warmtepomp en duurzame energieoplossingen

Warmtepomp- en andere weetjes over duurzame energieoplossingen

Frank 30 november 2021
Leestijd 5 minuten Categorie: Energie,

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Voor steeds meer mensen is dit een aanleiding om eens te kijken naar de mogelijkheden van energiebesparende en duurzame oplossingen. Een goed idee, want je slaat twee vliegen in één klap: je draagt bij aan verbetering van het milieu en je bespaart er geld mee. Maar waar begin je? Zonnepanelen, een warmtepomp, of toch eerst maar je woning isoleren? We geven een aantal warmtepomp weetjes en zetten de mogelijkheden op een rij.

Het begint meestal bij isoleren

In veel woningen in Nederland valt er heel wat te besparen met goede isolatie. Isoleer je jouw woning, dan gaat er minder warmte verloren. Dat merk je al snel aan je energierekening. Vaak is isoleren dan ook de eerste stap, voor wie wil besparen op energiekosten.

Met isoleren kun je tot ruim een kwart aan energiekosten besparen. Voor het isoleren van je woning kun je in aanmerking komen voor subsidie. Dat kan zo’n 20% van de isolatiekosten schelen. En er zijn nog meer voordelen:

  • Isoleren van je woning draagt een steentje bij aan een beter klimaat.
  • Door isolatie stijgt de waarde van je woning.
  • Isolatie dempt geluiden in je woning.
  • Isolatie verhoogt je wooncomfort.

Er zijn vier onderdelen die je kunt isoleren: je kunt muren, vloeren, daken en ramen isoleren. Op welke manier of welke combinatie van onderdelen het beste is, verschilt sterk per woning. Daarom is het verstandig om je huis voordat je gaat isoleren te laten checken door een expert.

dakisolatie aanbrengen huis

Dakisolatie aanbrengen op een huis.

Warmtepomp weetjes

Gas is niet alleen duur, we moeten er ook simpelweg vanaf. We hebben nog even de tijd, de regering wil dat we vanaf 2050 geen gebruik meer maken van gas. Daarom komt de warmtepomp steeds meer in beeld, als alternatief voor de cv-ketel.

Wat is nu eigenlijk precies een warmtepomp? Simpel gesteld is het een apparaat dat energie onttrekt aan de buitenlucht. Met deze energie kan de warmtepomp zowel warme als koele lucht leveren. Een groot verschil met de cv-ketel die gas gebruikt en alleen maar warmte kan leveren.

Een warmtepomp zowel warme als koele lucht leveren

De werking van de warmtepomp kun je enigszins vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast onttrekt namelijk warmte uit de omgeving en zet deze om in koele lucht om je spullen in de koelkast te koelen. Een warmtepomp doet ongeveer hetzelfde, maar kan zowel warme als koele lucht produceren.

Nog enkele warmtepomp weetjes:

  • Een warmtepomp kost meestal tussen de 4.000 en 15.000 euro.
  • Er is een landelijke subsidieregeling voor de aanschaf van warmtepompen. De hoogte van de subsidie hangt af van het vermogen van de pomp. Je leest er verderop in dit artikel meer over!
  • Er zijn drie verschillende soorten warmtepompen: de volledig elektrische warmtepomp, de ventilatiewarmtepomp en de hybride warmtepomp. De laatste komt op dit moment het meeste voor. De hybride warmtepomp is zelf niet hybride maar wordt zo genoemd doordat deze meestal wordt gecombineerd met een cv-ketel, waardoor een hybride situatie ontstaat. Anders gezegd, de warmtepomp zorgt voor de warmte, maar mocht er een tekort zijn dan wordt de cv-ketel alsnog ingeschakeld. Vergelijkbaar met een hybride auto, waar de benzinemotor wordt ingeschakeld als de elektromotor het niet alleen aankan.

Vattenfall komt met een warmtepomp voor oudere woningen

De prijs van een warmtepomp en de bijkomende kosten zijn vaak een grote drempel voor de aanschaf. Dat geldt vooral voor oudere woningen. Hierin moet meestal fors worden geïnvesteerd in isolatie en vloer- of muurverwarming, om de woning geschikt te maken voor de waterpomp. Energieleverancier Vattenfall heeft onlangs echter samen met installatiebedrijf Feenstra een waterpomp ontworpen die geschikt is voor oudere woningen. Bestaande radiatoren hoef je bijvoorbeeld niet te vervangen voor deze pomp…

Simpel gesteld lijkt deze nieuwe warmtepomp qua werking meer op een cv-ketel. Het apparaat kan namelijk ook warm water leveren voor bad en douche. Een hybride warmtepomp kan dat alleen in samenwerking met een cv-ketel.

De warmtepomp van Vattenfall lijkt qua werking meer op een cv-ketel

Een nadeel van de warmtepomp van Vattenfall en Feenstra is dat deze vrij veel ruimte inneemt. Het apparaat heeft namelijk een warmtebuffer van zo’n 230 liter, waar ook nog eens een dikke isolatielaag omheen zit om de warmte vast te houden.

De nieuwe warmtepomp zit nog in een proeffase. Daaruit is al wel gebleken dat de warmtepomp goed blijft werken bij extreme kou. Tijdens de strenge vorstperiode in de afgelopen winter kwam er geen enkele klacht van huishoudens die aan de proef meededen.

