kabelinternet

Wat is kabelinternet, kabel TV?

Als we spreken over de kabel in de context van internet, TV en bellen dan bedoelen we daar het kabelnet mee. Kabelnetwerken werden in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw aangelegd voor de distributie van analoge radio en televisie. Hiermee was het mogelijk om veel meer TV zenders te ontvangen dan via de antenne.

Het netwerk voor kabeltelevisie werd in zijn vroege jaren ook wel Centrale Antenne Inrichting (CAI) genoemd. Hiervan komt ook de naam van provider Caiway.

antennes verdwenen door kabeltv

Met de komst van de kabel verdwenen de antennes.

Tegenwoordig wordt de kabel voor meer dan alleen de distributie van radio en TV gebruikt. De analoge kabeltelevisie is door diverse kabelmaatschappijen reeds uitgefaseerd. De komende jaren zal dit analoge signaal overal verdwijnen.

De kabel van brengt digitale interactieve TV, breedband internet en vaste telefonie onze woning binnen.

Internet via de kabel

Sinds 1995 wordt de kabel ook gebruikt voor internet via de kabel. CAIW was de eerste kabelmaatschappij die kabelinternet aanbood. In de jaren daarna gevolgd door andere kabelbedrijven in het land.

Kabelinternet was de eerste vorm waarbij je voor internet niet betaalde voor tefefoontikken, maar altijd verbonden was voor een vast bedrag per maand. De snelheden lieten in de begintijd echter nog te wensen over en er gold meestal een krappe datalimiet.

Ook de techniek liet destijds te wensen over, het was storingsgevoelig en de snelheid werd gedeeld met andere aansluitingen in de wijk. Hierdoor kreeg internet via de kabel al snel een minder goed imago. Met de komst van ADSL stapten veel abonnees dan ook over naar deze nieuwe concurrentie.

Kabelinternet sneller

Door de jaren heen is de techniek voor internet via de kabel aanzienlijk verbeterd. De kabelnetwerken zijn voor een groot deel verglaasd, wat betekent dat er in veel gevallen tot de wijkkasten glasvezel ligt en alleen het laatste stuk naar de woning nog coax is. Door de eigenschappen van coaxkabel, een kern met een afschermende mantel, is er overigens ook dit type koperkabel nauwelijks verlies.

coaxkabel kabelinternet

Coax heeft een afschermende mantel waardoor een hogere internetsnelheid.

Kabelinternet kan hierdoor hoge snelheden leveren en kan de concurrentie met glasvezel dan ook aan. Het kabelnet van DELTA in Zeeland is inmiddels geschikt voor een internetsnelheid van een gigabit en andere kabelnetten zullen de komende jaren worden geüpgraded voor deze snelheden.

Interactieve digitale TV en telefoon via de kabel

Naast internet is de kabel ook prima geschikt voor interactieve digitale televisie en bellen. Het voordeel van de kabel is dat deze diensten niet via het internetsignaal lopen, maar via een aparte frequentieband. Televisie kijken en bellen via de kabel heeft dan ook geen invloed op de snelheid en stabiliteit van het kabelinternet signaal.

Concurrentie op de kabel

Kabelmaatschappijen hebben lange tijd het monopolie gehad op hun kabelnet. In 2018 heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) echter bepaald dat de kabel opgesteld moet worden voor andere aanbieders. Het is dan ook de verwachting dat in 2019/2020 de eerste alternatieve aanbieders van kabelinternet zich zullen aandienen.

Vergelijk internet via de kabelVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 12 juni 2019
Laatste update: 11 april 2020