thuiswerken en energiekosten

Thuiswerken door corona: bespaar energiekosten met onze tips

Femke 11 januari 2021
Leestijd 5 minuten Categorie: Energie,

Door corona werken we sinds vorig jaar meer dan ooit thuis. Voorlopig lijkt het einde hiervan nog niet in zicht. De verwachting is zelfs dat thuiswerken blijvend een groter aandeel dan voorheen zal uitmaken van ons werkzame leven.

Een gevolg van meer thuiswerken is dat het thuisgebruik van water, gas en stroom toeneemt. Veel huishoudens zien dan ook de vaste lasten stijgen. In de wintermaanden is dat effect nog wat sterker doordat de verwarming meer aanstaat. Gelukkig kun je zelf veel doen om energiekosten te besparen: we helpen je graag op weg met onze tips voor het voorkomen van een hoge energierekening!

Hogere energierekening in de winter

In de winter heb je vrijwel altijd een hogere energierekening dan in andere seizoenen. Dat is logisch, want de verwarming staat vaker en hoger aan. Dit kan bij een normale winter wel 100 tot 150 euro per huishouden schelen. Deze winter is tot nu toe vrij zacht, dus wellicht valt de rekening dit jaar lager uit dan gemiddeld. In de zeer zachte winter van 2015/2016 bijvoorbeeld bespaarden consumenten tot 25 procent op hun gasverbruik. Dat kwam die winter voor een gemiddeld huishouden neer op rond de 150 euro.

Daling energieprijzen

Wat de energierekening ook enigszins kan temperen is de daling van de energieprijzen. Per 1 januari 2021 daalden de variabele energietarieven, en dat al voor het derde jaar op rij. Het is wel zo dat de energiebelasting op gas en de netwerkkosten stijgen, maar de verwachting is dat dit jaar netto de energieprijzen voor huishoudens net iets lager uitvallen dan vorig jaar. Overigens kunnen zowel de daling van de prijzen als de stijging van de netwerkkosten verschillen per leverancier.

De beste energieaanbiedingen op dit moment

Energiedirect aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 260 euro korting / cashback!

Coolblue Energie aanbieding
1 Jaar Zeker

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Nu € 200 Coolblue tegoed!

Nu 200 euro tegoed voor de Coolblue webshop bij een 1 jarig contract!
Bovenop tot 250 euro korting op energiebesparende producten!

Essent aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groen stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 310 euro korting / cashback!

UnitedConsumers aanbieding
1 jaar vast tarief

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

125 euro extra korting / cashback!

Energiecontracten met een dynamisch tarief:

Steeds vaker vergoeding voor energiekosten thuiswerken

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kost het thuiswerken een werknemer gemiddeld 2 euro per dag. Dat lijkt op het eerste gezicht een klein bedrag, maar over een heel jaar komt dit bij fulltime thuiswerken boven de 400 euro uit. Wellicht krijg je van de werkgever een thuiswerkvergoeding waarin ook rekening is gehouden met de energiekosten, steeds meer werkgevers gaan hiertoe over. Krijg je geen thuiswerkvergoeding dan kun je dit aankaarten bij je leidinggevende.

Thuiswerken kost een werknemer gemiddeld 2 euro per dag

Dit lijkt weinig, maar over een heel jaar komt dit bij fulltime thuiswerken boven de 400 euro uit.

Bespaar energiekosten bij thuiswerken met onze tips!

Een zachte winter, dalende energieprijzen, thuiswerkvergoeding: het kan allemaal bijdragen aan verlichting van je energielasten. Daarnaast is er ook veel dat je zelf kunt doen om een hoge energierekening te voorkomen. We hebben een aantal tips om op energiekosten bij thuiswerken te besparen voor je op een rijtje gezet.