Vattenfall warmtepomp vervangt cv ketel

De Vattenfall warmtepomp wordt aangesloten op het bestaande cv-systeem.

Zonnepanelen, een goed idee?

Het zal je ongetwijfeld opgevallen zijn dat je op steeds meer daken zonnepanelen ziet. Zonnepanelen bieden een aantal voordelen. Daarbij is de verwachting dat door de stijgende energieprijzen het plaatsen van zonnepanelen nog verder zal toenemen.

Zonnepanelen zijn op de eerste plaats goed voor het klimaat. Daarnaast bespaar je er honderden euro’s mee op je energierekening. Bijkomend voordeel is dat je minder afhankelijk bent van je energieleverancier.

Zonnepanelen zijn een langetermijninvestering. Hoe snel verdien je die terug? Gemiddeld heb je na zeven jaar je aankoopbedrag terugverdiend. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee, dus na die zeven jaar kun je nog heel lang van een besparing op je energierekening genieten.

Gemiddeld heb je na zeven jaar de aankoop van zonnepanelen terugverdiend

Maar zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee, dus na die zeven jaar kun je nog heel veel besparen!

Hoe goed zijn zonnepanelen eigenlijk voor het klimaat? Bij het opwekken van stroom uit zonnepanelen komen er geen broeikasgassen vrij. Bij het maken van de zonnepanelen wordt echter nog wel vaak energie uit fossiele brandstoffen gebruikt. Dit compenseer je doordat je met zonnepanelen na twee jaar al de hoeveelheid energie bespaard hebt die bij het maken van de panelen nodig was. Dat is dus maar een klein deel van de 25 jaar die de zonnepanelen meestal meegaan.

Subsidies en btw terugvragen

Schaf je zonnepanelen aan dan kun je de btw over het aankoopbedrag terugvragen. Het btw-percentage van zonnepanelen is 21%, dus dat is best een aanzienlijk bedrag. Je moet wel aan een aantal eisen voldoen: het geldt alleen als je de eerste keer zonnepanelen aanschaft en de factuur van de zonnepanelen moet op dezelfde naam staan als je energiecontract. Kijk voor meer informatie over de regels van btw-teruggave bij de aanschaf van zonnepanelen op de site van de belastingdienst.

Voor zonnepanelen is geen landelijke subsidieregeling meer. Er zijn nog wel een aantal gemeenten die subsidie geven. Vraag het na bij de gemeente waar je woont. Voor de isolatie van je woning is zijn er wel landelijke subsidieregels. Lees er meer over op de pagina over dit onderwerp op de site van de Rijksoverheid.

Warmtepomp weetjes over subsidie: ook voor de aanschaf van warmtepompen is er wel een landelijke subsidieregeling. De hoogte van de subsidie hangt af van het type en het vermogen van de warmtepomp. Wil je in aanmerking komen voor subsidie, dan moet je de warmtepomp laten plaatsen door een erkend installateur. Een installateur kan je ook meer vertellen over hoe het aanvragen van subsidie precies in zijn werk gaat.

Ontvang gratis meer tips over besparen

Wil je meer tips over besparen ontvangen? Niet alleen over energie, maar ook voor andere vaste lasten zoals abonnementen en verzekeringen? Laat je e-mailadres achter en je ontvangt gratis onze tips!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Tags

  • Vattenfall

Gerelateerde artikelen

meer keuze vaste energiecontracten
Terug van weggeweest: een vast energiecontract, maar wel met nieuwe voorwaarden

Femke 6 juni 2023

Sinds 1 juni bieden energiebedrijven weer meerjarige, vaste energiecontracten aan. Dit is een welkome verandering na een lange periode met alleen kortlopende contracten. Hoe komt dat zo ineens en waar moet je op letten als je een nieuw vast energiecontract wilt afsluiten?

Anode Energie failliet
Ook Anode Energie failliet door de hoge energieprijzen

Femke 3 december 2021

Opnieuw heeft een Nederlandse energieleverancier faillissement aangevraagd als gevolg van de hoge gasprijzen. Dit keer betreft het Anode Energie. Dit faillissement heeft echter ook verstrekkende gevolgen voor klanten van AGEM, Ampeer, BLIQ, Gezinsenergie, Green Dutch Energy, Hilverstroom en Nedergy.

energierekening
Jouw energie maandbedrag. Hoe wordt deze berekend?

Femke 10 januari 2019

Ook in 2019 stijgen de energieprijzen weer door toedoen van belastingverhogingen. Dit is natuurlijk van directe invloed op het voorschotbedrag dat je maandelijks betaald aan de leverancier. Een goed moment om de totstandkoming van jouw maandbedrag eens nader te bekijken.

Welkom Energie in problemen
Energieleverancier Welkom Energie kan niet meer leveren, wat betekent dit voor klanten?

Eric 27 oktober 2021

Door de hoge gasprijzen lijkt nu ook de eerste Nederlandse leverancier serieus in de problemen. Het betreft hier Welkom Energie, een relatief kleine energieleverancier met ongeveer 90.000 klanten. Omdat het bedrijf niet meer aan zijn leveringsverplichtingen kan voldoen is de leveringsvergunning per 1 november ingetrokken.