vast energiecontract terug

Terug van weggeweest: een vast energiecontract, maar wel met nieuwe voorwaarden

Femke 6 juni 2023
Leestijd 5 minuten Categorie: Energie,

Sinds 1 juni bieden energiebedrijven weer meerjarige, vaste energiecontracten aan. Dit is een welkome verandering na een lange periode waarin alleen kortlopende contracten beschikbaar waren. Hoe komt dat zo ineens en waar moet je op letten als je een nieuw vast energiecontract wilt afsluiten? We zetten voor je op een rij wat je moet weten over nieuwe vaste energiecontracten.

De overstapregeling vanaf 1 juni

Een belangrijke verandering is de nieuwe overstapregeling, die sinds 1 juni van kracht is. Hiermee verandert er het een en ander voor consumenten. Vroeger kon je op elk moment je vaste energiecontract opzeggen. Je betaalde dan een boete van 50 euro per energiesoort voor een jaarcontract. Dus je betaalde bijvoorbeeld 100 euro boete wanneer je een jaarcontract voor gas en stroom opzegde. Dit kon oplopen tot maximaal 250 euro voor langere contracten.

Hoe gaat dat in de nieuwe situatie? Sinds 1 juni hangt de boete af van de kosten die de energieleverancier maakt wanneer je als klant voortijdig vertrekt. Dit zorgt voor meer stabiliteit en zekerheid voor de energieleverancier, maar voor de klant kan het wel een hogere boete betekenen. Wil je overstappen, controleer dan vooraf goed wat er in je huidige contract precies staat over de hoogte van de boete bij overstappen.

Waarom een nieuwe overstapregeling?

Meerjarige energiecontracten waren lange tijd populair onder consumenten. Ze raakten uit de gratie toen de gasprijs ruim anderhalf jaar geleden extreem steeg en onvoorspelbaar werd. Energiebedrijven liepen toen een groot risico met langlopende contracten. Dat zit zo: als de energieprijs zou dalen, konden klanten met een kleine boete vertrekken, terwijl het energiebedrijf bleef zitten met dure ingekochte energie. Dankzij de nieuwe overstapregels is dit risico nu geweken. Klanten die nu willen vertrekken, krijgen te maken met aanzienlijke boetes. De verwachting is dat dit zorgt voor meer stabiliteit en voorspelbaarheid in de energiemarkt.

Door de nieuwe overstapregeling lopen energiebedrijven nu minder risico

Daardoor worden nu weer steeds meer vaste energiecontracten aangeboden.

Tarieven vast energiecontract na 1 juni

Van de vijf grootste energiebedrijven hebben er al vier aangekondigd dat ze weer vaste contracten - tot drie jaar - gaan aanbieden. Alleen Essent is nog terughoudend, maar meldt binnenkort meer informatie bekend te maken. Greenchoice is het eerste bedrijf dat de tarieven op hun website publiceerde. Greenchoice biedt verschillende looptijden aan, variërend van variabel tot drie jaar. De tarieven liggen vrij dicht bij elkaar.

De ontwikkeling van energieprijzen en contractduur

Gaan andere leveranciers Greenchoice achterna? Dat zal de komende tijd snel duidelijk worden. We kunnen al wel kijken naar de groothandelsmarkt voor gas. Daar zijn de prijzen voor de zomermaanden relatief gunstig, rond de 30 euro per megawattuur. Gas met een leverdatum in de winter is wat duurder: ruim 50 euro per megawattuur. Dat is nog altijd fors lager dan de piek van afgelopen zomer van zo’n 300 euro per megawattuur.

Het prijsverloop op de groothandelsmarkt verklaren kenners als volgt: ’s zomers gebruikt men in Europa relatief weinig gas, maar er komen wel continu veel schepen met vloeibaar aardgas binnen. Daardoor dreigt de gasopslag vol te raken. Anders gezegd, er is nu veel aanbod. Als in de winter bij velen de kachel of verwarming weer aan gaat, is de verwachting dat de vraag - en daardoor ook de prijzen - weer wat gaan stijgen.

Variabel of vast contract?

Je zou denken dat variabele contracten op dit moment de voordeligste tarieven hebben. Maar van deze contracten passen energiemaatschappijen de prijs meestal per maand of kwartaal aan. En de kans is groot dat de tarieven stijgen zodra de winter begint. Op basis van de ontwikkelingen van de groothandelsprijzen schatten we dat de kans groot is dat een contract van twee of drie jaar goedkoper wordt dan een contract van één jaar. Het is echter verrassend dat variabele contracten bij Greenchoice een beetje duurder zijn dan de vaste.

Greenchoice zegt dat dit komt doordat het variabele tarief nog de groothandelsprijs van vorige maand weerspiegelt, maar na 1 juni zal dat tarief weer verder omlaag gaan.

Het wordt ook interessant wat andere aanbieders gaan doen om hun huidige klanten te behouden. Energiebedrijven willen natuurlijk graag hun huidige klanten behouden, omdat het handig is om het verbruik van je klanten goed te kennen en omdat ze steeds meer verdienen aan aanverwante diensten zoals zonnepanelen en warmtepompen.

Aantrekkelijke energiecontracten op dit moment

Energiedirect aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 260 euro korting / cashback!

