opties voor streamen naar je tv

6 opties om te streamen naar TV

Frank Update: 16 maart 2021
Leestijd 9 minuten Categorie: Internet & TV

Hoe leuk zou het zijn om de films in plaats van op je smartphone of tablet te kunnen bekijken op de grote flat screen TV in de huiskamer? Maar hoe doe je zoiets nu precies en wat zijn de mogelijkheden? Wat kost het? Per apparaat zijn de functies verschillend. We hebben speciaal voor jou wel zes manieren gevonden om video of audio te streamen naar je TV. Er zullen er vast meer zijn, maar deze zes zijn alvast aardig om je in te verdiepen. We bespreken de zes opties om te streamen naar TV in een willekeurige volgorde.

Wat is streamen?

Even beginnen bij het begin. Veel mensen zullen de term “streamen” vast al ergens hebben gehoord maar wat is het nu precies? We leggen het uit, omdat sommige mensen denken dat streamen een modieus woord is voor “downloaden”.

Beide begrippen hebben wel met elkaar te maken maar er zijn een paar grote verschillen. Bij downloaden kopieer je een bestand van een andere computer, bijvoorbeeld een webserver, naar je eigen computer. Het bestand staat daarna op jouw harde schijf of als bestand op je tablet.

Bij streamen gaat het doorgaans om audio of video bestanden. Die worden ergens op het internet aangeboden. Zo kun je bijvoorbeeld een film kijken via een streamingdienst. Als je op de film hebt geklikt wordt een stream opgezet. Het begint met wederom gegevens kopiëren van die server naar jouw computer. Na enige seconden zijn er al wat gegevens binnen en begint de film of muziek af te spelen. Eigenlijk is streamen dus het bekijken van de content terwijl je nog bezig bent de data binnen te halen. Na afloop van het bekijken of beluisteren heb je echter geen bestand binnen gehaald. Er blijft dus niets achter op je harde schijf na het streamen.

Daarnaast kun je ook live tv streamen, ofwel tv kijken via internet. Bijvoorbeeld via de tv-app van je provider of een dienst als NPO Plus, NLZiet, Canal Digitaal, Viaplay etc.

Maar wat zijn de mogelijkheden als je wilt streamen naar TV? We stellen ze aan je voor.

Apple TV: “Een uitgebreide optie”

Prijs: vanaf +/- € 200.

Bol.com
Apple TV bij Bol.com

Bekijk de beschikbare modellen en prijzen

Als eerste noemen we hier een product van Apple, genaamd “Apple TV”. Het is geen flat screen TV zoals je misschien zou verwachten. Het is een klein, mooi design kastje (typisch Apple!) dat dienst doet als mediaspeler en dat je aansluit op je TV. In dit kastje, wat eigenlijk een minicomputer is, zit een degelijke processor die geoptimaliseerd is voor streamingdiensten. Op deze manier kun je streamen naar TV met behulp van Apple Airplay. (het Wi-Fi protocol van Apple)

Je kunt op de Apple TV instellen welke streamingdienst je wenst te gebruiken, bijvoorbeeld Netflix of YouTube. Vervolgens haal je die content binnen rechtstreeks vanaf het internet. Dit apparaat zorgt ervoor dat alle verschillende bestandsformaten herkend worden en vlotjes op je TV afgespeeld worden. De bediening van deze Apple TV gebeurt via een iPhone, iPad, iMac of de meegeleverde afstandsbediening. Als je meteen de scherpste beelden in huis wilt halen, overweeg dan om meteen een Apple TV 4K aan te schaffen. Die zijn uiteraard iets duurder, ongeveer €200,00, maar 4K Televisie begint nu echt door te breken. Als je al een 4K televisie hebt is de keuze snel gemaakt.

Standaard beschikt de Apple TV over een opslagcapaciteit van 32 GB. Ruim voldoende voor een paar speelfilms, maar je kunt dit relatief eenvoudig én goedkoop uitbreiden naar 64GB. De films in 4K formaat nemen echter fors meer geheugen in beslag.

Je dient voor Apple TV een abonnement af te sluiten om toegang te krijgen tot het filmaanbod en series en andere programma’s van €4,99 per maand. (november 2019)

Apple TV

Apple TV

Miracast: “een interessante mogelijkheid”

Prijs: vanaf +/- € 20.

