Ziggo zet in op GigaNet

Ziggo zet de komende jaren vol in op GigaNet

Frank 10 maart 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Internet & TV,

Ziggo, tegenwoordig onderdeel van VodafoneZiggo, wil eind 2022 in een groot deel van Nederland GigaNet kunnen aanbieden. Het gaat om het complete verzorgingsgebied van Ziggo, zo’n zes miljoen huishoudens. Hiermee gaat Ziggo de concurrentiestrijd aan met glasvezel van KPN en andere providers. Maar wat houdt GigaNet nu precies in? Wat kun je er allemaal mee? En wat zijn de verschillen met glasvezel?

Wat is GigaNet?

GigaNet is een nieuw type snelle internetverbinding. Het ontleent zijn naam aan de downloadsnelheid van een gigabit (officieel afgekort tot 1 Gbit/s, maar vaak wordt 1 Gbps geschreven), oftewel 1000 megabits per seconde (1000 Mbit/s). Ziggo introduceerde GigaNet in de herfst van 2019. Voor GigaNet gebruikt Ziggo de bestaande kabel en wil het de concurrentie aangaan met glasvezelproviders.

Ziggo hoopt de downloadsnelheid van een gigabit per seconde in de nabije toekomst nog verder te verhogen. Ziggo voert al testen uit met downloadsnelheden van 5 tot zelfs 10 gigabit per seconde.

Sneller en stabieler

Naast hoge snelheid verwacht Ziggo met GigaNet ook meer stabiliteit te kunnen bieden. Door de uitbreiding van de capaciteit kan Ziggo namelijk het nog altijd stijgende dataverkeer makkelijker in goede banen leiden. Hierdoor vermindert de kans op storingen. Hiervan profiteren alle klanten van Ziggo, ook als ze geen GigaNet-abonnement nemen.

Nog een reden voor Vodafone en Ziggo om GigaNet uit te rollen is voorbereiding op 5G. De combinatie GigaNet en 5G biedt Ziggo nog meer mogelijkheden. Denk hierbij aan een nog hogere internetsnelheid en met name meer netwerkcapaciteit voor toepassingen die veel dataverkeer gebruiken, zoals streamen in hoge definitie, live gaming en virtual reality.

De beste Ziggo abonnementen

Ziggo aanbieding
Alles in 1 Lite

100 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

61,75 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 30,88
p/mnd

Ziggo aanbieding
Alles in 1 Start

200 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

66,25 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 33,13
p/mnd

Ziggo aanbieding
Alles in 1 Start XXL

400 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

71,25 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 35,63
p/mnd

Ziggo aanbieding
Alles in 1 Elite

1000 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

78,25 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 39,13
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Lite & TV

100 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

57,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 28,75
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Start & TV

200 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

62,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 31,00
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Start XXL & TV

400 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

67,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 33,50
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Elite & TV

1000 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

72,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 36,25
p/mnd

Excuus, in deze categorie zijn op dit moment geen producten beschikbaar.
Klik hierboven op een andere tab.

Ziggo aanbieding
Internet Lite

100 MB internet

43,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 3 maanden 21,75
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Start

200 MB internet

48,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 3 maanden 24,00
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Lite & Ziggo Go

100 MB internet

50,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 3 maanden 25,25
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Start XXL

400 MB internet

53,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 3 maanden 26,50
p/mnd

Hevige concurrentiestrijd met KPN-glasvezel

Ongeveer drie miljoen klanten van Ziggo hebben nu al de mogelijkheid om een GigaNet-internetabonnement af te sluiten. Dat is de helft van het totaal aantal huishoudens in het verzorgingsgebied van Ziggo. Eind 2022 moeten alle ongeveer zes miljoen huishoudens de mogelijkheid hebben een GigaNet-abonnement af te sluiten. Ziggo legt zichzelf daarmee dus de ambitie op om binnen twee jaar drie miljoen GigaNet-aansluitingen te realiseren.

Met GigaNet gaat Ziggo de concurrentie aan met glasvezel. Met name met KPN, maar ook bijvoorbeeld met T-Mobile en andere providers die glasvezel aanbieden. De in totaal ongeveer drie miljoen aansluitingen die Ziggo wil realiseren voor eind 2022 zijn er veel meer dan de nieuwe glasvezelaansluitingen van concurrent KPN. Bij KPN gaat het om een half miljoen glasvezelaansluitingen jaarlijks tot 2025.

