Nederland steeds duurzamer

Aandeel groene stroom groeit snel, Nederland wordt steeds duurzamer

Femke 2 maart 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Energie,

Nederland is het afgelopen jaar een stuk duurzamer geworden. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) meldt dat het aandeel van groene stroom in de totale stroomvoorziening in 2020 met maar liefst veertig procent is gestegen.

Het aandeel van stroom uit groene Nederlandse bronnen, zoals zonne- en windenergie en biomassa is nu bijna een kwart van het totale stroomverbruik. In 2019 was dat nog 18 procent.

De grootste stijging is te zien bij zonnestroom. Dat komt met name door de snelle groei van het aantal zonnepanelen. Er liggen in Nederland nu in totaal zo’n 36 à 37 miljoen zonnepanelen. In 2019 leverden zonnepanelen 5,3 miljard kWh, In 2020 was dat 8,1 miljard kWh.

Elektriciteitsnet loopt tegen capaciteitsproblemen aan

De groei van de groene stroomproductie in Nederland brengt helaas wel wat problemen met zich mee. Zo melden netwerkbeheerders dat ze soms moeite hebben om de toename van groene stroom te verwerken. Het stroomnet loopt tegen capaciteitsproblemen aan.

Onlangs meldde Liander bijvoorbeeld dat in Flevoland, Friesland en Noord-Holland de maximale capaciteit is bereikt. In deze provincies dreigt overbelasting van het stroomnet.

Ook in Zeeland zijn er zorgen over de capaciteit van het netwerk. Zo raken twee recent aangesloten windparken voor de Zeeuwse kust hun stroom maar moeizaam kwijt. Netbeheerder TenneT loopt namelijk vertraging op met de aanpassingen aan het netwerk voor de verwerking van de nieuwe stroom. De hoofdoorzaak hiervan is een mislukte aanbesteding. De verwachting is dat TenneT niet eerder dan in 2023 de stroom van de nieuwe windparken optimaal kan verwerken.

Liander netbeheer

Volgens Liander dreigt overbelasting van het stroomnet.

Vraag naar stroom groeit nog steeds

Capaciteitsproblemen zijn er niet alleen aan de aanbod-, maar ook aan de vraagkant van de stroomvoorziening. Apparaten die stroom verbruiken worden weliswaar steeds zuiniger, maar de vraag naar elektriciteit neemt nog steeds sterk toe. Ook de komst van enorme datacenters draagt bij aan een grotere vraag. Nederland is een populaire vestigingsplaats voor datacenters en deze gebruiken vaak veel stroom.

Vaak weerstand tegen windmolens

Het aandeel van windenergie steeg fors in 2020, namelijk met ongeveer dertig procent. De meeste windenergie komt van windmolens op het land, maar het aandeel van stroomproductie op zee neemt toe. Volgens het CBS leveren windparken op zee nu zo’n 2.500 megawatt stroom op. Windparken en windmolens op het land leveren zijn goed voor 4.100 megawatt.

Windmolens roepen vaak weerstand op. Volgens tegenstanders vervuilen ze het landschap. Daarnaast zijn er ook regelmatig klachten over het laagfrequente geluid van de molens. Bij zonnepanelen is er veel minder weerstand. Van geluidsoverlast is geen sprake, en er zijn ook veel minder andere klachten over zonnepanelen.

Over zonneparken is er wel discussie. Vorig jaar kwamen er tientallen zonneparken bij, en er staan er nog honderden gepland. Dit leidt tot zorgen, met name over de invloed van de zonneparken op de biodiversiteit.

windturbines en zonnepark

Er is vaak weerstand tegen windturbines en grote zonneparken.

Biomassa ook fors gestegen, maar blijft omstreden

Naast zonne- en windenergie, steeg ook het aandeel biomassa vorig jaar fors: met bijna vijftig procent. Stroom uit biomassa is echter nog steeds omstreden. Vooral de mate van duurzaamheid van biomassa staat ter discussie.

Hout als bron voor biomassa kan bijvoorbeeld leiden tot ontbossing, doordat er steeds meer bomen worden gekapt. Het kappen van bomen gaat vaak sneller dan het aanplanten van nieuwe bomen.

Nederlanders investeren zelf ook steeds meer in verduurzaming

Niet alleen de stroomvoorziening verduurzaamt, ook huishoudens dragen hun steentje bij. In 2020 heeft namelijk maar liefst 51 procent van de Nederlanders, oftewel zo’n vier miljoen huishoudens, duurzame aanpassingen gedaan of laten doen aan hun woning. Dit blijkt uit ‘Duurzaam Wonen’, een grootschalig onderzoek van marktonderzoeksbureau Multiscope.

Uit het onderzoek blijkt dat het vaak gaat het om energiezuinige verlichting (drie van de vier miljoen huishoudens), maar ook aanpassingen aan de verwarming, isolatie en waterbesparende maatregelen zijn populair.

Duurzaam Wonen vroeg deelnemers aan het onderzoek ook naar de redenen voor de duurzame maatregelen. 27 procent van de huishoudens zegt dat ze verduurzaamt om de woning comfortabeler te maken. 26% geeft aan de energierekening te willen verlagen en 21% ziet het als een goede investering in de woning. Zo’n 20% kiest voor verduurzaming wanneer de woning toch al aangepast moet worden, zoals bij een verbouwing.

Groene stroom vergelijkenVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

investeren in stroomnet noodzakelijk
Netbeheerders moeten als gevolg van de energietransitie miljarden investeren

Eric 26 april 2021

De verduurzaming vraagt steeds meer van het stroomnet. Bijvoorbeeld door de groei van het aantal aansluitingen voor windmolen- en zonneparken. Stroomnetbeheerders komen hierdoor voor enorme investeringen te staan. Hoe gaan ze de benodigde investeringen betalen? En wat betekent dit voor onze energierekening?

Anode Energie failliet
Ook Anode Energie failliet door de hoge energieprijzen

Femke 3 december 2021

Opnieuw heeft een Nederlandse energieleverancier faillissement aangevraagd als gevolg van de hoge gasprijzen. Dit keer betreft het Anode Energie. Dit faillissement heeft echter ook verstrekkende gevolgen voor klanten van AGEM, Ampeer, BLIQ, Gezinsenergie, Green Dutch Energy, Hilverstroom en Nedergy.

beter klimaat groen energiecontract
Help je het klimaat echt met een duurzaam energiecontract?

Femke 14 augustus 2020

Wil jij graag een steentje bijdragen aan het minder belasten van het klimaat, bijvoorbeeld door te kiezen voor een duurzaam energiecontract? Wanneer je op zoek gaat naar een aanbieder die écht duurzaam en milieuvriendelijk is, kom je er al snel achter dat dit nog niet zo makkelijk is. Er zijn tientallen aanbieders, die ook nog eens vrijwel allemaal verschillende soorten contracten aanbieden.

enkeltarief en dubbeltarief stroom
Enkeltarief en dubbeltarief: hoe profiteer je van de daluren voor stroom?

Femke 11 februari 2021

Bij stroom kun je kiezen voor enkeltarief of dubbeltarief. Dubbeltarief werkt vanaf 1 juli 2021 alleen nog maar met een slimme meter. Waarom is dat eigenlijk, en hoe werkt het? Wat is het verschil tussen enkel- en dubbeltarief en welk tarief is voor jou gunstiger?