
Femke 4 maart 2020
Leestijd 3 minuten
Categorie:
Energie
Een meevaller dit jaar! Terwijl vorige jaar de energierekening fors duurder uitviel, zullen veel huishoudens dit jaar een lagere energierekening hebben. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zullen kleine huishoudens het meeste profiteren. Gemiddeld zal de rekening voor energie 10 procent lager zijn, wat neerkomt op een voordeel van zo’n 170 euro over het hele jaar.
Goed nieuws na de veel hogere tarieven vorige jaar
In januari 2019 ging de energienota nog met 19 procent omhoog. Dit was een forse tegenvaller omdat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat door een rekenfout eerder had gezegd dat de stijging minder hoog zou zijn. Het voordeel in 2020 is daarom goed nieuws. Wel moet er rekening worden gehouden met grote verschillen tussen huishoudens, dit is vooral afhankelijk van het verbruik.

Het voordeel op de energierekening is afhankelijk van het verbruik.
Het voordeel voor dit jaar wordt vooral veroorzaakt door de heffingskorting die is ingesteld. Hierbij krijgen consumenten ten opzichte van vorige jaar een vast bedrag van 216 euro méér terug op de energiebelasting. Daarentegen stijgt de heffing opslag duurzame energie (ODE), dit is een variabele belasting die wordt gerekend over het verbruik. Bij een gemiddeld verbruik zal deze stijging zo’n 22 euro op jaarbasis zijn. Ook voor gas zal de belasting stijgen, ook dit is afhankelijk van het verbruik, maar dit zal gemiddeld zo’n 94 euro per jaar zijn.
Waarom vooral kleine huishoudens profiteren
Omdat het vaste bedrag wat je terugkrijgt stijgt en daar tegenover de stijging van de kosten afhankelijk is van het verbruik, profiteren kleinverbruikers dus het meeste. Bij een lager verbruik zal de stijging immers minder zijn dan bij huishoudens die veel verbruiken. Hierdoor zal het voordeel voor kleine huishoudens en kleine woningen dus het grootste zijn. Maar over de hele linie zal vrijwel iedereen in meer of mindere mate profiteren van een lagere energierekening.
Leveringstarieven voor energie ook lager
De leveringstarieven voor gas en elektriciteit zijn ook omlaag gegaan. De levering van elektriciteit is in vergelijking met 2019 gemiddeld 5,8 procent goedkoper geworden en gas zelfs 12,6 procent. Ook deze daling is meegenomen in de berekeningen van het CBS.
Transporttarieven worden duurder
Wel zijn de tarieven voor het transport van energie in 2020 iets duurder geworden. Deze tarieven die de netbeheerders in rekening brengen om de energie in je woning te brengen stijgen dit jaar met ruim 10 euro. Het is echter de verwachting dat deze transporttarieven de komende jaren door zullen stijgen omdat de netbeheerders voor de energietransitie fors moeten investeren in de netwerken.
De kosten voor transport van energie beslaat nu ongeveer 20 procent van de energierekening, maar dit aandeel zal de komende jaren steeds groter worden.
Zachte winter ook voordelig voor de energierekening
Los van voorgenoemde voordelen zal ook de relatief zachte winter positief uitvallen voor de energierekening in 2020. Doordat het de afgelopen maanden nauwelijks gevroren heeft hebben de cv-ketels, warmtepompen en stadverwarming minder werk hoeven verrichten dan andere winters.

Deze zachte winter is voordelig voor de energierekening.
Zo heeft energieleverancier Vattenfall gemeld dat in december en januari gemiddeld 53 kubieke meter gas minder is gebruikt dan gebruikelijk is in deze maanden. Essent meldt zelfs dat in deze periode 84 m3 minder is gebruikt dan het gemiddelde over de afgelopen dertig jaar. De energierekening kan hierdoor tientjes goedkoper zijn dan gebruikelijk.
Over de auteur

Femke Vermeer
Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.
Bronvermelding
Gerelateerde artikelen

Vattenfall wil duurzame stadsverwarming leveren met een mega-boiler
Eric 7 juni 2021
Vorig jaar schreven we over de twijfels bij Vattenfall over het bouwen van een nieuwe biomassacentrale bij Diemen. De kans dat de biomassacentrale er komt is een stuk kleiner geworden. Vattenfall wil nu namelijk een mega-boiler bouwen.

Nieuwe regels rond de opzegvergoeding bij vaste energiecontracten
Femke Update: 8 juni 2023
Sinds juni 2023 gelden er nieuwe regels rond opzegvergoedingen bij vaste energiecontracten. Na een langere periode zonder dergelijke contracten, komen ze nu terug in het aanbod van energieleveranciers. Dit artikel bespreekt wat de opzegvergoeding precies inhoudt, wat er is veranderd en waar je aandacht aan moet besteden bij het afsluiten van een contract.

Warmtepomp- en andere weetjes over duurzame energieoplossingen
Frank 30 november 2021
De energieprijzen zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Voor steeds meer mensen is dit een aanleiding om eens te kijken naar de mogelijkheden van energiebesparende en duurzame oplossingen. Zonnepanelen, een warmtepomp, of toch eerst maar je woning isoleren?

Een uurtarief voor stroom, wordt dat de toekomst?
Eric Update: 21 februari 2023
Je ziet steeds vaker aanbiedingen voor stroom tegen een flextarief. Volgens kenners van de energiemarkt wordt dit het tarief van de toekomst. Maar wat houdt een flextarief of uurtarief voor stroom nu eigenlijk precies in? Wat is het verschil met een variabel tarief?