hoe je telefoon langer meegaat

9 tips waarmee je smartphone jaren langer meegaat

Frank 3 maart 2020
Leestijd 8 minuten Categorie: Mobiel

Gemiddeld wordt een smartphone na zo’n twee jaar vervangen door een nieuwe. De redenen hiervoor kunnen verschillen. Voor de één is het een must om het nieuwste type smartphone te hebben en daarmee alle nieuwe snufjes. Voor de ander is het noodzaak omdat de smartphone gewoon op lijkt, het apparaat is erg traag geworden of de batterij houdt het niet lang meer vol.

Een beetje investeren in je smartphone levert veel op

Bij bovenstaande laatste reden zeg ik bewust dat de smartphone op lijkt, want in de meeste gevallen is dit slechts schijn. Met wat simpele handelingen, trucs of een kleine investering kan de telefoon namelijk vaak nog wel wat jaartjes mee. En daarmee kun je veel besparen, want voor een goede nieuwe smartphone moet je tegenwoordig honderden, zo niet meer dan duizend euro’s neertellen!

Zelf heb ik een iPhone 6. Ik was destijds één van de eersten die een iPhone 6 had, dus deze telefoon is zeker al vijf jaar oud. De Nederlandse introductie van dit toestel was volgens Wikipedia namelijk in september 2014.

Buiten het feit dat ik destijds beter voor een geheugen van 32 GB had kunnen kiezen, want de 16 GB blijkt tegenwoordig toch wel wat krapjes, voldoet het toestel verder nog prima. Het apparaat heeft ook altijd goed gefunctioneerd, het is nooit gerepareerd en ook de batterij is nog nooit vervangen, wat ook nu nog steeds niet nodig is.

Ik gebruik mijn iPhone sinds kort zelfs om contactloos te betalen, want dit toestel uit 2014 is voorzien van een NFC chip, dus geschikt voor Apple Pay wat sinds kort via mijn bank beschikbaar is.

Vijf jaar dus! Best oud voor een smartphone besef ik me nu. Ik heb in die vijf jaar verschillende abonnementen gehad bij verschillende providers en kon dus steeds kiezen voor een goedkoop sim-only abonnement in plaats van een duur telefoonabonnement mét toestel.

Als je telefoon langer meegaat kun je kiezen voor een goedkoper abonnement

Sim only abonnementen zijn goedkoper én flexibeler dan abonnementen mét telefoon.

In dit artikel geef ik je een aantal tips waarmee ook jij je smartphone een langer leven kunt geven.

Tip 1: bescherm je smartphone direct na aanschaf

Smartphones kunnen over het algemeen best tegen een stootje, maar een ongelukkige val, bijvoorbeeld net op een hoekje, kan toch veel schade opleveren. Een gebroken scherm of een kapotte behuizing is zo gebeurd en vervanging is prijzig.

Koop daarom direct na de aanschaf een hoesje voor je telefoon en bescherm het scherm met een screenprotector, dit is een folie of een dun laagje glas dat over het scherm wordt gelegd. Voor 10 á 15 euro heb je deze accessoires.

hoesjes voor de smartphone

Hoesjes voor de smartphone zijn er in alle kleuren en maten.

Tip 2: fysiek schoonmaken

De gaatjes op je telefoon zijn nestjes waar vuil zich gemakkelijk ophoopt. Bijvoorbeeld de aansluiting voor de oplader. Als je deze niet zo nu en dan schoonmaakt met een klein borsteltje, dan worden al snel de contacten slechter. Je moet je oplaadkabeltje dan wat heen en weer bewegen voordat deze contact maakt en dat heen en weer bewegen zorgt juist voor nog meer schade aan de contacten én het kabeltje.

Poets je telefoon daarom met enige regelmaat, ook bij de toetsjes en de simkaarthouder.

telefoon schoonmaken

Je telefoon schoonhouden: beter voor jezelf én je telefoon!

