mobiel bereik

Advies: verplichte minimale snelheid voor mobiel internet

Eric 16 februari 2019 Categorie: Mobiel,

Door het vastleggen van een verplichte minimale snelheid voor mobiel internet kan Nederland voorop blijven lopen op dit gebied. Dit advies is voortgekomen uit een onderzoek dat door bureau PA consulting is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In het rapport krijgt de overheid het advies om bij aankomende veilingen, zoals die voor de 5G frequenties, naast de dekkingsverplichtingen ook eisen op te stellen voor de datasnelheid van het mobiele internet.

Nog steeds gebieden met geen of slecht mobiel bereik

Volgens Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat zijn er in Nederland nog altijd gebieden met onvoldoende mobiele dekking buitenshuis. Dat kan komen doordat die gebieden voor de providers niet commercieel rendabel zijn, bijvoorbeeld omdat het dun bevolkt is. Bij toekomstige veilingen wil het kabinet dit oplossen middels deze verplichtingen. Vast en mobiel internet met een redelijke snelheid en overal beschikbaar kan immers tegenwoordig wel worden aangemerkt als een basisbehoefte, aldus de Staatssecretaris.

In het Actieplan Digitale Connectiviteit is eerder al bekend gemaakt wat de dekkingsverplichting geografisch gezien inhoudt. In iedere gemeente in Nederland moet 98% van de oppervlakte mobiele dekking krijgen.

PA Consulting heeft onderzocht welke invulling kwalitatief noodzakelijk is voor de geografische eis. Geadviseerd wordt om de rand van het mobiele netwerk als norm te stellen. Als je hierbij kijkt naar de huidige situatie, dan is bij die norm buitenshuis slecht of helemaal geen mobiel internet beschikbaar.

mobiel bereik bij zendmast

In de nabijheid van een gsm zendmast heb je altijd goed bereik.

Voorgestelde normen zeer hoog

De onderzoekers stellen voor om vanaf 2022 als minimum eis een snelheid van 8 Mbps in te voeren en vanaf 2026 minimaal 10 Mbps op de slechtste punten in het mobiele netwerk. Doordat de snelheid steeds hoger wordt naarmate je dichter bij de zendmasten komt, zelfs tot wel twintig keer hoger, kan de gemiddelde snelheid hiermee op meer dan 100 Mbps uitkomen. Dit is echter nog slechts een advies, de definitieve eisen moeten uiteindelijk door het ministerie worden vastgesteld in de Nota voor Mobiele Communicatie, deze verschijnt naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar.

Internationaal gezien zijn de voorgestelde eisen erg hoog. Duitsland heeft bijvoorbeeld een snelheidseis van minimaal 100 Mbps bij de zendmast, maar dat zegt niets over de snelheid aan de randen van het netwerk.

Ook binnenshuis een beter bereik

Een beter indoorbereik heeft ook de aandacht. Het kabinet ondersteunt een initiatief van de telecomproviders en branchevereniging BTG (Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers) voor het opstellen van een standaard voor draadloze openbare netwerken in woningen en bedrijfspanden.

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

Simpel overgenomen door T Mobile
Mobiele provider Simpel overgenomen door T-Mobile

Frank Update: 17 november 2020

Simpel wordt overgenomen door T-Mobile. Officieel moet de overname nog goedgekeurd worden door de Autoriteit Consument & Markt, maar dat is bij deze overname waarschijnlijk slechts een formaliteit. Het merk Simpel zal vooralsnog gewoon blijven bestaan, alleen de aandeelhouder wijzigt, zo stelt T-Mobile.

wifi problemen oplossen
Heb jij ook last van Wifi problemen?

Frank Update: 29 maart 2023

Wie zit er tegenwoordig niet met zijn tablet of laptop voor de TV? Dan komen wifi problemen erg ongelegen. Problemen met  streamen, trage wifi snelheid, minuten bezig om mailtjes te verzenden of ontvangen etc. Mocht je deze wifi problemen herkennen, dan zullen deze tips je helpen om jouw wifi te verbeteren.

5G netwerk T Mobile
T-Mobile heeft nu een 5G netwerk met landelijke dekking

Frank 30 oktober 2020

Eerder dan de provider zelf had verwacht zegt T-Mobile nu in heel Nederland 5G te bieden. Kanttekening bij deze claim is dat landelijk feitelijk betekent dat 90 procent van de bevolking in een gebied woont waar buitenshuis 5G dekking is.

Telfort sluit winkels
KPN stopt met Telfort wat is het alternatief abonnement

Eric 25 april 2019

Telfort stopt per 1 mei 2019 met het verkopen van abonnementen voor mobiel en thuis (internet, TV en vast bellen). In januari kondigde moederbedrijf KPN al aan te stoppen met diverse onder eigen naam opererende merken, waaronder Telfort. Hiermee voegt men dus nu de daad bij het woord. Het merk Telfort blijft voorlopig nog wel even bestaan, ondanks dat de verkoop van de diensten en producten stopt.