groeiend aanbod energiecontracten

Aanbod van energiecontracten groeit en overstappen kan weer lonen

Femke 26 januari 2022
Leestijd 3 minuten Categorie: Energie,

De prijsontwikkelingen op de energiemarkt van de afgelopen maanden zijn gerust chaotisch te noemen. Er zijn een aantal pieken geweest waarbij de tarieven nog nooit zo hoog waren, gevolgd door dalingen om daarna weer een nieuwe piek te bereiken. Het lijkt er echter op dat nu, in eerste weken van het nieuwe jaar de markt een beetje tot rust komt. We hebben nog wel te maken met een zeer hoge energieprijs, maar doordat het wat stabiliseert valt er wel weer meer te kiezen en het weer lonen om over te stappen.

Meer aanbod en aantrekkelijke welkomstkortingen

Toen in oktober van het afgelopen jaar de tarieven ongekend snel stegen tot recordhoogtes hebben de meeste energieleveranciers hun aanbiedingen ingetrokken. Door de onzekerheid kon men geen vaste tarieven voor minimaal een jaar meer garanderen. Een aantal leveranciers is zelfs failliet gegaan doordat zij opeens energie moesten inkopen tegen een veel hogere prijs en dat dan vervolgens voor een lager contracttarief moesten leveren.

Sinds begin dit jaar komt er echter gestaag weer meer aanbod van de verschillende energieleveranciers. Vooral het aanbod van vaste energiecontracten met een looptijd van één jaar wordt weer groter. Hierbij valt ook op dat de welkomstpremies weer stijgen waarmee blijkt dat de leveranciers graag weer nieuwe klanten verwelkomen. De welkomstpremies lopen zelfs op tot maar liefst 500 euro!

Energieaanbiedingen met een vast tarief

Energiedirect aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 260 euro korting / cashback!

Coolblue Energie aanbieding
1 Jaar Zeker

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Nu € 200 Coolblue tegoed!

Nu 200 euro tegoed voor de Coolblue webshop bij een 1 jarig contract!
Bovenop tot 250 euro korting op energiebesparende producten!

Essent aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groen stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 310 euro korting / cashback!

UnitedConsumers aanbieding
1 jaar vast tarief

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

125 euro extra korting / cashback!

Energiecontracten met een dynamisch tarief:

De energieprijzen zijn iets gedaald, maar de markt blijft onzeker

De laatste weken zijn de energietarieven weer wat gedaald ten opzichte van laatste weken van vorige jaar. De gemiddelde gasprijs bij een nieuw af te sluiten vast contract ligt nu rond de € 1,80 á € 1,90 per kubieke meter. Op de duurste momenten in de afgelopen maanden was dit dik boven de 2 euro. Maar begin vorige jaar was deze gasprijs nog zo’n € 0,70. Vergeleken daarbij is de prijs dus nog altijd zeer hoog.

Voor stroom is de stijging ten opzichte van begin vorige jaar wat minder. Destijds was het tarief gemiddeld zo’n € 0,22 per kilowattuur, nu ligt het gemiddelde rond € 0,32.

Ondanks dat de energiemarkt zich wat lijkt te stabiliseren blijft de prijsontwikkeling uiterst onzeker. Ten eerste hebben we tot nu toe een milde winter, wat goed is voor de energieprijs. Maar als we nog wel een aanzienlijk koudere periode krijgen, dan kan de gasprijs opeens weer snel gaan stijgen.

Daarnaast lopen de geopolitieke spanningen de laatste tijd behoorlijk op. Vooral Rusland speelt hierin een belangrijke rol en dat is nu net het land dat maar liefst een derde van het Europese gas levert.

De energietarieven lijken wat te stabiliseren, maar het blijft onzeker

Een koude winterperiode of oplopende geopolitieke spanningen kan de prijs weer opdrijven.

Overstappen naar een vast energietarief kan nu gunstig zijn

Met het oog op deze onzekerheden kan het gunstig zijn om nu over te stappen naar een energiecontract met een vast tarief. Als je namelijk op een variabel tarief zit, zal een stijging van de energieprijzen direct gevolgen hebben voor je energierekening. Bij een contract met vast tarief heb je gedurende de looptijd de zekerheid dat het tarief niet zal stijgen.

De tarieven bij een nieuw vast contract zijn nu bovendien relatief gunstig en zoals al gemeld worden er weer zeer aantrekkelijke welkomstbonussen gegeven. Ook zijn de tariefverschillen tussen de verschillende leveranciers nu zeer groot. Als je nu bij een relatief dure leverancier zit, dan kan een overstap je zomaar honderden euro’s besparen!

Voorspellingen: de energieprijzen blijven voorlopig hoog

Eind vorige jaar was de algemene verwachting nog dat de gasprijzen na de winter weer flink omlaag zouden gaan. Inmiddels zijn verschillende experts en analisten daar niet meer zo zeker over. Onlangs spraken economen van ABN AMRO de verwachting uit dat de gasprijs nog het hele jaar hoog zal blijven. Zij stellen in een rapport over de energiemarkt dat het lastig zal worden om na de winter de zeer krappe gasvoorraden tijdig op peil te brengen voor de volgende winter.

Het zal lastig worden om de gasvoorraden tijdig op peil te brengen

De gasprijs kan daardoor nog wel langere tijd hoog blijven.

Ook deze voorspellingen maken dat een overstap naar een energiecontract met een vast tarief voor gas en licht in veel gevallen verstandig kan zijn.

Vergelijk energiecontracten met een vast tariefVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

opzegboete energie
Nieuwe regels rond de opzegvergoeding bij vaste energiecontracten

Femke Update: 8 juni 2023

Sinds juni 2023 gelden er nieuwe regels rond opzegvergoedingen bij vaste energiecontracten. Na een langere periode zonder dergelijke contracten, komen ze nu terug in het aanbod van energieleveranciers. Dit artikel bespreekt wat de opzegvergoeding precies inhoudt, wat er is veranderd en waar je aandacht aan moet besteden bij het afsluiten van een contract.

energielabel voor huis
Energielabel voor woningen volgend jaar waarschijnlijk fors duurder

Femke 13 oktober 2020

Sta je op het punt om je woning te verkopen of te verhuren, dan verplicht de Nederlandse overheid je om een definitief energielabel voor het pand te laten registreren. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil de aanvraagprocedure vanaf 1 januari 2021 ingewikkelder maken en daarmee ook fors duurder!

goedkopere energieprijzen eneco nuon
Energieprijzen goedkoper voor Nuon en Eneco klanten

Eric 3 juni 2019

Nadat bij de start van dit jaar de energieprijzen fors zijn gestegen is er nu positiever nieuws te melden! Enkele energiebedrijven hebben nu namelijk een verlaging van de prijzen aangekondigd. Eneco kondigde recent als eerste aan dat de prijzen voor energie aanzienlijk gaan dalen. Klanten met een variabel tarief zullen hier direct van gaan profiteren. Niet veel later kwam Nuon met eenzelfde mededeling.

Enstroga in problemen
Einde voor Enstroga: de tweede energieleverancier in problemen door hoge gasprijzen

Eric 10 november 2021

Opnieuw staat een Nederlandse energieleverancier op het punt van omvallen. Het energiebedrijf Enstroga heeft de Autoriteit Consument & Markt op eigen initiatief verzocht de leveringsvergunning in te trekken omdat het bedrijf niet meer garant kan staan voor een betrouwbare energielevering. De vergunning is daarom per 12 november ingetrokken.