online en bereik op vakantie

Bellen en internetten op vakantie

Eric Update: 25 februari 2021
Leestijd 10 minuten Categorieën: Mobiel, Internet & TV

Nu de vakanties weer voor de deur staan lijkt het mij nuttig om de mogelijkheden en valkuilen van bereikbaar en online zijn op je vakantieadres weer eens op een rij te zetten. Of je nu in Nederland blijft, in Europa of naar een land buiten Europa gaat, het is altijd weer opletten dat je geen torenhoge kosten maakt met je bel- en internetgedrag.

In dit artikel geef ik je tips om na thuiskomst een onaangename verrassing door een hoge telefoonrekening te voorkomen. Lees daarbij ook vooral mijn laatste tip, want misschien is even offline zijn ook niet zo'n slecht idee!

Online zijn op vakantie in Nederland

WiFi internet op de camping

WiFi internet op de camping is inmiddels gemeengoed.

Waarschijnlijk heb je een bel- en/of databundel, die uiteraard in heel Nederland te gebruiken is. Geen probleem dus om op de camping ook te internetten. Door je telefoon in te stellen als hotspot kun je zelfs met je laptop en tablet gebruik maken van je mobiele databundel.

Als je een unlimited databundel hebt is dit een goede optie voor internet op je vakantieadres in Nederland. Maar als je data niet onbeperkt is dan is het opletten. Vooral als je je telefoon als hotspot gebruikt voor de laptop of tablet kan het namelijk snel gaan met je dataverbruik.

Maar ook het dataverbruik op alleen je telefoon kan veel meer zijn dan dat je thuis bent. Thuis maakt je telefoon namelijk waarschijnlijk gebruik van het WiFi thuisnetwerk, waardoor je je databundel in en om huis niet aanspreekt. Zonder gebruik van WiFi op je vakantieadres loopt al je internetgebruik via 4G en dat kan hard gaan, vooral als je je vakantiefoto’s en video’s deelt of bijvoorbeeld Netflix of YouTube gaat kijken.

Mijn adviezen voor online en bereik

De meeste campings, vakantieparken en hotels bieden WiFi aan. Soms wordt hier een kleine bijdrage voor gevraagd, maar meestal is het gebruik hiervan gratis. Vraag daarom direct bij aankomst of er WiFi is en zo ja, wat de netwerknaam en toegangscode is.

Via dit WiFi netwerk kun je dan internetten zonder je databundel aan te spreken. Via Whatsapp of Skype kun je dan ook nog eens gratis bellen.

WiFi hotspots

Ben je abonnee van Ziggo, KPN, Telfort of XS4ALL?

Dan kun je zonder extra kosten gebruik maken van de WiFi hotspots of Wifispots zoals Ziggo dit noemt. Deze WiFi hotspots zijn te vinden en te gebruiken in heel Nederland, dus ook op of in de buurt van je vakantieadres. Voor Ziggo is de netwerknaam eenvoudigweg “Ziggo”, voor KPN, Telfort en XS4ALL is de netwerknaam “Fon”. Check voor je vertrekt de website van je provider voor de aanmeldprocedure en de toegangscode.

Online zijn op vakantie in Europa

mobiel in EU

Gratis roaming in de hele EU.

Ga je op vakantie naar het buitenland, maar binnen de EU?

Dan kun je net als een vakantie binnen Nederland je normale bel-, sms- en databundel blijven gebruiken. Met dank aan de afschaffing van de roamingtarieven in 2017 (tot minimaal 2032). Veel providers behandelen hierbij ook bepaalde niet-EU landen die grenzen aan de EU zoals Zwitserland en Noorwegen hetzelfde als een EU land. Dit verschilt echter per provider en per land. Hieronder een globaal overzicht.

provider Zwitserland Noorwegen IJsland VK Turkije
Vodafone
KPN  
T-Mobile    
Tele2    
Ben    
Telfort    
Youfone    
Hollandsnieuwe    
Lebara    
Budget Mobiel    
Simpel  

Unlimited kan in het buitenland wel een limiet hebben

Maar let op! Als je een unlimited (onbeperkte) databundel hebt, dan mag de provider in EU landen buiten Nederland wél een datalimiet hanteren. Onderstaande providers doen dat dan ook voor hun onbeperkte bundels.

provider EU policy voor unlimited databundels
T-Mobile  In de EU geldt buiten Nederland een limiet van 14 GB.
Tele2  In de EU geldt buiten Nederland een limiet van 12 GB.
Budget Mobiel  Unlimited is in de hele EU unlimited.

