VDSL internet

VDSL is de opvolger van ADSL, de afkorting staat voor Very high bitrate Digital Subscriber Line. Het komt ook via de telefoonkabel de woning binnen. VDSL heeft een aanzienlijk hogere download- én uploadsnelheid.

De snelheid van VDSL

De eerste variant kan theoretisch een downloadsnelheid van maximaal 52 Mbit halen en een uploadsnelheid van 5 Mbit. VDSL2, wat sinds 2013 beschikbaar is kan tot 100 Mbit download en 20 Mbit upload.

VDSL Vectoring

Vectoring is een techniek waarbij de zogenoemde ruis op de koperkabels van het telefonienetwerk kan worden gecompenseerd. Deze ruis zorgt voor een demping van de internetsnelheid. Door deze vectoring techniek toe te passen is een downloadsnelheid van 200 Mbit/s mogelijk via VDSL.

De vectoring techniek is sinds 2016 gefaseerd beschikbaar op het KPN netwerk.

VDSL Bonded Vectoring

Bij bonded vectoring worden twee VDSL vectoring lijnen gecombineerd tot één aansluiting. Hiervoor worden twee koperen aderparen gebruikt die de woning binnenkomen op het ISRA punt. De meeste woningen zijn voorzien van twee aderparen.
Met deze techniek is 400 Mbit/s mogelijk via VDSL.

KPN is in 2018 begonnen met het geschikt maken van het netwerk voor bonded vectoring.

VDSL in combinatie met glasvezel

Bij ADSL kan tot enkele kilometers vanaf de telefooncentrale een redelijke internetsnelheid worden geleverd. Ondanks dat VDSL veel hogere snelheden aankan, mag de afstand tot de centrale maximaal 2,1 km zijn, maar al na 1,2 km wordt het signaal traag en onstabiel.

Het probleem van deze korte afstand wordt echter afgevangen door het signaal met glasvezel naar de wijkverdelers te transporteren om het pas daar om te zetten naar een VDSL signaal. Hierdoor is het laatste stuk koperkabel naar de woning nog maar maximaal enkele honderden meters en kan een snelle en stabiele internetaansluiting gegarandeerd worden.
De wijkverdelers zijn dus als het ware kleine VDSL centrales.

Voordelen van VDSL

Het voordeel van VDSL is dat het snel genoeg is om diensten als digitale TV en telefonie te leveren. Met de komst van VDSL zijn de internetproviders dan ook het totale zogenoemde alles in één pakket gaan aanbieden: internet, TV en bellen. Hiermee kregen de kabelmaatschappijen geduchte concurrentie.

digitale tv via vdsl

Met VDSL is ook digitale TV mogelijk.

Een ander voordeel van VDSL is dat de aansluitingen relatief voordelig zijn voor een goede internetsnelheid.

Vergelijk VDSL internetprovidersVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 11 juni 2019
Laatste update: 11 april 2020