groeiend aanbod energiecontracten

Aanbod van energiecontracten groeit en overstappen kan weer lonen

Femke 26 januari 2022
Leestijd 3 minuten Categorie: Energie

De prijsontwikkelingen op de energiemarkt van de afgelopen maanden zijn gerust chaotisch te noemen. Er zijn een aantal pieken geweest waarbij de tarieven nog nooit zo hoog waren, gevolgd door dalingen om daarna weer een nieuwe piek te bereiken. Het lijkt er echter op dat nu, in eerste weken van het nieuwe jaar de markt een beetje tot rust komt. We hebben nog wel te maken met een zeer hoge energieprijs, maar doordat het wat stabiliseert valt er wel weer meer te kiezen en het weer lonen om over te stappen.

Meer aanbod en aantrekkelijke welkomstkortingen

Toen in oktober van het afgelopen jaar de tarieven ongekend snel stegen tot recordhoogtes hebben de meeste energieleveranciers hun aanbiedingen ingetrokken. Door de onzekerheid kon men geen vaste tarieven voor minimaal een jaar meer garanderen. Een aantal leveranciers is zelfs failliet gegaan doordat zij opeens energie moesten inkopen tegen een veel hogere prijs en dat dan vervolgens voor een lager contracttarief moesten leveren.

Sinds begin dit jaar komt er echter gestaag weer meer aanbod van de verschillende energieleveranciers. Vooral het aanbod van vaste energiecontracten met een looptijd van één jaar wordt weer groter. Hierbij valt ook op dat de welkomstpremies weer stijgen waarmee blijkt dat de leveranciers graag weer nieuwe klanten verwelkomen. De welkomstpremies lopen zelfs op tot maar liefst 500 euro!

Energieaanbiedingen met een vast tarief

Coolblue Energie aanbieding
1 jaar vast tarief

Groene stroom en gas

Extra voordeel:

€ 50,00
cadeau bij Coolblue!

1
Budget Energie aanbieding
Variabel tarief

100% groene stroom
en gas
per maand opzegbaar

2
Frank Energie aanbieding
Variabel inkooptarief

Groene Nederlandse stroom
en gas
per maand opzegbaar

3
Vattenfall aanbieding
Variabel tarief

Stroom & Gas
Modelcontract
per maand opzegbaar

4

De energieprijzen zijn iets gedaald, maar de markt blijft onzeker

De laatste weken zijn de energietarieven weer wat gedaald ten opzichte van laatste weken van vorige jaar. De gemiddelde gasprijs bij een nieuw af te sluiten vast contract ligt nu rond de € 1,80 á € 1,90 per kubieke meter. Op de duurste momenten in de afgelopen maanden was dit dik boven de 2 euro. Maar begin vorige jaar was deze gasprijs nog zo’n € 0,70. Vergeleken daarbij is de prijs dus nog altijd zeer hoog.

Voor stroom is de stijging ten opzichte van begin vorige jaar wat minder. Destijds was het tarief gemiddeld zo’n € 0,22 per kilowattuur, nu ligt het gemiddelde rond € 0,32.

Ondanks dat de energiemarkt zich wat lijkt te stabiliseren blijft de prijsontwikkeling uiterst onzeker. Ten eerste hebben we tot nu toe een milde winter, wat goed is voor de energieprijs. Maar als we nog wel een aanzienlijk koudere periode krijgen, dan kan de gasprijs opeens weer snel gaan stijgen.

Daarnaast lopen de geopolitieke spanningen de laatste tijd behoorlijk op. Vooral Rusland speelt hierin een belangrijke rol en dat is nu net het land dat maar liefst een derde van het Europese gas levert.

De energietarieven lijken wat te stabiliseren, maar het blijft onzeker

Een koude winterperiode of oplopende geopolitieke spanningen kan de prijs weer opdrijven.

Overstappen naar een vast energietarief kan nu gunstig zijn

Met het oog op deze onzekerheden kan het gunstig zijn om nu over te stappen naar een energiecontract met een vast tarief. Als je namelijk op een variabel tarief zit, zal een stijging van de energieprijzen direct gevolgen hebben voor je energierekening. Bij een contract met vast tarief heb je gedurende de looptijd de zekerheid dat het tarief niet zal stijgen.

De tarieven bij een nieuw vast contract zijn nu bovendien relatief gunstig en zoals al gemeld worden er weer zeer aantrekkelijke welkomstbonussen gegeven. Ook zijn de tariefverschillen tussen de verschillende leveranciers nu zeer groot. Als je nu bij een relatief dure leverancier zit, dan kan een overstap je zomaar honderden euro’s besparen!

Voorspellingen: de energieprijzen blijven voorlopig hoog

Eind vorige jaar was de algemene verwachting nog dat de gasprijzen na de winter weer flink omlaag zouden gaan. Inmiddels zijn verschillende experts en analisten daar niet meer zo zeker over. Onlangs spraken economen van ABN AMRO de verwachting uit dat de gasprijs nog het hele jaar hoog zal blijven. Zij stellen in een rapport over de energiemarkt dat het lastig zal worden om na de winter de zeer krappe gasvoorraden tijdig op peil te brengen voor de volgende winter.

Het zal lastig worden om de gasvoorraden tijdig op peil te brengen

De gasprijs kan daardoor nog wel langere tijd hoog blijven.

Ook deze voorspellingen maken dat een overstap naar een energiecontract met een vast tarief voor gas en licht in veel gevallen verstandig kan zijn.

Vergelijk energiecontracten met een vast tariefVergelijken

Heb je zonnepanelen of een dubbele meter? Deze opties kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

mobiel vast combivoordeel
Meer consumenten profiteren van combivoordeel vast en mobiel bellen

Frank Update: 11 augustus 2021

Een vast én mobiel abonnement bij dezelfde provider afsluiten is populair. Er zijn in Nederland nu al zo’n drie miljoen consumenten die dit hebben gedaan. Providers bieden hierbij aantrekkelijke kortingen en andere voordelen.

afsluitboete voor verwijderen gasaansluiting
Uitspraak rechter: niet betalen voor het weghalen van de gasaansluiting

Eric 17 augustus 2020

Nederland moet van het gas af. De komende decennia moeten geleidelijk alle huishouden gasloos worden. Dat betekent onder meer: niet meer koken op gas, geen warm water meer op gas en vooral het huis op een andere manier verwarmen. Maar wie nu al stappen neemt en de woning gasloos maakt, krijgt te maken met een onaangename verrassing: hoge afsluitkosten bij het opzeggen van de gaslevering!

gasprijzen dalen niet
De kans dat de gasprijzen op korte termijn zullen dalen is klein

Femke 24 februari 2022

Sinds de gasprijzen eind vorige jaar een zeer snelle en ongekende stijging lieten zien is de energiemarkt uiterst onzeker. Analisten verwachtten enkele maanden geleden nog dat de prijzen bij het aanbreken van het voorjaar weer zouden dalen, maar de situatie is nu heel anders.

overstappen energie gunstig door lage prijzen
Radar TV: overstappen met energie is door lage prijzen extra gunstig

Eric 21 april 2020

Het televisieprogramma Radar van AvroTros besteedde maandagavond 20 april aandacht aan de historisch lage energieprijzen. Deze sterke daling van de prijzen is in 2019 al ingezet, maar is nu door de coronacrisis op een extreem laag niveau gekomen.
Daarom is het volgens Radar en ook volgens ons van KiesZeker nu extra gunstig om te vergelijken en over te stappen naar een nieuw energiecontract!