wat kun je doen met je oude telefoon

Wat kun je allemaal doen met je oude mobiele telefoon?

Frank Update: 11 januari 2024
Leestijd 3 minuten Categorie: Mobiel,

Een nieuw mobiel abonnement sluit je vaak af in combinatie met een nieuwe telefoon. Je oude telefoon kun je dan als reserve in een la bewaren. Daar is niets mis mee, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Je kunt je oude telefoon bijvoorbeeld verkopen, weggeven aan een goed doel of een andere functie geven. We zetten voor je op een rij wat je allemaal met je oude telefoon kunt doen om deze een tweede leven te geven, en waar je aan moet denken voordat je jouw oude telefoon wegdoet.

Je oude telefoon verkopen

Wil je jouw oude telefoon verkopen, dan kun je dat natuurlijk gewoon zelf doen, bijvoorbeeld aan iemand binnen je eigen netwerk van familie, vrienden en kennissen. Het kan ook via sites zoals Marktplaats. Vind je dat teveel gedoe, dan is er een makkelijkere oplossing: verkoop je telefoon aan een bedrijf dat oude telefoons opkoopt. Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven actief op dit gebied, zoals reBuy. Ze kopen oude telefoons om deze te refurbishen en met winst weer te verkopen.

Je oude telefoon doneren aan een goed doel

Er zijn verschillende goede doelen die oude telefoons inzamelen. Zij zorgen dan voor het recyclen en verkopen van je oude telefoon. De opbrengst gaat naar het goede doel. Voorbeelden van goede doelen waar je jouw telefoon kunt doneren zijn Cliniclowns, KiKa, Stichting Opkikker en SOS Dolfijn.

Daar komt nog bij dat als je jouw oude mobiel verkoopt of weggeeft, je in beide gevallen het milieu een handje helpt. Je oude telefoon belandt namelijk niet op de afvalberg, maar wordt hergebruikt of gerecycled.

telefoon refurbishen

Een telefoon wordt geschikt gemaakt voor hergebruik.

Je oude telefoon gebruiken als wifi-extender

Naast verkopen of weggeven kun je jouw oude telefoon ook een tweede leven geven met een andere functie. Bijvoorbeeld als wifi-extender. Met een wifi-extender breidt je het bereik van je wifi thuis uit. Download de app Anyfi, hiermee maak je van jouw oude telefoon een wifi-extender. Zo verbeter je de wifi-verbinding bij jouw thuis eenvoudig door je oude telefoon een nieuwe functie te geven.

Je oude telefoon gebruiken als beveiligingscamera

Een andere nieuwe functie die je aan je oude telefoon kunt geven is die van beveiligingscamera. Een voorwaarde hiervoor is natuurlijk wel dat de camera van jouw oude mobieltje het nog goed doet. Verbind je oude telefoon met je wifi-netwerk en download de IP Webcam app. Hiermee stel je jouw oude telefoon als webcam in.

Met je nieuwe telefoon, of een tablet of pc kun je dan meekijken naar de plek waar je oude telefoon op gericht staat. Handig als alternatieve babyfoon, of om bijvoorbeeld in je garage of een andere ruimte die je in de gaten wilt houden neer te zetten.

Als je oude telefoon stuk of echt oud is

Is je telefoon zo oud of versleten dat je er echt niks meer mee kan? Gooi hem dan alsnog niet zomaar in een vuilniszak of container. Dat is ten eerste slecht voor het milieu: er zitten schadelijke onderdelen in je telefoon, zoals de batterij en bepaalde metalen. Ten tweede zijn er altijd onderdelen die geschikt zijn voor hergebruik. Breng dus je oude telefoon naar een recyclepunt. Welk punt voor jou het dichtstbij is vind je op www.wecycle.nl.

Gooi je oude mobiel niet zomaar in de vuilnisbak!

Dat is slecht voor het milieu en je telefoon heeft altijd nog waarde.

Sommige providers hebben een speciale recycle deal. Je krijg dan bijvoorbeeld een cashback of korting voor het bedrag dat je oude telefoon nog waard is. Zie bijvoorbeeld de Recycle Deal van Odido.

Denk hieraan voordat je jouw oude telefoon wegdoet

Ga je jouw oude telefoon verkopen, weggeven of inleveren? Denk erom dat deze dan eerst helemaal leeg maakt. Je telefoon staat vol persoonlijke gegevens, foto’s en data waarvan je vast niet wil dat deze op straat komen te liggen. Denk bij het leegmaken van je oude telefoon aan de volgende drie stappen:

Abonnementen met een nieuwe telefoon

Apple iPhone 14 128GB
Apple iPhone 14 128GB
  • iOS
  • Scherm: 6.1 inch
  • Camera: 12 megapixels
  • Geheugen: 128 MB
  • Draadloos laden
  • Geschikt voor 4G
  • Geschikt voor 5G

Met abonnement vanaf:
€ 37,50 p/mnd

1
Samsung Galaxy A54 128GB
Samsung Galaxy A54 128GB
  • Android
  • Scherm: 6.4 inch
  • Camera: 50 megapixels
  • Geheugen: 128 MB
  • Geschikt voor 4G
  • Geschikt voor 5G

Met abonnement vanaf:
€ 18,00 p/mnd

2
Oppo Find X5 Lite 256GB
Oppo Find X5 Lite 256GB
  • Android
  • Scherm: 6.43 inch
  • Camera: 64 megapixels
  • Geheugen: 256 MB
  • Geschikt voor 4G
  • Geschikt voor 5G

Met abonnement vanaf:
€ 16,50 p/mnd

3
Nokia 110 0GB
Nokia 110 0GB
  • Eigen
  • Scherm: 1.77 inch

Met abonnement vanaf:
€ 7,50 p/mnd

4

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Tags

  • Odido

Gerelateerde artikelen

mobiel vast combivoordeel
Meer consumenten profiteren van combivoordeel vast en mobiel bellen

Frank Update: 11 augustus 2021

Een vast én mobiel abonnement bij dezelfde provider afsluiten is populair. Er zijn in Nederland nu al zo’n drie miljoen consumenten die dit hebben gedaan. Providers bieden hierbij aantrekkelijke kortingen en andere voordelen.

Telfort sluit winkels
KPN stopt met Telfort wat is het alternatief abonnement

Eric 25 april 2019

Telfort stopt per 1 mei 2019 met het verkopen van abonnementen voor mobiel en thuis (internet, TV en vast bellen). In januari kondigde moederbedrijf KPN al aan te stoppen met diverse onder eigen naam opererende merken, waaronder Telfort. Hiermee voegt men dus nu de daad bij het woord. Het merk Telfort blijft voorlopig nog wel even bestaan, ondanks dat de verkoop van de diensten en producten stopt.

tips voor kopen refurbished telefoon
Waar moet je op letten bij het kopen van een refurbished telefoon?

Frank 9 februari 2021

De verkoop van refurbished telefoons zit in de lift. Een refurbished telefoon is vaak veel goedkoper in de aanschaf dan hetzelfde model splinternieuw. Wanneer je een refurbished telefoon koopt, is het verstandig om niet alleen op de prijs te letten. De kwaliteit is minstens zo belangrijk, en die verschilt nogal eens.

niet loyaal zijn bespaart
Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje Update: 1 april 2023

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd juiste het meeste!