Tip 3: digitaal schoonmaken

Hoe meer opslagcapaciteit je gebruikt, hoe trager de telefoon uiteindelijk wordt. Vooral als het geheugen voor meer dan 75% vol is wordt het toestel snel trager.

Verwijder daarom apps die je toch nooit gebruikt en verwijder de foto’s en video’s nadat je deze in de cloud hebt bewaard. Of beter nog, zorg ervoor dat foto’s en video’s automatisch in de cloud worden opgeslagen, zodat je alles snel van je telefoon kunt verwijderen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over verlies.

Maar denk ook aan streamingdiensten zoals Spotify en Deezer. Hier heb je de mogelijkheid om muziek te downloaden om dit vervolgens offline te kunnen beluisteren. Als je vervolgens de downloads nooit meer verwijderd gaat dat wel ten koste van het beschikbare geheugen.

Ook hebben deze streaming apps een cache die gebruikt wordt als buffer om, ook als de verbinding even hapert, zonder onderbrekingen naar de muziek te kunnen luisteren. Deze cache wordt meestal niet automatisch leeggemaakt maar kan na verloop van tijd wel veel geheugen in beslag nemen. Via de instellingen van deze apps kun je de cache handmatig verwijderen, wat soms weer honderden MB’s ruimte oplevert.

Denk daarnaast ook aan de cache van de mobiele browsers zoals Chrome of Safari. Of de offline maps die je tijdens je vakantie hebt gedownload in Google Maps.

Door met enige regelmaat alles weer eens na te lopen en op te schonen maak je je telefoon sneller én het levert meer beschikbare ruimte op.

verwijder overbodige apps

Door overbodige apps te verwijderen wordt je telefoon sneller.

Tip 4: slimmer opladen

Als je je telefoon wat bewuster oplaadt, zal de batterij aanzienlijk langer meegaan. Langer dan de twee jaar die doorgaans wordt opgegeven. Door het niveau van de batterij gemiddeld tussen de 40 en 80 procent te houden, kan de batterij zelfs wel vijf jaar meegaan.

Dat deze tip werkt ervaar ik zelf ook, mijn iPhone is zoals gezegd ruim vijf jaar oud, ik heb de batterij nog nooit laten vervangen en het is nog steeds geen probleem om een hele dag met de batterij te doen.

De oude stelling dat je je batterij helemaal moet leegtrekken en pas dan weer geheel opladen is achterhaald. De huidige generatie batterijen raakt hier zelfs overbelast van. Houdt het niveau dus gemiddeld een beetje tussen de 40 en 80 procent en je batterij zal véél langer meegaan.

batterij smartphone snel leeg

Door slimmer op te laden gaat de batterij veel langer mee.

Tip 5: gebruik een gecertificeerde oplader

USB opladers zijn vrijwel overal te koop en kosten vaak niet meer dan enkele euro’s. Er is echter nogal wat verschil in kwaliteit tussen deze opladers. Goedkope opladers zijn vaak niet voorzien van een chip die de spanning reguleert. Door het ontbreken van deze chip kan de telefoon te lang doorladen of de oplader kan een te hoge spanning afgeven. Dit kan de batterij of zelfs de hele telefoon onherstelbaar beschadigen!

Gebruik daarom alleen gecertificeerde of originele opladers. Deze zijn wat duurder, maar een beschadigde telefoon, veroorzaakt door een slecht oplader, is vele malen duurder.

USB lader voor smartphone

Gebruik een originele of gecertificeerde oplader voor je smartphone.

Tip 6: zet onderweg overbodige functies uit

Als je onderweg bent gebruikt je telefoon meer energie en daardoor is je batterij veel sneller leeg dan wanneer je op dezelfde plek blijft. Hoe dat kan? Simpel, omdat de telefoon tijdens het reizen steeds op zoek gaat naar een signaal en dus continue aan het werk is. Dit is het signaal van het mobiele netwerk, 4G, maar ook WiFi signalen. Als je onderweg bent en toch geen WiFi gebruikt, zet dit dan uit, dit zal veel batterij besparen. Hetzelfde geldt voor bluetooth, zet dit uit wanneer je toch geen bluetooth apparaten gebruikt.

