verkoop via telefoon

Kassa: energiecontracten via telefonische verkoop vaak ongeldig

Eric 30 januari 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Energie,

Het TV programma Kassa van omroep BNNVARA had 30 januari een item over de rechtsgeldigheid van energiecontracten die via telefonische verkoop worden afgesloten. Deze telefonische verkopers zijn tussenpersonen die uit naam van de energieleveranciers contracten verkopen. Ze worden ook wel energiecowboys genoemd. In dit artikel kun je lezen waarom je dit soort telefoontjes het beste snel kunt beëindigen!

Nog steeds veel klachten over telefonische verkoop energie

Over telefonisch aanbieden van energiecontracten komen veel klachten binnen bij Kassa en consumentenorganisaties. Deze klachten gaan vooral over agressieve, opdringerige en misleidende verkoopmethoden. Slachtoffers van de methoden worden door leugens en misleidingen overgehaald om een zogenaamd vrijblijvend aanbod telefonisch of online te bevestigen en blijken vervolgens aan een jarenlang contract vast te zitten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dat contracten die op deze manier tot stand zijn gekomen niet rechtsgeldig zijn.

Kassa beschikt over berichten en opgenomen telefoongesprekken die laten zien hoe deze telefonische verkopers te werk gaan. Het begint vaak met een vriendelijk sociaal praatje om het vertrouwen van de consument te winnen. Vervolgens wordt met allerlei onjuiste cijfers gestrooid om de betreffende consument te laten geloven dat die zo’n beetje het meest onvoordelige energiecontract heeft. Met scherpe aanbiedingen, kortingen etc. wordt het slachtoffer verleid om over te stappen naar één van de energieleveranciers waarvan de verkoper een hoge commissie ontvangt.

Als de consument niet direct wil beslissen doet de verkoper geloven dat het alleen een vrijblijvend voorstel betreft, maar dat dit voorstel wel alvast even bevestigd moet worden om het tarief in optie vast te zetten. Het bevestigen gaat dan meestal door middel van een link in een e-mail of SMS. Later blijkt echter dat dit geen vrijblijvende bevestiging was, maar dat hiermee daadwerkelijk het contract werd bevestigd en de consument vastzit aan een jarenlang energiecontract bij een andere leverancier.

Beëindig van telefonische energieverkopers zo snel mogelijk!

Maak bij voorkeur gebruik van een vergelijkingssite, hier sta je niet onder druk en het is veilig.

Een overeenkomst moet expliciet worden bevestigd

De toezichthouder ACM heeft nu dus bevestigd dat deze manier van verkopen niet door de beugel kan en dat overeenkomsten die op deze manier zijn afgesloten niet rechtsgeldig zijn. Een energiecontract is volgens ACM pas rechtsgeldig als de consument een overeenkomst, die afkomstig is van de energieleverancier zelf, ondertekent en retour stuurt of met een e-mail het contract bevestigt. Dit noemt men schriftelijkheidsvereiste.

Hierna gaat pas de wettelijke bedenktijd van 14 dagen in, in deze tijd kan men altijd nog zonder opgaaf van reden afzien van de overstap. Als men tijdens het telefonische verkoopgesprek op een e-mail of SMS link klikt is niet voldaan aan de zogenoemde schriftelijkheidsvereiste en is er dus geen geldige overeenkomst getekend.

Energieleveranciers blijven verantwoordelijk

ACM benadrukt dat de schriftelijkheidsvereiste juist moet voorkomen dat consumenten overrompeld worden door telefonische verkoop. Men moet hierdoor de tijd krijgen om een aanbod rustig te bekijken en te overwegen om vervolgens zelf actie te ondernemen als men een overeenkomst af wil sluiten.

Sommige leveranciers beweren dat een actie vanaf jouw ip-adres ook als wettelijke handtekening wordt gezien, maar dat is volgens de toezichthouder niet waar. ACM zegt naar aanleiding van de vele klachten in gesprek te zijn met de energieleveranciers, maar als dat geen verbetering van het gedrag oplevert zullen andere maatregelen zoals boetes of dwangsommen volgen. Overigens hebben de meeste energieleveranciers ook de Gedragscode Consument en Energieleverancier getekend, waarin ook een eerlijke en transparante verkoopmethode is geregeld.