Bol.com
Miracast bij Bol.com

Bekijk de beschikbare modellen en prijzen

Een techniek die helemaal gebruik maakt van Wi-Fi is Miracast. Dus in plaats van te kiezen voor een bedrade oplossing waarbij alles via UTP kabels en routers verloopt, wordt er met Miracast een directe verbinding opgezet tussen je TV en bijvoorbeeld een smartphone of tablet. Je kunt het een beetje vergelijken met Bluetooth, alleen de snelheid die met dit apparaat bereikt wordt is geweldig. Ruim voldoende om zelfs 4K films probleemloos te kunnen streamen naar TV.

Miracast wordt ook regelmatig gebruikt om draadloos het beeld van je laptop of desktop pc naar een TV scherm te kopiëren (dupliceren). Dit kan handig zijn bij presentaties of iets dergelijks, maar natuurlijk ook als je gewoon een leuke film wilt streamen.

Als je een computer hebt met Windows 8.1 of hoger dan wordt Miracast automatisch ondersteund. Als je een Android telefoon hebt, moet je even iets downloaden. Heb je een televisie die geen Miracast ondersteunt? Geen probleem! Voor ongeveer €35,00 koop je een HDMI dongle die je in een vrije HDMI poort op je TV prikt. Streamen is zo ongeveer het enige wat deze dongle doet. Verwacht geen uitgebreide functies, maar streamen naar TV is ook het enige wat wij willen doen. We hebben gezien dat de installatie, voor zover je van een installatie kunt spreken, van Miracast erg meevalt. Miracast is wat ons betreft een interessante mogelijkheid.

Miracast

Miracast dongel

Google Chromecast: “de populairste optie”

Prijs: vanaf +/- € 40.

Bol.com
Google Chromecast bij Bol.com

Bekijk de beschikbare modellen en prijzen

Natuurlijk kon Google niet achterblijven in de race om te streamen naar TV. Google Chromecast is erg populair, vooral bij Android gebruikers, en komt in twee versies: De gewone versie en de 4K versie die ze Chromecast Ultra hebben gedoopt. Werken met deze Google Chromecast doe je door middel van diverse apps die worden meegeleverd.

De Google Chromecast mediaspeler zorgt ervoor dat je films en muziek vanaf je smartphone, tablet kunt streamen naar TV. Bij sommige moderne televisies is Chromecast zelfs al in het toestel verwerkt. Je hoeft dan uiteraard geen losse Chromecast mediaspeler meer aan te schaffen. De prijs van een Chromecast Ultra (4K versie) is momenteel zo rond €77,00.  Het zijn leuke kleine apparaatjes met een HDMI aansluiting om op de TV in te prikken.  Er bestaat ook nog een gewone Chromecast dongle voor ongeveer €40,00 (met HDMI aansluiting) en nog een Chromecast Audio ook voor ongeveer €40,00.

Als alles is aangesloten kun je dus streamen naar TV. Dit geldt voor alle apps die door je Chromecast en televisie ondersteund worden. YouTube, Netflix en de NPO app zijn de bekendste. Het werkt als volgt. Je opent op je smartphone de Netflix app. Vervolgens geef je de opdracht om de video te streamen naar TV. Chromecast maakt nu eerst verbinding met het internet. Vervolgens wordt alles rechtstreeks gestreamd vanaf het internet naar de TV. De smartphone of tablet heb je alleen nodig voor de bediening. Het streamen gaat dus niet van het internet naar je smartphone en vervolgens via Chromecast naar de TV. Dit is wat veel mensen denken maar dat klopt niet.

Voordat je er eentje koopt: controleer of je televisie Chrome cast of Google Cast ondersteunt. Deze Chromecast is een populaire optie om te streamen naar TV!

Chromecast

Google Chromecast

Amazon Fire TV-stick: “een veelzijdige keuze”

Prijs: vanaf +/- € 80.

Amazon
Amazon Fire TV-Stick bij Amazon.nl

Bekijk de beschikbare modellen en prijzen

Ook Amazon kon uiteraard niet achterblijven in deze competitie binnen de streamingwereld om te streamen naar TV. Het antwoord van Amazon: de Amazon Fire TV stick. Het is een HDMI dongle die de gebruikers ontzettend veel te bieden heeft. Je hebt wel een HD Televisie nodig, maar wie heeft dat tegenwoordig nu niet? De streamingdienst van Amazon zorgt ervoor dat je eenvoudig toegang hebt tot films, muziek, foto’s en allerlei streamingdiensten. Daarnaast heb je via apps ook toegang tot games. Gamen doe je vervolgens gewoon met je Amazon Fire TV-stick afstandsbediening.

