vattenfal en eneco wijzigen variable energietarief

Eneco en Vattenfall passen variabel tarief vaker aan vanaf april

Femke 28 maart 2022 Categorie: Energie,

De energieprijzen blijven maar stijgen. Steeds meer huishoudens komen daardoor in de problemen. Vooral de gevolgen van de oorlog in Oekraïne zetten de markt op zijn kop. Energieleveranciers bieden niet of nauwelijks nog contracten met een vast tarief aan. Daarnaast passen ze het variabel tarief voor gas en stroom vaker tussentijds aan. Normaal gesproken wijzigen deze tarieven één à twee keer per jaar, maar een aantal leveranciers kondigt aan dit frequenter te gaan doen. Welke gevolgen heeft dit voor de klanten?

Variabel tarief wijzigt vaker bij Eneco en Vattenfall

Energiebedrijf Eneco past per 1 april de variabele tarieven maandelijks aan. Bij een prijsdaling profiteren klanten met een variabel tarief dan meteen, maar bij een prijsstijging betalen ze direct meer. Dat laatste is nu aan de orde, want de energietarieven gaan al een tijdje hard omhoog en het einde van de stijging is nog niet in zicht. Eneco meldde dat ze vrezen dat als de prijsstijgingen doorzetten, duizenden mensen dit jaar in betalingsproblemen komen. Op dit moment betaalt nog zo’n 94% van de Eneco-klanten op tijd.

Ook energieleverancier Vattenfall past de variabele tarieven per 1 april aanstaande aan. Voorheen deed Vattenfall dat alleen op 1 januari en 1 juli. Vattenfall stelt dat het gaat om een verhoging van de stroomprijs met zo’n 1,5 cent per kWh, en van de gasprijs met bijna 8,4 cent per m3. Voor een gemiddeld huishouden komt dit neer op ongeveer € 15 per maand. Of Vattenfall ook na 1 april de tarieven elke maand gaat wijzigen is op dit moment nog niet bekend.

Prijzen stijgen, btw daalt

Klanten met een variabel contract, die oorspronkelijk pas op 1 juli tariefaanpassingen verwachtten, worden dus nu al drie maanden eerder met forse prijsstijgingen geconfronteerd. Vattenfall stelt echter dat de meeste klanten in de praktijk niet veel van de prijsstijgingen gaan merken. Het kabinet heeft immers aangekondigd de btw op stroom en gas te verlagen. De verwachting is dat de btw-verlaging de hoge stroom- en gasprijzen enigszins compenseert. Het zou gaan om zo’n € 565 op jaarbasis voor een huishouden met een gemiddeld energieverbruik.

Het kabinet treft nog meer maatregelen. Zo krijgen huishoudens met een laag inkomen een eenmalige energietoeslag van ongeveer € 800. Ook trekt het kabinet € 300 miljoen extra uit om huishoudens met een laag inkomen te helpen met het beter isoleren van hun woning.

De overheid komt met compensatiemaatregelen voor de hoge energieprijzen

De btw op energie wordt verlaagd en huishoudens met een kleine beurs krijgen een toeslag.

Hoge energieprijzen

Bij alle energieleveranciers spelen dezelfde zaken een belangrijke rol in de prijsverhogingen. Op de eerste plaats stegen de energieprijzen al een tijd. Dat kwam door een combinatie van een stijgende vraag nadat de coronapandemie op zijn einde leek te lopen, en problemen in de toeleveringsketens. Door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland stijgen de energieprijzen nog harder.

Eneco en Vattenfall zijn samen met Essent de ‘grote drie’ energiebedrijven, ze hebben ieder meer dan twee miljoen klanten. Essent heeft als enige van de drie nog geen wijzigingen aangekondigd in de frequentie van de tariefaanpassingen. Diverse kleinere energieleveranciers zijn net als Eneco en Vattenfall al wel overgestapt op vaker tariefaanpassingen.

Variabel tarief kan maandelijks wijzigen bij Eneco vanaf april

Bij Eneco gaan de nieuwe maandelijks wisselende tarieven alleen in voor klanten bij wie na 31 maart van dit jaar het vaste contract afloopt. Het gaat in de komende maand april om 90.000 huishoudens. Bij Eneco heeft inmiddels ongeveer de helft van de naar schatting twee miljoen klanten te maken met een hogere energierekening.

De drie grootste energieleveranciers zien nu nog dat de overgrote meerderheid van hun klanten op tijd betaalt, maar ze houden scherp in de gaten of de achterstanden stijgen.

Zelf kosten besparen

Energiemaatschappijen wijzen hun klanten steeds meer op de noodzaak om zuiniger met energie om te gaan. Eneco kwam er bijvoorbeeld bij het installeren van slimme thermostaten achter dat veel klanten deze vaak te hoog instellen. De thermostaat één graad lager zetten, bijvoorbeeld overdag van 20 naar 19, en ’s nachts van 18 naar 17, bespaart gemiddeld 500 kuub gas. Dat is tegen de huidige tarieven ongeveer €100.

thermostaat lager zetten

Met de thermostaat een graadje lager bespaar je zo'n 100 euro!

Meld je aan voor onze energie-alert

Heb je een variabel tarief en wil je overstappen naar vast? Op dit moment gaat dat niet. Energieleveranciers bieden tot nader order geen gaslicht-contracten aan met een vast tarief en een aantal neemt zelfs helemaal geen nieuwe klanten meer aan.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? En direct een bericht krijgen als er weer aanbiedingen zijn? Meld je dan aan voor ons energie-alert!

Blijf op de hoogte met onze energie-alert!

Laat hier je e-mailadres achter en wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op de energiemarkt. Ontvang als eerste bericht zodra er weer aanbiedingen van energieleveranciers zijn!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Tags

  • Vattenfall
  • Eneco

Gerelateerde artikelen

energie overstappen gunstig
Aanbod van energiecontracten groeit en overstappen kan weer lonen

Femke 26 januari 2022

De prijsontwikkelingen op de energiemarkt van de afgelopen maanden zijn gerust chaotisch te noemen. Het lijkt er echter op dat de markt een beetje tot rust komt. De energieprijs is nog wel hoog, maar doordat het wat stabiliseert valt er wel weer meer te kiezen en het weer lonen om over te stappen.

strenger toezicht acm energiebedrijven
ACM moet de consument beter beschermen als een energiebedrijf failliet gaat

Femke 15 april 2022

Stel dat jouw energiebedrijf failliet gaat, wat gebeurt er dan? Een actuele vraag, want de afgelopen tijd gingen meerdere energieleveranciers failliet, vaak met nadelige gevolgen voor de klanten. Beter toezicht op energiebedrijven moet de consument beter beschermen.

aandeel groene stroom groeit
Aandeel groene stroom groeit snel, Nederland wordt steeds duurzamer

Femke 2 maart 2021

Nederland is het afgelopen jaar een stuk duurzamer geworden. Het CBS meldt dat het aandeel van groene stroom in de totale stroomvoorziening in 2020 met maar liefst veertig procent is gestegen. Het aandeel van stroom uit groene Nederlandse bronnen is nu bijna een kwart van het totale stroomverbruik.

dynamisch energiecontract
Een dynamisch energiecontract, is dat gunstig of niet?

Femke Update: 9 november 2023

De energiemarkt is op dit moment uiterst onzeker, contracten met vaste tarieven worden niet meer aangeboden en steeds meer huishoudens komen in de problemen door dure variabele tarieven. Er is echter ook nog een contract met dynamisch tarief, is dit gustig of juist niet?