
Femke 9 april 2021
Leestijd 3 minuten
Categorie:
Energie,
Eind 2020 kwam het kabinet met een wetsvoorstel om de salderingsregeling zonnepanelen af te bouwen vanaf 2023. De behandeling hiervan is echter onlangs tijdelijk stopgezet. Het wetsvoorstel wordt niet meer door het huidige, demissionaire kabinet opgepakt, maar pas wanneer er een nieuw kabinet is.
Hoe gaat het nu precies verder met de salderingsregeling? En is zonnepanelen aanschaffen nog wel verstandig als deze populaire regeling wordt afgebouwd? In dit artikel zetten we op een rij wat de salderingsregeling precies inhoudt, waarom het kabinet deze regeling wil afbouwen, en wat er de komende jaren precies gaat veranderen.
Wat kun je lezen in dit artikel?
- Salderingsregeling zonnepanelen: precies en wat is het doel?
- Waarom afbouwen van de salderingsregeling?
- Hoe gaat de saldering er vanaf 1 januari 2023 uitzien?
- Zijn zonnepanelen na afbouw van de salderingsregeling nog wel interessant?
- Salderingsregeling zonnepanelen: Waarom wordt de afbouw mogelijk uitgesteld?
- Vergelijk de prijzen van energieleveranciers, inclusief zonnepanelen!
Salderingsregeling zonnepanelen: precies en wat is het doel?
De huidige salderingsregeling heeft als doel het gebruik van zonnepanelen te stimuleren en werkt kort samengevat zo:
- Leveren jouw zonnepanelen meer stroom op dan je zelf gebruikt? Lever dan de stroom die je over hebt op aan het elektriciteitsnet.
- Voor deze stroom krijg je hetzelfde tarief betaald - zo’n 22 cent per kWh - als voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf.
Er geldt echter een maximum: lever je op jaarbasis meer stroom op dan je afneemt, dan krijg je over de meeropbrengst een lagere vergoeding. Deze vergoeding verschilt per energieleverancier en ligt nu tussen 3 en 12 cent per kWh.
Salderen is een term uit de boekhoudwereld. Daar gebruikt men deze term voor het tegen elkaar wegstrepen van posten. Je streept eigenlijk de door jouw panelen opgewekte stroom weg tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf.
Waarom afbouwen van de salderingsregeling?
De salderingsregeling was zoals gezegd bedoeld om het aanschaffen van zonnepanelen te stimuleren. Het kabinet vindt de salderingsregeling nu niet meer nodig, omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden en zichzelf daardoor steeds sneller terugverdienen. Het geld dat vrijkomt door afbouwen van de salderingsregeling wil het kabinet anders inzetten voor verduurzaming, bijvoorbeeld voor het isoleren van woningen. Zo profiteren ook mensen die geen eigen dak hebben van regelingen voor verduurzaming.
Door goedkopere zonnepanelen is de salderingregeling niet meer nodig
Het geld wat vrijkomt kan worden geïnvesteerd in andere duurzame projecten, zo profiteert iedereen.
Hoe gaat de saldering er vanaf 1 januari 2023 uitzien?
Tot 1 januari 2023 verandert er niets, daarna wordt de salderingsregeling in stappen afgebouwd. Uiteraard onder het voorbehoud dat het huidige wetsvoorstel niet wijzigt of vertraging oploopt.
Je kunt dus nog 100% van je energierekening salderen tot 1 januari 2023. Daarna wordt dit in stappen van 9% per jaar afgebouwd naar 0% in 2031. Dus in 2023 kun je 91% salderen, in 2024 82% enzovoort.
Je kunt dus steeds minder salderen, maar je krijgt wel steeds een vergoeding voor elke kWh stroom die je aan het net levert, de terugleververgoeding. Die vergoeding verschilt nu nog per energieleverancier. De minister wil deze vergoeding wettelijk vastleggen. Hoe hoog de nieuwe vergoeding gaat worden is nu nog niet bekend.
Zijn zonnepanelen na afbouw van de salderingsregeling nog wel interessant?
Vanaf 1 januari 2023 kun je dus steeds minder salderen. De aanschafkosten van zonnepanelen dalen echter nog steeds, dus het blijft ook bij het afbouwen van de regeling interessant om zelf zonne-energie op te wekken. Zonnepanelen blijven een energiebesparing opleveren. Wel kan het wat langer duren voordat je de aanschafkosten van jouw zonnepanelen terugverdient.
De verwachting is dat het voor steeds meer consumenten interessant wordt om een speciale accu aan te schaffen waarmee je stroom kunt opslaan. De opgeslagen stroom kun je dan gebruiken of terugleveren wanneer dat jou het beste uitkomt.
Natuurlijk is financieel voordeel niet de enige reden om zonnepanelen aan te schaffen, ze blijven goed voor het milieu. Zonnepanelen zijn een groene energiebron en dragen bij aan een duurzamere wereld.

Zonnepanelen blijven een goede investering.
Salderingsregeling zonnepanelen: Waarom wordt de afbouw mogelijk uitgesteld?
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen controversieel verklaard. Dat betekent dat de huidige demissionaire regering er niet meer over kan beslissen. Pas wanneer er een nieuw kabinet is gaat de besluitvorming verder. De formatie van het nieuwe kabinet moet nog beginnen, dus het kan nog even duren. Het is niet uit te sluiten dat het afbouwen van de regeling vertraging oploopt.
Vergelijk de prijzen van energieleveranciers, inclusief zonnepanelen!
Ook bij afbouw van de salderingsregeling zonnepanelen blijven zonnepanelen interessant! Heb jij zonnepanelen? Geef het aan in onze vergelijker voor gaslicht, dan wordt dit meegenomen in de vergelijkingen. Wil je weten wat er op jouw adres allemaal mogelijk is? Vergelijk de prijzen van energieleveranciers, inclusief zonnepanelen in onze vergelijker!
Over de auteur

Femke Vermeer
Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.
Gerelateerde artikelen

Wat is wijsheid? Dit jaar nog een nieuw energiecontract nemen of niet?
Eric 15 december 2021
Na de historisch lage energieprijzen van vorige jaar is de prijs dit jaar gestegen tot de recente recordhoogtes. De laatste weken zien we vooral veel schommelingen in de gasprijs. Wat is nu wijsheid als je nog op een variabel tarief zit of als je energiecontract afgelopen is of bijna afloopt?

ACM moet de consument beter beschermen als een energiebedrijf failliet gaat
Femke 15 april 2022
Stel dat jouw energiebedrijf failliet gaat, wat gebeurt er dan? Een actuele vraag, want de afgelopen tijd gingen meerdere energieleveranciers failliet, vaak met nadelige gevolgen voor de klanten. Beter toezicht op energiebedrijven moet de consument beter beschermen.

Gasprijzen naar recordhoogte: wat betekent dit voor jouw energierekening?
Eric 17 februari 2025
De gasprijs heeft een recordhoogte bereikt, waardoor veel huishoudens te maken krijgen met hogere energiekosten. In dit artikel bespreken we de oorzaken van de stijging, de impact op consumenten en mogelijke oplossingen. Daarnaast geven we praktische bespaartips en kijken we naar de rol van de overheid en toekomstverwachtingen.

Aanbod van energiecontracten groeit en overstappen kan weer lonen
Femke 26 januari 2022
De prijsontwikkelingen op de energiemarkt van de afgelopen maanden zijn gerust chaotisch te noemen. Het lijkt er echter op dat de markt een beetje tot rust komt. De energieprijs is nog wel hoog, maar doordat het wat stabiliseert valt er wel weer meer te kiezen en het weer lonen om over te stappen.