salderingsregeling zonnepanelen vanaf 2023

Salderingsregeling zonnepanelen: hoe zit het nu precies met deze regeling vanaf 2023?

Femke 9 april 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Energie,

Eind 2020 kwam het kabinet met een wetsvoorstel om de salderingsregeling zonnepanelen af te bouwen vanaf 2023. De behandeling hiervan is echter onlangs tijdelijk stopgezet. Het wetsvoorstel wordt niet meer door het huidige, demissionaire kabinet opgepakt, maar pas wanneer er een nieuw kabinet is.

Hoe gaat het nu precies verder met de salderingsregeling? En is zonnepanelen aanschaffen nog wel verstandig als deze populaire regeling wordt afgebouwd? In dit artikel zetten we op een rij wat de salderingsregeling precies inhoudt, waarom het kabinet deze regeling wil afbouwen, en wat er de komende jaren precies gaat veranderen.

Salderingsregeling zonnepanelen: precies en wat is het doel?

De huidige salderingsregeling heeft als doel het gebruik van zonnepanelen te stimuleren en werkt kort samengevat zo:

  • Leveren jouw zonnepanelen meer stroom op dan je zelf gebruikt? Lever dan de stroom die je over hebt op aan het elektriciteitsnet.
  • Voor deze stroom krijg je hetzelfde tarief betaald - zo’n 22 cent per kWh - als voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf.

Er geldt echter een maximum: lever je op jaarbasis meer stroom op dan je afneemt, dan krijg je over de meeropbrengst een lagere vergoeding. Deze vergoeding verschilt per energieleverancier en ligt nu tussen 3 en 12 cent per kWh.

Salderen is een term uit de boekhoudwereld. Daar gebruikt men deze term voor het tegen elkaar wegstrepen van posten. Je streept eigenlijk de door jouw panelen opgewekte stroom weg tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf.

Waarom afbouwen van de salderingsregeling?

De salderingsregeling was zoals gezegd bedoeld om het aanschaffen van zonnepanelen te stimuleren. Het kabinet vindt de salderingsregeling nu niet meer nodig, omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden en zichzelf daardoor steeds sneller terugverdienen. Het geld dat vrijkomt door afbouwen van de salderingsregeling wil het kabinet anders inzetten voor verduurzaming, bijvoorbeeld voor het isoleren van woningen. Zo profiteren ook mensen die geen eigen dak hebben van regelingen voor verduurzaming.

Door goedkopere zonnepanelen is de salderingregeling niet meer nodig

Het geld wat vrijkomt kan worden geïnvesteerd in andere duurzame projecten, zo profiteert iedereen.

Hoe gaat de saldering er vanaf 1 januari 2023 uitzien?

Tot 1 januari 2023 verandert er niets, daarna wordt de salderingsregeling in stappen afgebouwd. Uiteraard onder het voorbehoud dat het huidige wetsvoorstel niet wijzigt of vertraging oploopt.

Je kunt dus nog 100% van je energierekening salderen tot 1 januari 2023. Daarna wordt dit in stappen van 9% per jaar afgebouwd naar 0% in 2031. Dus in 2023 kun je 91% salderen, in 2024 82% enzovoort.

Je kunt dus steeds minder salderen, maar je krijgt wel steeds een vergoeding voor elke kWh stroom die je aan het net levert, de terugleververgoeding. Die vergoeding verschilt nu nog per energieleverancier. De minister wil deze vergoeding wettelijk vastleggen. Hoe hoog de nieuwe vergoeding gaat worden is nu nog niet bekend.

Zijn zonnepanelen na afbouw van de salderingsregeling nog wel interessant?

Vanaf 1 januari 2023 kun je dus steeds minder salderen. De aanschafkosten van zonnepanelen dalen echter nog steeds, dus het blijft ook bij het afbouwen van de regeling interessant om zelf zonne-energie op te wekken. Zonnepanelen blijven een energiebesparing opleveren. Wel kan het wat langer duren voordat je de aanschafkosten van jouw zonnepanelen terugverdient.

De verwachting is dat het voor steeds meer consumenten interessant wordt om een speciale accu aan te schaffen waarmee je stroom kunt opslaan. De opgeslagen stroom kun je dan gebruiken of terugleveren wanneer dat jou het beste uitkomt.

Natuurlijk is financieel voordeel niet de enige reden om zonnepanelen aan te schaffen, ze blijven goed voor het milieu. Zonnepanelen zijn een groene energiebron en dragen bij aan een duurzamere wereld.

installeren zonnepanelen

Zonnepanelen blijven een goede investering.

Salderingsregeling zonnepanelen: Waarom wordt de afbouw mogelijk uitgesteld?

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen controversieel verklaard. Dat betekent dat de huidige demissionaire regering er niet meer over kan beslissen. Pas wanneer er een nieuw kabinet is gaat de besluitvorming verder. De formatie van het nieuwe kabinet moet nog beginnen, dus het kan nog even duren. Het is niet uit te sluiten dat het afbouwen van de regeling vertraging oploopt.

Vergelijk de prijzen van energieleveranciers, inclusief zonnepanelen!

Ook bij afbouw van de salderingsregeling zonnepanelen blijven zonnepanelen interessant! Heb jij zonnepanelen? Geef het aan in onze vergelijker voor gaslicht,  dan wordt dit meegenomen in de vergelijkingen. Wil je weten wat er op jouw adres allemaal mogelijk is? Vergelijk de prijzen van energieleveranciers, inclusief zonnepanelen in onze vergelijker!

Vergelijk energietarieven bij salderenVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

niet loyaal zijn bespaart
Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje Update: 1 april 2023

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd juiste het meeste!

prijsplafond voor energie stopt
Prijsplafond voor energie stopt, is overstappen verstandig?

Femke Update: 22 november 2023

Vanaf 1 januari 2024 komt er een einde aan het prijsplafond voor energie in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor jouw energierekening. Wat is het prijsplafond ook alweer, wat verandert er precies en hoe kun je jezelf het beste beschermen tegen onverwachte prijsstijgingen?

bouw mega boiler Diemen
Vattenfall wil duurzame stadsverwarming leveren met een mega-boiler

Eric 7 juni 2021

Vorig jaar schreven we over de twijfels bij Vattenfall over het bouwen van een nieuwe biomassacentrale bij Diemen. De kans dat de biomassacentrale er komt is een stuk kleiner geworden. Vattenfall wil nu namelijk een mega-boiler bouwen.

afsluitboete voor verwijderen gasaansluiting
Uitspraak rechter: niet betalen voor het weghalen van de gasaansluiting

Eric 17 augustus 2020

Nederland moet van het gas af. De komende decennia moeten geleidelijk alle huishouden gasloos worden. Dat betekent onder meer: niet meer koken op gas, geen warm water meer op gas en vooral het huis op een andere manier verwarmen. Maar wie nu al stappen neemt en de woning gasloos maakt, krijgt te maken met een onaangename verrassing: hoge afsluitkosten bij het opzeggen van de gaslevering!