opties voor streamen naar je tv

6 opties om te streamen naar TV

Frank 7 april 2020
Leestijd 9 minuten Categorie: Internet & TV

Hoe leuk zou het zijn om de films in plaats van op je smartphone of tablet te kunnen bekijken op de grote flat screen TV in de huiskamer? Maar hoe doe je zoiets nu precies en wat zijn de mogelijkheden? Wat kost het? Per apparaat zijn de functies verschillend. We hebben speciaal voor jou wel zes manieren gevonden om video of audio te streamen naar je TV. Er zullen er vast meer zijn, maar deze zes zijn alvast aardig om je in te verdiepen. We bespreken de zes opties om te streamen naar TV in een willekeurige volgorde.

Wat is streamen?

Even beginnen bij het begin. Veel mensen zullen de term “streamen” vast al ergens hebben gehoord maar wat is het nu precies? We leggen het uit, omdat sommige mensen denken dat streamen een modieus woord is voor “downloaden”.

Beide begrippen hebben wel met elkaar te maken maar er zijn een paar grote verschillen. Bij downloaden kopieer je een bestand van een andere computer, bijvoorbeeld een webserver, naar je eigen computer. Het bestand staat daarna op jouw harde schijf of als bestand op je tablet.

Bij streamen gaat het doorgaans om audio of video bestanden. Die worden ergens op het internet aangeboden. Zo kun je bijvoorbeeld een film kijken via een streamingdienst. Als je op de film hebt geklikt wordt een stream opgezet. Het begint met wederom gegevens kopiëren van die server naar jouw computer. Na enige seconden zijn er al wat gegevens binnen en begint de film of muziek af te spelen. Eigenlijk is streamen dus het bekijken van de content terwijl je nog bezig bent de data binnen te halen. Na afloop van het bekijken of beluisteren heb je echter geen bestand binnen gehaald. Er blijft dus niets achter op je harde schijf na het streamen.

Maar wat zijn de mogelijkheden als je wilt streamen naar TV? We stellen ze aan je voor.

Apple TV: “Een uitgebreide optie”

Model: Apple TV 4K (kastje + afstandsbediening) circa €200,00. (prijzen verschillen)
De verouderde niet 4K versie: circa €160,00

Als eerste noemen we hier een product van Apple, genaamd “Apple TV”. Het is geen flat screen TV zoals je misschien zou verwachten. Het is een klein, mooi design kastje (typisch Apple!) dat dienst doet als mediaspeler en dat je aansluit op je TV. In dit kastje, wat eigenlijk een minicomputer is, zit een degelijke processor die geoptimaliseerd is voor streamingdiensten. Op deze manier kun je streamen naar TV met behulp van Apple Airplay. (het Wi-Fi protocol van Apple)

Je kunt op de Apple TV instellen welke streamingdienst je wenst te gebruiken, bijvoorbeeld Netflix of YouTube. Vervolgens haal je die content binnen rechtstreeks vanaf het internet. Dit apparaat zorgt ervoor dat alle verschillende bestandsformaten herkend worden en vlotjes op je TV afgespeeld worden. De bediening van deze Apple TV gebeurt via een iPhone, iPad, iMac of de meegeleverde afstandsbediening. Als je meteen de scherpste beelden in huis wilt halen, overweeg dan om meteen een Apple TV 4K aan te schaffen. Die zijn uiteraard iets duurder, ongeveer €200,00, maar 4K Televisie begint nu echt door te breken. Als je al een 4K televisie hebt is de keuze snel gemaakt.

Standaard beschikt de Apple TV over een opslagcapaciteit van 32 GB. Ruim voldoende voor een paar speelfilms, maar je kunt dit relatief eenvoudig én goedkoop uitbreiden naar 64GB. De films in 4K formaat nemen echter fors meer geheugen in beslag.

