Hoorn aanleg glasvezel

Aanleg glasvezel in Hoorn door Odido en KPN

Frank Update: 17 september 2023
Leestijd 4 minuten Categorie: Internet & TV,

KPN en Odido (voorheen T-Mobile), twee vooraanstaande spelers in de telecomsector, hebben onafhankelijk van elkaar aangekondigd glasvezelnetwerken aan te leggen in Hoorn. Beide bedrijven streven ernaar om hun infrastructuur in de stad te verbeteren en zo de internetverbindingen voor inwoners en bedrijven te versnellen. Odido werkt voor zijn project samen met Open Dutch Fiber, een bedrijf gespecialiseerd in de uitrol van glasvezelnetwerken in Nederland. Deze initiatieven onderstrepen de groeiende behoefte aan betrouwbare, snelle internetverbindingen in de stad en beloven verbeteringen op het gebied van connectiviteit voor Hoorn.

Odido gaat starten met de aanleg van glasvezel in Hoorn

In een gezamenlijke inspanning met Open Dutch Fiber staat Odido op het punt om te beginnen met de aanleg van hun glasvezelnetwerk in Hoorn. Naar verluid start de aanleg in de wijk Risdam-Zuid en naar verwachting zullen daar de eerste woningen al in augustus van dit jaar gebruik kunnen maken van glasvezel. Dit is een grote stap voorwaarts in het verbeteren van de digitale infrastructuur van de stad.

Het project van Odido en Open Dutch Fiber beoogt maar liefst ongeveer 32.000 woningen aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. De wijken die profiteren van deze uitbreiding zijn onder meer Risdam, Nieuw Steen, Kersenboogerd, Hoorn Noord, Binnenstad, Venenlaankwartier en Grote Waal. Daarnaast worden ook de dorpen Zwaag en Blokker meegenomen in deze glasvezeluitrol. Het is duidelijk dat dit initiatief een aanzienlijke impact zal hebben op de internetverbindingen in een groot deel van Hoorn, waardoor bewoners en bedrijven toegang krijgen tot snellere en betrouwbaardere internetdiensten.

Kijk voor meer info over glasvezel in Hoorn hier op de Odido website

De planning van KPN voor glasvezel in Hoorn is nog niet duidelijk

Terwijl Odido en Open Dutch Fiber al zijn begonnen met hun glasvezelproject in Hoorn, blijft de planning van KPN voor hun eigen glasvezeluitrol nog onduidelijk. Het is momenteel nog niet bekend wanneer KPN zal starten met de aanleg van hun glasvezelnetwerk in de stad. Wel hebben inwoners van de wijk Risdam en het dorp Zwaag, wat ook onder gemeente Hoorn valt, inmiddels een brief ontvangen met de aankondiging dat KPN in hun wijk glasvezel gaat aanleggen. Het lijkt er dus op dat KPN daar binnenkort gaat starten.

Er is enige discussie geweest binnen de Hoornse politiek over deze kwestie. De lokale overheid had gehoopt dat de twee bedrijven zouden samenwerken bij de aanleg van glasvezel om de overlast voor inwoners, bedrijven en winkeliers te minimaliseren. In een ideale situatie zouden de straten maar één keer hoeven te worden opgebroken voor de benodigde graafwerkzaamheden. Helaas is het niet gelukt om tot een gezamenlijke aanpak te komen, waardoor het waarschijnlijk is dat er meerdere graafperiodes zullen plaatsvinden. Het blijft afwachten wat dit betekent voor de timing en het verloop van KPN's glasvezelproject in Hoorn.

glasvezel drieboomlaan Hoorn

KPN legt glasvezel aan in Hoorn-Noord.

Update september 2023:
Inmiddels is ook KPN volop aan de slag met de aanleg van het glasvezelnetwerk in Hoorn. In diverse wijken zijn de aannemers voor KPN Netwerk voortvarend bezig, waaronder Risdam en Hoorn-Noord.

Hoorn krijgt twee aparte concurrerende glasvezelnetwerken

Omdat KPN en Odido niet tot samenwerking zijn gekomen worden de straten twee keer opengebroken.

