Eric 14 december 2023
Leestijd 7 minuten
Categorie:
Internet & TV,
Op dit moment wordt er glasvezel aangelegd in mijn wijk. Deze ontwikkeling creëert vragen bij de bewoners, zoals: "Moeten we overstappen naar glasvezel of is onze huidige aansluiting goed genoeg?" Dit is een relevante vraag, gezien de technologische evolutie en onze steeds groeiende behoefte aan snelle en betrouwbare internetverbindingen. Laten we eens kijken naar de voordelen en nadelen van de overstap naar glasvezel ten opzichte van de huidige kabel- en DSL-verbindingen.
Internet & TV vergelijkenWat is glasvezel eigenlijk?
Glasvezel is een dunne, sterke vezel gemaakt van glas die gebruikt wordt voor het transporteren van data. Het bestaat uit meerdere haardunne draadjes, waardoor het lichtsignalen kan versturen met ongekende snelheden en over grote afstanden. Dit maakt glasvezel een ideale optie voor internetverbindingen, die steeds meer data moeten kunnen verwerken. In vergelijking met de huidige kabel- en DSL-verbindingen, waarbij gebruik wordt gemaakt van koperen kabels, heeft glasvezel vele voordelen.
De voordelen van glasvezel
- Snelheid en capaciteit: het grootste voordeel van glasvezel is de snelheid en capaciteit. Met snelheden tot wel meerdere gigabit per seconde (Gbps) is het vele malen sneller dan DSL-verbindingen (maximaal 400 Mbps) en kabelverbindingen (maximaal 1 Gbps). Dit betekent dat je razendsnel kunt downloaden, streamen en gamen zonder last te hebben van haperingen of vertraging. Ook de capaciteit is veel groter, waardoor meerdere apparaten tegelijkertijd gebruik kunnen maken van hetzelfde netwerk zonder dat dit merkbaar ten koste gaat van de snelheid.
- Betrouwbaarheid en stabiliteit: glasvezel is ook zeer betrouwbaar en stabiel. Doordat het signaal wordt overgebracht via lichtsignalen, is er geen sprake van elektromagnetische storingen zoals bij kabel- en DSL-verbindingen. Dit zorgt ervoor dat de verbinding altijd stabiel blijft, ook tijdens piekmomenten wanneer veel mensen tegelijkertijd gebruik maken van het internet.
- Toekomstbestendig: een ander voordeel van glasvezel is dat het toekomstbestendig is. Omdat het niet de technische beperkingen heeft zoals bij kabel- en DSL-verbindingen, zullen ook snelheden voor toekomst probleemloos mogelijk zijn via glasvezel. Glasvezel kan de groeiende vraag naar data gemakkelijk aan en zal dus ook in de toekomst voldoen aan jouw internetbehoeften.
- Hogere uploadsnelheid: veel mensen denken bij een internetverbinding vooral aan de downloadsnelheid, maar ook de uploadsnelheid is belangrijk. Met glasvezel kun je namelijk ook razendsnel bestanden uploaden, wat handig kan zijn voor bijvoorbeeld het verzenden van grote bestanden of het maken van video calls. Dit is vooral voor ondernemers en freelancers een groot voordeel, omdat zij vaak veel data moeten versturen.
Bij glasvezel is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid
Dit in tegenstelling tot internet via de kabel en DSL
De aanleg van glasvezel is op stoom
Door heel Nederland wordt er druk gewerkt aan de aanleg van glasvezel. Zowel KPN, DELTA als Open Dutch Fiber (ODF) zijn actief betrokken bij dit proces. Open Dutch Fiber werkt hierbij nauw samen met Odido en KPN heeft pensioenfonds ABP achter zich als grote investeerder. Deze grootschalige uitrol van glasvezel zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de digitale infrastructuur in het land. Deze bedrijven zijn vastbesloten om zoveel mogelijk huishoudens aan te sluiten op het glasvezelnetwerk, om zo de betrouwbaarheid, snelheid en stabiliteit van de internetverbinding te verbeteren.
De hevige concurrentie tussen de verschillende bedrijven die betrokken zijn bij de uitrol van glasvezel komt de consument ten goede. Deze competitieve markt resulteert zelfs veelal in meerdere beschikbare glasvezelnetwerken in dezelfde buurt. Er zijn zelfs al diverse locaties waar de straten worden voorzien van drie concurrerende glasvezelnetwerken. Dit zorgt voor een keuzevrijheid voor de consument en stimuleert deze bedrijven om te blijven innoveren en verbeteren, om zo hun aandeel in de markt te behouden en uit te breiden.