Ondanks dat deze verkooppraktijken worden uitgevoerd door tussenpersonen blijft het volgens de ACM toch de verantwoordelijkheid van de energieleverancier dat overeenkomsten op een eerlijke en behoorlijke manier tot stand komen. De leveranciers kunnen zich niet verschuilen achter het feit dat dit derde partijen zijn want uiteindelijk werken zij voor de energieleveranciers.

Het CIRE keurmerk

In 2019 is op initiatief van elf energiemaatschappijen en zeven distributieplatformen waar de energieleveranciers mee samenwerken, het keurmerk CIRE in het leven geroepen. CIRE staat voor Centraal Intermediair Register Energiemarkt.

Het keurmerk is voor intermediairs, ofwel tussenpersonen, die namens de leveranciers energiecontracten verkopen. Om voor het keurmerk in aanmerking te komen dienen deze intermediairs zich te houden aan wet- en regelgeving en de gedragscode. Telefonische energieverkopers die het keurmerk voeren dienen ook het Bel-me-niet Register te respecteren.

Een ongeldig energiecontract opzeggen

Als jij ook op een onbehoorlijke manier door telefonische verkoop een energiecontract hebt afgesloten die je eigenlijk niet wilde, dan kun je hier dus vanaf, mits je niet expliciet hebt aangegeven akkoord te gaan. Consuwijzer heeft hiervoor een modelbrief opgesteld die je hier kunt downloaden, invullen en naar de betreffende energieleverancier kunt sturen. Hiermee zeg je het contract per direct op. Let er wel op dat je hiermee niet automatisch naar je oude leverancier wordt teruggezet, maar dat je zelf een nieuwe leverancier moet zoeken en je daar aanmelden. Dit kan dan uiteraard ook je oude leverancier zijn.

Veilig een andere energie aanbieding kiezen

Het kiezen van een andere energieleverancier kun je het beste doen met behulp van een onafhankelijke online vergelijker, zoals die van KiesZeker. Vul hieronder je gegevens in en zie direct de meest gunstige energieaanbiedingen op jouw adres. Het aanmelden bij een leverancier doe je vervolgens altijd op de website van de maatschappij zelf, dus zonder tussenpersoon.

Vergelijk andere aanbiedersVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

Welkom Energie in problemen
Energieleverancier Welkom Energie kan niet meer leveren, wat betekent dit voor klanten?

Eric 27 oktober 2021

Door de hoge gasprijzen lijkt nu ook de eerste Nederlandse leverancier serieus in de problemen. Het betreft hier Welkom Energie, een relatief kleine energieleverancier met ongeveer 90.000 klanten. Omdat het bedrijf niet meer aan zijn leveringsverplichtingen kan voldoen is de leveringsvergunning per 1 november ingetrokken.

prijsplafond uitleg
Het prijsplafond voor energie blijkt zeer complex, hoe werkt het?

Femke 23 december 2022

Vanaf 1 januari 2023 gaat het prijsplafond voor gas en stroom in. Wat in eerste instantie simpel leek, blijkt in de praktijk zeer ingewikkeld. Dat geldt zowel voor de consumenten als voor de energieleveranciers.Wat maakt het prijsplafond voor energie zo ingewikkeld en hoe gaat het werken?

warmtepomp weetjes
Warmtepomp- en andere weetjes over duurzame energieoplossingen

Frank 30 november 2021

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Voor steeds meer mensen is dit een aanleiding om eens te kijken naar de mogelijkheden van energiebesparende en duurzame oplossingen. Zonnepanelen, een warmtepomp, of toch eerst maar je woning isoleren?

energiecontract met cashback
Energie met cadeau of cashback: voordelig of een wassen neus?

Femke 12 mei 2021

Energie met een cadeau: bij het afsluiten van een nieuw contract voor energie geven energieleveranciers steeds vaker een cadeau, cashback of hoge korting weg. Het lijkt mooi, maar toch vragen veel consumenten zich af of je hier echt voordeel van hebt.