Je dient voor Apple TV een abonnement af te sluiten om toegang te krijgen tot het filmaanbod en series en andere programma’s van €4,99 per maand. (november 2019)

Apple TV

Apple TV

Miracast: “een interessante mogelijkheid”

Model: Miracast dongle (HDMI) circa €40,00

Een techniek die helemaal gebruik maakt van Wi-Fi is Miracast. Dus in plaats van te kiezen voor een bedrade oplossing waarbij alles via UTP kabels en routers verloopt, wordt er met Miracast een directe verbinding opgezet tussen je TV en bijvoorbeeld een smartphone of tablet. Je kunt het een beetje vergelijken met Bluetooth, alleen de snelheid die met dit apparaat bereikt wordt is geweldig. Ruim voldoende om zelfs 4K films probleemloos te kunnen streamen naar TV.

Miracast wordt ook regelmatig gebruikt om draadloos het beeld van je laptop of desktop pc naar een TV scherm te kopiëren (dupliceren). Dit kan handig zijn bij presentaties of iets dergelijks, maar natuurlijk ook als je gewoon een leuke film wilt streamen.

Als je een computer hebt met Windows 8.1 of hoger dan wordt Miracast automatisch ondersteund. Als je een Android telefoon hebt, moet je even iets downloaden. Heb je een televisie die geen Miracast ondersteunt? Geen probleem! Voor ongeveer €35,00 koop je een HDMI dongle die je in een vrije HDMI poort op je TV prikt. Streamen is zo ongeveer het enige wat deze dongle doet. Verwacht geen uitgebreide functies, maar streamen naar TV is ook het enige wat wij willen doen. We hebben gezien dat de installatie, voor zover je van een installatie kunt spreken, van Miracast erg meevalt. Miracast is wat ons betreft een interessante mogelijkheid.

Miracast

Miracast dongel

Google Chromecast: “de populairste optie”

Modellen:

  • Google Chromecast €40,00
  • Google Chromecast Ultra €80,00  (4K ondersteuning)

Natuurlijk kon Google niet achterblijven in de race om te streamen naar TV. Google Chromecast is erg populair, vooral bij Android gebruikers, en komt in twee versies: De gewone versie en de 4K versie die ze Chromecast Ultra hebben gedoopt. Werken met deze Google Chromecast doe je door middel van diverse apps die worden meegeleverd.

De Google Chromecast mediaspeler zorgt ervoor dat je films en muziek vanaf je smartphone, tablet kunt streamen naar TV. Bij sommige moderne televisies is Chromecast zelfs al in het toestel verwerkt. Je hoeft dan uiteraard geen losse Chromecast mediaspeler meer aan te schaffen. De prijs van een Chromecast Ultra (4K versie) is momenteel zo rond €77,00.  Het zijn leuke kleine apparaatjes met een HDMI aansluiting om op de TV in te prikken.  Er bestaat ook nog een gewone Chromecast dongle voor ongeveer €40,00 (met HDMI aansluiting) en nog een Chromecast Audio ook voor ongeveer €40,00.

Als alles is aangesloten kun je dus streamen naar TV. Dit geldt voor alle apps die door je Chromecast en televisie ondersteund worden. YouTube, Netflix en de NPO app zijn de bekendste. Het werkt als volgt. Je opent op je smartphone de Netflix app. Vervolgens geef je de opdracht om de video te streamen naar TV. Chromecast maakt nu eerst verbinding met het internet. Vervolgens wordt alles rechtstreeks gestreamd vanaf het internet naar de TV. De smartphone of tablet heb je alleen nodig voor de bediening. Het streamen gaat dus niet van het internet naar je smartphone en vervolgens via Chromecast naar de TV. Dit is wat veel mensen denken maar dat klopt niet.

Voordat je er eentje koopt: controleer of je televisie Chrome cast of Google Cast ondersteunt. Deze Chromecast is een populaire optie om te streamen naar TV!

