Radar adviseert overstappen energie

Radar TV: overstappen met energie is door lage prijzen extra gunstig

Eric 21 april 2020
Leestijd 4 minuten Categorie: Energie

Het televisieprogramma Radar van AvroTros besteedde maandagavond 20 april aandacht aan de historisch lage energieprijzen. Deze sterke daling van de prijzen is in 2019 al ingezet, maar is nu door de coronacrisis op een extreem laag niveau gekomen.

Daarom is het volgens Radar en ook volgens ons van KiesZeker nu extra gunstig om te vergelijken en over te stappen naar een nieuw energiecontract!

Waarom zijn de energietarieven zo historisch laag?

In het programma van AvroTros Radar werd hier nader op ingegaan. De eerste daling die in 2019 is ingezet werd vooral veroorzaakt door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Door dit conflict konden de VS geen vloeibaar aardgas meer leveren aan China. Dit aardgas kwam daardoor terecht op de Europese markt, waardoor er in Europa een overschot aan gas ontstond. Een logisch gevolg van dit overschot was het dalen van de gasprijzen.

Vervolgens ontstond begin dit jaar een conflict tussen Rusland en Saoedi Arabië over het reguleren van de olieproductie. Beide landen, die veel olie exporteren, bleven daardoor volop produceren waardoor ook voor ruwe olie een overschot ontstond en de tarieven daardoor verder daalden.

lage prijzen door gas en olie overschot

De gas- en olietanks zitten door weinig vraag vrijwel vol.

De zogenaamde nekslag voor de markt werd uiteindelijk veroorzaakt door de coronacrisis. Doordat veel landen in een lockdown terecht kwamen en de economie grotendeels tot stilstand kwam werd de vraag naar olie en gas in één klap gemarginaliseerd. Terwijl door voorgenoemde redenen de voorraden olie en gas al ongekend groot waren. Dit zorgde er voor dat de tarieven voor energie echt op een dieptepunt kwamen.

Kunnen de prijzen nog lager worden?

In de studio van Radar gaven vertegenwoordigers van de vergelijkssites Pricewise en Independer hun visie op de huidige prijsontwikkeling. Beiden waren het er over eens dat de prijzen nu waarschijnlijk wel bijna de bodem hebben bereikt. Het zal wellicht nog iets dalen, maar niet meer met de getallen die we de afgelopen tijd hebben gezien, aldus Pricewise en Independer.

De beste aanbiedingen van dit moment

ENGIE aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom uit Nederland
&
CO2 gecompenseerd gas

Extra voordeel:

1 of 3 jaar zeker van vast laag tarief!

1
Coolblue Energie aanbieding
3, 6 of 12 maanden vast

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 250 euro korting op energiebesparende producten!

2
UnitedConsumers aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 240 euro extra korting / cashback!

3
Powerpeers aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom uit Nederland
&
CO2 gecompenseerd gas

Extra voordeel:

1 of 3 jaar zeker van vast laag tarief!

4

Energiecontracten met een dynamisch tarief:

Wie profiteert er van deze lage tarieven?

De eindgebruikers, dus consumenten en bedrijven profiteren van de scherpe dalingen. Automobilisten merken dit al enige tijd aan de pomp, maar ook huishoudens kunnen hierdoor veel besparen als ze actie ondernemen!

Als je namelijk in deze periode overstapt van energieleverancier en dus een nieuw energiecontract afsluit, dan profiteer je direct van de historisch lage tarieven. Bovendien ontvang je door de overstap nog een aantrekkelijke bonus van vaak wel honderden euro’s.

Tot bijna 600 euro besparen op energie

Radar gaf in het programma een aantal realistische rekenvoorbeelden van hoeveel huishoudens kunnen besparen. Hieronder zetten wij deze voorbeelden nog eens op een rij.

Rekenvoorbeeld 1

Rekenvoorbeeld 1

Aardgaswoning (CBS type 2):
klein appartement,
minder dan 100 m²
Bouwjaar vóór 1992

1-persoons huishouden
bewoner weinig thuis

Stroomverbruik: 1580 KWh
Gasverbruik: 870 m³

Jaren niet overgestapt.

Scherpste aanbod gevonden door Radar:
€ 801,84 per jaar

Jaarlijkse besparing: € 340,51

Rekenvoorbeeld 2

Rekenvoorbeeld 2

Aardgaswoning (CBS type 9):
grote rijwoning,
ongeveer 150 m²
Bouwjaar vóór 1991

ouderpaar met 2 kinderen
bewoners veel thuis (onregelmatig)

Stroomverbruik: 3950 KWh
Gasverbruik: 2100 m³

Jaren niet overgestapt.

