Eric 16 februari 2019 Categorie: Mobiel,
Door het vastleggen van een verplichte minimale snelheid voor mobiel internet kan Nederland voorop blijven lopen op dit gebied. Dit advies is voortgekomen uit een onderzoek dat door bureau PA consulting is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In het rapport krijgt de overheid het advies om bij aankomende veilingen, zoals die voor de 5G frequenties, naast de dekkingsverplichtingen ook eisen op te stellen voor de datasnelheid van het mobiele internet.
Nog steeds gebieden met geen of slecht mobiel bereik
Volgens Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat zijn er in Nederland nog altijd gebieden met onvoldoende mobiele dekking buitenshuis. Dat kan komen doordat die gebieden voor de providers niet commercieel rendabel zijn, bijvoorbeeld omdat het dun bevolkt is. Bij toekomstige veilingen wil het kabinet dit oplossen middels deze verplichtingen. Vast en mobiel internet met een redelijke snelheid en overal beschikbaar kan immers tegenwoordig wel worden aangemerkt als een basisbehoefte, aldus de Staatssecretaris.
In het Actieplan Digitale Connectiviteit is eerder al bekend gemaakt wat de dekkingsverplichting geografisch gezien inhoudt. In iedere gemeente in Nederland moet 98% van de oppervlakte mobiele dekking krijgen.
PA Consulting heeft onderzocht welke invulling kwalitatief noodzakelijk is voor de geografische eis. Geadviseerd wordt om de rand van het mobiele netwerk als norm te stellen. Als je hierbij kijkt naar de huidige situatie, dan is bij die norm buitenshuis slecht of helemaal geen mobiel internet beschikbaar.
Voorgestelde normen zeer hoog
De onderzoekers stellen voor om vanaf 2022 als minimum eis een snelheid van 8 Mbps in te voeren en vanaf 2026 minimaal 10 Mbps op de slechtste punten in het mobiele netwerk. Doordat de snelheid steeds hoger wordt naarmate je dichter bij de zendmasten komt, zelfs tot wel twintig keer hoger, kan de gemiddelde snelheid hiermee op meer dan 100 Mbps uitkomen. Dit is echter nog slechts een advies, de definitieve eisen moeten uiteindelijk door het ministerie worden vastgesteld in de Nota voor Mobiele Communicatie, deze verschijnt naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar.
Internationaal gezien zijn de voorgestelde eisen erg hoog. Duitsland heeft bijvoorbeeld een snelheidseis van minimaal 100 Mbps bij de zendmast, maar dat zegt niets over de snelheid aan de randen van het netwerk.
Ook binnenshuis een beter bereik
Een beter indoorbereik heeft ook de aandacht. Het kabinet ondersteunt een initiatief van de telecomproviders en branchevereniging BTG (Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers) voor het opstellen van een standaard voor draadloze openbare netwerken in woningen en bedrijfspanden.
Over de auteur
Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Gerelateerde artikelen
Veilig internetten: 8 tips waar je op moet letten
Frank 30 november 2022
Het is uitkijken met wat je doet op het internet. Hackers en andere figuren met minder goede bedoelingen gebruiken het internet om vanuit hun luie stoel geld te verdienen. Met voorzorgsmaatregelen treffen, logisch nadenken en op je hoede zijn voorkom je al heel wat narigheid.
Gratis mobiele roaming in Europa met tien jaar verlengd
Eric 25 februari 2021
Met dank aan de Europese Commissie kunnen we tegenwoordig in alle landen van de EU bellen, gebeld worden en internetten zonder extra buitenland kosten. Het verbod op roamingkosten zou in 2022 aflopen, maar wordt met tien jaar verlengd.
Na Vodafone staat 5G nu ook aan bij KPN en T-Mobile
Frank 27 juli 2020
Nadat Vodafone sinds april landelijk 5G aanbiedt op zijn mobiele netwerk, hebben KPN en T-Mobile nu ook hun netwerk hiervoor ingeschakeld. Dit is het vervolg op de uitkomst van de recent afgeronde frequentieveiling, waarbij deze drie netwerkproviders allen in de prijzen vielen.
Odido: de nieuwe naam van T-Mobile en Tele2
Frank 5 september 2023
T-mobile en Tele2 gaan in Nederland voortaan samen verder onder de nieuwe naam 'Odido'. Terwijl bestaande klanten hun huidige service behouden, introduceert Odido vernieuwde abonnementen, met een onderscheidende familieoptie voor onbeperkte data en bellen.