Bellen en sms’en naar buitenlandse nummers

Als je vanuit Nederland of een ander EU land met je Nederlandse mobiel belt of sms’t naar een buitenlands nummer, dan valt dit meestal niet binnen de bundel. Ook niet als het een nummer van een ander EU land betreft. Dus als je bijvoorbeeld in Frankrijk verblijft en je belt een plaatselijk restaurant om een reservering te maken, dan betaal je het internationale tarief, zoals je dat ook vanuit Nederland zou betalen. Hetzelfde geldt voor het versturen van een sms naar een buitenlands nummer.

Deze tarieven konden tot voor kort nog behoorlijk hoog zijn, maar sinds mei 2019 is dit tarief volgens EU regels gebonden aan een maximum. Op dit moment mag het maximaal 19 cent per minuut kosten en 6 cent per sms.

Overigens bieden een aantal providers wel bundels waar bellen en sms’en naar nummers van andere EU landen wel binnen de bundel valt.

Verder gelden voor een vakantie binnen de EU roaming landen dezelfde adviezen als voor een binnenlandse vakantie.

Ik zet ze nog even op een rijtje:

  • Gebruik de WiFi van het hotel, de camping of het vakantiehuisje.
  • Gebruik Whatsapp of Skype om te bellen. Gewoon bellen naar buitenlandse nummers, dus ook naar nummers in je vakantieland valt meestal niet binnen de bundel.
  • Als je abonnee van KPN, Telfort of XS4ALL bent, gebruik de WiFi hotspots van Fon (Ziggo heeft geen Wifispots in het buitenland).

Let op bij de buitengrenzen van de EU

Als je verblijft in de buurt van een grens met een niet-EU land, let er dan vooral op dat je telefoon niet een netwerk van dit niet-EU land oppakt. Dat kan namelijk voor een vervelende verrassing zorgen bij thuiskomst. Je denkt dan je belminuten en MB’s te gebruiken volgens de gratis EU roaming, maar omdat je op het netwerk van een provider uit een niet-EU land zit worden hoge roaming tarieven in rekening gebracht!

Als je in zo’n een grensgebied verblijft, stel je telefoon dan zo in dat niet automatisch een netwerk wordt gezocht, maar stel het netwerk van een provider uit het EU land vast in. Zo ben je er zeker van dat je verbruik volgens de EU regels wordt afgehandeld.

Grensgebied kan ook voordeel bieden

Overigens kunnen deze grensoverschrijdende netwerksignalen ook voordeel bieden. Zo was ik zelf afgelopen jaar op vakantie in Albanië, dit is geen EU land en mijn provider bood hier ook geen EU roaming aan. Maar doordat ik vlakbij de grens met Griekenland verbleef, wel een EU land, had het netwerk van een Griekse provider daar ook een goed bereik. Ik heb mijn telefoon toen vast ingesteld op het netwerk van deze Griekse provider en kon zodoende toch gebruik maken van de gratis EU roaming.

Het Verenigd Koninkrijk is geen EU meer!

Sinds 1 januari 2021 zijn Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, samen het Verenigd Koninkrijk geen EU meer. Dit betekent dat de vrijstelling van de roamingtarieven niet meer geld voor deze landen. De meeste providers hebben laten weten vooralsnog geen roamingkosten voor het VK in rekening te brengen, maar dit kan in de toekomst wel aangepast worden. Check dit daarom voordat je naar het Verenigd Koninkrijk op vakantie gaat.

Online zijn op vakantie in een land buiten de EU

mobiel bereik wereldwijd

Voor landen die buiten het EU roaming gebied vallen geldt dat voor bellen, sms’en en internetten geen gebruik wordt gemaakt van de bundels en dat er internationale roaming tarieven in rekening worden gebracht. Deze tarieven zijn altijd behoorlijk hoog en over het algemeen geldt dat hoe verder het land van Nederland af ligt, hoe hoger het tarief. Providers hebben hiervoor de wereld opgedeeld in zones met verschillende tarieven.

