Ziggo zet in op GigaNet

Ziggo zet de komende jaren vol in op GigaNet

Frank 10 maart 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Internet & TV,

Ziggo, tegenwoordig onderdeel van VodafoneZiggo, wil eind 2022 in een groot deel van Nederland GigaNet kunnen aanbieden. Het gaat om het complete verzorgingsgebied van Ziggo, zo’n zes miljoen huishoudens. Hiermee gaat Ziggo de concurrentiestrijd aan met glasvezel van KPN en andere providers. Maar wat houdt GigaNet nu precies in? Wat kun je er allemaal mee? En wat zijn de verschillen met glasvezel?

Wat is GigaNet?

GigaNet is een nieuw type snelle internetverbinding. Het ontleent zijn naam aan de downloadsnelheid van een gigabit (officieel afgekort tot 1 Gbit/s, maar vaak wordt 1 Gbps geschreven), oftewel 1000 megabits per seconde (1000 Mbit/s). Ziggo introduceerde GigaNet in de herfst van 2019. Voor GigaNet gebruikt Ziggo de bestaande kabel en wil het de concurrentie aangaan met glasvezelproviders.

Ziggo hoopt de downloadsnelheid van een gigabit per seconde in de nabije toekomst nog verder te verhogen. Ziggo voert al testen uit met downloadsnelheden van 5 tot zelfs 10 gigabit per seconde.

Sneller en stabieler

Naast hoge snelheid verwacht Ziggo met GigaNet ook meer stabiliteit te kunnen bieden. Door de uitbreiding van de capaciteit kan Ziggo namelijk het nog altijd stijgende dataverkeer makkelijker in goede banen leiden. Hierdoor vermindert de kans op storingen. Hiervan profiteren alle klanten van Ziggo, ook als ze geen GigaNet-abonnement nemen.

Nog een reden voor Vodafone en Ziggo om GigaNet uit te rollen is voorbereiding op 5G. De combinatie GigaNet en 5G biedt Ziggo nog meer mogelijkheden. Denk hierbij aan een nog hogere internetsnelheid en met name meer netwerkcapaciteit voor toepassingen die veel dataverkeer gebruiken, zoals streamen in hoge definitie, live gaming en virtual reality.

De beste Ziggo abonnementen

Ziggo aanbieding
Alles in 1 Lite

100 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 59,75 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 29,88
p/mnd

Ziggo aanbieding
Alles in 1 Start

200 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 64,25 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 32,13
p/mnd

Ziggo aanbieding
Alles in 1 Start XXL

400 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 69,25 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 34,63
p/mnd

Ziggo aanbieding
Alles in 1 Elite

1000 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 76,25 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 38,13
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Lite & TV

100 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 56,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 28,00
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Start & TV

200 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 60,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 30,25
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Start XXL & TV

400 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 65,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 32,75
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Elite & TV

1000 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 72,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 36,25
p/mnd

Excuus, in deze categorie zijn op dit moment geen producten beschikbaar.
Klik hierboven op een andere tab.

Ziggo aanbieding
Internet Lite

100 MB internet

€ 42,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 3 maanden € 21,25
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Start

200 MB internet

€ 47,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 3 maanden € 23,50
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Lite & Ziggo Go

100 MB internet

€ 49,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 3 maanden € 24,50
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Start XXL

400 MB internet

€ 52,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 3 maanden € 26,00
p/mnd

Hevige concurrentiestrijd met KPN-glasvezel

Ongeveer drie miljoen klanten van Ziggo hebben nu al de mogelijkheid om een GigaNet-internetabonnement af te sluiten. Dat is de helft van het totaal aantal huishoudens in het verzorgingsgebied van Ziggo. Eind 2022 moeten alle ongeveer zes miljoen huishoudens de mogelijkheid hebben een GigaNet-abonnement af te sluiten. Ziggo legt zichzelf daarmee dus de ambitie op om binnen twee jaar drie miljoen GigaNet-aansluitingen te realiseren.

Met GigaNet gaat Ziggo de concurrentie aan met glasvezel. Met name met KPN, maar ook bijvoorbeeld met T-Mobile en andere providers die glasvezel aanbieden. De in totaal ongeveer drie miljoen aansluitingen die Ziggo wil realiseren voor eind 2022 zijn er veel meer dan de nieuwe glasvezelaansluitingen van concurrent KPN. Bij KPN gaat het om een half miljoen glasvezelaansluitingen jaarlijks tot 2025.

