een lagere energierekening in 2020

In 2020 is de energierekening gemiddeld 170 euro lager

Femke 4 maart 2020
Leestijd 3 minuten Categorie: Energie,

Een meevaller dit jaar! Terwijl vorige jaar de energierekening fors duurder uitviel, zullen veel huishoudens dit jaar een lagere energierekening hebben. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zullen kleine huishoudens het meeste profiteren. Gemiddeld zal de rekening voor energie 10 procent lager zijn, wat neerkomt op een voordeel van zo’n 170 euro over het hele jaar.

Goed nieuws na de veel hogere tarieven vorige jaar

In januari 2019 ging de energienota nog met 19 procent omhoog. Dit was een forse tegenvaller omdat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat door een rekenfout eerder had gezegd dat de stijging minder hoog zou zijn. Het voordeel in 2020 is daarom goed nieuws. Wel moet er rekening worden gehouden met grote verschillen tussen huishoudens, dit is vooral afhankelijk van het verbruik.

een lagere energierekening

Het voordeel op de energierekening is afhankelijk van het verbruik.

Het voordeel voor dit jaar wordt vooral veroorzaakt door de heffingskorting die is ingesteld. Hierbij krijgen consumenten ten opzichte van vorige jaar een vast bedrag van 216 euro méér terug op de energiebelasting. Daarentegen stijgt de heffing opslag duurzame energie (ODE), dit is een variabele belasting die wordt gerekend over het verbruik. Bij een gemiddeld verbruik zal deze stijging zo’n 22 euro op jaarbasis zijn. Ook voor gas zal de belasting stijgen, ook dit is afhankelijk van het verbruik, maar dit zal gemiddeld zo’n 94 euro per jaar zijn.

Waarom vooral kleine huishoudens profiteren

Omdat het vaste bedrag wat je terugkrijgt stijgt en daar tegenover de stijging van de kosten afhankelijk is van het verbruik, profiteren kleinverbruikers dus het meeste. Bij een lager verbruik zal de stijging immers minder zijn dan bij huishoudens die veel verbruiken. Hierdoor zal het voordeel voor kleine huishoudens en kleine woningen dus het grootste zijn. Maar over de hele linie zal vrijwel iedereen in meer of mindere mate profiteren van een lagere energierekening.

Leveringstarieven voor energie ook lager

De leveringstarieven voor gas en elektriciteit zijn ook omlaag gegaan. De levering van elektriciteit is in vergelijking met 2019 gemiddeld 5,8 procent goedkoper geworden en gas zelfs 12,6 procent. Ook deze daling is meegenomen in de berekeningen van het CBS.

Transporttarieven worden duurder

Wel zijn de tarieven voor het transport van energie in 2020 iets duurder geworden. Deze tarieven die de netbeheerders in rekening brengen om de energie in je woning te brengen stijgen dit jaar met ruim 10 euro. Het is echter de verwachting dat deze transporttarieven de komende jaren door zullen stijgen omdat de netbeheerders voor de energietransitie fors moeten investeren in de netwerken.
De kosten voor transport van energie beslaat nu ongeveer 20 procent van de energierekening, maar dit aandeel zal de komende jaren steeds groter worden.

Zachte winter ook voordelig voor de energierekening

Los van voorgenoemde voordelen zal ook de relatief zachte winter positief uitvallen voor de energierekening in 2020. Doordat het de afgelopen maanden nauwelijks gevroren heeft hebben de cv-ketels, warmtepompen en stadverwarming minder werk hoeven verrichten dan andere winters.

door warme winter minder energieverbruik

Deze zachte winter is voordelig voor de energierekening.

Zo heeft energieleverancier Vattenfall gemeld dat in december en januari gemiddeld 53 kubieke meter gas minder is gebruikt dan gebruikelijk is in deze maanden. Essent meldt zelfs dat in deze periode 84 m3 minder is gebruikt dan het gemiddelde over de afgelopen dertig jaar. De energierekening kan hierdoor tientjes goedkoper zijn dan gebruikelijk.

Een nog lagere energierekening?Vergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

biomassacentrale in Diemen
Twijfels over biomassa: de Vattenfall centrale in Diemen op losse schroeven

Eric 2 juli 2020

In Diemen zou de grootste biomassacentrale van Nederland komen. Energiemaatschappij Vattenfall, de initiatiefnemer voor de bouw van deze centrale, heeft dit echter op de lange baan geschoven. Pas halverwege volgend jaar wil het concern een definitief besluit nemen over de bouw van de biomassacentrale bij Diemen. Het project ligt trouwens niet helemaal stil: voorlopig gaan de voorbereidingen voor de bouw nog wel door.

energie overstappen gunstig
Aanbod van energiecontracten groeit en overstappen kan weer lonen

Femke 26 januari 2022

De prijsontwikkelingen op de energiemarkt van de afgelopen maanden zijn gerust chaotisch te noemen. Het lijkt er echter op dat de markt een beetje tot rust komt. De energieprijs is nog wel hoog, maar doordat het wat stabiliseert valt er wel weer meer te kiezen en het weer lonen om over te stappen.

Greenchoice windmolens Hartelkanaal
Greenchoice neemt batterij voor windenergie ingebruik

Frank 16 juli 2019

Energieleverancier Greenchoice heeft bij het windmolenpark Hartelkanaal een gigantische batterij in gebruik genomen voor de opslag van windenergie. De locatie van dit windmolenpark ligt in de Rotterdamse haven. Met een opslagcapaciteit van 10 Megawattuur (MWh) is dit een zeer forse batterij met een omvang van wel zes zeecontainers.

investeren in stroomnet noodzakelijk
Netbeheerders moeten als gevolg van de energietransitie miljarden investeren

Eric 26 april 2021

De verduurzaming vraagt steeds meer van het stroomnet. Bijvoorbeeld door de groei van het aantal aansluitingen voor windmolen- en zonneparken. Stroomnetbeheerders komen hierdoor voor enorme investeringen te staan. Hoe gaan ze de benodigde investeringen betalen? En wat betekent dit voor onze energierekening?