4G internetten op vakantie

Altijd internet: 4G op vakantie!

Frank 11 juli 2020
Leestijd 5 minuten Categorieën: Internet & TV, Mobiel

Veel mensen zijn zo verslaafd aan hun internetverbinding dat ze die ook op vakantie niet kunnen missen. Sommigen weigeren gewoonweg te vertrekken als er geen internet op de camping is. Daar aangekomen valt de internetverbinding op de camping zwaar tegen, zodat de vakantie eigenlijk al met een valse noot begint. Vervolgens werd er gerommeld door zelf een” access point” (hotspot) te maken van je smartphone. Maar ook dat werkte niet naar behoren en kostte ook nog eens erg veel geld als je niet het juiste mobiele abonnement had. Al deze ellende is nu voorbij. Enkele providers in Nederland bieden 4G-internet aan. Vanaf nu heb je alles zelf in de hand. Voortaan heb je 4G op vakantie! Hoe het werkt leggen we uit in dit artikel.

Vakantie in eigen land: stabiel internet op je camping

Veel mensen kiezen dit jaar voor vakantie in eigen land. Dat is logisch gezien de omstandigheden. Je weet nooit tevoren hoe alles loopt, als je ver weg in Griekenland aan het strand ligt. Soms gaan de ontwikkelingen zo snel dat je zelfs geen kans meer krijgt om naar huis te reizen. Je kunt zomaar in een nieuwe lockdown verzeild geraken. En wie wil dat nu, nu we weten wat het inhoudt?

Daarom blijven we dit jaar lekker dicht bij huis. Wellicht zelfs op een camping in de buurt. Veel mensen willen ook daar gebruik kunnen maken van stabiel en snel internet. Steeds vaker is een stabiele snelle internetverbinding op reis een absolute voorwaarde. Tegenwoordig speelt jong en oud met een laptop of tablet. Zeker als het regent ben je blij dat je even op internet kunt om een spelletje te spelen. Je neemt liefst je 4G op vakantie mee.

Mobiel internet en je eigen hotspot

Veel mensen kennen het trucje al. Via je smartphone kun je een internetverbinding tot stand brengen voor je laptop. Dit maakt van je mobiel dan als het ware een “hotspot”. Dat is je eigen access point. (functie: “instellen als hotspot” van de mobiel). Echter, de kwaliteit, snelheid en stabiliteit van deze verbinding valt vaak ronduit tegen. Regelmatig blijft een website hangen. Vanaf nu kan dat anders en neem je 4G op vakantie mee. Tenminste, als je in Nederland blijft.

Hoe werkt 4G op vakantie?

Het nieuwe 4G internet werkt met een router plus simkaart. Dit is een klein kastje dat meegaat op vakantie. De router krijg je thuisgestuurd als je via KPN of T-Mobile een abonnement afneemt. In de router plaats je het simkaartje dat je bij je abonnement gekregen hebt. Nadat het kaartje is geplaatst, is de router klaar voor gebruik, en in staat internetsignaal te ontvangen. Het signaal wordt doorgestuurd naar alle apparaten die je wilt verbinden met het internet. Dus je telefoontjes, de tablets en waarschijnlijk ook je laptop. Iedereen kan weer spelletjes spelen, websites bezoeken of gewoon online werken. Zo kun je ook met 4G op vakantie je e-mails controleren. Dit signaal is erg stabiel. Je bent gelukkig niet langer afhankelijk van de Wi-Fi op de camping. Let er wel op dat je van tevoren de postcodecheck hebt gedaan:

Het 4G internetsignaal is nog niet overal beschikbaar. Er zijn helaas nog gebieden in Nederland waar deze oplossing nog niet mogelijk is. Voor andere gebieden is het volgens ons een zeer gewild product. Er zijn nu nog grote buitengebieden waar internet via Ziggo of KPN niet mogelijk is. Als deze mensen nu via een mobiele oplossing ook een redelijke internetverbinding kunnen krijgen is dat mooi meegenomen. Daarnaast zullen veel vakantiegangers er gebruik van gaan maken. Het werkt echter alleen in Nederland op het netwerk van KPN en T-Mobile.

4G gsm antenne

Hoe dichter bij een zendmast, hoe beter de verbinding.

Met je 4G internet router op vakantie

De router is eenvoudig mee te nemen op vakantie en daar aan te sluiten. Je hoeft hem niet meer in te stellen. Het is gewoon een kwestie van de stekker in het stopcontact en het werkt. Bij KPN krijg je bij het duurdere abonnement zelfs een buitenantenne met een binnen unit. Je GSM heeft buiten een beter bereik en brengt dat krachtige signaal via een kabel naar binnen. Maar ook deze apparatuur is eenvoudig en snel te installeren.