Coolblue Energie aanbieding
1 Jaar Zeker

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Nu € 200 Coolblue tegoed!

Nu 200 euro tegoed voor de Coolblue webshop bij een 1 jarig contract!
Bovenop tot 250 euro korting op energiebesparende producten!

Essent aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groen stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 310 euro korting / cashback!

UnitedConsumers aanbieding
1 jaar vast tarief

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

125 euro extra korting / cashback!

Waarom lijkt drie jaar nu het maximum voor een vast energiecontract?

Een aantal energiebedrijven vindt contracten van langer dan drie jaar momenteel nog geen goed product voor hun klanten. De reden daarvoor is dat energie historisch gezien nog steeds erg duur is, dan is het niet logisch om zeer lange contracten aan te gaan. Maar het heeft ook te maken met de risico's die zulke contracten met zich meebrengen voor de energiebedrijven zelf. Als de energieprijs volgend jaar bijvoorbeeld daalt, gaan partijen waarvan energiebedrijven gas kochten voor over vier jaar waarschijnlijk onderpand eisen op hun contract. Dat kan veel geld kosten en daarom blijven energiebedrijven nog voorzichtig op de lange termijn.

Onzekerheden over komende energiewetgeving

Daarnaast zijn er de komende jaren veel onzekerheden over de energiewetgeving. Er staat bijvoorbeeld een nieuwe Energiewet op stapel en een aanpassing van de salderingsregeling voor zonnepanelen. In het verleden bleek vaak dat langjarige contracten aanvankelijk lucratief waren, maar door nieuwe regels ineens een last werden. Het lijkt erop dat de grote energiebedrijven de huidige periode spannend vinden. Ze vinden het moeilijk in te schatten wat consumenten gaan doen en hoe de risico's van het nieuwe systeem er precies uitzien.

energiewet zonnepanelen

Met de nieuwe energiewet verandert ook de salderingsregeling.

Wat kun je nu het beste doen?

De ontwikkeling van energieprijzen blijft redelijk onvoorspelbaar. Wat een verstandige keuze is, hangt ook van je huishouden af: als je bijvoorbeeld aangesloten bent op een warmtenet of een volledig elektrisch verwarmd huis hebt, wil je vooral naar de beste stroomtarieven kijken.

Wat wel vaststaat, is dat als je nu een contract voor meerdere jaren afsluit, je zekerheid koopt, en dat is iets wat veel consumenten aanspreekt. Het is nu wel belangrijker om goed onderzoek te doen, en goed uit te rekenen hoe hoog je eventuele overstapboete wordt.

De ontwikkeling van energieprijzen blijft redelijk onvoorspelbaar

Met een vast contract voor meerdere jaren koop je echter wel een stukje zekerheid.

Vergelijk energiecontracten met onze vergelijker

De opzegboete is sinds 1 juni hoger, maar wil je een vast energiecontract afsluiten, dan valt er gelukkig weer heel wat te kiezen: nu al 17 verschillende vaste contracten, na een lange periode waarin nieuwe vaste contracten niet mogelijk waren. Het wordt dus weer interessanter om energiecontracten te vergelijken. Ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is in jouw situatie? Check het met onze vergelijker, wie weet zit er voor jou wel een fijne besparing op je energiekosten in.

Vergelijk energiecontractenVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

Mega Belgie naar Nederland
Pieter Schoen brengt het Belgische Mega Energie naar Nederland

Femke 20 juli 2021

Het Belgische energiebedrijf Mega, waarvan Pieter Schoen mede-eigenaar is, wil met scherpe tarieven ook de Nederlandse energiemarkt gaan veroveren. Mega is al langere tijd in België actief met de slogan “dezelfde energie, gewoon goedkoper”.

Greenchoice windmolens Hartelkanaal
Greenchoice neemt batterij voor windenergie ingebruik

Frank 16 juli 2019

Energieleverancier Greenchoice heeft bij het windmolenpark Hartelkanaal een gigantische batterij in gebruik genomen voor de opslag van windenergie. De locatie van dit windmolenpark ligt in de Rotterdamse haven. Met een opslagcapaciteit van 10 Megawattuur (MWh) is dit een zeer forse batterij met een omvang van wel zes zeecontainers.

aandeel groene stroom groeit
Aandeel groene stroom groeit snel, Nederland wordt steeds duurzamer

Femke 2 maart 2021

Nederland is het afgelopen jaar een stuk duurzamer geworden. Het CBS meldt dat het aandeel van groene stroom in de totale stroomvoorziening in 2020 met maar liefst veertig procent is gestegen. Het aandeel van stroom uit groene Nederlandse bronnen is nu bijna een kwart van het totale stroomverbruik.

lagere gas licht prijzen
Opnieuw lagere energietarieven vanaf 1 juli

Eric 4 juni 2020

Vanaf 1 juli zullen de energietarieven voor energiecontracten met een variabel tarief nog meer dalen. De daling zal gemiddeld 6,6 procent zijn, voor huishoudens scheelt dat op jaarbasis zo’n honderd euro. Vooral de tarieven voor gas dalen sterk, gemiddeld met ruim 20 procent. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, namelijk de mindere vraag door de coronacrisis en de overvloed aan voorraad gas door de relatief warme winter.