een refurbished telefoon kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van een refurbished telefoon?

Frank 9 februari 2021
Leestijd 4 minuten Categorie: Mobiel

De verkoop van refurbished telefoons zit in de lift. Een refurbished telefoon is vaak veel goedkoper in de aanschaf dan hetzelfde model splinternieuw. Wanneer je een refurbished telefoon koopt, is het verstandig om niet alleen op de prijs te letten. De kwaliteit is minstens zo belangrijk, en die verschilt nogal eens. In dit artikel zetten we op een rij wat refurbished precies inhoudt en waar je op moet letten bij de aanschaf van een refurbished telefoon.

Wat is nu precies een refurbished telefoon?

Refurbished betekent opgeknapt of gerenoveerd. Je koopt dus geen nieuwe telefoon, maar eentje die al is gebruikt en daarna opgeknapt. Opknappen betekent naast goed schoonmaken ook vervangen van kapotte of versleten onderdelen. Je ziet steeds meer bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Ze bieden opgeknapte telefoons aan, die er vaak weer als nieuw uitzien en vrijwel altijd een stuk goedkoper zijn dan vergelijkbare nieuwe modellen. Niet alleen refurbished telefoons zijn populair: je ziet ook steeds meer refurbished tablets, laptops, en desktops.

De meeste aanbieders van refurbished telefoons werken met gradaties. Een A-grade toestel ziet er als nieuw uit, een B-grade toestel heeft lichte gebruikssporen zoals krasjes en bij C-grade zie je vaak dat de telefoon intensief is gebruikt.

Refurbished telefoon kopen, waar let je op?

Aanbieders van refurbished telefoons verleiden je met lage prijzen. Maar ook voor het scherpst geprijsde refurbished toestel geldt natuurlijk dat je wil dat deze het goed doet en lang meegaat. Met de volgende tips voorkom je teleurstellingen:

  • Controleer je voordeel. Vergelijk de prijs van de refurbished telefoon met de huidige nieuwprijs van hetzelfde model. Vaak vergelijken aanbieders van refurbished telefoons de prijzen met de oorspronkelijke adviesprijs, en die kan inmiddels al gedaald zijn. Met andere woorden, let er goed op of je voordeel wel zo groot is als de aanbieder vermeldt.
  • Let op de staat van de telefoon. Een refurbished toestel kan natuurlijk gebruikssporen of kleine beschadigingen hebben. Hoe slechter de staat van de telefoon, hoe lager de prijs. De aanbieder moet de staat van de telefoon duidelijk laten zien en omschrijven. Zo kun je zelf de keuze maken: ga ik voor een goedkopere telefoon met krasjes, of betaal ik meer voor een telefoon die er echt als nieuw uitziet?
  • Vergelijk verschillende aanbieders. Het aanbod aan refurbished telefoons is groot. Heb je een bepaald toestel op het oog? Vergelijk de prijzen van dit toestel bij verschillende aanbieders. Soms zie je dan grote verschillen.
  • Let op de garantie. Vrijwel alle aanbieders geven garantie op refurbished mobieltjes. De lengte van de garantie verschilt, van zes maanden tot wel twee jaar. Je hebt altijd recht op wettelijke garantie. Denk er hierbij aan dat wettelijke garantie is gekoppeld aan de verwachte levensduur van je aankoop. De verwachte levensduur is bij gebruikte apparatuur lastiger te bepalen dan bij nieuwe.
  • Hoe betrouwbaar is de aanbieder? Dit geldt voor al je online-aankopen: check altijd of een aanbieder het Thuiswinkelwaarborg- of Webshop Keurmerk heeft. Heb je al iets gekocht en vertrouw je het alsnog niet? Bij webwinkels heb je altijd 14 dagen bedenktijd, waarbinnen je jouw aankoop mag terugsturen. Je bent niet verplicht bij het terugsturen een reden te vermelden. De 14 dagen gelden vanaf het moment van bezorging van je aankoop.
  • Check de accu. Is je nieuwe aankoop binnen, controleer dan eenvoudig zelf de accu. Voor elk besturingssysteem zijn namelijk gratis apps beschikbaar waarmee je de staat van de accu checkt. Een kleine moeite, en je weet direct of de staat van de accu overeenkomt met de beschrijving van de aanbieder.

Keurmerk voor refurbished telefoons

Voor refurbished iPhones is er een keurmerk, voor andere merken helaas nog niet. Dit keurmerk is in het leven geroepen door brancheorganisatie Techniek Nederland. Het keurmerk garandeert dat een aanbieder elke iPhone op meer dan 50 punten controleert: onder andere accu, scherm, besturingssysteem, cameralens, microfoon en de werking van wifi en bluetooth. Onderdelen die niet meer voldoen, vervangen ze. Forza Refurbished, Leapp en Renewd zijn bedrijven die al voldoen aan de eisen van dit keurmerk.

keurmerk voor refurbished iPhones

Op dit moment is het refurbished keurmerk er alleen voor iPhones.

Refurbished telefoon en sim only abonnement

Een refurbished telefoon koop je meestal los, een abonnement moet je dan apart afsluiten. Een handige optie is om bij je refurbished telefoon een sim only abonnement te kiezen. Je abonnement is dan voordelig: je betaalt immers bij een sim only abonnement niet voor een toestel. Daar komt bij dat sim only abonnementen geen BKR-registratie krijgen. Ben je benieuwd naar de prijzen van sim only abonnementen? Vergelijk de prijzen van alle sim only aanbieders in onze sim only vergelijker!

Sim Only vergelijkenVergelijken

0 GB
0 min

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

tips voor een langer leven voor je smartphone
9 tips waarmee je smartphone jaren langer meegaat

Frank 3 maart 2020

Gemiddeld wordt een smartphone na zo’n twee jaar vervangen door een nieuwe. Met wat simpele handelingen, trucs of een kleine investering kan de telefoon echter vaak nog wel wat jaartjes mee. En daarmee kun je veel besparen én het is beter voor het milieu.

snel mobiel internet
Advies: verplichte minimale snelheid voor mobiel internet

Eric 16 februari 2019

Door het vastleggen van een verplichte minimale snelheid voor mobiel internet kan Nederland voorop blijven lopen op dit gebied. Dit advies is voortgekomen uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Indien het advies wordt gevolgd kan de gemiddelde snelheid hiermee op meer dan 100 Mbps uitkomen.

t mobile 5g
T-Mobile wil in 2020 een landelijk 5G netwerk hebben

Eric Update: 30 oktober 2020

T-Mobile streeft ernaar om in 2020 een landelijk dekkend 5G netwerk operationeel te hebben. Men wil hiermee beginnen in Den Haag, dit hebben de provider én de gemeente Den Haag bekend gemaakt. T-Mobile is afgelopen jaar gefuseerd met Tele2, één van de redenen van de fusie was het gezamelijk kunnen investeren in een 5G netwerk.

geen verplichte concurrentie op kabel
Geen verplichte toegang voor andere providers op de kabel

Frank 28 maart 2020

Tumult in de Nederlandse Telecommarkt. Een recente uitspraak van een Nederlandse rechter heeft de Nederlandse telecommarkt in rep en roer gebracht. In maart 2020 deed een rechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een opmerkelijke uitspraak. VodafoneZiggo én KPN hoeven hun netwerk niet langer verplicht open te stellen