netwerk van deze provider het snelste. Daarnaast krijgt KPN voor zijn netwerk ook nog eens de 5G Innovation Award van Connect Magazine.

KPN 5G Innovation Award

KPN 5G Innovation-Award.

Het 5G netwerk van KPN is sinds juli actief en inmiddels in tweederde van het land beschikbaar. Er wordt op dit moment nog gebruik gemaakt van de bestaande 4G frequenties op de 700 MHz frequentieband. Hierdoor is 5G feitelijk nog niet of nauwelijks sneller dan 4G, maar dat geldt eveneens voor de netwerken van de andere providers.

Check hieronder de 5G dekking van alle netwerken.

KPN

Netwerkdekking KPN

Klik op de kaart voor details.

KPN netwerkinfo
Odido

Netwerkdekking Odido

Klik op de kaart voor details.

Odido netwerkinfo
Vodafone

Netwerkdekking Vodafone

Klik op de kaart voor details.

Vodafone netwerkinfo
Tele2

Netwerkdekking Tele2

Klik op de kaart voor details.

Tele2 netwerkinfo

Resultaten van het onderzoek

In de onderstaande totaalscore kun je zien dat KPN 954 punten scoort op een schaal van 1000. Dit is net onder de 962 punten voor T-Mobile. Op data scoort KPN echter 461 punten waar T-Mobile en Vodafone het met respectievelijk 458 en 445 punten iets minder doen.

Testresultaten onderzoek 5G

Bron: Connect Magazine.

Download hier alle onderzoeksresultaten

KPN blij met de erkenning

Op de website van KPN zegt Babak Fouladi, Chief Technology en Digital Officer en lid van de Raad van Bestuur zeer verheugd te zijn met de erkenning van de kwaliteit van het 5G datanetwerk. De operatie is echter nog in volle gang en het bereik, de snelheid en capaciteit van de netwerken zal in de nabije toekomst dan ook nog veel beter worden, aldus Fouladi.

KPN 5G in Nederland voorlopig nog op lage snelheid

Ondanks dat het 5G KPN netwerk als snelste is getest, is zoals gezegd de snelheid nog niet of nauwelijks hoger dan het huidige 4G netwerk. Dit komt doordat de frequenties die nodig zijn voor het supersnelle 5G in Nederland voorlopig nog niet beschikbaar zijn.

Deze frequenties op de 3,5 Gigahertz frequentieband worden namelijk nog gebruikt door de AIVD en MIVD voor de afluisterschotels in het Friese Burum. Deze schotels moeten eerst worden verhuisd naar een andere locatie voordat de snelle 5G frequenties gebruikt kunnen worden. Deze verhuizing staat gepland voor 2023. Tot die tijd moeten we het dus nog even doen met de langzame variant van 5G.

De meest gekozen 5G abonnementen

Youfone aanbieding
200 min/sms + 0,5 GB + 5G

500 MB data
200 belminuten
snelheid: 200 MB 5G
netwerk: KPN

€ 4,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 24 maanden € 4,00
p/mnd

Odido aanbieding
Hello tablet Sim Only icm Hello Data Only en 2 GB Data Only

2 GB data
geen belminuten
snelheid: 225 MB 5G
netwerk: Odido

€ 12,50 p/mnd

Vodafone aanbieding
Start M 2 jaar

3 GB data
150 belminuten
snelheid: 350 MB 5g
netwerk: Vodafone

€ 15,00 p/mnd

KPN aanbieding
i.c.m. KPN 2024 - 0 GB - 150 - 12 - nee

geen data in bundel
150 belminuten
snelheid: 200 MB 5G
netwerk: KPN

€ 16,50 p/mnd

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Bronvermelding

Tags

  • KPN
  • Vodafone
  • T-Mobile

Gerelateerde artikelen

veilig internetten
Veilig internetten: 8 tips waar je op moet letten

Frank 30 november 2022

Het is uitkijken met wat je doet op het internet. Hackers en andere figuren met minder goede bedoelingen gebruiken het internet om vanuit hun luie stoel geld te verdienen. Met voorzorgsmaatregelen treffen, logisch nadenken en op je hoede zijn voorkom je al heel wat narigheid.

KPN T Mobile activeren 5G
Na Vodafone staat 5G nu ook aan bij KPN en T-Mobile

Frank 27 juli 2020

Nadat Vodafone sinds april landelijk 5G aanbiedt op zijn mobiele netwerk, hebben KPN en T-Mobile nu ook hun netwerk hiervoor ingeschakeld. Dit is het vervolg op de uitkomst van de recent afgeronde frequentieveiling, waarbij deze drie netwerkproviders allen in de prijzen vielen.

besparen op vaste lasten
Besparen op vaste lasten doe je met deze 10 tips

Bregje Update: 3 mei 2021

Vaste lasten, iedereen heeft ze en niemand komt er onderuit. Je woonlasten, energielasten, verzekeringen, belastingen en nog veel meer: allemaal kosten voor zaken die we hard nodig hebben. Al valt aan vaste lasten niet te ontkomen, wat je wel kunt doen is ze aanzienlijk verminderen!

Budget Mobiel nieuwe naam Robin Mobile
Robin Mobile gaat verder als Budget Mobiel

Bregje 9 januari 2020

Budget Mobiel is de nieuwe naam van Robin Mobile. De provider maakt hiermee deel uit van het Budget label van Nuts Groep. De abonnementen veranderen niet, maar klanten kunnen nu wel profiteren van combikorting.