Chromecast

Google Chromecast

Amazon Fire TV-stick: “een veelzijdige keuze”

Modellen:

  • Amazon Fire TV-stick 4K (mobiele oplossing, 1GB ram) €82,38 bol.com
  • Amazon Five TV (vaste oplossing, 2GB ram).

Ook Amazon kon uiteraard niet achterblijven in deze competitie binnen de streamingwereld om te streamen naar TV. Het antwoord van Amazon: de Amazon Fire TV stick. Het is een HDMI dongle die de gebruikers ontzettend veel te bieden heeft. Je hebt wel een HD Televisie nodig, maar wie heeft dat tegenwoordig nu niet? De streamingdienst van Amazon zorgt ervoor dat je eenvoudig toegang hebt tot films, muziek, foto’s en allerlei streamingdiensten. Daarnaast heb je via apps ook toegang tot games. Gamen doe je vervolgens gewoon met je Amazon Fire TV-stick afstandsbediening.

En dat allemaal met behulp van een kleine HDMI stick die je gewoon in je TV plugt. Je kunt je film wensen kenbaar maken via de spraakbesturing van Amazon Alexa.

De Amazon Fire TV-stick is een directe concurrent van Google Chromecast. Hiermee wordt de concurrentie tussen de streamingdiensten wereldwijd steeds groter. Het geeft aan dat streaming een enorme groeimarkt is waar veel geld te verdienen valt.

Voor Amerikanen is het nog interessanter als ze lid zijn van Amazon Prime. Dat is een heel pakket met filmkanalen en andere entertainment van Amazon. Voor deze dienst heb je ook een Amazon account nodig. De beschikbaarheid van deze producten is in Nederland en België momenteel nog een probleem, maar hopelijk verandert dat in de nabije toekomst.

Amazon komt namelijk naar Nederland en gaat hier onder andere een eigen webwinkel opzetten en distributiecentrum.

Amazone fire tv stick

Amazon Fire TV-stick

Smart TV: “verder niets nodig”

We zouden het bijna vergeten maar ook onze Smart TV heeft vaak al streaming mogelijkheden aan boord. Misschien hebben we zelfs verder niets nodig? De meeste moderne tv’s die we nu kunnen kopen zijn vaak van het type smart TV. Het grote voordeel van een smart TV is dat je geen andere apparaten meer nodig hebt om te kunnen streamen naar TV. En dat is natuurlijk mooi meegenomen want we hebben al zoveel kastjes en afstandsbedieningen in huis. Het streamen naar TV gebeurt rechtstreeks vanaf het internet. Op je TV kun je kiezen uit verschillende apps. Elke streamingdienst heeft zijn eigen app. Soms is het mogelijk om nog extra apps te downloaden. Apps zoals YouTube, Netflix, NPO en videoland zijn bij de meeste Smart tv’s standaard geïnstalleerd. De bediening gaat nu niet via een app op je smartphone maar gewoon via de afstandsbediening van je televisie.

Een klein risico bij deze methode is dat TV leveranciers op een gegeven moment ophouden om de app bij te werken. Je krijgt dus geen updates meer, en het kan zelfs zo zijn dat na een tv update de app ineens verdwenen is. Op dat moment zul je dus op zoek moeten naar een alternatief. Dit is een probleem waar je met een externe mediaspeler niet zo snel tegenaan zult lopen.

Smart TV

Smart TV

DLNA: “alles al in huis”.

Eigenlijk is DLNA een manier om bestanden te delen. DLNA (Plug ’n Play) wordt momenteel al door veel televisies ondersteund. Eigenlijk is het bedoeld voor lokaal te streamen naar TV. Dus streamingdiensten als Netflix en YouTube blijven hier even buiten beschouwing. Er zijn natuurlijk erg veel mensen die hun harde schijf vol hebben staan met muziek en films. Voor hen kan DLNA erg interessant zijn. Tijdens het streamen met de laptop of computer uiteraard aan staan. Het delen werkt via het thuisnetwerk. Dat kan zijn je Wi-Fi netwerk of gewoon via vaste bekabeling (UTP).

