gasaansluiting verwijderen bij gasloos

Uitspraak rechter: niet betalen voor het weghalen van de gasaansluiting

Eric 17 augustus 2020
Leestijd 5 minuten Categorie: Energie

Nederland moet van het gas af. De komende decennia moeten geleidelijk alle huishouden gasloos worden. Dat betekent onder meer: niet meer koken op gas, geen warm water meer op gas en vooral het huis op een andere manier verwarmen. Voor dat laatste is nu vooral de warmtepomp een veel gehoord alternatief, maar er komen in de nabije toekomst vast meer opties. Maar wie nu al stappen neemt en de woning gasloos maakt, krijgt te maken met een onaangename verrassing: hoge afsluitkosten bij het opzeggen van de gaslevering!

Waarom moet bij gasloos de aansluiting worden verwijderd?

Een huishouden dat recent gasloos is geworden, heeft nog wel een binnenkomende gasleiding en gasmeter. Daarvoor moet dan ook nog vastrecht worden betaald, dit is een vast bedrag voor onderhoud en gebruik van de gasaansluiting. Dit vastrecht wordt normaal gesproken geïnd via de energierekening, dus door de energieleverancier. Deze leverancier verrekent dit dan weer met de netbeheerder.

Echter, als er geen gas meer wordt afgenomen, dus als de klant alleen een energiecontract heeft voor elektriciteit, dan kan ook het vastrecht niet meer via de energierekening worden geïnd. Dat is dan ook één van de redenen waarom de netbeheerders de gasaansluiting uit gasloze woningen willen verwijderen. Dan is er immers ook geen onderhoud meer nodig.

Een tweede reden is de veiligheid. Een gasaansluiting die niet meer wordt gebruikt is nog altijd aangesloten op het gasnet. Er kan bij dergelijke aansluitingen dus nog steeds lekkage ontstaan en doordat de aansluiting niet wordt gebruikt wordt dat wellicht minder snel opgemerkt. Dus ook uit veiligheidsoogpunt willen de netbeheerders de niet meer in gebruik zijnde gasaansluitingen graag verwijderen.

woning gasloos maken

De aansluiting wordt verwijderd bij gasloze woningen.

Hoe zit dat met die afsluitkosten of afsluitboete?

Dat verwijderen brengt echter kosten met zich mee. De gasmeter en de leidingen moeten namelijk uit de woning worden verwijderd én buiten in de straat moet de aftakking vanaf de hoofdleiding worden verwijderd. Dit is doorgaans een flinke klus, waarbij dus ook gegraven moet worden.

Deze kosten zijn volgens de netbeheerders voor rekening van de afnemer. Dit worden afsluitkosten genoemd ofwel afsluitboete. Rondom deze afsluitboete is dan ook regelmatig discussie, de afnemer zegt namelijk: waarom moet ik betalen om iets op te zeggen?

De netbeheerders stellen daarentegen dat als zij de kosten niet doorberekenen, dat dat dan doorberekend moet worden in de vastrechtkosten van klanten die nog wel gas afnemen. Want linksom of rechtsom, de kosten moeten ergens betaald worden. Dat zou echter een oneerlijke situatie zijn, klanten die nog gas afnemen laten betalen om woningen van anderen gasloos te maken. Bovendien zou het vastrecht dan steeds hoger worden, want steeds meer woningen zullen de komende jaren gasloos worden. De afsluitkosten zouden dan dus door een steeds kleinere groep klanten moeten worden opgebracht.

Waarom moet je betalen als je iets niet meer af wilt nemen?

Gasverlaters stellen de zogenoemde afsluitboete regelematig ter discussie.

Geschillencommissie Energie

De klanten die van het gas af willen en de netbeheerders staan in deze kwestie lijnrecht tegenover elkaar. Met enige regelmaat staan beide partijen dan ook voor de geschillencommissie of de rechter. Dit met wisselende uitspraken.

Recent zijn er echter enkele uitspraken geweest die in het voordeel van de klant uitvielen. Zo was er een klant uit Amsterdam die geen gas meer afneemt en ook de vaste lasten (vastrecht) voor de aansluiting niet meer wil betalen. Netbeheerder Liander stelde daarop dat om veiligheidsredenen de aansluiting helemaal verwijderd diende te worden. De klant zou hiervoor 687 euro moeten betalen. Deze weigerde echter hiervoor op te draaien en vond dat de aansluiting ook gewoon kon blijven zitten zonder dat er gebruik van wordt gemaakt. Liander bleef echter bij de eis van verwijdering.

De betreffende klant stapte hierop naar de landelijke Geschillencommissie Energie. Deze commissie vond dat de klant niet hoefde op te draaien voor de kosten van 687 euro en bepaalde dat Liander en de klant moesten overleggen wat een redelijk bedrag zou zijn. De klant vond 138 euro hierbij een redelijk bedrag, dit komt overeen met een jaar vastrecht.