De meeste providers bieden buitenlandbundels aan voor gebruik buiten de EU. Deze bundels kun je dan extra afnemen als je gaat reizen. Echter zijn deze bundels vaak vrij beperkt, bijvoorbeeld een databundel van 10 MB, waar je tegenwoordig in no-time doorheen bent. Een foto versturen of ontvangen via Whatsapp kost je bijvoorbeeld alleen al 2 á 3 MB.

Dit ervaarde ik zelf tijdens een reis in Brazilië. Ik had mijn roaming standaard uitstaan, maar omdat ik op een bepaald moment een vertrektijd van een bus wilde checken op een plek waar geen WiFi voorhanden was zette ik mijn roaming aan om de vetrektijd vlug even te checken in Google. Maar omdat ik toen toch al online was kon ik het niet weerstaan om ook mijn Whatsappberichten vlug te checken. Ik had er niet gedacht dat mijn Whatsapp zo ingesteld was dat foto’s en video’s automatisch werden gedownload en ik had een paar nieuwe berichten waarin mensen een foto hadden gedeeld. Deze werden dus automatisch gedownload en in een tiental seconden had ik 50 MB verbruikt. Brazilië valt onder de duurste tariefzone en voor deze nog geen minuut online zijn werd dan ook bijna 100 euro in rekening gebracht door mijn provider.

Gebruik geen roaming buiten de EU

Het advies is dan ook om geen roaming te gebruiken buiten de EU, ook niet eventjes en vooral niet in de duurdere tariefzones. Echte noodgevallen uitgezonderd uiteraard.

Ook gebeld worden is buiten de EU niet gratis

In landen buiten de EU worden ook kosten in rekening gebracht als je wordt gebeld op je Nederlandse nummer. Neem daarom geen telefoontjes aan en als dat toch echt moet, houd het dan kort.

Wat is dan wel het advies?

Hierbij kom ik dan toch weer terug op de adviezen die ik ook voor Nederland en de EU heb gegeven:

  • Gebruik de WiFi van je vakantieverblijf.
  • Bel met Whatsapp of Skype, ook voor het versturen van berichten als alternatief voor sms.
  • Gebruik Fon hotspots als je klant bent van XS4All, Telfort of KPN.

Daarnaast heb ik voor buiten de EU nog een paar extra tips.

Fon WiFi hotspots voor iedereen

Als je geen klant bent van één van de genoemde internetproviders, dan kun je toch ook gebruik maken van de wereldwijde Fon WiFi hotspots. Iedereen kan namelijk een zogenoemde pas kopen voor toegang voor een uur, dag, 5 dagen of een hele maand. Je kunt het zelfs eenmalig 15 minuten gratis gebruiken. Dit doe je door je telefoon, tablet of laptop aan te melden op een beschikbare Fon hotspot. Als je vervolgens je internetbrowser opent (als dit niet al automatisch gebeurt) kom je op een pagina waar je deze toegangsopties kunt kopen. Afrekenen kan met een creditcard.

Fon WiFi hotspot

Iedereen kan wereldwijd toegang krijgen tot Fon WiFi.

Prepaid simkaart van het land zelf

Als je in je vakantieland toch wat meer wilt internetten, voordelig lokaal wilt bellen of gebeld wilt worden zonder dat jou dit geld kost, dan kun je wellicht een prepaid simkaart kopen van een provider in je vakantieland. In veel landen koop je een prepaid simkaart al voor een paar euro waar je vervolgens een bepaald tegoed op kan zetten. Door deze simkaart gedurende je vakantie in je telefoon te plaatsen kun je met het tegoed bellen en internetten tegen de lokale tarieven van de buitenlandse provider. En als je gebeld wordt, ook door iemand uit Nederland, dan kost jou dat niets. Wel ben je dan uiteraard bereikbaar op een ander nummer. Geef dan ook dit buitenlands nummer door aan de achterblijvers in Nederland waarvan je wilt dat ze je kunnen bereiken.

Voor deze optie dient je telefoon wel simlockvrij te zijn, anders kun je alleen een simkaart van je eigen provider gebruiken. Als er wel een simlock op je telefoon zit en je hebt deze al langer dan een jaar, dan kun je je provider om de unlockcode vragen om de simlock eraf te halen.

