WiFi hotspots

Wat zijn Wifispots?

Als je abonnee bent bij Ziggo, KPN, XS4ALL of Telfort, dan kun je zonder extra kosten gebruik maken van WiFi hotspots ofwel Wifispots. De providers gebruiken er verschillende namen voor.

Een WiFi hotspot is een locatie waar je gebruik kun maken van WiFi internet op je smartphone, tablet of laptop. Deze locaties vind je door het hele land van sommige providers zelfs wereldwijd. Het voordeel van deze Wifispots is dat je er geen 3G of 4G voor nodig hebt, je kun onderweg dus gebruik maken van internet zonder databundel of zonder je databundel te gebruiken.

onderweg online met wifispots

Met WiFi hotspots kun je ook op reis gratis internetten.

Wat zijn de locaties van deze WiFi hotspots?

Zoals gezegd vind je de Wifispots door het hele land. De meeste van deze locaties zijn de wifi routers van de abonnees van de betreffende providers. Dit zorgt voor een fijnmazig netwerk, want hierdoor zijn in vrijwel iedere straat één of meerdere WiFi hotspots te vinden.

De routers van deze abonnees zijn opengesteld voor gastgebruik, zonder dat dit ten koste gaat van het internetsignaal of de beveiliging bij de abonnee. Het wordt dan wel aangeboden via de router van de abonnee, maar technisch is het een gescheiden kanaal.

Daarnaast worden WiFi spots vaak aangeboden in of bij openbare gelegenheden, zoals stations en winkels. Ziggo voorziet bovendien veel van haar wijk verdeelkasten van een Wifispot om hierdoor ook dekking te kunnen bieden op plekken waar minder Ziggo abonnees zijn.

WiFi hotspots in het buitenland

KPN heeft voor het aanbieden van zijn WiFi hotspots een overeenkomst met Fon hotspots. Dit is een wereldwijd netwerk van WiFi hotspots, meestal routers van abonnees van providers die in het betreffende land ook met Fon samenwerken. Hierdoor kun je als abonnee van KPN wereldwijd gebruik maken van de Fon hotspots. Dit is vooral interessant wanneer je op reis gaat buiten Europa, daar kan immers het gebruik van 4G data behoorlijk prijzig zijn.

Fon wifi hotspots logo

KPN WiFi hotspots via Fon hotspots.

Overigens geldt dit wereldwijde gebruik alleen voor abonnees die internet thuis bij KPN afnemen en hun eigen router ook opengesteld hebben als Fon Wifispot. Abonnees van KPN Mobiel kunnen KPN WiFi hotspots alleen binnen Nederland gebruiken.

WiFi hotspots voor XS4ALL en Telfort abonnees

KPN Fon WiFi hotspots

XS4ALL en Telfort hebben geen eigen netwerk van Wifispots, maar abonnees van deze providers kunnen gebruik maken van de KPN WiFi hotspots. Dit omdat beide providers onderdeel zijn van KPN.

Ziggo Wifispots

Ziggo wifispots

Ziggo heeft wel zijn eigen netwerk van Wifispots. Voor Ziggo abonnees is er echter geen mogelijkheid om in het buitenland gebruik te maken van Wifispots.

Wifispots en beveiliging

Als je gebruik maakt van Wifispots of andere openbare WiFi netwerken, houd er dan rekening mee dat het internetverkeer makkelijk kan worden "afgeluisterd" door een hacker die zich aangemeld kan hebben op hetzelfde netwerk. Je kun je verbinding hiertegen beveiligen door gebruik te maken van een VPN-verbinding. Meer hierover lees je op onze VPN kennisbankpagina.

Een goede en betrouwbare Nederlandse VPN-provider is GooseVPN. Als je op onderstaande banner klikt krijg je meer informatie over GooseVPN en kun je je aanmelden voor een gratis proefperiode.

GooseVPN Nederlandse VPN aanbieder

GooseVPN is een Nederlandse VPN-provider.

Vind jouw ideale abonnementVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 16 juni 2019
Laatste update: 11 april 2020