mobiel prepaid

Wat is prepaid?

Prepaid wil zeggen dat je iets vooraf betaalt. Bij mobiel bekent prepaid dat je geen abonnement hebt waarbij je je verbruik voor bellen en data achteraf per maand betaalt. In plaats daarvan koop je van te voren een tegoed in euro’s waarmee het verbruik voor bellen, sms’en en internetten wordt afgerekend. Dit tegoed wordt doorgaans prepaid beltegoed genoemd. Op het moment dat je tegoed op is kun je niet meer bellen of internetten totdat je het tegoed weer hebt aangevuld. Je kunt wel altijd gebeld blijven worden en ook kun je altijd 112 bellen.

Waar koop je beltegoed?

Beltegoed voor prepaid kan je online kopen via de website van de betreffende provider. Maar voor de meeste providers kun je het tegoed ook bij supermarkten en kiosken kopen. Met de code die je daar ontvangt kun je je beltegoed opwaarderen.

prepaid beltegoed in supermarkt

Prepaid beltegoed kaarten in de supermarkt.

Geldigheid van het prepaid beltegoed

Bij de meeste providers blijft het beltegoed onbeperkt geldig. Vaak wordt echter wel als voorwaarde gesteld dat je eens in de zoveel tijd gebruik maakt van je prepaid telefoon. Meestal is dit eens per half jaar, het sturen van een sms bericht of één kort telefoontje is daarbij voldoende voor weer een half jaar geldigheid van het prepaid tegoed. Er zijn ook providers die als voorwaarde stellen dat je het eens per bepaalde periode nieuw beltegoed koopt.

Is prepaid goedkoper?

Het antwoord op die vraag is helemaal afhankelijk van je bel-, sms- en internetgedrag. Voor mensen die doorgaans weinig met hun mobiele telefoon doen en deze eigenlijk alleen voor bereikbaarheid en urgente gevallen hebben, kan prepaid een veel goedkopere oplossing zijn. Echter zijn de tarieven voor bellen en internetten bij prepaid wel altijd hoger dan bij een abonnement.

Abonnement of prepaid?

Over het algemeen wordt de mobiele telefoon tegenwoordig voor veel meer zaken dan alleen bellen en gebeld worden gebruikt. Voor de meeste gebruikers zal dan ook een abonnement als snel voordeliger zijn. Abonnementen zijn er ook al vanaf een paar euro per maand waarbij je dan meestal ook nog een bepaalde hoeveelheid belminuten en MB’s inclusief krijgt.
Bovendien heb je met een abonnement het gemak dat je niet steeds je beltegoed hoeft op te waarderen of de kans loopt dat je niet meer kan bellen of internetten door onvoldoende prepaid tegoed.

Waar vind ik prepaid providers?

Providers die helemaal gericht zijn op prepaid zijn o.a. Ortel en Bliep. Daarnaast bieden de meeste bekende providers het ook aan als sim only, zie hiervoor ons overzicht van providers.

Vind jouw ideale abonnementVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 8 juni 2019
Laatste update: 11 april 2020