vrije modemkeuze

Vrije modemkeuze is nu een recht, maar wat heb je eraan?

Frank 25 maart 2022
Leestijd 4 minuten Categorie: Internet & TV

Als je klant wordt van een internetprovider voor vast internet thuis, eventueel met tv en telefoon, dan krijg je vrijwel altijd een modem van de provider toegestuurd. Soms krijg je dit modem cadeau, in andere gevallen is het een zogenoemd bruikleen modem en moet je deze terugsturen als je het abonnement beëindigt. Bij veel providers was je altijd al vrij om een ander modem dan het toegestuurde modem te installeren, maar een aantal lieten dit niet toe. Sinds begin dit jaar heb je echter bij alle providers het recht om een eigen modem te gebruiken.

Wat is precies een modem?

Het modem is het kastje welke wordt aangesloten op het aansluitpunt waarop het internetsignaal vanaf buiten in de straat het huis binnenkomt. Dat kan de telefoonkabel (bij ADSL en VDSL), de tv-kabel of een moderne glasvezelkabel zijn.

Dit kastje zet het signaal, wat via de kabel in de straat door de provider wordt aangeleverd, om in het signaal dat binnenshuis op jouw netwerk kan worden gebruikt. Zie het als een ruw signaal dat van buitenaf binnenkomt, maar nog bewerkt moet worden voordat jouw apparatuur het kan gebruiken als internetsignaal.

Daarnaast is er nog een router die het door het modem bewerkte signaal verdeelt over de verschillende apparaten die gebruik maken van het internet, zoals je computer, laptop, tablet en telefoon. De modems die de providers leveren zijn tegenwoordig allemaal een modem, router en wifi-accespoint ineen.

Overigens was een eigen router in tegenstelling tot een modem bij alle providers al toegestaan. In dat geval kon je het modem zo instellen dat de router en het wifi gedeelte werd uitgeschakeld om dan achter het modem een losse router aan te kunnen sluiten. Dit kun je doen als de ingebouwde router niet alle functies die je wilt biedt of als je bijvoorbeeld een router met een betere firewall wilt aansluiten.

Een eigen router aansluiten achter het modem was al langere tijd mogelijk

Waarom lieten sommige providers eigen modems niet toe?

Dat sommige providers het niet toestonden om een ander modem te gebruiken in plaats van het door hun geleverde modem had een technische reden. Onder andere Ziggo stond het gebruik van een eigen modem niet toe en stapte zelfs tevergeefs naar de rechter om de nieuwe regelgeving van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aan te vechten.

ZiggoVodafone winkel

Ziggo heeft het toestaan van een eigen modem proberen te voorkomen.

Volgens Ziggo is het modem een essentieel onderdeel om het netwerk optimaal te laten functioneren. Door klanten gebruik te laten maken van het door hen geleverde modem kan de provider op afstand in het modem kijken en zo mogelijke problemen verhelpen. Ook kunnen de modems op afstand worden geüpdatet en zo blijvend worden voorzien van de meest recente beveiliging en techniek.

Bij het gebruik van een eigen modem door de klant kan Ziggo deze service niet meer bieden en daarmee is de klant dus zelf verantwoordelijk voor updates. Ook bij eventuele storingen kan de provider mogelijk niet helpen als niet eerst het modem van de provider wordt aangesloten.

Waarom zou je een eigen modem willen gebruiken?

Voor de meeste klanten voldoet het door de provider geleverde modem prima. In dat geval is het ook het beste dat modem te gebruiken zodat je voorzien blijft van de noodzakelijk updates en je bij problemen snel geholpen kunt worden. Het gebruik van een eigen modem zal het internet ook niet merkbaar sneller maken.

Voor de meeste gebuikers blijft het modem van de provider de beste keuze

Je bent dan zelf niet verantwoordelijk bij problemen en voor het installeren van updates.

De gebruikers die wel een eigen modem willen gebruiken zijn vaak online gamers, nerds en professionals die bepaalde functies nodig hebben.

Voor online gamers is reactietijd van het modem bijvoorbeeld essentieel. Sommige modems zijn voorzien van een slechtere chip waardoor die reactietijd flink wordt vertraagd en gamers merken dat tijdens het spelen. In dat geval zou het aansluiten van een eigen modem een oplossing kunnen zijn.

Daarnaast zouden nerds en professionals wellicht bepaalde instellingen van het modem willen veranderen die bij de providermodems zijn geblokkeerd of ontbreken.

Ook zijn er vaak klachten over de wifi van de door de provider geleverde modems. Sommige gebruikers zouden daarom een modem willen aansluiten die een betere wifi dekking zou kunnen leveren. Overigens is het in dit geval ook mogelijk een losse router of een los wifi-accespoint achter het modem aan te sluiten en deze functie in het modem uit te schakelen.

Problemen met wifi hebben echter ook vaak andere oorzaken. Lees daarom eerst eens ons artikel over het oplossen van wifi problemen.

Vergelijk alle internetprovidersVergelijken

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Tags

  • Ziggo

Gerelateerde artikelen

kpn dumpt xs4all
KPN dumpt XS4ALL

Frank 26 januari 2019

De ontwikkelingen in de telecomwereld zijn amper bij te houden. De concurrentie is er moordend. Nadat kortgeleden Vodafone en Ziggo hun fusie aankondigden naar VodafoneZiggo, wilden niet veel later de mobiele netwerken T-mobile en Tele2 samengaan. Nu is het logischerwijze de beurt aan KPN om hierop te reageren. En KPN reageert mogen we wel zeggen.

wifi problemen oplossen
Heb jij ook last van Wifi problemen?

Frank Update: 29 maart 2023

Wie zit er tegenwoordig niet met zijn tablet of laptop voor de TV? Dan komen wifi problemen erg ongelegen. Problemen met  streamen, trage wifi snelheid, minuten bezig om mailtjes te verzenden of ontvangen etc. Mocht je deze wifi problemen herkennen, dan zullen deze tips je helpen om jouw wifi te verbeteren.

sneller internet KPN glasvezel
KPN versnelt aanleg glasvezel, in 2025 meerderheid woningen aangesloten

Frank 30 november 2020

KPN versnelt de komende jaren de uitrol van glasvezel. Glasvezel is namelijk sneller, stabieler en ook nog eens onderhoudsvriendelijker dan de bestaande koperleidingen. KPN ziet graag dat het aan aansluitingen over 5 jaar is verdubbeld. Om dit te bereiken investeert KPN de komende jaren 3,5 miljard euro.

besparen op vaste lasten
Besparen op vaste lasten doe je met deze 10 tips

Bregje Update: 3 mei 2021

Vaste lasten, iedereen heeft ze en niemand komt er onderuit. Je woonlasten, energielasten, verzekeringen, belastingen en nog veel meer: allemaal kosten voor zaken die we hard nodig hebben. Al valt aan vaste lasten niet te ontkomen, wat je wel kunt doen is ze aanzienlijk verminderen!