zorgtoeslag aanvragen

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor de zorgverzekering, Als je 18 jaar of ouder bent en je inkomen is niet hoger dan de inkomensgrens voor zorgtoeslag, dan heb je recht op deze bijdrage van de overheid. Als je een toeslagpartner hebt, dan worden jullie inkomens bij elkaar opgeteld en dan geldt de inkomensgrens voor toeslagpartners.

Naast de inkomensgrens mag ook je eventuele vermogen niet groter zijn dan een bepaald bedrag. De Belastingdienst bepaalt of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

Hoogte van de zorgtoeslag

In 2019 is de maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden 99 euro per maand en voor partners 192 euro per maand. Aan het einde van ieder jaar wordt de maximale zorgtoeslag voor het nieuwe jaar bekend gemaakt door de Belastingdienst.

Zorgtoeslag 2020 aanvragen

Als je recht hebt op zorgtoeslag, dan moet je dit nog wel zelf aanvragen, je krijgt het namelijk niet automatisch. Je kunt het het zelf met je DigiD aanvragen bij de Belastingdienst.

Je kunt ook je aanvraag voor zorgtoeslag laten afhandelen door Zorgtoeslag.nl. Dit is een intermediair waarbij je aanvraag wordt doorgenomen door deskundigen voordat het naar de Belastingdienst wordt verzonden. Deze service is geen onderdeel van de Belastingdienst of overheid en is ook niet gratis, het kost eenmalig € 39,50.

Hoe en wanneer ontvang je de zorgtoeslag?

Als je de zorgtoeslag als voorschotbeschikking voor het aankomende of lopende jaar aanvraagt, dan ontvang je de maandelijkse bijdrage iedere maand rond de 20e op je bankrekening. Je kunt de zorgtoeslag ook achteraf nog aanvragen bij je belastingaangifte over het afgelopen jaar, dit kan tot uiterlijk 1 september.

De voorschotbeschikking is altijd op basis van het verwachte of geschatte inkomen over het betreffende jaar. Bij je belastingaangifte wordt de definitieve zorgtoeslag bepaald en dit wordt dan verrekend met de bijdragen die je reeds maandelijks hebt ontvangen.

Vind jouw zorgpolis 2020Vergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 2 september 2019
Laatste update: 14 september 2019