Ook apps die op de achtergrond het GPS signaal gebruiken kunnen soms veel stroom vreten. Vaak is het gebruik van het GPS signaal helemaal niet nodig als de app niet wordt gebruikt. In de instellingen van je telefoon kun je precies zien welke apps wat op de achtergrond gebruiken. Loop dit eens na en pas het zo nodig aan.

vliegtuigstand wifi bluetooth

Zet onderweg de functies uit die je toch niet gebruikt.

Tip 7: installeer de updates

Of je nu een Apple iPhone met daarop iOS hebt of een toestel met het Android besturingssysteem, voor beiden worden met enige regelmaat updates uitgebracht. In de meeste gevallen worden deze updates automatisch geïnstalleerd, maar afhankelijk van je instellingen moet je soms zelf nog wel even toestemming geven voor de installatie.

Om je smartphone up-to-date en vooral ook veilig te houden adviseren ik je om de updates altijd te installeren. Door de updates worden soms ook nieuwe functies toegevoegd. Daarnaast kun je soms bepaalde apps niet meer installeren als er een verouderd besturingssysteem op je telefoon staat of werken mogelijk reeds geïnstalleerde apps niet meer.

update smartphone

Installeer altijd de updates voor iOS of Android.

Tip 8: de batterij vervangen

Merk je na een aantal jaar toch dat je batterij wel erg snel leeg gaat? Als dit niet wordt veroorzaakt door een app, een vol geheugen, verkeerde instellingen of andere oorzaken die ik in voorgaande tips heb beschreven, dan kun je de batterij laten vervangen.

Bij een smartphone reparatiewinkel kost dit gemiddeld 40 á 50 euro. Voor iPhones is dat vaak iets meer als je een officiële Apple batterij wilt, deze kunnen namelijk alleen vervangen worden door een winkel van Apple zelf, die daarvoor een hoger tarief rekenen.

Na vervanging van de batterij zal je telefoon waarschijnlijk ook weer sneller zijn. De fabrikanten laten via de software de smartphone namelijk langzamer werken als de batterij slechter wordt. Dit om te voorkomen dat door energiepieken de telefoon plotseling uitvalt.

batterij smartphone vervangen

Bij sommige telefoons is de batterij vervangen heel makkelijk.

Tip 9: wees een beetje lief voor je telefoon

Een smartphone is kwetsbaar. Er zit minuscule elektronica in welke bij invloeden van buitenaf snel beschadigd kan raken. Stop daarom de telefoon niet in je kontzak, dit is vroeg of laat vragen om problemen. Bij een strakke broek gaat de telefoon krom trekken en komt er spanning op de elektronica van binnen of ontstaan er scheurtjes in het scherm of de behuizing. Ook vallen hierdoor regelmatig telefoons in de toiletpot en ook daar kunnen ze slecht tegen. Of je gaat er op zitten.

Als er wel scheurtjes zijn ontstaan, laat dit dan repareren. Door deze scheuren komt er vocht en vuil in het toestel en zal het geen lang leven meer beschoren zijn.

Laat daarnaast ook je telefoon niet in de hitte of extreme kou liggen, dit is een aanslag op de levensduur van de batterij.

telefoon in kontzak

Steek je smartphone liever niet in je kontzak.

Conclusie

Door een klein beetje zorgvuldig met je smartphone om te gaan en het nodige fysieke en digitale onderhoud te plegen gaat het toestel veel langer mee. Hierdoor kun je vaker een sim only abonnement afsluiten, wat veel voordeliger én flexibeler is.

Het is dus goed voor je portemonnee, maar zeker niet in de laatste plaats ook voor de het milieu!

De beste abonnementen zonder nieuwe telefoon

Simpel aanbieding
Sim Only: 500 MB internet met gratis supersnel 4G tot 150 Mbit/s + 500 sms'jes en 100 min bellen.