Echter, er is ook een keerzijde van de medaille. Hoewel de hevige concurrentie tussen de glasvezelbedrijven voordelig is voor de consument door de keuzevrijheid en continue innovatie, zorgt het ook voor een nadeel. De bedrijven werken bij de aanleg van glasvezelnetwerken helaas vrijwel niet samen. Dit resulteert in het feit dat voor de aanleg van elk nieuw netwerk, de straten opnieuw opengebroken moeten worden. Dit kan leiden tot hinder en overlast voor de inwoners, en het komt de efficiëntie van het proces niet ten goede. Het zou veel praktischer zijn als de bedrijven de krachten zouden bundelen voor een gecoördineerde aanleg van het glasvezelnetwerk.
Overstappen van DSL naar glasvezel
Terug naar mijn situatie waar op dit moment glasvezel wordt aangelegd en ik en mijn buurtgenoten zich afvragen of overstappen verstandig is. Het is een afweging die we allemaal individueel moeten maken. DSL-verbindingen zijn afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale en hoewel de downloadsnelheid tegenwoordig tot 400 MB kan zijn, blijft de uploadsnelheid sterk achter. Glasvezel, aan de andere kant, biedt gelijke download- en uploadsnelheden, een eigenschap die vooral handig is voor datagestuurde taken zoals videobellen, online gamen en het uploaden van grote bestanden naar de cloud.
Maar wat heb je aan een hoge uploadsnelheid als je geen zware internetgebruiker bent? Mogelijk is supersnel internet voor jou niet direct noodzakelijk en is het geregel van overstappen voorlopig nog niet nodig. Bij een overstap naar glasvezel moet namelijk wel wat gewijzigd worden bij het modem/router, alhoewel dit meestal gedaan wordt door een monteur, waardoor je zelf niet met gedoe en eventuele technische problemen geconfronteerd wordt.
Als het nieuwe glasvezelnetwerk dat van KPN is, zoals hier bij mij in de wijk, dan heb je wellicht op termijn geen keuze. Uiteindelijk zal KPN het kopernetwerk, waarvan DSL gebruikmaakt, uitschakelen in de gebieden waar het eigen glasvezelnetwerk ligt. Dus, hoewel de overstap naar glasvezel een persoonlijke keuze is die afhankelijk is van je specifieke behoeften en gebruik, kan het zijn dat je in de toekomst weinig andere opties hebt.
Glasvezel van KPN moet uiteindelijk het oude telefoonnet vervangen
Geleidelijk zal KPN het kopernetwerk waarover nu nog DSL loopt uitfaseren.
Het is ook goed om te weten dat bij een overstap van DSL naar glasvezel, je vaak bij dezelfde provider kunt blijven, dit in tegenstelling tot kabelinternet. De meeste providers die diensten aanbieden via DSL, bieden ook diensten aan via glasvezel. Dit hangt echter wel af van het specifieke glasvezelnetwerk. Als je bijvoorbeeld toegang hebt tot het netwerk van DELTA of ODF, heb je op dit moment slechts een beperkte keuze uit providers. Echter, als je overstapt op het glasvezelnetwerk van KPN, heb je een veel bredere keuze aan providers. Dus, afhankelijk van je locatie en het beschikbare glasvezelnetwerk, heb je een breed scala aan opties bij het kiezen van een glasvezelprovider.
Zelf heb ik op dit moment een prima werkende en stabiele VDSL-aansluiting die voor mij snel genoeg is. Mijn provider biedt zijn diensten ook aan op het glasvezelnetwerk van KPN en op termijn zal ik overstappen naar glasvezel, maar nog niet direct. Ik kijk en hoor eerst even aan wat de ervaringen van andere gebruikers zijn, zijn er bijvoorbeeld regelmatig storingen of niet? Als de kinderziekten eruit zijn ga ik uiteindelijk de overstap maken of wordt daar wellicht toe gedwongen door uitfasering van het kopernetwerk.