Scherpste aanbod gevonden door Radar:
€ 2137,32 per jaar

Jaarlijkse besparing: € 584,70

Rekenvoorbeeld 3

Rekenvoorbeeld 3

Aardgaswoning (CBS type 6):
kleine rijtjeswoning,
minder dan 100 m²

ouder echtpaar
zetten graag de kachel iets hoger

Stroomverbruik: 2860 KWh
Gasverbruik: 1330 m³

Jaren niet overgestapt.

Scherpste aanbod gevonden door Radar:
€ 1386,82 per jaar

Jaarlijkse besparing: € 436,85

Wanneer en hoe kun je overstappen?

Of je nu direct kunt overstappen hangt af van het contract bij je huidige leverancier. Als je al jaren niet bent overgestapt of zelfs nog nooit, dan kun je direct actie ondernemen door te vergelijken en je aan te melden bij de aanbieder met het meest gunstige aanbod.

Als je nog een lopend energiecontract hebt en die loopt binnen drie maanden af, dan kun je ook alvast actie ondernemen en je aanmelden bij een andere aanbieder. De nieuwe energieaanbieder zal dan de overstap regelen direct op het moment nadat het contract bij je huidige leverancier is afgelopen.

Denk aan je welkomstbonus!

Loopt je huidige energiecontract nog langer dan drie maanden? Dan kun je switchen door een eventuele opzegboete te betalen. Deze is voor alleen gas of stroom doorgaans 50 euro, voor beiden 100 euro. Als je hiertoe besluit denk er dan echter wel aan dat je een eventuele bonus van je huidige leverancier misloopt. Welkomstbonussen worden namelijk uitgekeerd aan het einde van de contracttermijn en als je deze termijn tussentijds onderbreekt geldt de bonus niet meer. Dit kan je naast de voorgenoemde boete dus ook de bonus van vaak honderden euro’s kosten!

In het laatste geval kun je dus toch maar beter nog even blijven zitten waar je zit. Maar gelukkig is de verwachting dat de prijzen voor energie nog wel even extreem laag blijven.

Hoe kun je overstappen?

Overstappen kun je het beste doen via een vergelijkingssite zoals deze van KiesZeker. Je kunt hier namelijk op basis van je adres en je woonsituatie vrijwel alle aanbieders van energie in één keer met elkaar vergelijken. Binnen enkele seconden krijg je zo een overzicht waarbij het voor jou meest gunstige aanbod bovenaan staat. Doe hieronder direct de vergelijkingscheck!

Hoeveel kun jij profiteren van de lage energietarieven?Vergelijken

Is het nu gunstig een langer lopend contract te kiezen?

Doordat de prijzen nu echt een bodem lijken te hebben bereikt is het wellicht gunstig om te kiezen voor een energiecontract van 3 of 5 jaar. Je profiteert dan namelijk voor deze langere periode van de lage tarieven.

Echter is het vaak toch het meest voordelig om voor een 1 jarige looptijd te kiezen. Je kunt dan namelijk ieder jaar profiteren van de welkomstbonus die je in principe altijd bij overstappen ontvangt.

Altijd op de hoogte blijven van lage prijzen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van de energieprijzen en meer!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

variabel tarief vaker aangepast
Eneco en Vattenfall passen variabel tarief vaker aan vanaf april

Femke 28 maart 2022

De energieprijzen blijven maar stijgen. Steeds meer huishoudens komen daardoor in de problemen. Energieleveranciers bieden niet of nauwelijks nog contracten met een vast tarief aan. Daarnaast passen ze het variabel tarief voor gas en stroom vaker tussentijds aan. Welke gevolgen heeft dit voor de klanten?

enkeltarief en dubbeltarief stroom
Enkeltarief en dubbeltarief: hoe profiteer je van de daluren voor stroom?

Femke 11 februari 2021

Bij stroom kun je kiezen voor enkeltarief of dubbeltarief. Dubbeltarief werkt vanaf 1 juli 2021 alleen nog maar met een slimme meter. Waarom is dat eigenlijk, en hoe werkt het? Wat is het verschil tussen enkel- en dubbeltarief en welk tarief is voor jou gunstiger?

energie vast of variabel
Voor energie vast of variabel tarief kiezen?

Femke 24 december 2020

Als de gas- en stroomprijzen zo vaak dalen is een vast tarief dan nog wel verstandig? Wat is nu eigenlijk voordeliger, een energiecontract met een vast of met een variabel tarief? In dit artikel vertellen wat nu de beste en voordeligste keuzes zijn.

energienota 2020 lager
In 2020 is de energierekening gemiddeld 170 euro lager

Femke 4 maart 2020

Een meevaller dit jaar! Terwijl vorige jaar de energierekening fors duurder uitviel, zullen veel huishoudens dit jaar een lagere energierekening hebben. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zullen kleine huishoudens het meeste profiteren. Gemiddeld zal de rekening voor energie 10 procent lager zijn, wat neerkomt op een voordeel van zo’n 170 euro over het hele jaar.