wat is 5G

Wat is 5G?

5G staat voor 5e generatie mobiel internet en is de opvolger van 4G. Op dit moment is er in Nederland nog geen 5G netwerk beschikbaar, het zal ook zeker nog enkele jaren duren voordat 5G breed beschikbaar komt in on land.

Eerder heeft T-Mobile aangegeven te streven naar een landelijk 5G netwerk in 2020, maar dit is erg ambitieus en vrijwel zeker niet haalbaar. De politiek moet zelfs nog een besluit nemen over het veilen van de frequenties, een planning hiervoor is nog niet bekend. Wel zijn er de komende jaren kleinschalige proeven te verwachten.

In 2020 worden de eerste smartphones verwacht die geschikt zijn voor 5G.

5G frequenties nog niet vrij in Nederland

In Nederland is er bovendien een probleem met de frequenties die 5G gebruikt. De hogere frequenties waarop ook de hoogste snelheden gehaald kunnen worden, worden namelijk nog tot minimaal 2023 gebruikt door de inlichtingendiensten. Dit probleem speelt vooral in het Noorden van het land, deze apparatuur en schotels staan namelijk opgesteld in Burum in Friesland. Er is een verhuizing van dit station gepland, maar niet vóór 2023.

De snelheid van 5G

5G zal aanzienlijk sneller worden dan 4G. De snelheid van 4G en zijn plus versie is maximaal 225 Mbit/s. De maximale downloadsnelheid van 5G zou maar liefst 10 Gbit/s worden. Dit is de theoretische snelheid, in de praktijk zal dit lager zijn, maar dat 5G veel sneller zal worden is een feit.

Lagere latency

Een ander enorm voordeel van 5G, misschien nog wel belangrijker dan de snelheid is de lage latency. Latency betekent wachttijd en staat in dit geval voor de snelheid die apparaten nodig hebben om een verbinding met elkaar op te bouwen.

Neem als voorbeeld het downloaden van een bestand. Als je in je internetbrowser een link aanklikt om een bestand te downloaden, dan duurt het meestal een paar seconden voordat het downloaden daadwerkelijk begint. Dit komt doordat jouw computer of telefoon eerst nog contact moet leggen met de server waarop het bestand staat, het leggen van deze verbinding kost even wat tijd.

Bij 5G is de latency maar liefst 5 keer sneller dan bij 4G.

Nieuwe mogelijkheden met 5G

Deze lage latency maakt het mogelijk om 5G te gebruiken voor toepassingen waarbij een snelle reactietijd essentieel is. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s die in fracties van seconden met elkaar moeten kunnen communiceren. Of in de gezondheidszorg waar operaties op afstand via 5G kunnen worden uitgevoerd.

Antennes voor 5G

Voor een goede 5G dekking zijn meer antennes nodig.

Omdat 5G gebruik gaat maken van hogere frequenties zijn er meer zenders nodig dan zijn voorgangers. Hoe hoger namelijk de frequentie, hoe minder het bereik per zender. Verwacht wordt dat er vooral veel kleine minder krachtige zenders bij zullen komen. Deze zogenoemde small cells worden dan geplaatst op drukkere plaatsen in lantaarnpalen, bushokjes en gebouwen etc.

Vind jouw ideale abonnementVergelijken

0 GB
0 min