roaming EU

Wat is roaming?

Roaming betekent dat je gebruik maakt van het mobiele netwerk van een andere provider dan je eigen provider. Roaming zorgt ervoor dat je in het buitenland kunt bellen, sms’en en internetten. Als roaming is ingeschakeld op je mobiele telefoon, dan zal in het buitenland automatisch verbinding worden gemaakt met het gsm netwerk van een provider in het desbetreffende land. Jou eigen provider moet hiervoor wel een roaming overeenkomst hebben met buitenlandse provider, maar voor Nederlandse providers geldt dat deze overeenkomsten er voor vrijwel alle toegankelijke landen ter wereld zijn.

Roaming binnen de EU

Sinds 2017 is roaming binnen de EU in de meeste gevallen gratis. Je kunt in deze landen gebruik maken van je telefoon tegen dezelfde tarieven als dat je provider in Nederland rekent. Ook je belminuten en databundel gebruik je zonder extra kosten in alle EU landen. Hierbij kunnen providers wel limieten instellen voor unlimited bundels.

Voor landen die niet tot de EU behoren maar wel grenzen aan of omringd worden door de EU gelden per provider verschillende regels. Zo kun je bijvoorbeeld in Zwitserland bij de ene provider wel bellen en internetten zonder roamingkosten, terwijl de ander provider wel roamingkosten in rekening brengt omdat het geen EU is.

Hieronder een overzicht van hoe providers omgaan met roaming in veel bezochte landen die niet tot de EU behoren, maar er wel aan grenzen.

provider Zwitserland Noorwegen IJsland Turkije
Vodafone
KPN  
T-Mobile    
Tele2  
Ben  
Telfort  
Youfone  
Hollandsnieuwe  
Lebara    
Robin Mobile  
Simpel  

✔ = roaming zoals in de EU. Dit overzicht is per provider gecontroleerd op 19 juni 2019.

Roaming buiten de EU

Roaming buiten de EU kan tot een hoge telefoonrekening leiden als je niet op je verbruik let. Providers rekenen hoge roamingtarieven voor bellen en internetten in deze landen. Dit kan oplopen tot maar liefst 10 euro per MB voor internetgebruik.

Heb je mobiel internet en/of bellen echt nodig buiten de EU? Hieronder drie tips om de kosten in de hand te houden:

  1. Koop van te voren een speciale buitenlandbundel bij je provider. Dit is altijd voordeliger dan per minuut of MB te betalen.
  2. Maak gebruik van WiFi. Vrijwel ieder hotel biedt WiFi aan, meestal gratis. Onderweg kun je wellicht gebruik maken van hotspots. Abonnees van vast internet van KPN, XS4ALL en Telfort kunnen wereldwijd gratis gebruik maken van Fon WiFi hotspots. Als je geen abonnee van één van deze providers bent kun je tegen betaling ook gebruik maken van Fon, er worden passen aangeboden voor bijvoorbeeld een week of een maand onbeperkt toegang.
  3. Koop een prepaid simkaart van een provider in het betreffende land en gebruik deze gedurende je verblijf. Je kunt dat internetten tegen het tarief van de lokale provider en binnen het betreffende land bellen tegen de normaal beltarieven. Prepaid simkaarten zijn meestal niet duurder dan 10 euro en vaak krijg je de aanschafprijs weer terug in het tegoed wat op de simkaart staat.

Vind jouw ideale abonnementVergelijken

0 GB
0 min

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 19 juni 2019
Laatste update: 13 september 2019