Nu nog nauwelijks glasvezel in Hoorn

Hoewel de aanwezigheid van glasvezel in Hoorn nog steeds relatief beperkt is, betekent dit niet dat inwoners en bedrijven zonder toegang tot snelle en betrouwbare internetverbindingen zitten. Veel gebieden in de stad zijn nog steeds aangewezen op DSL- en kabelverbindingen. Maar het is belangrijk te vermelden dat Ziggo, de aanbieder van kabelinternet in de stad, vorig jaar zijn netwerk heeft geüpgraded naar GigaNet. Deze upgrade heeft de capaciteit van het netwerk aanzienlijk verbeterd, waardoor downloadsnelheden tot 1 Gigabit per seconde mogelijk zijn - een snelheid die vergelijkbaar is met die van glasvezel. Daarom heeft Ziggo, ondanks het gebrek aan glasvezel in de meeste delen van Hoorn, een solide en concurrerend alternatief voor glasvezel kunnen bieden. Alleen de wijk Bangert Oosterpolder en enkele bedrijventerreinen hebben momenteel toegang tot glasvezel, waardoor de rest van de stad uitziet naar verdere netwerkverbeteringen. In Bangert Oosterpolder ligt glasvezel van KPN, het is onbekend of Odido deze wijk ook wil gaan voorzien van glasvezel.

Hoorn binnenstad glasvezel aanleg

De historische binnenstad van Hoorn zal ook voorzien worden van glasvezel.

Meer keuze en concurrentie met glasvezel

Ziggo's GigaNet heeft ongetwijfeld de internetverbindingen in Hoorn verbeterd, maar deze upgrade heeft de keuze aan providers niet vergroot. Ziggo beheert namelijk het GigaNet netwerk exclusief en laat geen andere providers toe op zijn netwerk. Dit beperkt de opties voor consumenten die misschien andere behoeften of voorkeuren hebben. Glasvezel, daarentegen, biedt een meer competitieve omgeving. Met een glasvezelnetwerk kunnen meerdere providers hun diensten aanbieden, waardoor consumenten kunnen kiezen uit een veel groter scala aan internetplannen en -pakketten. Dit verhoogt niet alleen de keuzevrijheid voor de consument, maar stimuleert ook een gezonde concurrentie tussen providers, wat kan leiden tot betere diensten en prijzen. De introductie van glasvezel in Hoorn zal dus waarschijnlijk leiden tot een ruimere keuze en meer concurrentie.

Ziggo biedt nu al gigabit internet in heel Hoorn

Met de komst van glasvezel zal er echter meer keuze en concurrentie zijn.

Volg de beschikbaarheid van glasvezel in Hoorn met onze postcodecheck

Als je in Hoorn woont en wilt weten of glasvezel beschikbaar is op jouw adres, gebruik dan onze postcodecheck. Voer simpelweg je postcode in en je krijgt onmiddellijk te zien of glasvezel al beschikbaar is in jouw gebied, of wanneer het naar verwachting beschikbaar zal zijn. De postcodecheck is een eenvoudige en snelle manier om op de hoogte te blijven van de vooruitgang van de glasvezelprojecten in Hoorn. Dus of je nu wilt overstappen op glasvezel of gewoon nieuwsgierig bent naar de beschikbaarheid, onze postcodecheck is het perfecte hulpmiddel.

Glasvezel postcodecheckVergelijken

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Tags

  • KPN
  • Odido

Gerelateerde artikelen

Viaplay Nederland
Viaplay vanaf 1 maart beschikbaar bij KPN en Ziggo: wat zijn de mogelijkheden?

Frank 2 februari 2022

Streamingdienst Viaplay komt naar Nederland. Het paradepaardje is de Formule 1, maar daarnaast biedt men ook andere sport, films en series. Viaplay is vanaf 1 maart beschikbaar bij KPN en Ziggo en zij maakten onlangs bekend wat de Viaplay-mogelijkheden voor hun abonnees zijn.

Ziggo stopt analoge radio
Analoge FM-radio via de kabel in 2021 definitief uitgefaseerd

Eric 24 januari 2021

Ziggo, de grootste kabelmaatschappij in Nederland gaat in 2021 stoppen met de analoge radio. Het uitfaseren zal net als eerder bij de analoge televisie per regio gebeuren. Als je wilt blijven luisteren naar de radio via de kabel, dan is het dus noodzakelijk om te switchen naar een alternatief. In dit artikel lees je meer over de opties.

Ziggo glasvezel bij nieuwbouw
Ziggo gaat voor de laatste meters van aansluitingen over op glasvezel

Frank 10 augustus 2021

Kabelbedrijf Ziggo stapt over op glasvezel voor de allerlaatste meters van aansluitingen. De meters van wijkkasten naar woningen. In eerste instantie betreft het alleen de kabels naar woningen in nieuwbouwprojecten. Waarom maakt Ziggo deze overstap? En wat zijn de verschillen tussen coax en glasvezel?

wifi problemen oplossen
Heb jij ook last van Wifi problemen?

Frank Update: 29 maart 2023

Wie zit er tegenwoordig niet met zijn tablet of laptop voor de TV? Dan komen wifi problemen erg ongelegen. Problemen met  streamen, trage wifi snelheid, minuten bezig om mailtjes te verzenden of ontvangen etc. Mocht je deze wifi problemen herkennen, dan zullen deze tips je helpen om jouw wifi te verbeteren.