Femke 11 december 2024 Leestijd 4 minuten Categorie: Energie
HEM, een energiebedrijf dat de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws kwam, is zijn leveringsvergunning kwijtgeraakt. Door financiële problemen en misleidende praktijken greep toezichthouder ACM in. Wat betekent dit voor de 13.500 klanten van de Hollandse Energie Maatschappij?
Energie vergelijkenWat kun je lezen in dit artikel?
Waarom verliest HEM zijn vergunning?
De problemen bij HEM zijn niet van gisteren. Het energiebedrijf kwam herhaaldelijk in opspraak vanwege misleidende verkooppraktijken en financiële instabiliteit. Ook was het bedrijf een terugkerend onderwerp in tv-consumentenprogramma Radar.
Zo verkocht HEM via agressieve telefonische verkoop woekercontracten met te hoge tarieven. Dit leverde niet alleen veel klachten op, maar ook een boete van 1,1 miljoen euro van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Klanten kregen daardoor de mogelijkheid om boetevrij hun contract op te zeggen.
Naast deze boete stelde de ACM HEM onder verscherpt toezicht en werden er toezeggingen gedaan om klanten compensatie te bieden. Toch bleef het bedrijf zich misdragen, met meldingen over intimiderende incassotelefoontjes als dieptepunt. Toen bleek dat HEM grote schulden had en vanaf december geen gas meer kon inkopen voor klanten, trok de ACM de stekker eruit.
Volgens HEM zelf is de situatie mede veroorzaakt door een waarschuwing van de ACM, die klanten adviseerde niet zomaar te betalen. Dit zou het vertrouwen van cruciale partners hebben beschadigd. Toch zag de ACM geen andere optie dan de vergunning direct in te trekken, om verdere schade voor klanten te voorkomen.
Wat gebeurt er nu met de klanten van HEM?
Voor de klanten van HEM is er geruststellend nieuws: je blijft gas en elektriciteit ontvangen, ondanks de problemen bij het energiebedrijf. Clean Energy, een energiebedrijf uit Groningen, neemt alle lopende contracten van HEM over. Dit betekent dat je tarieven en contractvoorwaarden in principe hetzelfde blijven als wat je gewend was.
Toch is er een belangrijke keuze te maken. Alle voormalige klanten van HEM hebben het recht om binnen 30 dagen boetevrij over te stappen naar een andere leverancier. Dit biedt een mooie kans om te kijken of je elders een beter of voordeliger energiecontract kunt vinden.
De ACM houdt toezicht op de overname en heeft gekeken naar de financiële stabiliteit van Clean Energy. Volgens de toezichthouder is er geen reden tot zorgen: het bedrijf is gezond en betrouwbaar. Clean Energy heeft zich in korte tijd bewezen in de energiemarkt en boekte in 2023 zelfs een nettowinst van ruim 10 miljoen euro.
Kortom, je zit voorlopig goed, maar het kan slim zijn om je huidige contract te vergelijken met andere aanbiedingen.
Consumentenprogramma Radar noemde HEM energiecowboys
In een door HEM aangespannen rechtzaak oordeelde de rechter dat Radar dit mocht doen.
Wat betekent dit voor de energiemarkt?
De situatie rondom HEM werpt een duidelijk licht op de uitdagingen in de energiemarkt. Het faillissement en de misleidende praktijken laten zien hoe belangrijk het is om consumenten te beschermen tegen onbetrouwbare leveranciers. De ACM speelt hierin een cruciale rol door streng toezicht te houden en in te grijpen wanneer bedrijven de regels overtreden.
Voor consumenten betekent dit dat er meer aandacht komt voor transparantie en eerlijke contracten. De val van HEM laat zien wat er kan gebeuren als bedrijven te ver gaan met agressieve verkooptechnieken en slechte klantenservice. Het vertrouwen van consumenten kan hierdoor een flinke deuk oplopen, wat ook andere energiebedrijven aanzet tot zorgvuldiger handelen.
Tegelijkertijd biedt de overname door Clean Energy een voorbeeld van hoe de markt kan zorgen voor continuïteit. Klanten hoeven niet zonder stroom of gas te zitten, en er zijn duidelijke procedures om de overgang soepel te laten verlopen. Dit onderstreept het belang van regels en toezicht om chaos te voorkomen.
Voor de toekomst is het belangrijk dat consumenten alert blijven. Het kiezen van een betrouwbare energieleverancier begint bij het goed vergelijken van contracten en voorwaarden. Gebruik tools zoals onze energievergelijker om inzicht te krijgen in je opties en te voorkomen dat je in de val loopt van onbetrouwbare aanbiedingen.
Kortom, dit incident benadrukt het belang van een gezonde, transparante energiemarkt waarin consumenten beschermd worden en leveranciers eerlijk spelen. Dat is niet alleen goed voor de klant, maar ook voor de markt als geheel.
Conclusie
Het verlies van de leveringsvergunning door HEM laat zien hoe belangrijk het is dat energieleveranciers eerlijk en betrouwbaar handelen. Misleidende praktijken en financiële problemen hebben niet alleen het bedrijf zelf, maar ook klanten schade berokkend. Gelukkig zorgt de overname door Clean Energy ervoor dat klanten niet zonder stroom of gas komen te zitten. Bovendien zijn zij nu vrij om desgewenst een andere aanbieder te kiezen.
Over de auteur
Femke Vermeer
Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.
Gerelateerde artikelen
Enkeltarief en dubbeltarief: hoe profiteer je van de daluren voor stroom?
Femke 11 februari 2021
Bij stroom kun je kiezen voor enkeltarief of dubbeltarief. Dubbeltarief werkt vanaf 1 juli 2021 alleen nog maar met een slimme meter. Waarom is dat eigenlijk, en hoe werkt het? Wat is het verschil tussen enkel- en dubbeltarief en welk tarief is voor jou gunstiger?
Een nieuw groen energiebedrijf: Coolblue Energie
Femke 28 januari 2021
Vanaf heden is er een verrassende nieuwe energieleverancier op de markt: Coolblue Energie. Eerder was de bekende webwinkel al in de markt van zonnepanelen gestapt, waar nu dus een heus energiebedrijf bij komt. Coolblue wil het met de eigen energiemaatschappij anders doen dan de andere leveranciers.
Terug van weggeweest: een vast energiecontract, maar wel met nieuwe voorwaarden
Femke 6 juni 2023
Sinds 1 juni bieden energiebedrijven weer meerjarige, vaste energiecontracten aan. Dit is een welkome verandering na een lange periode met alleen kortlopende contracten. Hoe komt dat zo ineens en waar moet je op letten als je een nieuw vast energiecontract wilt afsluiten?
Investeren in zonnepanelen zonder die op je eigen dak te hebben
Eric 17 juni 2022
Ons land is nu koploper in Europa wat betreft het aantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking. De hogere energieprijzen maken zonnepanelen nog interessanter. Maar wat doe je als jouw dak niet geschikt is voor zonnepanelen? Ook in dat geval kun je investeren in zonnepanelen!