Wat ook meespeelt is dat de overheid zich in 2020 achter de doelstellingen van de Gigabit Society stelde. Daarin staat dat eind 2023 de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking moet kunnen beschikken over een internetverbinding met een downloadsnelheid van een gigabit. Die doelstelling lijkt nu zelfs al eerder haalbaar.

Ziggo vindt glasvezel tot in de woning nog niet nodig

Ziggo heeft een groot voordeel in de concurrentiestrijd: voor de uitrol van GigaNet is geen graafwerk nodig. De laatste meters van de wijkkasten naar de woningen gaan bij Ziggo via de koperen coaxkabel, ook bij een GigaNet-aansluiting. Met de techniek die Ziggo nu op het kabelnet gebruikt, is de overstap naar glasvezel – waarvoor flink wat graafwerk nodig zou zijn - voorlopig nog niet nodig. Voor Ziggo is het verbeteren van de techniek van het huidige kabelnetwerk veel minder duur dan de aanleg van glasvezel.

Door vernieuwingen in wijkkasten en aan bovengrondse kabels waardeert Ziggo het eigen kabelnetwerk op. De techniek die Ziggo daarvoor gebruikt biedt mogelijkheden om in de nabije toekomst de downloadsnelheid te vertienvoudigen.

De overstap naar glasvezel is voor Ziggo nog niet nodig

De techniek die op het kabelnet wordt gebruikt maakt ook de hoge snelheden mogelijk.

Uploadsnelheid bij GigaNet nog wel laag

De downloadsnelheid van GigaNet is hoog, helaas blijft de uploadsnelheid daarbij ver achter. Deze is nu namelijk maximaal 50 Mbit/s. Bij glasvezel is de uploadsnelheid meestal gelijk aan de downloadsnelheid. Door ruimte vrij te maken, zoals nu bijvoorbeeld al gebeurt door het uitschakelen van de analoge FM-radio, wil Ziggo de uploadsnelheid verhogen naar 100 Mbit/s. Een verdubbeling, maar nog altijd een stuk lager dan de uploadsnelheid van glasvezel.

Vergelijk de aanbieders van snel internet

De grote concurrentie tussen aanbieders van snel internet maakt prijsvergelijkingen interessant. Wil jij weten of internet met een snelheid van een gigabit al beschikbaar is op jouw adres? Doe hieronder de postcodecheck!

Is gigabit internet bij jou beschikbaar?Vergelijken

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Tags

  • Ziggo
  • KPN
  • T-Mobile
  • Vodafone

Gerelateerde artikelen

mobiel vast combivoordeel
Meer consumenten profiteren van combivoordeel vast en mobiel bellen

Frank Update: 11 augustus 2021

Een vast én mobiel abonnement bij dezelfde provider afsluiten is populair. Er zijn in Nederland nu al zo’n drie miljoen consumenten die dit hebben gedaan. Providers bieden hierbij aantrekkelijke kortingen en andere voordelen.

hoe kun je online tv kijken
Tv kijken via internet, wat zijn de mogelijkheden?

Eric Update: 31 januari 2024

Steeds meer mensen kijken tv via internet. In haast elk huishouden zijn er wel meerdere mobiele telefoons en tablets waarop je tv kunt kijken via een internetverbinding. Vrijwel alle providers bieden tegenwoordig dan ook de mogelijkheid om tv te kijken via een app of via de browser op je computer of laptop.

nieuwe Odido shop
Odido: de nieuwe naam van T-Mobile en Tele2

Frank 5 september 2023

T-mobile en Tele2 gaan in Nederland voortaan samen verder onder de nieuwe naam 'Odido'. Terwijl bestaande klanten hun huidige service behouden, introduceert Odido vernieuwde abonnementen, met een onderscheidende familieoptie voor onbeperkte data en bellen.

vaste telefoon steeds minder gebruikt
Bellen met de vaste telefoon steeds minder gebruikelijk

Eric 13 september 2020

Tot in de eerste jaren van deze eeuw was de vaste telefoon nog ongekend populair. Maar vast bellen is in de loop der jaren steeds duurder geworden. Waar je vroeger toch maar even de vaste telefoon pakte om een wat langer gesprek te voeren, ben je met je tegenwoordig mobiel juist veel goedkoper uit. Toch hebben veel huishoudens nog steeds een vaste lijn.