een refurbished telefoon kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van een refurbished telefoon?

Frank 9 februari 2021
Leestijd 4 minuten Categorie: Mobiel,

De verkoop van refurbished telefoons zit in de lift. Een refurbished telefoon is vaak veel goedkoper in de aanschaf dan hetzelfde model splinternieuw. Wanneer je een refurbished telefoon koopt, is het verstandig om niet alleen op de prijs te letten. De kwaliteit is minstens zo belangrijk, en die verschilt nogal eens. In dit artikel zetten we op een rij wat refurbished precies inhoudt en waar je op moet letten bij de aanschaf van een refurbished telefoon.

Wat is nu precies een refurbished telefoon?

Refurbished betekent opgeknapt of gerenoveerd. Je koopt dus geen nieuwe telefoon, maar eentje die al is gebruikt en daarna opgeknapt. Opknappen betekent naast goed schoonmaken ook vervangen van kapotte of versleten onderdelen. Je ziet steeds meer bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Ze bieden opgeknapte telefoons aan, die er vaak weer als nieuw uitzien en vrijwel altijd een stuk goedkoper zijn dan vergelijkbare nieuwe modellen. Niet alleen refurbished telefoons zijn populair: je ziet ook steeds meer refurbished tablets, laptops, en desktops.

De meeste aanbieders van refurbished telefoons werken met gradaties. Een A-grade toestel ziet er als nieuw uit, een B-grade toestel heeft lichte gebruikssporen zoals krasjes en bij C-grade zie je vaak dat de telefoon intensief is gebruikt.

Refurbished telefoon kopen, waar let je op?

Aanbieders van refurbished telefoons verleiden je met lage prijzen. Maar ook voor het scherpst geprijsde refurbished toestel geldt natuurlijk dat je wil dat deze het goed doet en lang meegaat. Met de volgende tips voorkom je teleurstellingen:

  • Controleer je voordeel. Vergelijk de prijs van de refurbished telefoon met de huidige nieuwprijs van hetzelfde model. Vaak vergelijken aanbieders van refurbished telefoons de prijzen met de oorspronkelijke adviesprijs, en die kan inmiddels al gedaald zijn. Met andere woorden, let er goed op of je voordeel wel zo groot is als de aanbieder vermeldt.
  • Let op de staat van de telefoon. Een refurbished toestel kan natuurlijk gebruikssporen of kleine beschadigingen hebben. Hoe slechter de staat van de telefoon, hoe lager de prijs. De aanbieder moet de staat van de telefoon duidelijk laten zien en omschrijven. Zo kun je zelf de keuze maken: ga ik voor een goedkopere telefoon met krasjes, of betaal ik meer voor een telefoon die er echt als nieuw uitziet?
  • Vergelijk verschillende aanbieders. Het aanbod aan refurbished telefoons is groot. Heb je een bepaald toestel op het oog? Vergelijk de prijzen van dit toestel bij verschillende aanbieders. Soms zie je dan grote verschillen.
  • Let op de garantie. Vrijwel alle aanbieders geven garantie op refurbished mobieltjes. De lengte van de garantie verschilt, van zes maanden tot wel twee jaar. Je hebt altijd recht op wettelijke garantie. Denk er hierbij aan dat wettelijke garantie is gekoppeld aan de verwachte levensduur van je aankoop. De verwachte levensduur is bij gebruikte apparatuur lastiger te bepalen dan bij nieuwe.
  • Hoe betrouwbaar is de aanbieder? Dit geldt voor al je online-aankopen: check altijd of een aanbieder het Thuiswinkelwaarborg- of Webshop Keurmerk heeft. Heb je al iets gekocht en vertrouw je het alsnog niet? Bij webwinkels heb je altijd 14 dagen bedenktijd, waarbinnen je jouw aankoop mag terugsturen. Je bent niet verplicht bij het terugsturen een reden te vermelden. De 14 dagen gelden vanaf het moment van bezorging van je aankoop.
  • Check de accu. Is je nieuwe aankoop binnen, controleer dan eenvoudig zelf de accu. Voor elk besturingssysteem zijn namelijk gratis apps beschikbaar waarmee je de staat van de accu checkt. Een kleine moeite, en je weet direct of de staat van de accu overeenkomt met de beschrijving van de aanbieder.

Keurmerk voor refurbished telefoons

Voor refurbished iPhones is er een keurmerk, voor andere merken helaas nog niet. Dit keurmerk is in het leven geroepen door brancheorganisatie Techniek Nederland. Het keurmerk garandeert dat een aanbieder elke iPhone op meer dan 50 punten controleert: onder andere accu, scherm, besturingssysteem, cameralens, microfoon en de werking van wifi en bluetooth. Onderdelen die niet meer voldoen, vervangen ze. Forza Refurbished, Leapp en Renewd zijn bedrijven die al voldoen aan de eisen van dit keurmerk.

keurmerk voor refurbished iPhones

Op dit moment is het refurbished keurmerk er alleen voor iPhones.

Refurbished telefoon en sim only abonnement

Een refurbished telefoon koop je meestal los, een abonnement moet je dan apart afsluiten. Een handige optie is om bij je refurbished telefoon een sim only abonnement te kiezen. Je abonnement is dan voordelig: je betaalt immers bij een sim only abonnement niet voor een toestel. Daar komt bij dat sim only abonnementen geen BKR-registratie krijgen. Ben je benieuwd naar de prijzen van sim only abonnementen? Vergelijk de prijzen van alle sim only aanbieders in onze sim only vergelijker!

Sim Only vergelijkenVergelijken

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

KPN T Mobile activeren 5G
Na Vodafone staat 5G nu ook aan bij KPN en T-Mobile

Frank 27 juli 2020

Nadat Vodafone sinds april landelijk 5G aanbiedt op zijn mobiele netwerk, hebben KPN en T-Mobile nu ook hun netwerk hiervoor ingeschakeld. Dit is het vervolg op de uitkomst van de recent afgeronde frequentieveiling, waarbij deze drie netwerkproviders allen in de prijzen vielen.

Telfort sluit winkels
KPN stopt met Telfort wat is het alternatief abonnement

Eric 25 april 2019

Telfort stopt per 1 mei 2019 met het verkopen van abonnementen voor mobiel en thuis (internet, TV en vast bellen). In januari kondigde moederbedrijf KPN al aan te stoppen met diverse onder eigen naam opererende merken, waaronder Telfort. Hiermee voegt men dus nu de daad bij het woord. Het merk Telfort blijft voorlopig nog wel even bestaan, ondanks dat de verkoop van de diensten en producten stopt.

smartphone en BKR registratie
Nieuwe mobiele telefoon en BKR-registratie

Bregje Update: 27 februari 2023

Op onze website kun je naast Sim Only abonnementen, ook mobiele abonnementen inclusief nieuwe telefoon vergelijken. We willen je daarom graag eerlijk en transparant informeren over BKR-registraties die je soms krijgt bij het afsluiten van een mobiel abonnement met smartphone. In dit blog ontdek je wat een BKR-registratie eigenlijk precies is, welke gevolgen dit voor jou heeft en hoe je een BKR-registratie kunt voorkomen.

HEMA Mobiel stopt
HEMA Mobiel stopt volgend jaar, wat moet je doen als klant?

Frank Update: 15 juli 2021

De HEMA is alom bekend als oer-Hollands warenhuis, maar de HEMA biedt ook mobiele telefonie aan. Deze mobiele telefoondienst gaat echter verdwijnen in 2022 en vanaf mei van dit jaar kun je al geen beltegoed meer kopen hiervoor. Hoe zit dat als je klant bent bij deze mobiele provider?