geen roamingkosten Europa

Gratis mobiele roaming in Europa met tien jaar verlengd

Eric 25 februari 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Mobiel,

Herken je het nog? Om te kunnen internetten in het buitenland op zoek gaan naar een plek met gratis wifi. Bellen met Skype of van tevoren even een buitenlandbundeltje aan je abonnement toevoegen. Het klinkt als iets van lang geleden, maar toch was dit tot halverwege 2017 nog heel normaal. Als je er even niet aan dacht kon je bij thuiskomst wel eens onaangenaam verrast worden door een torenhoge telefoonrekening.

Met dank aan de Europese Commissie kunnen we tegenwoordig in alle landen van de EU bellen, gebeld worden en internetten zonder extra buitenland kosten. Echter is dit verbod op roamingkosten destijds ingesteld voor vijf jaar en zou dus in 2022 aflopen!

Europa nog tot zeker 2032 vrij van roamingkosten

Het goede nieuws is dat de Europese Commissie het verbod op roamingkosten met tien jaar wil verlengen. Dat betekent dat we ons in ieder geval tot 2032 geen zorgen hoeven te maken over de buitenlandse kosten voor het mobiele verbruik. Althans, als je binnen de Europese Unie blijft.

Op de achtergrond wordt de maatregel wel aangepast wat betreft de maximale kosten die de providers elkaar onderling nog wel in rekening brengen. De Commissie wil dit maximum verlagen zodat de datalimieten die providers nog wel kunnen instellen voor gebruik in het buitenland verhoogd kunnen worden of wellicht verdwijnen.

Dezelfde kwaliteit en snelheid in het buitenland

Een veel gehoorde klacht van abonnees is dat de internetsnelheid in het buitenland vaak lager is dan de snelheid in het eigen land. De reden hiervoor kan natuurlijk zijn dat het buitenlandse netwerk simpelweg niet zo snel is als het netwerk van de eigen provider. Maar het gebeurt ook dat buitenlandse gebruikers bewust op een lagere snelheid worden gezet. Bijvoorbeeld op 3G, terwijl het betreffende netwerk dan wel ook gewoon geschikt is voor 4G.

De Europese Commissie verwacht van de providers dat het afknijpen van de snelheid voor roaming gebruikers verleden tijd zal zijn en dat iedereen binnen Europa de maximaal beschikbare kwaliteit van het mobiele netwerk wordt geboden.

Europa roamingvrij

Onbezorgd je mobiel gebruiken in de hele EU.

Hoe zit het met roamingkosten in Engeland na de Brexit?

Nu het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer uitmaakt van de EU is het de vraag of we daar wel weer moeten gaan betalen voor roaming. Vooralsnog rekenen de meeste providers voor mobiel gebruik in het Verenigd Koninkrijk geen roamingkosten, maar dit is geen vast gegeven meer.

Het verbod op roamingkosten geldt nu, na de Brexit, niet meer voor Engeland en providers mogen deze kosten daarom weer doorberekenen aan de klant. Als je naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland reist is het daarom verstandig om bij de provider naar de actuele status van de roamingkosten te informeren. Dit om onaangename financiële verrassingen achteraf te voorkomen.

Het kan ook zijn dat providers voor het Verenigd Koninkrijk een blijvende uitzondering maken. Net zoals dat vaak voor Zwitserland, Noorwegen en IJsland geldt.

Gratis roaming in Engeland is geen vast gegeven meer

Na de Brexit mogen providers weer roamingkosten berekenen, maar vooralsnog doen de meeste dit niet.

Gratis roaming niet vanzelfsprekend

Ondanks dat de vrije roaming in Europa snel is ingeburgerd en we eigenlijk al niet beter meer weten is het geen vanzelfsprekendheid. Als Europese inwoners hebben we hier een voordeel mee en kunnen we zonder zorgen overal internetten en bellen zonder extra kosten.

Buiten Europa zijn roamingkosten echter nog wel vrijwel overal van toepassing. Dus daar blijven we een vaak forse toeslag betalen voor het mobiele gebruik!

Wist je trouwens dat in sommige landen zelfs roamingkosten binnen het land zelf worden berekend? In Brazilië betaal je bijvoorbeeld vaak roamingkosten voor mobiel gebruik in een andere staat dan de staat waarin je het abonnement hebt afgesloten. Dus wij mogen ons zeker gelukkig prijzen met het vervallen van de roamingkosten in de hele EU!

Vergelijk mobiele providersVergelijken

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

tips voor een langer leven voor je smartphone
9 tips waarmee je smartphone jaren langer meegaat

Frank 3 maart 2020

Gemiddeld wordt een smartphone na zo’n twee jaar vervangen door een nieuwe. Met wat simpele handelingen, trucs of een kleine investering kan de telefoon echter vaak nog wel wat jaartjes mee. En daarmee kun je veel besparen én het is beter voor het milieu.

wifi problemen oplossen
Heb jij ook last van Wifi problemen?

Frank Update: 29 maart 2023

Wie zit er tegenwoordig niet met zijn tablet of laptop voor de TV? Dan komen wifi problemen erg ongelegen. Problemen met  streamen, trage wifi snelheid, minuten bezig om mailtjes te verzenden of ontvangen etc. Mocht je deze wifi problemen herkennen, dan zullen deze tips je helpen om jouw wifi te verbeteren.

tips voor kopen refurbished telefoon
Waar moet je op letten bij het kopen van een refurbished telefoon?

Frank 9 februari 2021

De verkoop van refurbished telefoons zit in de lift. Een refurbished telefoon is vaak veel goedkoper in de aanschaf dan hetzelfde model splinternieuw. Wanneer je een refurbished telefoon koopt, is het verstandig om niet alleen op de prijs te letten. De kwaliteit is minstens zo belangrijk, en die verschilt nogal eens.

Simpel overgenomen door T Mobile
Mobiele provider Simpel overgenomen door T-Mobile

Frank Update: 17 november 2020

Simpel wordt overgenomen door T-Mobile. Officieel moet de overname nog goedgekeurd worden door de Autoriteit Consument & Markt, maar dat is bij deze overname waarschijnlijk slechts een formaliteit. Het merk Simpel zal vooralsnog gewoon blijven bestaan, alleen de aandeelhouder wijzigt, zo stelt T-Mobile.