cv ketel populairder dan warmtepomp

Cv-ketels nog steeds populair, ondanks dat we van het gas af moeten

Femke 7 september 2020
Leestijd 3 minuten Categorie: Energie,

In 2019 steeg de verkoop van cv-ketels, en dat al voor het zesde jaar op rij. Best opmerkelijk als je weet dat de regering wil dat we in de toekomst gasloos gaan leven. Nederland van het gas af: het gaat tot nu toe niet bepaald vanzelf.

Gaat het op deze manier wel lukken om de doelstelling van het regeringsbeleid te halen: Nederland aardgasvrij in 2050? Welke - extra - maatregelen zijn daarvoor nodig? Wat gaat dat allemaal kosten? En waarom zijn cv- ketels eigenlijk nog steeds zo populair? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen.

Aardgas nog steeds de norm in Nederlandse huishoudens

Op dit moment gebruikt ruim 90% van de Nederlandse huishoudens aardgas. In 2050 moet dat 0% zijn. Als tussenstap geldt dat in 2030 1,5 miljoen gebouwen duurzaam verwarmd moeten zijn. Dit lijkt nog niet echt te leven bij de meeste mensen. Zoals gezegd: de verkoop van cv-ketels blijft maar stijgen.

Wel is het zo dat de verkoop van warmtepompen ook stijgt, en harder dan die van cv-ketels: vorig jaar werden er ongeveer 25% meer warmtepompen verkocht, en 5% meer cv-ketels dan het jaar daarvoor. Maar de verhoudingen zijn nog altijd dat er tien keer zoveel cv-ketels worden verkocht als warmtepompen!

Cv-ketel nog altijd aantrekkelijk

Het is natuurlijk een langetermijnproject, en het is nog lang geen 2050, maar toch kun je wel constateren dat de overgang naar een aardgasloos bestaan op dit moment traag verloopt. Hoe komt dat?

Als eerste, het ligt voor de hand, maar 2050 en zelfs 2030 klinkt voor veel huiseigenaren als erg ver weg. Een nieuwe cv-ketel gaat tien à vijftien jaar mee. Bovendien zijn cv-ketels de laatste jaren steeds zuiniger geworden.  Wie dus nu voor de keuze staat zijn cv-ketel te vervangen komt wel erg makkelijk in de verleiding toch maar weer voor een nieuwe ketel te kiezen, in plaats van een duurder alternatief.

Er zijn zo’n zeven miljoen cv-ketels in Nederland, daarvan worden er gemiddeld jaarlijks 467 duizend vervangen. Het is dus aannemelijk dat de komende tien à vijftien jaar de rol van de gasgestookte cv-ketel nog lang niet is uitgespeeld.

Er zijn nog zo’n zeven miljoen cv-ketels in Nederland

Daarvan worden er gemiddeld jaarlijks 467 duizend vervangen.

Hoge kosten energieneutraal maken woningen

De tweede reden voor het trage verloop van de overgang naar een aardgasloze samenleving: de hoge kosten. Om te beginnen is een warmtepomp fors duurder dan een cv-ketel. En deze investering heb je niet zomaar terugverdiend: volgens een berekening van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) moet een eigenaar van een bestaand koophuis met energielabel D zo’n 30.000 tot 40.000 euro uitgeven om zijn huis helemaal energieneutraal te maken.

Denk hierbij naast een warmtepomp ook aan bijvoorbeeld zonnepanelen en isolatie. Die investering levert in 30 jaar een energiebesparing van maximaal 17.500 euro op, volgens de berekeningen van het PBL. Zelfs in het gunstigste geval lijdt de woningbezitter in dit voorbeeld dus 12.500 euro verlies.

Nieuwe ontwikkelingen: zal de overgang naar aardgasvrij nu sneller gaan?

Het kabinet zal dus meer moeten doen om huiseigenaren over de streep trekken om te investeren in een gasloze woning. Daarvoor zijn twee financiële prikkels bedacht:

  1. De belasting op aardgas gaat de komende jaren langzaam omhoog.
  2. Huiseigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie, warmtepompen en zonneboilers.

Daarnaast zijn er nog drie maatregelen met als doel meer vaart te zetten achter de overgang naar een leven zonder aardgas:

  1. Het Rijk heeft 27 plekken aangewezen waar wijken versneld van het aardgas afgaan.
  2. Woningcorporaties maken de komende jaren 100.000 woningen aardgasvrij.
  3. De meeste nieuwbouwwoningen worden aardgasvrij opgeleverd: in het eerste kwartaal van 2020 was dit 83% van de nieuwe huizen. In dezelfde periode in 2019 was dat nog maar 60%. De verwachting is dat dit percentage de komende jaren richting de 100% gaat.

Energieprijzen vergelijken blijft de moeite waard

Mogelijk vallen dus de cijfers vanaf 2020 wat gunstiger uit wat betreft het aardgasvrij maken van Nederland. Hoe lang het nu echt gaat duren voordat alle cv-ketels in Nederland vervangen zijn is niet precies te zeggen.

Eén ding is zeker, energieprijzen vergelijken blijft voorlopig nog zeer de moeite waard. Of je nu wel of geen aardgasvrije woning hebt: je kunt veel besparen door jaarlijks de prijzen te vergelijken en eventueel over te stappen. Vergelijk de energieprijzen met onze vergelijker!

Vergelijk de energieprijzenVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

niet loyaal zijn bespaart
Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje Update: 1 april 2023

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd juiste het meeste!

investeren in stroomnet noodzakelijk
Netbeheerders moeten als gevolg van de energietransitie miljarden investeren

Eric 26 april 2021

De verduurzaming vraagt steeds meer van het stroomnet. Bijvoorbeeld door de groei van het aantal aansluitingen voor windmolen- en zonneparken. Stroomnetbeheerders komen hierdoor voor enorme investeringen te staan. Hoe gaan ze de benodigde investeringen betalen? En wat betekent dit voor onze energierekening?

variabel tarief vaker aangepast
Eneco en Vattenfall passen variabel tarief vaker aan vanaf april

Femke 28 maart 2022

De energieprijzen blijven maar stijgen. Steeds meer huishoudens komen daardoor in de problemen. Energieleveranciers bieden niet of nauwelijks nog contracten met een vast tarief aan. Daarnaast passen ze het variabel tarief voor gas en stroom vaker tussentijds aan. Welke gevolgen heeft dit voor de klanten?

prijsplafond voor energie stopt
Prijsplafond voor energie stopt, is overstappen verstandig?

Femke Update: 22 november 2023

Vanaf 1 januari 2024 komt er een einde aan het prijsplafond voor energie in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor jouw energierekening. Wat is het prijsplafond ook alweer, wat verandert er precies en hoe kun je jezelf het beste beschermen tegen onverwachte prijsstijgingen?