energielabel voor woning duurder

Energielabel voor woningen volgend jaar waarschijnlijk fors duurder

Femke 13 oktober 2020
Leestijd 2 minuten Categorie: Energie,

Sta je op het punt om je woning te verkopen of te verhuren, dan verplicht de Nederlandse overheid je om een definitief energielabel voor het pand te laten registreren. Iedereen die interesse heeft om het huis te kopen of te huren, kan zo in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is. Het label bestaat uit 7 verschillende klassen, die met de letters A tot en met G worden aangeduid. Hierbij is de A-klasse van het energielabel voor woningen die het meest energiezuinig zijn en wordt de G-klasse aan de minst energiezuinige panden toebedeeld.

Aanvraag energielabel woning verloopt nu nog online

Op dit moment hoef je voor de aanvraagprocedure van een energielabel huis en haard niet te verlaten. Je kunt alles namelijk heel eenvoudig online afhandelen. Met behulp van je DigiD log je in op de speciaal voor dit doel opgezette overheidssite, waarna je zelfstandig alle benodigde gegevens invoert en €7,50 voor deze overheidsdienst betaalt. Hierna ontvang je meteen een voorlopig energielabel. Let wel, het is in dit geval dus alleen nog maar een indicatief label, dat niet rechtsgeldig. Je mag het dan ook niet als officieel bewijs aan potentiële kopers of huurders laten zien. De status verandert naar definitief nadat een erkende deskundige je gegevens op afstand heeft gecontroleerd. Dit kan dus ook betekenen, dat de expert tot de conclusie komt dat energielabel woning en ingevulde gegevens geen logische match met elkaar vormen, waardoor de definitieve versie een andere energieklasse bevat dan wat er op het voorlopige label vermeld staat.

Bij nieuwe aanvraag energielabel huis persoonlijk laten inspecteren

Ondanks het gemak waarmee de huidige aanvraag van een energielabel gepaard gaat, wil minister Ollongren van Binnenlandse Zaken de procedure vanaf 1 januari 2021 ingewikkelder maken. En aan die complexere aanpaak hangt ook meteen het stevige prijskaartje van zo’n €190 per aanvraag. Dat is dus ruim 25 keer meer dan wat je nu betaalt. In de nieuwe opzet wil de minister de controle op afstand schrappen. In plaats daarvan komt er een expert bij de aanvrager van een energielabel op bezoek, die de inspectie ter plekke uitvoert. Deze persoonlijke aanpak is niet alleen duurder, maar voor alle betrokken partijen ook nog eens tijdrovender. Inhoudelijk verandert er overigens niet aan het energielabel voor woningen. De klassen A tot en met G blijven volgens precies dezelfde rekenmethodes van kracht.

Bespaar geld door snel een aanvraag in te dienen

Middels het indienen van een motie heeft de Tweede Kamer er ondertussen bij de minister op aangedrongen om de aanvraagprocedure voor het energielabel niet te wijzigen. Helaas werd deze motie niet door een meerderheid aangenomen, waardoor Ollongren haar plan voor een nieuwe aanpak door kan zetten. Het is in dat kader dan ook verstandig om nog voor het einde van dit jaar online een energielabel tegen het lage tarief aan te schaffen. Dat kan ook als je op dit moment nog helemaal geen actuele verkoop- of verhuurplannen hebt, want verstrekte energielabels blijven tot 10 jaar na de uitgiftedatum geldig.

Energieaanbiedingen vergelijkenVergelijken

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

prijsplafond uitleg
Het prijsplafond voor energie blijkt zeer complex, hoe werkt het?

Femke 23 december 2022

Vanaf 1 januari 2023 gaat het prijsplafond voor gas en stroom in. Wat in eerste instantie simpel leek, blijkt in de praktijk zeer ingewikkeld. Dat geldt zowel voor de consumenten als voor de energieleveranciers.Wat maakt het prijsplafond voor energie zo ingewikkeld en hoe gaat het werken?

prijsplafond voor energie stopt
Prijsplafond voor energie stopt, is overstappen verstandig?

Femke Update: 22 november 2023

Vanaf 1 januari 2024 komt er een einde aan het prijsplafond voor energie in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor jouw energierekening. Wat is het prijsplafond ook alweer, wat verandert er precies en hoe kun je jezelf het beste beschermen tegen onverwachte prijsstijgingen?

goedkopere energieprijzen eneco nuon
Energieprijzen goedkoper voor Nuon en Eneco klanten

Eric 3 juni 2019

Nadat bij de start van dit jaar de energieprijzen fors zijn gestegen is er nu positiever nieuws te melden! Enkele energiebedrijven hebben nu namelijk een verlaging van de prijzen aangekondigd. Eneco kondigde recent als eerste aan dat de prijzen voor energie aanzienlijk gaan dalen. Klanten met een variabel tarief zullen hier direct van gaan profiteren. Niet veel later kwam Nuon met eenzelfde mededeling.

Shell Energy
Shell wordt energieleverancier en gaat stroom en gas leveren aan particulieren

Femke 31 augustus 2021

Shell gaat onder de naam Shell Energy groene stroom en CO2 gecompenseerd gas leveren aan Nederlandse huishoudens. Recent heeft Shell van de Autoriteit Consument & Markt de vergunning hiervoor gekregen. Het is de verwachting dat je vanaf eind 2021 klant kunt worden bij Shell Energy