500 MB data
100 belminuten
snelheid: 75 MB 4G
netwerk: Odido

€ 3,50 p/mnd

1
Lebara aanbieding
1 GB + 150 min en sms

1 GB data
150 belminuten
snelheid: 75 MB 4G
netwerk: KPN

€ 5,00 p/mnd

Extra voordeel:

2
Youfone aanbieding
200 min/sms + 5 GB + 5G

5 GB data
200 belminuten
snelheid: 200 MB 5G
netwerk: KPN

€ 7,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 12 maanden € 4,50
p/mnd

Nu 12 maanden voor € 4,50

3
Odido aanbieding
T-Mobile Hello tablet Sim Only icm Hello Data Only en Unlimited Start Data Only

onbeperkt data
geen belminuten
snelheid: 225 MB 5G
netwerk: Odido

€ 25,00 p/mnd

4
Apple iPhone 13 128GB
Apple iPhone 13 128GB
 • iOS
 • Scherm: 6.1 inch
 • Camera: 12 megapixels
 • Geheugen: 128 MB
 • Draadloos laden
 • Geschikt voor 4G
 • Geschikt voor 5G

Met abonnement vanaf:
€ 33,00 p/mnd

1
Samsung Galaxy A54 128GB
Samsung Galaxy A54 128GB
 • Android
 • Scherm: 6.4 inch
 • Camera: 50 megapixels
 • Geheugen: 128 MB
 • Geschikt voor 4G
 • Geschikt voor 5G

Met abonnement vanaf:
€ 19,00 p/mnd

2
OnePlus Nord CE 3 Lite 128GB
OnePlus Nord CE 3 Lite 128GB
 • Android
 • Scherm: 6.72 inch
 • Camera: 108 megapixels
 • Geheugen: 128 MB
 • Geschikt voor 4G
 • Geschikt voor 5G

Met abonnement vanaf:
€ 16,00 p/mnd

3
Google Pixel 7a 128GB
Google Pixel 7a 128GB
 • Android
 • Scherm: 6.1 inch
 • Camera: 64 megapixels
 • Geheugen: 128 MB
 • Draadloos laden
 • Geschikt voor 4G
 • Geschikt voor 5G

Met abonnement vanaf:
€ 24,00 p/mnd

4

Vergelijk alle abonnementenVergelijken

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

niet loyaal zijn bespaart
Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje Update: 1 april 2023

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd juiste het meeste!

besparen op vaste lasten
Besparen op vaste lasten doe je met deze 10 tips

Bregje Update: 3 mei 2021

Vaste lasten, iedereen heeft ze en niemand komt er onderuit. Je woonlasten, energielasten, verzekeringen, belastingen en nog veel meer: allemaal kosten voor zaken die we hard nodig hebben. Al valt aan vaste lasten niet te ontkomen, wat je wel kunt doen is ze aanzienlijk verminderen!

KPN 5G snelste netwerk
Het KPN 5G netwerk als beste getest in Nederland

Eric 10 december 2020

Ieder jaar onderzoeken Connect Magazine en Umlaut de kwaliteit van de mobiele netwerken in Nederland. Dit jaar zijn daarbij voor het eerst ook de 5G netwerken meegenomen. Alhoewel het KPN 5G netwerk nog niet in het hele land beschikbaar is, is het wel als snelste uit het onderzoek gekomen.

Telfort sluit winkels
KPN stopt met Telfort wat is het alternatief abonnement

Eric 25 april 2019

Telfort stopt per 1 mei 2019 met het verkopen van abonnementen voor mobiel en thuis (internet, TV en vast bellen). In januari kondigde moederbedrijf KPN al aan te stoppen met diverse onder eigen naam opererende merken, waaronder Telfort. Hiermee voegt men dus nu de daad bij het woord. Het merk Telfort blijft voorlopig nog wel even bestaan, ondanks dat de verkoop van de diensten en producten stopt.