Doe de postcodecheck

Natuurlijk wil je niet voor verrassingen komen te staan. Doe daarom de postcodecheck om te controleren of KPN of T-Mobile dekking en een goed internetsignaal kan garanderen op jouw vakantiestek. 4G op vakantie internetten is vooral bedoeld voor de bewoners van het buitengebied, waar internet via kabels vaak nog niet mogelijk is. Een mobiele oplossing zoals deze is dan mooi meegenomen.

Is die postcodecheck in orde dan staat er niets meer in de weg om gedurende je vakantie op de camping altijd connected te zijn. Voor alle duidelijkheid: hier voer je dus de postcode in van de locatie waar je het product wilt gaan gebruiken, je vakantieadres. Alleen in deze gebieden kan KPN of T-Mobile de goede werking garanderen. Het signaal is afhankelijk van de afstand tot de GSM-zendmast. Zelfs binnen dezelfde gemeente kan dit verrassend genoeg verschillen.

KPN

Netwerkdekking KPN

Klik op de kaart voor details.

KPN netwerkinfo
T-Mobile

Netwerkdekking T-Mobile

Klik op de kaart voor details.

T-Mobile netwerkinfo
Vodafone

Netwerkdekking Vodafone

Klik op de kaart voor details.

Vodafone netwerkinfo
Tele2

Netwerkdekking Tele2

Klik op de kaart voor details.

Tele2 netwerkinfo

De abonnementen voor 4G op vakantie

Zoals gezegd zijn er momenteel nog maar twee providers die 4G internet, dus 4G op vakantie, aanbieden, te weten KPN en T-Mobile, waar het product 4G voor Thuis wordt genoemd. Vergelijk de abonnementen van beide aanbieders om voor jou het juiste product te selecteren. Je kunt kiezen uit een abonnementsperiode van 12 of 24 maanden. Uiteraard is het langlopende abonnement per maand iets goedkoper. Ook moet je soms eenmalig een bedrag voor de router betalen (€72,00) , die dan je eigendom wordt.

De downloadsnelheid ligt tussen de 30 Mb/sec en 100 Mb/sec met een upload van 5 a 10 Mb/sec. Niet precies de snelheden die je thuis waarschijnlijk gewend bent, maar geloof me, met deze snelheden kun je goed uit de voeten als je op je vakantieplek wilt internetten. Het zal zelfs mogelijk zijn om films te streamen. Je mag onbeperkt van het internet gebruikmaken.

KPN heeft wel een paar voorwaarden bij dit abonnement voordat ze het leveren. Ze leveren bijvoorbeeld alleen het mobiele internetabonnement als de vaste internetverbinding te laag is, en alleen in combinatie met andere KPN abonnementen. Je moet dus eigenlijk al klant zijn als je in aanmerking wilt komen. Je betaalt per maand ongeveer €40,- voor het 4G internetconnectie. De minimale periode bedraagt 1 jaar.

Conclusie

4G internet op vakantie is een prima oplossing als je zelfs op je vakantie geen seconde zonder je internetconnectie kunt. Ook als je beroepsmatig een internetverbinding nodig hebt, is het een oplossing. Het is bedoeld voor mensen die in het buitengebied wonen en geen andere optie hebben dan deze mobiele mogelijkheden. De download- en uploadsnelheden zijn nog niet erg hoog, maar ruim voldoende om vlot gebruik mogelijk te maken. Een verademing ten opzichte van het oude mobiele internet via je smartphone. 4G internet werkt met een mobiele router en simkaart. Abonnementen kun je afsluiten bij KPN en T-Mobile. De kosten vinden we nog behoorlijk hoog, maar hopelijk verandert dit in de toekomst als de concurrentie op deze markt hopelijk zal toenemen.

Ontvang direct onze tips!

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste onze tips en aanbiedingen.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Gerelateerde artikelen

gigabit internet
Delta levert gigabit internet over de kabel

Eric 30 november 2018

Delta, de internetprovider uit Zeeland levert vanaf 1 december een supersnelle gigabit internetaansluiting via het kabelnetwerk in Zeeland, ook wel bekend als Zeelandnet.

snel mobiel internet
Advies: verplichte minimale snelheid voor mobiel internet

Eric 16 februari 2019

Door het vastleggen van een verplichte minimale snelheid voor mobiel internet kan Nederland voorop blijven lopen op dit gebied. Dit advies is voortgekomen uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Indien het advies wordt gevolgd kan de gemiddelde snelheid hiermee op meer dan 100 Mbps uitkomen.

internetten op je vakantieadres
Bereikbaar en online blijven op vakantie onze tips

Eric Update: 25 februari 2021

Nu de vakanties weer voor de deur staan is het nuttig om de mogelijkheden en valkuilen van bereikbaar en online zijn op je vakantieadres weer eens op een rij te zetten. Of je nu in Nederland blijft, in Europa of naar een land buiten Europa gaat, het is altijd weer opletten dat je geen torenhoge kosten maakt met je bel- en internetgedrag.

niet loyaal zijn bespaart
Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje 28 september 2021

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd juiste het meeste!