digitale TV vervangt analoge televisie

Wat is digitale TV?

Digitale televisie is met het uitfaseren van de analoge televisie dé standaard van nu. Analoge TV is vrijwel overal verleden tijd. In 2006 werd al de analoge ether TV uitgeschakeld en ook via de kabel is vrijwel overal alleen nog digitale TV beschikbaar.

Wat is het voordeel van digitale TV?

Digitale TV heeft meerdere voordelen. Ten eerste kunnen in vergelijking met analoge TV veel meer kanalen worden doorgegeven omdat er per kanaal veel minder ruimte nodig is. Tegelijkertijd is de doorgifte per kanaal ook veel goedkoper voor de aanbieder, waardoor je ziet dat je voor ongeveer dezelfde abonnementsprijs veel meer TV kanalen krijgt.
Een ander voordeel is dat de beeldkwaliteit aanzienlijk beter is. Het beeld is scherper en stabieler en steeds meer zenders worden in HD (High Definition) uitgezonden, wat helemaal een haarscherp beeld oplevert.

Heeft digitale TV ook nadelen?

Eigenlijk niet. Maar als we dan een nadeel moeten noemen is het misschien dat nog niet alle TV toestellen van zichzelf geschikt zijn voor digitale TV, alhoewel dit steeds meer uitzondering wordt. Als je nog een toestel hebt welke niet geschikt is, dan kun je echter met een los kastje, een digitale decoder, toch digitaal TV kijken op dat toestel.

Populaire pakketten met digitale televisie

Youfone aanbieding
Alles in 1 100 Mb/s

100 MB internet
46 TV zenders (29 HD)

46,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 23,00
p/mnd

Budget aanbieding
Alles in 1 100 Mb/s

100 MB internet
79 TV zenders (58 HD)

51,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 19,50
p/mnd

Odido aanbieding
Alles in 1 Glasvezel 100 Mb/s

100 MB internet
67 TV zenders (58 HD)

62,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 10 maanden 32,50
p/mnd

Caiway aanbieding
Glasvezel Internet en TV Giga Snel + Bellen

1000 MB internet
70 TV zenders (43 HD)

87,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 12 maanden 47,50
p/mnd

Youfone aanbieding
Internet & TV 100 Mb/s

100 MB internet
46 TV zenders (29 HD)

41,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 20,50
p/mnd

Budget aanbieding
Standaard Internet en TV 100 Mb/s

100 MB internet
79 TV zenders (58 HD)

50,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 18,50
p/mnd

Odido aanbieding
Glasvezel 100 Mb/s & TV

100 MB internet
67 TV zenders (58 HD)

60,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 10 maanden 30,00
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Start XXL & TV

400 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

65,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 32,75
p/mnd

Youfone aanbieding
Internet en bellen 100 Mbps

100 MB internet

36,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 18,25
p/mnd

Budget aanbieding
Standaard Internet en Bellen 100 Mb/s

100 MB internet

36,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 19,50
p/mnd

Online.nl aanbieding
Internet 100 Mb/s en Bellen

100 MB internet

46,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 29,00
p/mnd

Odido aanbieding
Glasvezel 1000 Mb/s & Bellen

1000 MB internet

47,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 10 maanden 30,00
p/mnd

Online.nl aanbieding
Internet 100 Mb/s

100 MB internet

43,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 26,50
p/mnd

Budget aanbieding
Standaard Internet 100 Mb/s

100 MB internet

35,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 18,50
p/mnd

Odido aanbieding
Internet 50 Mb/s

50 MB internet

32,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden 30,00
p/mnd

KPN aanbieding
Glasvezel Internet 1000 Mb/s

1000 MB internet

52,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden 26,25
p/mnd

Op welke manier kun je digitale televisie ontvangen?

Dat kan via verschillende distributievormen en netwerken.

Via de kabel

Als je aangesloten bent op de kabel van Ziggo, DELTA, Caiway of een andere lokale of regionale kabelmaatschappij, dan komt digitale TV bij jou via de kabel het huis binnen.

Via DSL of glasvezel

Maar ook bij providers die hun diensten aanbieden via ADSL, VDSL of glasvezel kun je digitale televisie krijgen. In dat geval loopt de distributie feitelijk via het internet. Met een speciaal kastje, de TV-ontvanger of ook wel set-top-box genoemd, kun je je TV aansluiten met de HDMI kabel.

Via de ether, Digitenne

Digitenne is digitale TV via de ether. Je hebt hiervoor geen kabelaansluiting of vast internet nodig. Je kunt het signaal oppikken via een antenne, meestal gewoon met een kleine binnenantenne, maar als je wat verder van de zender woont heb je misschien een buitenantenne nodig. De zenders van de publieke omroep (NPO) en de regionale omroep kun je via Digitenne gratis kijken, dus zonder abonnement. Voor de overige zenders heb je wel een abonnement nodig, welke je kan afsluiten via KPN.

