wat is 4G

Wat is 4G?

4G is de afkorting van 4e generatie, waarmee standaard voor mobiel internet wordt bedoeld. Het is logischerwijs de opvolger van 3G. In Nederland werden in 2011 de frequenties voor 4G geveild en sinds 2013 is het daadwerkelijk beschikbaar. KPN was de eerste provider die in Nederland 4G aanbood, al snel gevolgd door Vodafone en T-Mobile.

In 2015 had ook Tele2 zijn eigen 4G netwerk in delen van Nederland operationeel, inmiddels is dit netwerk ook landelijk dekkend. Dit 4G netwerk van Tele2 zal echter op termijn worden samengevoegd met het netwerk van T-Mobile, als gevolg van de fusie tussen beide providers.

De komende jaren zal de opvolger 5G operationeel worden.

Tien keer sneller internet met 4G

Met 4G kun je tot tien keer sneller internetten dan met 3G, de maximale snelheid van 4G is 100 Mbit/s. Daarnaast geeft het een betere dekking binnenshuis.

4G+ nog sneller én stabieler

4G+ is een verbeterde versie van 4G. Deze verbeterde versie is aanzienlijk sneller en kan een maximale snelheid van 225 Mbit/s halen. In de praktijk is de snelheid tussen 4G en 4G+ echter niet heel groot. Het grootste voordeel van 4G+ is dat het stabieler is en dat capaciteit heeft voor meer gebruikers tegelijkertijd op het netwerk. Hierdoor is 4G+ meer geschikt voor dekking op drukke plaatsen, zoals evenementen.

Zo had je bijvoorbeeld voorheen tijdens een festival of concert nauwelijks bereik meer door overbelasting van het netwerk, met 4G+ kun je nog prima Whatsappen en zelfs YouTube streamen.

veel capaciteit 4G plus

Ook bij evenementen nog voldoende bereik met 4G+.

4G+ is niet landelijk beschikbaar. Providers kiezen ervoor om deze verbeterde versie vooral in drukkere gebieden uit te rollen en tijdelijk op evenementenlocaties. Daar waar geen 4G+ bereik is zal naadloos worden overgeschakeld op gewoon 4G. Ook de wat oudere smartphone zijn niet altijd geschikt voor 4G+, deze zullen in gebieden met 4G+ dekking dan ook gewoon op het standaard 4G blijven werken.

WiFi of 4G?

4G en dan vooral 4G plus is vaak sneller dan WiFi. Voor de snelheid hoef je dan ook niet over te schakelen op een WiFi hotspot. De reden van het overschakelen naar WiFi op plekken waar dat mogelijk is, is dat je dan geen 4G data verbruikt en hierdoor dus MB’s bespaart die je zou moeten afrekenen of uit je bundel komen.

4G als vast internet thuis

Je kunt ook voor thuis een 4G abonnement nemen als alternatief voor kabelinternet, ADSL, VDSL of glasvezel. T-Mobile heeft hier speciale abonnementen voor onder de naam "4G voor Thuis".

3G wordt uitgefaseerd

De voorloper van 4G, het veel tragere 3G heeft zijn langste tijd gehad. Vodafone heeft aangekondigd in 2020 te stoppen met 3G en KPN zal dat in 2022 doen. T-Mobile heeft nog geen jaartal genoemd, maar zegt het netwerk wel al stapsgewijs af te bouwen.

Vind jouw ideale abonnementVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 2 juli 2019
Laatste update: 11 april 2020