energieleverancier failliet

Je energieleverancier failliet, wat zijn de gevolgen en wat moet je doen?

Femke 14 oktober 2021
Leestijd 5 minuten Categorie: Energie,

Dat een energieleverancier failliet gaat is tot nu toe vrij zeldzaam, maar is de afgelopen jaren toch wel een paar keer gebeurd. Nu de energieprijzen zo snel en onvoorspelbaar stijgen is het echter niet ondenkbaar dat hierdoor energiebedrijven om gaan vallen. In België en Engeland zijn de afgelopen weken al leveranciers failliet verklaard. Vooral kleinere en jonge energiebedrijven zijn kwetsbaar, zij hebben namelijk vaak nog weinig of geen reserves opgebouwd.

Wat gebeurt er als je energieleverancier failliet gaat?

Laten we beginnen met een geruststelling: je zult bij een faillissement van je energieleverancier niet zomaar zonder gas of stroom komen te zitten, de levering zal gewoon doorgaan.

Bij een faillissement zullen de klanten van het betreffende energiebedrijf automatisch overgenomen worden door een andere energieleverancier. Welke energieleverancier dit is, wordt bepaald door toezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt). Als geen enkel energiebedrijf de klanten wil overnemen zullen deze wordt verdeeld over alle andere leveranciers. Binnen 20 werkdagen na intrekking van de leveringsvergunning moet de overname zijn geregeld.

Het intrekken van de leveringsvergunning gebeurt na een faillissement. Maar dit kan ook al eerder gebeuren bij financiële of andere problemen waardoor de betreffende leverancier geen leveringszekerheid meer kan geven of als de ACM hier twijfels over heeft.

De energieleverancier die de levering overneemt bepaalt zelf of het oude contract overgenomen wordt of dat er een nieuwe aanbieding wordt gedaan. Bij een nieuw aanbod zal dit vrijwel altijd nadelig zijn voor de klant, helemaal met de huidige tarieven.

De nieuwe energieleverancier zal contact opnemen met de overgenomen klanten en vragen of ze klant bij deze leverancier willen blijven of willen overstappen naar een andere leverancier. Als je wilt overstappen naar een andere leverancier, dan geldt een opzegtermijn van 30 dagen. Soms kan er ook nog een opzegboete worden gehanteerd.

Je voorschotbetalingen kwijt bij faillissement energieleverancier

Als jouw leverancier van energie failliet gaat is er echter ook een reële kans dat je daar financiële schade door lijdt. Dit risico zit ‘m in het feit dat de levering van gas en licht op basis van voorschotbetalingen gaat, ook wel termijnbedrag genoemd. Je betaalt per maand een bepaald voorschotbedrag aan de energieleverancier, dit bedrag is gebaseerd op het te verwachten energieverbruik. Ieder jaar wordt vervolgens door middel van de meterstanden de hoeveelheid daadwerkelijk afgenomen energie bepaald en vindt een afrekening plaats met de betaalde voorschotbedragen. Je moet dan óf bijbetalen, óf je krijgt geld terug.

Bij een faillissement zit het risico ‘m in deze betaalde voorschotten. Als je termijnbedrag namelijk hoger is dan dat je verbruikt dan betaal je dus te veel aan de energieleverancier. Normaal gesproken krijg je dit te veel betaalde geld na een jaar keurig terugbetaald, maar als de leverancier failliet gaat, dan ben je dit vrijwel zeker kwijt! De nieuwe energieleverancier hoeft en zal het te veel betaalde voorschot niet voor zijn rekening nemen.

Veel mensen zetten hun termijnbedrag bewust hoger dan wat ze verwachten te verbruiken, zodat ze na een jaar een meevaller hebben en geld terugkrijgen. Maar hier zit dus een risico in, zet je termijnbedrag daarom nooit veel te hoog! Sparen kun je beter doen bij een bank in plaats van bij de energieleverancier.

Wees voorzichtig met een veel te hoog voorschotbedrag

Als je energieleverancier failliet gaat ben je het teveel betaalde kwijt!

Weg welkomstbonus bij faillissement

Een ander financieel nadeel bij een faillissement is het mislopen van een eventuele welkomstbonus. Als je overstapt van energieleverancier krijg je vaak een korting of bonus, hiermee proberen de leveranciers nieuwe klanten aan te trekken. Vaak zijn dit bonussen van wel honderd euro of meer. Deze bonus wordt echter verrekend met de jaarafrekening en krijg je dus pas nadat je een jaar klant bent. Bij meerjarige contracten vaak zelfs pas na enkele jaren.