In het kort komt het erop neer dat je een film die op je computer staat met deze methode op je Tv-scherm zichtbaar kunt maken. Ik hoef je niet te vertellen dat DLNA er al enige tijd is. Het is een van de pioniers op het gebied van streaming. Om alles te laten werken moeten beide apparaten natuurlijk wel DLNA ondersteunen. Ook moeten ze aangesloten zijn op hetzelfde thuisnetwerk. Je kunt bijvoorbeeld gewoon je Windows Mediaplayer inzetten om de bestanden af te spelen.

Heeft bijvoorbeeld je televisie toevallig toch geen ondersteuning voor DLNA dan is dat snel op te lossen. Je koopt voor ongeveer €30,00 al een dongle of adapter en je bent klaar om te streamen naar TV. Er zijn zelfs adapters op de markt die DLNA en Miracast beiden ondersteunen, omdat beide technieken toch wel erg veel op elkaar lijken. Deze adapters kosten rond de €50,00.

Noteer van je laptop en je TV het merk en modelnummer en zoek op internet de specificaties van het apparaat erbij. Daar kun je zien of jouw toestel DLNA ondersteund. Mocht dit zo zijn dan moet het vaak nog ingeschakeld worden. Ook voor Windows 10 is er een methode om “mediastreaming” te activeren.

Tot slot

Het is vaak onze persoonlijke voorkeur en budget wat onze keuze bepaalt. We hebben een aantal interessante streaming mogelijkheden besproken. Van apparaten met zeer beperkte no-nonsense mogelijkheden, tot uitgebreide streaming devices. De mogelijkheden waar Apple en Amazon mee komen zijn erg uitgebreid. Chromecast is eenvoudig en snel inzetbaar en populair bij miljoenen. DLNA is iets wat je meteen kunt inzetten omdat je waarschijnlijk alles al in huis hebt. Maak ook gebruik van de streaming opties van je smart TV.

Veel plezier met het streamen naar TV!

Meer tips en aanbiedingen ontvangen?

Blijf op de hoogte en ontvang onze tips, reviews en aanbiedingen direct in je mailbox!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Gerelateerde artikelen

gigabit internet
Delta levert gigabit internet over de kabel

Eric 30 november 2018

Delta, de internetprovider uit Zeeland levert vanaf 1 december een supersnelle gigabit internetaansluiting via het kabelnetwerk in Zeeland, ook wel bekend als Zeelandnet.

besparen op vaste lasten
Besparen op vaste lasten doe je met deze 10 tips

Bregje 24 september 2020

Vaste lasten, iedereen heeft ze en niemand komt er onderuit. Je woonlasten, energielasten, verzekeringen, belastingen en nog veel meer: allemaal kosten voor zaken die we hard nodig hebben. Al valt aan vaste lasten niet te ontkomen, wat je wel kunt doen is ze aanzienlijk verminderen!

vaste telefoon steeds minder gebruikt
Bellen met de vaste telefoon steeds minder gebruikelijk

Eric 13 september 2020

Tot in de eerste jaren van deze eeuw was de vaste telefoon nog ongekend populair. Maar vast bellen is in de loop der jaren steeds duurder geworden. Waar je vroeger toch maar even de vaste telefoon pakte om een wat langer gesprek te voeren, ben je met je tegenwoordig mobiel juist veel goedkoper uit. Toch hebben veel huishoudens nog steeds een vaste lijn.

thuiswerken met goed internet
Thuiswerken: tips voor snel internet en goede wifi

Frank 18 december 2020

Dit jaar werken we meer dan ooit thuis. Het massale thuiswerken is relatief nieuw, en dat betekent dat er nog veel mogelijkheden voor verbetering zijn. Ergernis nummer één is bijvoorbeeld een trage of haperende internetverbinding. Maar er zijn meer verbeterpunten.