Wat is VPN

Een VPN kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, maar de voornaamste eigenschap van een VPN-verbinding is dat het je internetverkeer beveiligd. De afkorting VPN betekent Virtual Private Network.

Hoe werkt een VPN?

Een VPN is een verbinding die je opbouwt tussen jouw computer, telefoon of tablet en een VPN server die ergens in een datacenter staat. Deze verbinding is versleuteld en kun je zien als een soort privé tunnel over het internet naar deze VPN server. Zodra de VPN verbinding tot stand is gebracht loopt al jouw internetverkeer over deze versleutelde verbinding via de VPN-server. Al het internetverkeer is dus ook je e-mail, Whatsapp, bankapps etc., kortom alles wat gebruik maakt van het internet.

hoe werkt vpn

Hoe VPN werkt.

Waarvoor gebruik je VPN?

Internetten via een VPN wordt om verschillende redenen gedaan. De drie belangrijkste redenen zijn:

  1. Veiligheid
    Met een VPN-verbinding is het internetverkeer tussen jouw computer, smartphone of tablet en de VPN-server versleuteld. Zo ben je beveiligd tegen hackers die jou internetverkeer, dus ook e-mails, wachtwoorden etc., willen onderscheppen. Dit is met name een gevaar op openbare WiFi netwerken. De hacker kan als gebruiker inloggen op hetzelfde netwerk en zo op relatief eenvoudige wijze het internetverkeer van andere gebruikers “afluisteren”.

  2. Anonimiteit
    Doordat bij een VPN-verbinding jouw internetverkeer via de VPN-server loopt wordt je op het internet ook geïdentificeerd met het ip-adres van deze server, dus niet meer met jou eigen ip-adres. Jouw ip-adres en dus ook locatie is hierdoor voor andere partijen niet meer te achterhalen, zij zien enkel het ip-adres en locatie van de VPN-server.

  3. Vrijheid
    Met een VPN-service kun je verbinding maken met VPN-servers over de hele wereld. VPN-providers geven je de mogelijkheid een server te kiezen en dit kan dus ook een server in een ander land zijn. Doordat je met een VPN-verbinding het ip-adres én locatie van de VPN-server aanneemt kun je dus simuleren dat je je op dat moment in het land van de VPN-server bevindt. Hiermee kun je gebruik maken van diensten die normaal gesproken alleen voor gebruikers in dat land beschikbaar zijn.

    Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse versie van Netflix, welke doorgaans een groter aanbod heeft dan de Nederlands Netflix. Door verbinding te maken met een VPN-server in de Verenigde Staten krijg je toegang tot het Amerikaanse aanbod van Netflix.

    Andersom kan het ook. Nederlandse TV kijken via NPO Start kan bijvoorbeeld alleen binnen de EU, daarbuiten wordt het in verbanden met rechten geblokkeerd. Deze blokkade wordt gedaan op basis van ip-adres en de daaraan gekoppelde locatie.Als je op reis bent buiten de EU kun je dus een Nederlandse TV via NPO Start kijken. Maar als je nu vanuit het land waar je verblijft een VPN-verbinding maakt met een server in Nederland of een ander land van de EU, dan ziet NPO Start de locatie van deze VPN-server als de locatie waar jij je op dat moment bevind en krijg je dus normale toegang tot de Nederlandse TV en kun je programma’s terugkijken.

    GooseVPN servers

    Met VPN kun je virtueel vanuit het buitenland internetten.

Hoe maak je een VPN-verbinding?

Om gebruik te maken van VPN kun je je aanmelden bij een VPN-provider. Hier maak je een account aan en vervolgens kun je de software downloaden die nodig is om een VPN-verbinding op te zetten. Deze software is bij goede VPN-provider beschikbaar voor alle platformen. Voor smartphone en tablets worden de software aangeboden als app in de appstore.

Kies niet zomaar een VPN aanbieder

Als voor jou veiligheid en/of anonimiteit een belangrijke reden is om een VPN te gebruiken, dan is het natuurlijk wel zaak dat de VPN-provider betrouwbaar is. Jouw internetverkeer loopt immers via de server van deze provider en de provider heeft daardoor technisch de mogelijkheid om jouw verkeer te onderscheppen en kan als enige jouw werkelijke ip-adres zien.Om deze reden is het verstandig om niet de eerste de beste onbekende VPN-provider te kiezen. Vooral als de VPN-service dan ook nog gratis wordt aangeboden moet je je afvragen waarom dit gratis is en waaraan men dan verdiend? Worden jouw gegevens wellicht verkocht of gebruikt?

Betrouwbare VPN aanbieders

Hieronder een paar betrouwbare VPN-providers die wij je aan kunnen raden:

  • VPN Nederland: een Nederlandse aanbieder, waardoor deze voldoet aan de Europese privacy regels.
  • GooseVPN: eveneens een Nederlandse aanbieder met daardoor Nederlandstalige support.
  • NordVPN: ook deze aanbieder respecteert je privacy en bewaart geen gegegevens over je surfgedrag.

Vind jouw ideale abonnementVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 8 juli 2019
Laatste update: 13 maart 2021