En dat allemaal met behulp van een kleine HDMI stick die je gewoon in je TV plugt. Je kunt je film wensen kenbaar maken via de spraakbesturing van Amazon Alexa.

De Amazon Fire TV-stick is een directe concurrent van Google Chromecast. Hiermee wordt de concurrentie tussen de streamingdiensten wereldwijd steeds groter. Het geeft aan dat streaming een enorme groeimarkt is waar veel geld te verdienen valt.

Voor Amerikanen is het nog interessanter als ze lid zijn van Amazon Prime. Dat is een heel pakket met filmkanalen en andere entertainment van Amazon. Voor deze dienst heb je ook een Amazon account nodig. De beschikbaarheid van deze producten is in Nederland en België momenteel nog een probleem, maar hopelijk verandert dat in de nabije toekomst.

Amazon komt namelijk naar Nederland en gaat hier onder andere een eigen webwinkel opzetten en distributiecentrum.

Amazone fire tv stick

Amazon Fire TV-stick

Interactieve TV : “gewoon via de mediabox”

In eerste Jaren na de introductie van Netflix zagen de providers het nogal een grote bedreiging voor hun eigen TV-diensten. Op de mediaboxen werd de app van Netflix dan ook bewust niet aangeboden of werd geblokkeerd.

De laatste Jaren zien steeds meer providers dat de populariteit van Netflix desondanks niet te stuiten is en is men blijkbaar tot het besef gekomen dat de concurrent misschien beter omarmt kan worden, ook voor de eigen klanttevredenheid.

Tegenwoordig kun je daarom bij de meeste providers, waaronder ook Ziggo en KPN, gewoon Netflix kijken via de interactieve TV mediabox van de provider. Je hebt dan dus geen apart apparaatje zoals een Chromecast meer nodig. Het enige wat je nodig hebt is een Netflix abonnement die je zelf via de Netflix website afsluit en vervolgens log je met de inloggegevens hiervoor in op de app van de ontvanger voor de digitale televisie. Hoe dit precies moet verschilt per provider, maar is altijd heel eenvoudig.

Bij onder meer KPN kun je ook het Netflix abonnement afsluiten via KPN. Je bent dan niet goedkoper uit, maar het voordeel is dan wel dat de betaling via de provider loopt en je dus alles op één factuur hebt.

Het ligt in de verwachting dat de providers ook steeds meer apps van andere streamingdiensten beschikbaar gaan stellen, zoals Amazon Prime en Disney+.

T-Mobile aanbieding
GO GO GO Deals: alle abonnementen 6 maanden voor € 30/pm!

Alle DSL en glasvezel abonnementen nu de eerste 6 maanden voor slechts € 30/pm! Tevens gratis installatie en activatie!

ACTIE
t/m 19-06-2022
Youfone aanbieding
Alles in 1 30 Mbps

30 MB internet
50 TV zenders (33 HD)

€ 44,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 24,00
p/mnd

1
Ziggo aanbieding
Alles in 1 Voordeelpakket

40 MB internet
79 TV zenders (36 HD)

€ 46,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 23,00
p/mnd

2
Budget aanbieding
Alles in 1 100 Mbit/s

100 MB internet
70 TV zenders (45 HD)

€ 47,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 19,50
p/mnd

3
T-Mobile aanbieding
Alles in 1 Glasvezel 400 Mbps

400 MB internet
68 TV zenders (59 HD)

€ 70,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 32,50
p/mnd

4
Ziggo aanbieding
Basis Voordeelpakket

40 MB internet
79 TV zenders (36 HD)

€ 43,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 21,75
p/mnd

1
Youfone aanbieding
Internet & TV 30 Mbps

30 MB internet
50 TV zenders (33 HD)

€ 43,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 23,00
p/mnd

2
Budget aanbieding
Standaard Internet en TV 100 Mbit/s

100 MB internet
70 TV zenders (45 HD)

€ 46,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 18,50
p/mnd

3
DELTA aanbieding
TV & Internet 1000 mb/s

1000 MB internet
73 TV zenders (42 HD)

€ 45,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 12 maanden € 45,00
p/mnd