Maar als je leverancier in de tussentijd failliet gaat, dan kun je fluiten naar deze bonus. De leverancier die jou dan als klant overneemt hoeft dit namelijk niet te betalen.

Al met al kun je bij een faillissement van je energieleverancier dus voor een aanzienlijk bedrag het schip in gaan. Bij een te hoog voorschotbedrag én een beloofde bonus kan dit oplopen tot wel enkele honderden euro’s.

Waarom loop je bij een kleine energieleverancier meer risico?

Als er een energieleverancier failliet gaat, dan is dat vaak een kleiner en jonger bedrijf. Maar het is niet per definitie zo dat je bij iedere kleine leverancier een hoger risico loopt.

Zoals in het begin van dit artikel al gezegd, een jonge energieleverancier heeft vaak nog weinig reserves. Hierdoor kopen zij ook voor een minder lange termijn energie in. Op het moment dat hun voorraad op raakt moeten zij weer opnieuw inkopen tegen de dan geldende marktprijs. Die marktprijs is op dit moment heel hoog.

Volgens die de contracten de leverancier met consumenten heeft afgesloten moeten zij de energie echter leveren voor het overeengekomen tarief en dat ligt nu dus vaak veel lager dan de huidige markttarieven. Het gevolg is dat het energiebedrijf mogelijk met verlies moet leveren. Heeft zo’n bedrijf dan toch al weinig in kas, dan kan het snel mis gaan.

Als een energiebedrijf niet voor langere tijd energie heeft ingekocht kan het snel mis gaan

Vooral als de marktarieven snel stijgen, de leverancier moet dan mogelijk met verlies leveren.

Welke Nederlandse energiebedrijven gingen failliet?

De meeste recente faillissementen zijn die van Energieflex in 2018 en Robin Energie in 2019. De klanten van deze bedrijven werden overgenomen door respectievelijk Innovia Energie en WoonEnergie van Eneco.

Hoe kun je voorkomen dat overstapt naar een kwetsbare leverancier?

Voorkomen kun je het nooit, we kunnen namelijk niet in de toekomst kijken. Met de huidige hectiek op de energiemarkt is het risico dat een leverancier failliet gaat zeker groter. Het beste kun je kiezen voor een energieleverancier die al een redelijke reputatie heeft opgebouwd, dus vaak een bekender bedrijf is.

Er zijn ook kleinere leveranciers die onderdeel zijn van een grotere energiemaatschappij. Voorbeelden hiervan zijn Energiedirect, onderdeel van Essent of Powerpeers, onderdeel van Vattenfall. Bij deze kleinere leveranciers zit je ook relatief veilig.

Vind jouw ideale energiecontractVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

energie overstappen gunstig
Aanbod van energiecontracten groeit en overstappen kan weer lonen

Femke 26 januari 2022

De prijsontwikkelingen op de energiemarkt van de afgelopen maanden zijn gerust chaotisch te noemen. Het lijkt er echter op dat de markt een beetje tot rust komt. De energieprijs is nog wel hoog, maar doordat het wat stabiliseert valt er wel weer meer te kiezen en het weer lonen om over te stappen.

energielabel apparaten
Energieverbruik vaak hoger dan energielabel aangeeft

Femke 27 maart 2019

Veel apparaten blijken minder energiezuinig te zijn dan op het energielabel wordt aangegeven. Dit blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit NVWA. Vooral bij televisies, vaatwassers en koelkasten blijkt het energieverbruik vaak niet te kloppen met het energielabel.

energiekosten duurder
Waarom zijn de energieprijzen de afgelopen maanden zoveel gestegen?

Femke 26 mei 2021

Begin januari waren de energieprijzen de laagste sinds jaren. Dit was mede het gevolg van de mindere vraag naar energie door de coronacrisis. Nu, zo’n vier maanden na dit laagtepunt zijn de tarieven in korte tijd echter flink gestegen. Hoe kan dit zo snel omslaan?

energie overstappen
Record overstappen energie door hogere energiekosten

Eric 12 februari 2019

In 2018 is een recordaantal huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Aanleiding hiervoor was met name de aangekondigde stijging van energiekosten. Door over te stappen naar een andere leverancier kunnen consumenten tot wel 300 euro besparen op de energienota.