Geen opdracht voor afsluiten, wel betalen

Een andere zaak aangespannen door RENDO Netbeheer diende voor de kantonrechter. Dit was een zaak tegen een klant uit Meppel die zijn woning gasloos heeft gemaakt. RENDO sommeerde de betreffende klant om opdracht te geven tot het verwijderen van de gasaansluiting in zijn woning. De Meppelaar weigerde echter opdracht te geven omdat hij niet voor de afsluitboete wilde opdraaien. RENDO verwijderde de aansluiting en meter echter toch met als argument de veiligheid én wettelijke plicht. Vervolgens werd de rekening naar de klant gestuurd, maar deze weigerde te betalen omdat hij stelde geen opdracht te hebben gegeven.

Rechter schrapt afsluitboete gasloos

Rechter stelt netbeheerder RENDO in het ongelijk

De rechter gaf de klant hierin gelijk en bepaalde dat hij inderdaad niet hoeft te betalen. RENDO had de aansluiting en meter zonder opdracht weggehaald en kon daarom niet de klant de rekening laten betalen.

Deze beide uitspraken hebben waarschijnlijk gunstige gevolgen voor toekomstige huishoudens die gasloos worden. Juridisch lijken de netbeheerders toch aan het kortste eind te gaan trekken.

Ondertussen vragen de netbeheerders zich af wie deze rekening dan wel moet betalen. Als het niet doorberekend mag worden aan de zogenoemde gasverlaters, dan komt het voor rekening van de netbeheerders zelf en die zullen dat onder de streep toch weer doorberekenen aan huishoudens die nog niet gasloos zijn.

Wetswijziging

In februari is in deze slepende kwestie echter een wetwijziging aangenomen in de Tweede Kamer. Hierin wordt bepaald dat de klant die van het gas afgaat de helft van de kosten moet betalen. De andere helft is dan voor rekening van de netbeheerder. Deze wet moet nog wel door de Eerste Kamer.

De Netbeheerders zijn echter sceptisch over dit wetsvoorstel. Het blijft dan immers zo dat de helft van de kosten toch nog op het bord van de klanten die nog wel gas afnemen terecht komt. Weliswaar zijn deze kosten dan lager, maar ze zullen de komende jaren en decennia wel stijgen aangezien steeds meer woningen gasloos worden.

Hoe neem je een gasloos energiecontract?

Een energiecontract wordt meestal afgesloten voor elektriciteit én gas. Het is echter ook mogelijk om alleen een contract voor elektriciteit te nemen. Dit voor huishoudens die geen gas (meer) afnemen, bijvoorbeeld omdat ze zijn overgestapt op een warmtepomp. Maar ook stadsverwarming kan een reden zijn om geen gascontract nodig te hebben.

Een energiecontract zonder gas is bij alle energieleveranciers mogelijk. In onze vergelijker zet je hiervoor simpelweg een vinkje voor “Alleen stroom vergelijken” en je krijgt direct alle aanbiedingen voor contracten zónder gas te zien.

Gasloze energiecontracten vergelijkenVergelijken

Heb je zonnepanelen of een dubbele meter? Deze opties kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

energielabel voor huis
Energielabel voor woningen volgend jaar waarschijnlijk fors duurder

Femke 13 oktober 2020

Sta je op het punt om je woning te verkopen of te verhuren, dan verplicht de Nederlandse overheid je om een definitief energielabel voor het pand te laten registreren. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil de aanvraagprocedure vanaf 1 januari 2021 ingewikkelder maken en daarmee ook fors duurder!

cv ketel nog steeds populair
Cv-ketels nog steeds populair, ondanks dat we van het gas af moeten

Femke 7 september 2020

In 2019 steeg de verkoop van cv-ketels, en dat al voor het zesde jaar op rij. Best opmerkelijk als je weet dat de regering wil dat we in de toekomst gasloos gaan leven. Nederland van het gas af: het gaat tot nu toe niet bepaald vanzelf. Gaat het op deze manier wel lukken om de doelstelling van het regeringsbeleid te halen: Nederland aardgasvrij in 2050?

biomassacentrale in Diemen
Twijfels over biomassa: de Vattenfall centrale in Diemen op losse schroeven

Eric 2 juli 2020

In Diemen zou de grootste biomassacentrale van Nederland komen. Energiemaatschappij Vattenfall, de initiatiefnemer voor de bouw van deze centrale, heeft dit echter op de lange baan geschoven. Pas halverwege volgend jaar wil het concern een definitief besluit nemen over de bouw van de biomassacentrale bij Diemen. Het project ligt trouwens niet helemaal stil: voorlopig gaan de voorbereidingen voor de bouw nog wel door.

goedkopere energieprijzen eneco nuon
Energieprijzen goedkoper voor Nuon en Eneco klanten

Eric 3 juni 2019

Nadat bij de start van dit jaar de energieprijzen fors zijn gestegen is er nu positiever nieuws te melden! Enkele energiebedrijven hebben nu namelijk een verlaging van de prijzen aangekondigd. Eneco kondigde recent als eerste aan dat de prijzen voor energie aanzienlijk gaan dalen. Klanten met een variabel tarief zullen hier direct van gaan profiteren. Niet veel later kwam Nuon met eenzelfde mededeling.