4
Youfone aanbieding
Internet en bellen 30 Mbps

30 MB internet

€ 32,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 22,00
p/mnd

1
Budget aanbieding
Standaard Internet en Bellen 100 Mbit/s

100 MB internet

€ 33,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 19,50
p/mnd

2
Online.nl aanbieding
Internet 100 Mb/s en Bellen

100 MB internet

€ 40,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 25,00
p/mnd

3
T-Mobile aanbieding
Glasvezel 1000 Mbps & Bellen (VWT)

1000 MB internet

€ 47,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden € 32,50
p/mnd

4
Ziggo aanbieding
Internet Basic

40 MB internet

€ 32,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 16,25
p/mnd

1
Youfone aanbieding
Internet 30 Mbps

30 MB internet

€ 31,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 21,00
p/mnd

2
Budget aanbieding
Standaard Internet 100 Mbit/s

100 MB internet

€ 32,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 18,50
p/mnd

3
T-Mobile aanbieding
Glasvezel 400 Mbps

400 MB internet

€ 55,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 30,00
p/mnd

4
Online.nl aanbieding
Online Cashback Actie: € 70 retour op je bankrekening!

Tijdens de Cashback Actie geeft Online.nl maar liefst 70 euro cadeau bij ieder nieuw abonnement voor internet & tv! Bovenop andere kortingen op het abonnement en geen aansluitkosten.

Smart TV: “verder niets nodig”

We zouden het bijna vergeten maar ook onze Smart TV heeft vaak al streaming mogelijkheden aan boord. Misschien hebben we zelfs verder niets nodig? De meeste moderne tv’s die we nu kunnen kopen zijn vaak van het type smart TV. Het grote voordeel van een smart TV is dat je geen andere apparaten meer nodig hebt om te kunnen streamen naar TV. En dat is natuurlijk mooi meegenomen want we hebben al zoveel kastjes en afstandsbedieningen in huis. Het streamen naar TV gebeurt rechtstreeks vanaf het internet. Op je TV kun je kiezen uit verschillende apps. Elke streamingdienst heeft zijn eigen app. Soms is het mogelijk om nog extra apps te downloaden. Apps zoals YouTube, Netflix, NPO en videoland zijn bij de meeste Smart tv’s standaard geïnstalleerd. De bediening gaat nu niet via een app op je smartphone maar gewoon via de afstandsbediening van je televisie.

Een klein risico bij deze methode is dat TV leveranciers op een gegeven moment ophouden om de app bij te werken. Je krijgt dus geen updates meer, en het kan zelfs zo zijn dat na een tv update de app ineens verdwenen is. Op dat moment zul je dus op zoek moeten naar een alternatief. Dit is een probleem waar je met een externe mediaspeler niet zo snel tegenaan zult lopen.

Smart TV

Smart TV

DLNA: “alles al in huis”.

Prijs: vanaf +/- € 20.

Bol.com
DLNA dongels bij Bol.com

Bekijk de beschikbare modellen en prijzen

Eigenlijk is DLNA een manier om bestanden te delen. DLNA (Plug ’n Play) wordt momenteel al door veel televisies ondersteund. Eigenlijk is het bedoeld voor lokaal te streamen naar TV. Dus streamingdiensten als Netflix en YouTube blijven hier even buiten beschouwing. Er zijn natuurlijk erg veel mensen die hun harde schijf vol hebben staan met muziek en films. Voor hen kan DLNA erg interessant zijn. Tijdens het streamen met de laptop of computer uiteraard aan staan. Het delen werkt via het thuisnetwerk. Dat kan zijn je Wi-Fi netwerk of gewoon via vaste bekabeling (UTP).

In het kort komt het erop neer dat je een film die op je computer staat met deze methode op je Tv-scherm zichtbaar kunt maken. Ik hoef je niet te vertellen dat DLNA er al enige tijd is. Het is een van de pioniers op het gebied van streaming. Om alles te laten werken moeten beide apparaten natuurlijk wel DLNA ondersteunen. Ook moeten ze aangesloten zijn op hetzelfde thuisnetwerk. Je kunt bijvoorbeeld gewoon je Windows Mediaplayer inzetten om de bestanden af te spelen.