Via de satelliet

Canal Digitaal biedt digitale televisie aan via de satelliet. Als je een eigen schotel op het dak of in de tuin hebt, kun je hiervoor een abonnement nemen. Deze distributievorm wordt veel gebruikt door huishoudens in de buitengebieden, waar geen kabel of glasvezel beschikbaar is, en door Nederlanders in het buitenland.

Digitale TV via een app

Alle aanbieders van digitale televisie bieden tegenwoordig ook de mogelijkheid om de zenders die in jouw abonnement zitten ook via een speciale TV app te bekijken. Dit is ideaal als je onderweg, op vakantie of gewoon thuis op een extra scherm (mobiel, tablet of computer) TV wilt kijken. Van deze manier van online tv kijken kun je in heel Europa (EU) gebruik maken. Installeer hiervoor de app van je TV aanbieder en log in met de inloggegevens van je abonnement.

Interactieve TV

Digitale TV heeft vaak meer functionaliteit dan alleen lineair televisie kijken. Afhankelijk van je abonnement en je provider, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van uitzending gemist, begin gemist en live TV programma’s pauzeren en “terugspoelen”. Ook kun je soms programma’s opnemen zonder dat je daar een harddiskrecorder of decoder met harddisk voor nodig hebt. De opname wordt dan bewaard op de servers (in de cloud) bij de provider.

Naast bovengenoemde functionaliteit die bij steeds meer aanbieders standaard beschikbaar is, kun je met interactieve TV ook je abonnement uitbreiden met films kijken on-demand. Een soort Netflix, maar dan een dienst van je eigen provider. Het huren van films is meestal ook mogelijk zonder dat je daar een apart abonnement voor hoeft te hebben. Je betaalt dan per film die je wilt kijken en deze film kun je dan voor een bepaalde periode, meestal een paar dagen, on-demand bekijken.

digitale TV ontvanger

Digitale TV-ontvanger, ook wel set-top-box genoemd.

Voor interactieve TV heb je wel een geschikte set-top-box ofwel mediabox nodig. Deze wordt tegenwoordig meestal standaard geleverd als je een nieuw abonnement neemt bij een provider en die krijg je dan in bruikleen. Als je al langere tijd abonnee bent bij een provider, dan heb je mogelijk nog een oudere TV-ontvanger die wellicht niet geschikt is voor alle functionaliteit. In dat geval kun je de aanbieder vragen om een nieuw apparaat. Vaak kun je deze gratis omruilen, soms met als voorwaarde dat je je abonnement verlengt met een periode van één of twee jaar.

Elektronische programmagids

Wat is er op TV vanavond? Hadden we vroeger massaal een abonnement op het programmablad van een omroep, tegenwoordig zit de TV programmagids gewoon onder een knop op de afstandsbediening van je digitale TV-ontvanger. Zo kun je enkele dagen vooruit kijken in de programmagids voor de gids van alle beschikbare kanalen inclusief een uitgebreidere beschrijving per programma. Voor programma’s die inspelen op de actualiteit, zoals talkshows, sport en het journaal, kun je in de elektronische programmagids (EPG) zelfs de onderwerpen en gasten zien voor die avond.

elektronische programmagids epg bij digitale tv

De elektronische programmagids is onderdeel van digitale TV.

Radio via digitale TV

Ook radiozenders zijn digitaal te ontvangen via je digitale TV abonnement. Alle bekende radiozenders, publiek en commercieel zijn digitaal beschikbaar. Maar daarnaast worden vaak ook veel muziek themakanalen aangeboden. Toch wordt weinig gebruik gemaakt van het radio-aanbod via de digitale TV. Dit omdat je voor het radiogeluid en de bediening wel je televisie aan moet hebben. Bovendien zijn de radiozenders ook op diverse andere manieren beschikbaar, waarvoor je niet je TV aan hoeft te zetten.

Digitale TV: de televisie van nu

Werd tot voor kort digitale TV nog de televisie van de toekomst genoemd. Met het verdwijnen van de analoge televisie is digitaal dé TV van nu én van de toekomst. De functionaliteit en kwaliteit zal steeds uitgebreider en beter worden en dit zal onze manier van TV kijken ook geleidelijk veranderen. We kijken nu al steeds vaker programma’s op het moment dat het ons uitkomt in plaats van op het moment dat het wordt uitgezonden, dit zal in de nabije toekomst alleen maar meer worden. Toch zal lineaire televisie ook niet helemaal verdwijnen, een belangrijke sportwedstijd zoals voetbal wil je nu eenmaal zien op het moment dat het plaatsvind en niet de volgende dag als je toch de uitslag al hebt gehoord.

Vind jouw digitale TV & internet abonnementVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 14 april 2020
Laatste update: 14 april 2020