Wat ook meespeelt is dat de overheid zich in 2020 achter de doelstellingen van de Gigabit Society stelde. Daarin staat dat eind 2023 de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking moet kunnen beschikken over een internetverbinding met een downloadsnelheid van een gigabit. Die doelstelling lijkt nu zelfs al eerder haalbaar.

Ziggo vindt glasvezel tot in de woning nog niet nodig

Ziggo heeft een groot voordeel in de concurrentiestrijd: voor de uitrol van GigaNet is geen graafwerk nodig. De laatste meters van de wijkkasten naar de woningen gaan bij Ziggo via de koperen coaxkabel, ook bij een GigaNet-aansluiting. Met de techniek die Ziggo nu op het kabelnet gebruikt, is de overstap naar glasvezel – waarvoor flink wat graafwerk nodig zou zijn - voorlopig nog niet nodig. Voor Ziggo is het verbeteren van de techniek van het huidige kabelnetwerk veel minder duur dan de aanleg van glasvezel.

Door vernieuwingen in wijkkasten en aan bovengrondse kabels waardeert Ziggo het eigen kabelnetwerk op. De techniek die Ziggo daarvoor gebruikt biedt mogelijkheden om in de nabije toekomst de downloadsnelheid te vertienvoudigen.

De overstap naar glasvezel is voor Ziggo nog niet nodig

De techniek die op het kabelnet wordt gebruikt maakt ook de hoge snelheden mogelijk.

Uploadsnelheid bij GigaNet nog wel laag

De downloadsnelheid van GigaNet is hoog, helaas blijft de uploadsnelheid daarbij ver achter. Deze is nu namelijk maximaal 50 Mbit/s. Bij glasvezel is de uploadsnelheid meestal gelijk aan de downloadsnelheid. Door ruimte vrij te maken, zoals nu bijvoorbeeld al gebeurt door het uitschakelen van de analoge FM-radio, wil Ziggo de uploadsnelheid verhogen naar 100 Mbit/s. Een verdubbeling, maar nog altijd een stuk lager dan de uploadsnelheid van glasvezel.

Vergelijk de aanbieders van snel internet

De grote concurrentie tussen aanbieders van snel internet maakt prijsvergelijkingen interessant. Wil jij weten of internet met een snelheid van een gigabit al beschikbaar is op jouw adres? Doe hieronder de postcodecheck!

Is gigabit internet bij jou beschikbaar?Vergelijken

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Tags

  • Ziggo
  • KPN
  • T-Mobile
  • Vodafone

Gerelateerde artikelen

overname Rekam door DELTA
Het glasvezel- en kabelnetwerk van Rekam overgenomen door DELTA Fiber

Frank 5 februari 2021

Het Zeeuwse DELTA Fiber heeft er met de overname van Rekam in één klap 50.000 aansluitingen bij in de regio Midden-Holland. Hiermee breidt DELTA zijn netwerk van hoofdzakelijk glasvezel verder uit in Nederland. Dit lijkt voornamelijk een strategische zet richting KPN.

tips voor sneller internet
Traag internet? in 7 stappen naar sneller internet

Eric Update: 30 maart 2023

Als je voor de zoveelste keer vol frustratie opgescheept zit met een website die niet laadt, een video die maar blijft haperen of Instagram waarop geen foto’s verschijnen, is het tijd voor actie. Met deze tips helpen wij jou in 7 stappen naar sneller internet!

mobiel vast combivoordeel
Meer consumenten profiteren van combivoordeel vast en mobiel bellen

Frank Update: 11 augustus 2021

Een vast én mobiel abonnement bij dezelfde provider afsluiten is populair. Er zijn in Nederland nu al zo’n drie miljoen consumenten die dit hebben gedaan. Providers bieden hierbij aantrekkelijke kortingen en andere voordelen.

Nederland heeft duur internet
Internet duur in Nederland, vergeleken met andere Europese landen

Femke 13 juli 2021

Uit onderzoek van de Belgische instantie Test Aankoop (vergelijkbaar met de Nederlandse Consumentenbond) blijkt dat we in Nederland veel meer betalen voor internet vergeleken met veel andere West-Europese landen. Hoe komt het dat internet zo duur is in Nederland?