Heeft bijvoorbeeld je televisie toevallig toch geen ondersteuning voor DLNA dan is dat snel op te lossen. Je koopt voor ongeveer €30,00 al een dongle of adapter en je bent klaar om te streamen naar TV. Er zijn zelfs adapters op de markt die DLNA en Miracast beiden ondersteunen, omdat beide technieken toch wel erg veel op elkaar lijken. Deze adapters kosten rond de €50,00.

Noteer van je laptop en je TV het merk en modelnummer en zoek op internet de specificaties van het apparaat erbij. Daar kun je zien of jouw toestel DLNA ondersteund. Mocht dit zo zijn dan moet het vaak nog ingeschakeld worden. Ook voor Windows 10 is er een methode om “mediastreaming” te activeren.

Wat is de beste keuze?

Het is vaak onze persoonlijke voorkeur en budget wat onze keuze bepaalt. We hebben een aantal interessante streaming mogelijkheden besproken. Van apparaten met zeer beperkte no-nonsense mogelijkheden, tot uitgebreide streaming devices. De mogelijkheden waar Apple en Amazon mee komen zijn erg uitgebreid. Chromecast is eenvoudig en snel inzetbaar en populair bij miljoenen. DLNA is iets wat je meteen kunt inzetten omdat je waarschijnlijk alles al in huis hebt. Maar vergeet ook niet dan wellicht je smart TV of de interactieve TV mediabox gewoon als gereed zijn voor de meeste streamingdiensten!

Kies de juiste provider

Voor streaming hoef je niet per se de allersnelste internetverbinding te hebben. In principe is een snelheid vanaf 20 MB al voldoende om bijvoorbeeld Netflix of YouTube goed te kunnen bekijken. Als er tegelijkertijd twee of meer verschillende streams over dezelfde verbinding moeten kunnen gaan, bijvoorbeeld voor huisgenoten, dan is een wat snellere verbinding wel aan te raden.

Daarnaast is het wel belangrijk dat je verbinding stabiel is. Als deze regelmatig hapert, dan zal je dit ook niet bij het streamen, het kijken van bijvoorbeeld een film wordt dan steeds onderbroken met de melding “loading”.

Wellicht wil je een provider kiezen die interactieve televisie aanbiedt waarbij je ook direct streamingdiensten kunt bekijken via de mediabox van de provider?

Vergelijk alle providers hier op onze website. Vul hieronder je postcode en huisnummer is en zie direct wat de mogelijkheden zijn op jouw adres.

Kies de beste provider voor streamingVergelijken

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Tags

  • Canal Digitaal
  • Ziggo
  • KPN

Gerelateerde artikelen

Nederland heeft duur internet
Internet duur in Nederland, vergeleken met andere Europese landen

Femke 13 juli 2021

Uit onderzoek van de Belgische instantie Test Aankoop (vergelijkbaar met de Nederlandse Consumentenbond) blijkt dat we in Nederland veel meer betalen voor internet vergeleken met veel andere West-Europese landen. Hoe komt het dat internet zo duur is in Nederland?

overname Rekam door DELTA
Het glasvezel- en kabelnetwerk van Rekam overgenomen door DELTA Fiber

Frank 5 februari 2021

Het Zeeuwse DELTA Fiber heeft er met de overname van Rekam in één klap 50.000 aansluitingen bij in de regio Midden-Holland. Hiermee breidt DELTA zijn netwerk van hoofdzakelijk glasvezel verder uit in Nederland. Dit lijkt voornamelijk een strategische zet richting KPN.

gigabit internet
Delta levert gigabit internet over de kabel

Eric 30 november 2018

Delta, de internetprovider uit Zeeland levert vanaf 1 december een supersnelle gigabit internetaansluiting via het kabelnetwerk in Zeeland, ook wel bekend als Zeelandnet.

kpn dumpt xs4all
KPN dumpt XS4ALL

Frank 26 januari 2019

De ontwikkelingen in de telecomwereld zijn amper bij te houden. De concurrentie is er moordend. Nadat kortgeleden Vodafone en Ziggo hun fusie aankondigden naar VodafoneZiggo, wilden niet veel later de mobiele netwerken T-mobile en Tele2 samengaan. Nu is het logischerwijze de beurt aan KPN om hierop te reageren. En KPN reageert mogen we wel zeggen.