ADSL internet

ADSL is een techniek die het mogelijk maakt om via de traditionele telefoonnetwerk breedband internet mogelijk te maken. Traditionele telefonie en ADSL internet kunnen hierbij samen over één aansluiting worden geleverd.

De afkorting staat voor Asymetric Digital Subscriber Line, waarbij Asymetric wil zeggen dat de uploadsnelheid niet hetzelfde is dan de downloadsnelheid. De uploadsnelheid ligt hierbij altijd lager, het versturen van een bestand duurt daardoor langer dan het binnenhalen van een bestand.

De geschiedenis van ADSL in Nederland

In Nederland introduceerde KPN in het jaar 1999 ADSL onder de naam Snelnet. Na een proef in Amsterdam werd het vanaf eind 1999 landelijk uitgerold. Hiermee kon KPN en andere providers die gebruik maakten van het netwerk de concurrentie aangaan met breedband internet via de kabel. Het duurde echter nog meerdere jaren voordat alle telefooncentrales geschikt waren gemaakt voor het leveren van ADSL.

De snelheid van ADSL

De eerste variant van ADSL heeft een maximale downloadsnelheid van 8 Mbit. De snelheid die daadwerkelijk geleverd kan worden is echter sterk afhankelijk van de afstand tot de telefooncentrale.

Met de komst van de verbeterde varianten ADSL2 en ADSL2+ werd de maximale theoretische downloadsnelheid 24 Mbit (ADSL2 zonder de plus maximaal 12 Mbit). Nog steeds is bij deze varianten echter de afstand tot de centrale van doorslaggevend belang voor de daadwerkelijk snelheid.

Een globaal overzicht van de mogelijke snelheden in combinatie tot de centrale:

afstand vanaf centrale maximale downloadsnelheid
tot 0,7 km 24 Mbit
tot 1,2 km 22 Mbit
tot 1,6 km 20 Mbit
tot 1,9 km 18 Mbit
tot 2,1 km 16 Mbit
tot 2,3 km 14 Mbit
tot 2,5 km 12 Mbit
tot 2,7 km 10 Mbit
tot 3,1 km 8 Mbit
tot 3,4 km 6 Mbit
tot 3,9 km 4 Mbit
tot 4,7 km 2 mbit
tot 5,3 km 1 Mbit

De uploadsnelheid is bij ADSL2 en ADSL2+ maximaal 1,3 Mbit.

ADSL anno nu

Tegenwoordig wordt ADSL nog steeds veel toegepast als techniek voor het leveren van breedband. Voor niet al te zwaar internetgebruik is het nog steeds prima. Echter wordt wel steeds vaker de opvolger VDSL toegepast, hierbij zijn door de combinatie met glasvezel veel hogere snelheden mogelijk en speelt de afstand tot de centrale minder een rol.

Vergelijk ADSL internetprovidersVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 11 juni 2019
Laatste update: 14 september 2019