wat is 5G

Wat is 5G?

5G staat voor 5e generatie mobiel internet en is de opvolger van 4G. Op dit moment worden de eerste 5G netwerken in de lucht gebracht. In juli 2020 heeft een veiling plaatsgevonden voor de 5G frequenties waarbij KPN, T-Mobile en Vodafone frequenties hebben bemachtigd.

Vooralsnog een langzamere variant in Nederland

Vodafone heeft inmiddels 5G geactiveerd op het bestaande 4G netwerk. Hierbij schakelen de huidige 4G antennes tussen beide technologieën. Voor de gebruikers met een 5G geschikte telefoon levert dit echter nog nauwelijks snelheidswinst op.

T-Mobile en KPN zullen de komende periode geleidelijk aan 5G netwerken in de lucht brengen, zij het vooralsnog alleen op de “langzamere” frequenties.

Hieronder kun je doorklikken naar een dekkingskaart van de providers. Zodra 5G beschikbaar is zal dit ook in deze kaarten zijn opgenomen.

KPN

Netwerkdekking KPN

Klik op de kaart voor details.

KPN netwerkinfo
Odido

Netwerkdekking Odido

Klik op de kaart voor details.

Odido netwerkinfo
Vodafone

Netwerkdekking Vodafone

Klik op de kaart voor details.

Vodafone netwerkinfo
Tele2

Netwerkdekking Tele2

Klik op de kaart voor details.

Tele2 netwerkinfo

Snelle 5G frequenties nog niet vrij in Nederland

In Nederland is er nog een probleem met de frequenties die 5G gebruikt. De hogere frequenties waarop ook de hoogste snelheden gehaald kunnen worden, worden namelijk nog tot minimaal 2023 gebruikt door de inlichtingendiensten. Dit probleem speelt vooral in het Noorden van het land, deze apparatuur en schotels staan namelijk opgesteld in Burum in Friesland. Er is een verhuizing van dit station gepland, maar niet vóór 2023.

De snelheid van 5G

5G zal aanzienlijk sneller worden dan 4G. De snelheid van 4G en zijn plus versie is maximaal 225 Mbit/s. De maximale downloadsnelheid van 5G zou maar liefst 10 Gbit/s worden. Dit is de theoretische snelheid, in de praktijk zal dit lager zijn, maar dat 5G veel sneller zal worden is een feit.

De goedkoopste 5G abonnementen op dit moment

Youfone aanbieding
200 min/sms + 0,5 GB + 5G

500 MB data
200 belminuten
snelheid: 200 MB 5G
netwerk: KPN

4,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 24 maanden 4,00
p/mnd

Tijdelijk slechts € -10,00 aansluitkosten

Budget aanbieding
Sim Only met 3 GB data en 200 minuten bellen en/of sms'en. En dat via het betrouwbare 5G netwerk van KPN.

3 GB data
200 belminuten
snelheid: 100 MB 5G
netwerk: KPN

5,50 p/mnd

Extra voordeel:

Odido aanbieding
Hello tablet Sim Only icm Hello Data Only en 2 GB Data Only

2 GB data
geen belminuten
snelheid: 300 MB 5G
netwerk: Odido

12,50 p/mnd

KPN aanbieding
2024 - 0 GB - 150 - 24 - nee

geen data in bundel
150 belminuten
snelheid: 300 MB 5G
netwerk: KPN

14,00 p/mnd

Lagere latency

Een ander enorm voordeel van 5G, misschien nog wel belangrijker dan de snelheid is de lage latency. Latency betekent wachttijd en staat in dit geval voor de snelheid die apparaten nodig hebben om een verbinding met elkaar op te bouwen.

Neem als voorbeeld het downloaden van een bestand. Als je in je internetbrowser een link aanklikt om een bestand te downloaden, dan duurt het meestal een paar seconden voordat het downloaden daadwerkelijk begint. Dit komt doordat jouw computer of telefoon eerst nog contact moet leggen met de server waarop het bestand staat, het leggen van deze verbinding kost even wat tijd.

Bij 5G is de latency maar liefst 5 keer sneller dan bij 4G.

Nieuwe mogelijkheden met 5G

Deze lage latency maakt het mogelijk om 5G te gebruiken voor toepassingen waarbij een snelle reactietijd essentieel is. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s die in fracties van seconden met elkaar moeten kunnen communiceren. Of in de gezondheidszorg waar operaties op afstand via 5G kunnen worden uitgevoerd.

Antennes voor 5G

5G antennes

Voor een goede 5G dekking zijn meer antennes nodig.

Omdat 5G gebruik gaat maken van hogere frequenties zijn er meer zenders nodig dan zijn voorgangers. Hoe hoger namelijk de frequentie, hoe minder het bereik per zender. Verwacht wordt dat er vooral veel kleine minder krachtige zenders bij zullen komen. Deze zogenoemde small cells worden dan geplaatst op drukkere plaatsen in lantaarnpalen, bushokjes en gebouwen etc.

Vergelijk 4G en 5G abonnementenVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 3 juli 2019
Laatste update: 27 juli 2020