glasvezel internet

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een techniek waarover supersnel internet mogelijk is, maar daarnaast ook andere diensten zoals digitale interactieve TV, telefonie, on demand diensten, beveiliging etc. Op dit moment hebben zo’n 2,8 miljoen woningen in Nederland een glasvezelaansluiting. Verwacht wordt dat dit er eind 2020 zo’n 3 miljoen zijn.
Glasvezel wordt overigens ook wel fiber genoemd.

Bij de aanleg van glasvezelnetwerken ligt de focus op nieuw te bouwen wijken en buitengebieden die nog verstoken zijn van snel internet. In andere gevallen lag de focus tot nu toe meer op het opwaarderen van het bestaande kopernetwerk in de vorm van VDSL.

Hoe werkt glasvezel?

Een glasvezel is een draad die bestaat uit twee soorten glas, een kern zo dun als een haar en een iets dikkere mantel. Beiden zijn in elkaar gesmolten en samen vormen ze een buigzaam en sterk geheel. De signalen door de glasvezel worden door middel van laserlicht verzonden als een soort morsecode met een enorme snelheid. Doordat de mantel van binnen reflecterend is blijft het lichtsignaal binnen. Door de verschillende signalen onder verschillende hoeken de glasvezel in te sturen kunnen er duizenden verschillende signalen door één glasvezel worden gestuurd zonder dat deze elkaar in de weg zitten.

fiber glasvezel kabel

Een kabel met vele glasvezels.

Doordat de signalen nagenoeg geen weerstand ondervinden zijn ook zeer grote afstanden te overbruggen.

De snelheid van fiber

Data versturen over fiber kan sneller dan ieder ander type netwerk. Technisch gezien zijn de mogelijkheden enorm, gemiddeld kan één glasvezel tot acht terabyte per seconde aan data versturen, maar er zijn zelfs al snelheden behaald van tientallen terabytes per seconde.

In Nederland zijn momenteel glasvezelabonnementen met internet tot 1 gigabit per seconde (1 Gbit/s) beschikbaar. Maar glasvezel zelf is dus geen belemmering voor hogere snelheden in de toekomst. De maximale snelheid is nog lang niet bereikt.

Glasvezel providers

De glasvezelnetwerken zijn in principe open voor alle providers. Als je woning is aangesloten op glasvezel kun je dus zelf een provider kiezen, net zoals je dat voor ADSL en VDSL kan.
Door de postcodecheck te doen kun je direct zien of fiber beschikbaar is op jouw adres en welke providers welke abonnementen aanbieden.

Nog geen fiber beschikbaar?

Is er nog geen glasvezel beschikbaar op jouw adres? Gelukkig wordt ook VDSL en kabelinternet steeds sneller, de laatste levert in sommige regio’s zelfs ook al een snelheid tot 1 Gbit/s. Bovendien bestaan alle netwerken tegenwoordig voor het grootste deel al uit glasvezel en loopt alleen het laatste stukje van een paar honderd meter nog over koper.

Vergelijk fiber internetprovidersVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 12 juni 2019
Laatste update: 11 april 2020