Overstappen van kabel naar glasvezel
Bij het overwegen van een overstap van kabelinternet naar glasvezel is het goed om de verschillen, voor- en nadelen in kaart te brengen. Hoewel de downloadsnelheid bij kabel ook hoog is, tot wel 1 Gbps op dit moment, blijft ook hier de uploadsnelheid aanzienlijk achter. Glasvezel biedt, zoals gezegd, gelijke upload- en downloadsnelheden, wat een groot voordeel kan zijn, vooral als je vaak grote bestanden moet uploaden.
Een nadeel van een overstap van kabel naar glasvezel is dat je vrijwel zeker ook van provider moet veranderen. Kabelaanbieders, zoals Ziggo in de meeste delen van het land, bieden hun diensten namelijk uitsluitend aan via hun eigen netwerk. Dit betekent dat als je besluit over te stappen naar glasvezel, je mogelijk ook je e-mailadres moet wijzigen en al je apparatuur moet vervangen. Dit kan leiden tot extra gedoe tijdens de overgang. Een uitzondering hierop zijn de kabelproviders Caiway en DELTA, deze providers zijn ook beschikbaar via glasvezel van DELTA.
Al met al kan de overstap van kabel naar glasvezel voordelig zijn, afhankelijk van je specifieke behoeften en situatie.
Is glasvezel goedkoper dan kabel en DSL?
Uiteraard is prijs een belangrijke overweging bij het wel of niet overstappen naar glasvezel. Het is een gemeenschappelijk misverstand dat glasvezel aanzienlijk duurder zou zijn dan kabel of DSL, in werkelijkheid verschillen de prijzen van abonnementen via de verschillende soorten netwerken niet veel van elkaar. Wat voor jou het goedkoopste is, is sterk afhankelijk van de gekozen provider, de snelheid die je wenst en de aanvullende diensten die je afneemt.
Hoewel glasvezel in het begin misschien duurder lijkt, kan het op de lange termijn juist goedkoper uitvallen dankzij de hogere snelheden en betere kwaliteit van de dienstverlening. Door de grote concurrentie zijn de tarieven concurrerend en er zijn vaak speciale aanbiedingen, promoties en welkomstcadeaus beschikbaar om nieuwe klanten te lokken. Voor het vergelijken op prijs kun je het beste een vergelijkingssite raadplegen, waarbij ik natuurlijk onze eigen glasvezelvergelijker adviseer. Hier krijg je een duidelijk overzicht van de verschillende aanbieders, hun pakketten en prijzen, waardoor je een weloverwogen keuze kan maken voor een overstap naar glasvezel.
Over de auteur
Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Tags
- KPN
- Delta
- Odido
- Ziggo
- Caiway
Gerelateerde artikelen
Analoge FM-radio via de kabel in 2021 definitief uitgefaseerd
Eric 24 januari 2021
Ziggo, de grootste kabelmaatschappij in Nederland gaat in 2021 stoppen met de analoge radio. Het uitfaseren zal net als eerder bij de analoge televisie per regio gebeuren. Als je wilt blijven luisteren naar de radio via de kabel, dan is het dus noodzakelijk om te switchen naar een alternatief. In dit artikel lees je meer over de opties.
Besparen op vaste lasten doe je met deze 10 tips
Bregje Update: 3 mei 2021
Vaste lasten, iedereen heeft ze en niemand komt er onderuit. Je woonlasten, energielasten, verzekeringen, belastingen en nog veel meer: allemaal kosten voor zaken die we hard nodig hebben. Al valt aan vaste lasten niet te ontkomen, wat je wel kunt doen is ze aanzienlijk verminderen!
Kabel van Ziggo niet voor 2020 open voor andere providers
Eric 28 augustus 2019
Als je internet, TV en vaste telefoon wilt hebben via ADSL, VDSL of glasvezel, dan heb je keuze uit meer dan tien providers. Hoe anders is dat nog steeds met de kabel. Met uitzondering van een aantal kleinere regionale kabelaanbieders ben je voor internet, TV en bellen via de kabel aangewezen op slechts één provider.
Viaplay vanaf 1 maart beschikbaar bij KPN en Ziggo: wat zijn de mogelijkheden?
Frank 2 februari 2022
Streamingdienst Viaplay komt naar Nederland. Het paradepaardje is de Formule 1, maar daarnaast biedt men ook andere sport, films en series. Viaplay is vanaf 1 maart beschikbaar bij KPN en Ziggo en zij maakten onlangs bekend wat de Viaplay-mogelijkheden voor hun abonnees zijn.