groeiend aanbod energiecontracten

Aanbod van energiecontracten groeit en overstappen kan weer lonen

Femke 26 januari 2022
Leestijd 3 minuten Categorie: Energie

De prijsontwikkelingen op de energiemarkt van de afgelopen maanden zijn gerust chaotisch te noemen. Er zijn een aantal pieken geweest waarbij de tarieven nog nooit zo hoog waren, gevolgd door dalingen om daarna weer een nieuwe piek te bereiken. Het lijkt er echter op dat nu, in eerste weken van het nieuwe jaar de markt een beetje tot rust komt. We hebben nog wel te maken met een zeer hoge energieprijs, maar doordat het wat stabiliseert valt er wel weer meer te kiezen en het weer lonen om over te stappen.

Meer aanbod en aantrekkelijke welkomstkortingen

Toen in oktober van het afgelopen jaar de tarieven ongekend snel stegen tot recordhoogtes hebben de meeste energieleveranciers hun aanbiedingen ingetrokken. Door de onzekerheid kon men geen vaste tarieven voor minimaal een jaar meer garanderen. Een aantal leveranciers is zelfs failliet gegaan doordat zij opeens energie moesten inkopen tegen een veel hogere prijs en dat dan vervolgens voor een lager contracttarief moesten leveren.

Sinds begin dit jaar komt er echter gestaag weer meer aanbod van de verschillende energieleveranciers. Vooral het aanbod van vaste energiecontracten met een looptijd van één jaar wordt weer groter. Hierbij valt ook op dat de welkomstpremies weer stijgen waarmee blijkt dat de leveranciers graag weer nieuwe klanten verwelkomen. De welkomstpremies lopen zelfs op tot maar liefst 500 euro!

Energieaanbiedingen met een vast tarief

ENGIE aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom uit Nederland
&
CO2 gecompenseerd gas

Extra voordeel:

1 of 3 jaar zeker van vast laag tarief!

1
Coolblue Energie aanbieding
3, 6 of 12 maanden vast

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 250 euro korting op energiebesparende producten!

2
UnitedConsumers aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 240 euro extra korting / cashback!

3
Powerpeers aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom uit Nederland
&
CO2 gecompenseerd gas

Extra voordeel:

1 of 3 jaar zeker van vast laag tarief!

4

Energiecontracten met een dynamisch tarief:

De energieprijzen zijn iets gedaald, maar de markt blijft onzeker

De laatste weken zijn de energietarieven weer wat gedaald ten opzichte van laatste weken van vorige jaar. De gemiddelde gasprijs bij een nieuw af te sluiten vast contract ligt nu rond de € 1,80 á € 1,90 per kubieke meter. Op de duurste momenten in de afgelopen maanden was dit dik boven de 2 euro. Maar begin vorige jaar was deze gasprijs nog zo’n € 0,70. Vergeleken daarbij is de prijs dus nog altijd zeer hoog.

Voor stroom is de stijging ten opzichte van begin vorige jaar wat minder. Destijds was het tarief gemiddeld zo’n € 0,22 per kilowattuur, nu ligt het gemiddelde rond € 0,32.

Ondanks dat de energiemarkt zich wat lijkt te stabiliseren blijft de prijsontwikkeling uiterst onzeker. Ten eerste hebben we tot nu toe een milde winter, wat goed is voor de energieprijs. Maar als we nog wel een aanzienlijk koudere periode krijgen, dan kan de gasprijs opeens weer snel gaan stijgen.

Daarnaast lopen de geopolitieke spanningen de laatste tijd behoorlijk op. Vooral Rusland speelt hierin een belangrijke rol en dat is nu net het land dat maar liefst een derde van het Europese gas levert.

De energietarieven lijken wat te stabiliseren, maar het blijft onzeker

Een koude winterperiode of oplopende geopolitieke spanningen kan de prijs weer opdrijven.

Overstappen naar een vast energietarief kan nu gunstig zijn

Met het oog op deze onzekerheden kan het gunstig zijn om nu over te stappen naar een energiecontract met een vast tarief. Als je namelijk op een variabel tarief zit, zal een stijging van de energieprijzen direct gevolgen hebben voor je energierekening. Bij een contract met vast tarief heb je gedurende de looptijd de zekerheid dat het tarief niet zal stijgen.

De tarieven bij een nieuw vast contract zijn nu bovendien relatief gunstig en zoals al gemeld worden er weer zeer aantrekkelijke welkomstbonussen gegeven. Ook zijn de tariefverschillen tussen de verschillende leveranciers nu zeer groot. Als je nu bij een relatief dure leverancier zit, dan kan een overstap je zomaar honderden euro’s besparen!

Voorspellingen: de energieprijzen blijven voorlopig hoog

Eind vorige jaar was de algemene verwachting nog dat de gasprijzen na de winter weer flink omlaag zouden gaan. Inmiddels zijn verschillende experts en analisten daar niet meer zo zeker over. Onlangs spraken economen van ABN AMRO de verwachting uit dat de gasprijs nog het hele jaar hoog zal blijven. Zij stellen in een rapport over de energiemarkt dat het lastig zal worden om na de winter de zeer krappe gasvoorraden tijdig op peil te brengen voor de volgende winter.

Het zal lastig worden om de gasvoorraden tijdig op peil te brengen

De gasprijs kan daardoor nog wel langere tijd hoog blijven.

Ook deze voorspellingen maken dat een overstap naar een energiecontract met een vast tarief voor gas en licht in veel gevallen verstandig kan zijn.

Vergelijk energiecontracten met een vast tariefVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

energiekosten bij thuiswerken
Thuiswerken door corona: bespaar energiekosten met onze tips

Femke 11 januari 2021

Een gevolg van meer thuiswerken is dat het thuisgebruik van water, gas en stroom toeneemt. Veel huishoudens zien dan ook de vaste lasten stijgen. Gelukkig kun je zelf veel doen om energiekosten te besparen met onze tips voor het voorkomen van een hoge energierekening!

nuon wordt vattenfall
Merknaam Nuon wordt geleidelijk Vattenfall

Eric 18 maart 2019

Nuon is begonnen met diverse campagnes om bekend te maken dat de nieuwe naam Vattenfall wordt. Er zijn radio en TV campagnes gestart en ook in de communicatie naar klanten wordt voortaan de naam Vattenfall genoemd. Nu worden nog beide namen gebruikt, het logo bevat nu bijvoorbeeld de naam Nuon én Vattenfall, maar het is de bedoeling dat op termijn de naam Nuon helemaal verdwijnt.

Greenchoice windmolens Hartelkanaal
Greenchoice neemt batterij voor windenergie ingebruik

Frank 16 juli 2019

Energieleverancier Greenchoice heeft bij het windmolenpark Hartelkanaal een gigantische batterij in gebruik genomen voor de opslag van windenergie. De locatie van dit windmolenpark ligt in de Rotterdamse haven. Met een opslagcapaciteit van 10 Megawattuur (MWh) is dit een zeer forse batterij met een omvang van wel zes zeecontainers.

strenger toezicht acm energiebedrijven
ACM moet de consument beter beschermen als een energiebedrijf failliet gaat

Femke 15 april 2022

Stel dat jouw energiebedrijf failliet gaat, wat gebeurt er dan? Een actuele vraag, want de afgelopen tijd gingen meerdere energieleveranciers failliet, vaak met nadelige gevolgen voor de klanten. Beter toezicht op energiebedrijven moet de consument beter beschermen.