T Mobile landelijk 5G

T-Mobile heeft nu een 5G netwerk met landelijke dekking

Frank 30 oktober 2020
Leestijd 2 minuten Categorie: Mobiel,

Eerder dan de provider zelf had verwacht zegt T-Mobile nu al in heel Nederland 5G te bieden. Kanttekening bij deze claim is dat landelijk feitelijk betekent dat 90 procent van de bevolking in een gebied woont waar buitenshuis 5G dekking is.

T-Mobile kan 5G snel uitrollen

De uitrol van 5G is voor T-Mobile relatief makkelijk omdat de provider in het hele land al een fijnmazig netwerk van zendmasten voor 3G en 4G heeft. De 3G frequentie van T-Mobile is 2100 MHz, dit is een vrij hoge frequentie waarvoor in vergelijking met de lagere frequenties die KPN en Vodafone gebruiken meer zendmasten nodig zijn.

Omdat de huidige 5G frequentie op 700 MHz werkt en daardoor een groter bereik heeft dan 3G frequentie van T-Mobile, hoeft de provider slechts een deel van de zendmasten geschikt te maken voor 5G om zo een landelijk netwerk te verkrijgen.

De 5G netwerken in Nederland

KPN

Netwerkdekking KPN

Klik op de kaart voor details.

KPN netwerkinfo
Odido

Netwerkdekking Odido

Klik op de kaart voor details.

Odido netwerkinfo
Vodafone

Netwerkdekking Vodafone

Klik op de kaart voor details.

Vodafone netwerkinfo
Tele2

Netwerkdekking Tele2

Klik op de kaart voor details.

Tele2 netwerkinfo

Overigens komt het fijnmazige netwerk van T-Mobile ook in de toekomst goed van pas voor 5G. Voor het supersnelle 5G zijn namelijk hogere frequenties nodig die in Nederland pas in 2022 of 2023 beschikbaar komen. Deze hogere frequentie hebben dan wel een veel hogere snelheid, maar het bereik is veel kleiner dan de lagere frequenties die nu worden gebruikt. Er zijn dan dus meer zendmasten nodig die dichter bij elkaar staan.

Nu nog weinig snelheidswinst met 5G

Ondanks dat het voor gebruikers van geschikt 5G toestellen wellicht een goed gevoel geeft dat het display nu 5G aangeeft, heeft het vooralsnog weinig voordelen. Doordat in ons land het hogere frequenties nog niet beschikbaar zijn zal 5G voorlopig niet of nauwelijks sneller zijn dan 4G.

Uit testen die techsite Tweakers heeft uitgevoerd blijkt 5G in sommige gevallen zelfs langzamer dan 4G. Dit komt doordat het huidige 5G alleen gebruik maakt van de 700 MHz frequentie, terwijl 4G ook van hogere frequenties gebruik maakt.

Batterij sneller leeg met 5G

Een nadeel van het gebruik van 5G kan de batterijduur zijn. Uit testen van de gerenommeerde techsite Tom’s Guide blijkt dat de batterij van de nieuwe iPhone 12 maar liefst 20 procent sneller leeg loopt dan wanneer hetzelfde toestel connectie heeft met een 4G netwerk.

Apple iPhone 12

De iPhone 12 loopt sneller leeg bij 5G.

Conclusie: nog geen voordelen met 5G

Mijn conclusie is daarom dat het huidige 5G van T-Mobile, maar ook van de andere providers eerder nadelen dan voordelen oplevert. Voor de grote sprongen die we met 5G gaan maken moeten we hier in Nederland nog een paar jaartjes geduld hebben.

5G abonnementen van T-Mobile

Odido aanbieding
Hello tablet Sim Only icm Hello Data Only en 2 GB Data Only

2 GB data
geen belminuten
snelheid: 225 MB 5G
netwerk: Odido

€ 12,50 p/mnd

Odido aanbieding
Hello tablet Sim Only icm Hello Data Only en 2 GB Data Only

2 GB data
geen belminuten
snelheid: 225 MB 5G
netwerk: Odido

€ 13,50 p/mnd

Odido aanbieding
Hello Sim Only icm Hello en 2 GB + 120 min. Bellen

2 GB data
120 belminuten
snelheid: 225 MB 5G
netwerk: Odido

€ 14,00 p/mnd

Odido aanbieding
Hello Sim Only icm Hello en 2 GB + 120 min. Bellen

2 GB data
120 belminuten
snelheid: 225 MB 5G
netwerk: Odido

€ 15,00 p/mnd

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Bronvermelding

Tags

  • T-Mobile

Gerelateerde artikelen

kids abonnement
Tips en mogelijkheden voor een mobiel abonnement voor een kind

Femke 22 september 2022

Vrijwel elke ouder krijgt er vroeg of laat mee te maken: je kind wil een eigen telefoon. Hoe ga je daarmee om? Kies je voor een telefoon met mobiel abonnement voor je kind of prepaid? Deze en nog veel meer vragen komen op je af, wanneer je kind toe is aan een eigen telefoon.

geen verplichte concurrentie op kabel
Geen verplichte toegang voor andere providers op de kabel

Frank 28 maart 2020

Tumult in de Nederlandse Telecommarkt. Een recente uitspraak van een Nederlandse rechter heeft de Nederlandse telecommarkt in rep en roer gebracht. In maart 2020 deed een rechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een opmerkelijke uitspraak. VodafoneZiggo én KPN hoeven hun netwerk niet langer verplicht open te stellen

wifi problemen oplossen
Heb jij ook last van Wifi problemen?

Frank Update: 29 maart 2023

Wie zit er tegenwoordig niet met zijn tablet of laptop voor de TV? Dan komen wifi problemen erg ongelegen. Problemen met  streamen, trage wifi snelheid, minuten bezig om mailtjes te verzenden of ontvangen etc. Mocht je deze wifi problemen herkennen, dan zullen deze tips je helpen om jouw wifi te verbeteren.

mobiel vast combivoordeel
Meer consumenten profiteren van combivoordeel vast en mobiel bellen

Frank Update: 11 augustus 2021

Een vast én mobiel abonnement bij dezelfde provider afsluiten is populair. Er zijn in Nederland nu al zo’n drie miljoen consumenten die dit hebben gedaan. Providers bieden hierbij aantrekkelijke kortingen en andere voordelen.