  • Verstandig omgaan met je pc loont. In een gemiddeld huishouden is het aandeel van de computer en bijbehorende randapparatuur van het totale elektriciteitsverbruik ongeveer tien procent. Laptops verbruiken gemiddeld ongeveer de helft minder energie dan desktop computers. Gebruik je een laptop? Laad je laptop dan alleen op wanneer deze echt bijna leeg is. Je laptop continue aan de oplader laten zitten is niet goed voor je energierekening. Daarnaast kan dit zelfs schadelijk zijn voor je laptop.Gebruik je een desktop? Het beeldscherm van een desktop gebruikt relatief veel stroom, dus zet je beeldscherm uit als je pauze neemt of na werktijd.
  • Zet apparaten die je niet gebruikt helemaal uit. Veel apparaten schakelen automatisch naar stand-by of slaapmodus, maar verbruiken dan alsnog wel stroom. Door consequent stekkers uit de stopcontacten te trekken van apparatuur die je niet gebruikt kun je gemiddeld € 100 per jaar besparen.
  • Apparaten die je niet gebruikt uitzetten geldt ook voor je koffieapparaat. Koffie is voor veel thuiswerkers onmisbaar, maar schakel je koffiemachine alleen in als je echt koffie gaat zetten.
  • Gebruik per keer alleen de hoeveelheid water je je nodig hebt voor je kop thee. Ben je meer een theedrinker en gebruik je vaak een waterkoker? Steeds een grote hoeveelheid water opwarmen kost meer energie.
  • Gebruik voor je apparaten zoveel mogelijk een stekkerdoos met aan-uitschakelaar. Zet de stekkerdoos uit  als je klaar bent met je werk en alles afgesloten en opgeslagen hebt. Doe de stekkerdoos sowieso uit wanneer je naar bed gaat. Zo voorkom je letterlijk slapend energieverspilling.
  • Hou de tijd die je onder de douche staat in de gaten. Doordat je jezelf niet hoeft te haasten om naar je werk te gaan, douche je misschien ongemerkt langer. Je kunt hiervoor een timer gebruiken. Korter douchen bespaart zowel water als gas dat nodig is om het water te verwarmen.
  • Spaar je was op. Wanneer je thuiswerkt kan het best handig zijn tussendoor wat huishoudelijke klusjes te doen, zoals de was. Denk er hierbij aan dat je was opsparen minder energie kost dan vaak kleine wasjes doen.
  • Zet je vaatwasser vol. Hetzelfde geldt voor je vaatwasser: zet je vaatwasser alleen aan als deze vol is: één keer een volle vaatwasser aanzetten is zuiniger dan meerdere keren een kleine afwas.
  • Vervang gloeilampen zoveel mogelijk door ledlampen. Goede verlichting is belangrijk bij thuiswerken, maar ook hier kun je op besparen. Elke vervanging van een gloeilamp door een ledlamp scheelt je een paar euro per jaar. Dat lijkt niet veel, maar kan best aardig oplopen als je alle lampen in je huishouden optelt. Vijftien gloeilampen vervangen door ledlampen levert bijvoorbeeld een besparing van gemiddeld honderd euro op jaarbasis op.
  • Zet je thermostaat een graadje lager. Op stookkosten kun je vaak eenvoudig besparen. De winter is tot nu toe vrij zacht, dus probeer eens of de thermostaat een graadje lager kan. Vaak merk je een graad verschil nauwelijks terwijl dit al een behoorlijke besparing oplevert. Trek warme kleding aan: het zit comfortabel én houdt je lichaamswarmte vast. Je hebt het dan minder snel koud en hoeft minder te stoken. Ga je langer dan drie uur weg? Dan is het goed om de thermostaat een stuk lager te zetten: vijf à zeven graden. Al je dat ook doet een uur voordat je naar bed gaat bespaar je al snel tot vijf procent op je stookkosten in de winter.
  • Doe altijd de verlichting uit als je een ruimte verlaat. Denk er ook aan om de verlichting altijd uit te doen in ruimtes waar niemand is. Een eenvoudige tip die vaak vergeten wordt, maar waarmee je tientallen euro’s per jaar kunt besparen.
  • Vergelijk de prijzen van energieleveranciers. Overstappen naar een andere energieleverancier kan je veel geld besparen. Misschien betaal je meer dan nodig is bij je huidige leverancier. Daarnaast kan overstappen aantrekkelijke kortingen, cashbacks of cadeaus opleveren. Vergelijk de prijzen van energieleveranciers in onze vergelijker! 

Vergelijk prijzen van energieleveranciersVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

energie overstappen
Record overstappen energie door hogere energiekosten

Eric 12 februari 2019

In 2018 is een recordaantal huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Aanleiding hiervoor was met name de aangekondigde stijging van energiekosten. Door over te stappen naar een andere leverancier kunnen consumenten tot wel 300 euro besparen op de energienota.

energierekening
Jouw energie maandbedrag. Hoe wordt deze berekend?

Femke 10 januari 2019

Ook in 2019 stijgen de energieprijzen weer door toedoen van belastingverhogingen. Dit is natuurlijk van directe invloed op het voorschotbedrag dat je maandelijks betaald aan de leverancier. Een goed moment om de totstandkoming van jouw maandbedrag eens nader te bekijken.

bouw mega boiler Diemen
Vattenfall wil duurzame stadsverwarming leveren met een mega-boiler

Eric 7 juni 2021

Vorig jaar schreven we over de twijfels bij Vattenfall over het bouwen van een nieuwe biomassacentrale bij Diemen. De kans dat de biomassacentrale er komt is een stuk kleiner geworden. Vattenfall wil nu namelijk een mega-boiler bouwen.

gasprijzen dalen niet
De kans dat de gasprijzen op korte termijn zullen dalen is klein

Femke 24 februari 2022

Sinds de gasprijzen eind vorige jaar een zeer snelle en ongekende stijging lieten zien is de energiemarkt uiterst onzeker. Analisten verwachtten enkele maanden geleden nog dat de prijzen bij het aanbreken van het voorjaar weer zouden dalen, maar de situatie is nu heel anders.