Gratis WiFi in restaurants en op andere plekken

Is het voor jou niet zo belangrijk om overal en op ieder moment online te zijn? Dan heb je er wellicht voldoende aan als je hier en daar van gratis WiFi gebruik kunt maken. Veel restaurants, koffie gelegenheden en andere openbare plekken bieden hun gasten en bezoekers gratis WiFi aan. Handig om even je berichten te checken, een foto te delen of iets te googelen.

gratis wifi

Ook in treinen en bussen is steeds vaker gratis WiFi beschikbaar. Er zijn zelfs steden waar in de hele stad of het stadscentrum een WiFi netwerk beschikbaar is voor gratis gebruik.

Online en bereikbaar in de Verenigde Staten

De VS hoort dan wel niet bij de EU, toch zijn er in dit land net even wat meer voordelige opties dan in andere landen.

USA bundels

Sommige providers, waaronder KPN en T-Mobile bieden voor de Verenigde Staten wèl voordelige en ruime bundels aan. Bij bepaalde abonnementen wordt roaming in de VS zelfs behandeld zoals EU roaming. Dus reis je naar de VS? Informeer dan bij je provider of deze ook speciale USA bundels heeft.

Mobiele WiFi huren

Op vliegvelden in de VS kun je mobiele WiFi routers (ook wel MiFi genoemd) huren voor een bepaalde periode. Dit zijn routers die werken op een mobiel netwerk en die het mobiel internetsignaal omzetten in een WiFi signaal. Hierop kun je dan vervolgens je smartphone, tablet en laptop aanmelden en zo voordelig internetten zonder je zorgen te maken over hoge roamingtarieven.

Openbare WiFi en veiligheid

Als je gebruik maakt van gratis WiFi in restaurants, hotels, op de camping etc., of van WiFi hotspots van Fon of Ziggo, dan raad ik je wel aan van een VPN-verbinding gebruik te maken. WiFi netwerken waartoe iedereen toegang kan krijgen zijn van zichzelf namelijk per definitie onveilig. Een hacker die zich op hetzelfde netwerk heeft aangemeld kan op eenvoudige wijze "meekijken". Door gebruik te maken van een VPN is je verbinding wel goed beveiligd.

Lees hierover meer op onze speciale VPN pagina.

Laatste advies: geniet van het offline zijn

relax offline

Genieten van het offline zijn.

Ik hoop je met dit artikel een paar goede tips te hebben gegeven om tijdens je vakantie toch voordelig te kunnen bellen en internetten. Maar misschien is het ook wel eens lekker om van je vakantie te genieten zonder steeds maar bereikbaar te “moeten” zijn. Als ik zelf in landen buiten de EU verblijf doe ik doorgaans niet zoveel moeite om “bereik” te regelen. Even een periode niet bereikbaar en online te zijn blijkt vaak veel rust geven. Dit wil ik je daarom meegeven als laatste advies.

Ik wens je een geweldige offline of online vakantie!

Meer tips ontvangen? Abonneer je op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze interessante artikelen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

goedkoper bellen naar buitenland
Goedkoop bellen in de EU tarieven zijn vanaf nu lager

Femke 23 mei 2019

Vanaf heden is bellen naar andere landen binnen de Europese Unie aanzienlijk goedkoper geworden. Dat geldt overigens ook voor het versturen van sms-berichten. Voor maximaal 0,19 eurocent per minuut kan er vanuit Nederland gebeld worden naar een willekeurig EU-land. Ook het versturen van een sms bericht is met maximaal 0,06 eurocent excl. btw aanzienlijk voordeliger geworden.

DELTA Fiber legt meer glasvezel aan
DELTA Fiber wil in 2025 een kwart van Nederland glasvezel kunnen aanbieden

Eric 2 augustus 2021

DELTA Fiber heeft namelijk aangekondigd fors te gaan investeren in glasvezel en wil in 2025 een kwart van Nederland een aansluiting op het eigen glasvezelnetwerk kunnen aanbieden. Naast de buitengebieden wil men zich nu ook gaan richten op dorpskernen en kleinere steden.

eigen modem aansluiten
Vrije modemkeuze is nu een recht, maar wat heb je eraan?

Frank 25 maart 2022

Als je klant wordt van een internetprovider voor vast internet thuis, eventueel met tv en telefoon, dan krijg je vrijwel altijd een modem van de provider toegestuurd, die je bij soms ook verplicht was om te gebruiken. Sinds begin dit jaar heb je echter bij alle providers het recht om een eigen modem te gebruiken.

niet loyaal zijn bespaart
Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje 28 september 2021

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd juiste het meeste!