
Femke 13 oktober 2020
Leestijd 2 minuten
Categorie:
Energie
Sta je op het punt om je woning te verkopen of te verhuren, dan verplicht de Nederlandse overheid je om een definitief energielabel voor het pand te laten registreren. Iedereen die interesse heeft om het huis te kopen of te huren, kan zo in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is. Het label bestaat uit 7 verschillende klassen, die met de letters A tot en met G worden aangeduid. Hierbij is de A-klasse van het energielabel voor woningen die het meest energiezuinig zijn en wordt de G-klasse aan de minst energiezuinige panden toebedeeld.
Aanvraag energielabel woning verloopt nu nog online
Op dit moment hoef je voor de aanvraagprocedure van een energielabel huis en haard niet te verlaten. Je kunt alles namelijk heel eenvoudig online afhandelen. Met behulp van je DigiD log je in op de speciaal voor dit doel opgezette overheidssite, waarna je zelfstandig alle benodigde gegevens invoert en €7,50 voor deze overheidsdienst betaalt. Hierna ontvang je meteen een voorlopig energielabel. Let wel, het is in dit geval dus alleen nog maar een indicatief label, dat niet rechtsgeldig. Je mag het dan ook niet als officieel bewijs aan potentiële kopers of huurders laten zien. De status verandert naar definitief nadat een erkende deskundige je gegevens op afstand heeft gecontroleerd. Dit kan dus ook betekenen, dat de expert tot de conclusie komt dat energielabel woning en ingevulde gegevens geen logische match met elkaar vormen, waardoor de definitieve versie een andere energieklasse bevat dan wat er op het voorlopige label vermeld staat.
Bij nieuwe aanvraag energielabel huis persoonlijk laten inspecteren
Ondanks het gemak waarmee de huidige aanvraag van een energielabel gepaard gaat, wil minister Ollongren van Binnenlandse Zaken de procedure vanaf 1 januari 2021 ingewikkelder maken. En aan die complexere aanpaak hangt ook meteen het stevige prijskaartje van zo’n €190 per aanvraag. Dat is dus ruim 25 keer meer dan wat je nu betaalt. In de nieuwe opzet wil de minister de controle op afstand schrappen. In plaats daarvan komt er een expert bij de aanvrager van een energielabel op bezoek, die de inspectie ter plekke uitvoert. Deze persoonlijke aanpak is niet alleen duurder, maar voor alle betrokken partijen ook nog eens tijdrovender. Inhoudelijk verandert er overigens niet aan het energielabel voor woningen. De klassen A tot en met G blijven volgens precies dezelfde rekenmethodes van kracht.
Bespaar geld door snel een aanvraag in te dienen
Middels het indienen van een motie heeft de Tweede Kamer er ondertussen bij de minister op aangedrongen om de aanvraagprocedure voor het energielabel niet te wijzigen. Helaas werd deze motie niet door een meerderheid aangenomen, waardoor Ollongren haar plan voor een nieuwe aanpak door kan zetten. Het is in dat kader dan ook verstandig om nog voor het einde van dit jaar online een energielabel tegen het lage tarief aan te schaffen. Dat kan ook als je op dit moment nog helemaal geen actuele verkoop- of verhuurplannen hebt, want verstrekte energielabels blijven tot 10 jaar na de uitgiftedatum geldig.
Over de auteur

Femke Vermeer
Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.
Gerelateerde artikelen

Variabele stroom- en gastarieven per 1 januari opnieuw omlaag
Femke 19 december 2020
Voor het derde half jaar op rij dalen per 1 januari 2021 de energietarieven opnieuw. Het gaat om de variabele tarieven, maar dit heeft ook invloed op nieuwe contracten met vaste tarieven. Daarentegen gaan de netbeheerkosten juist omhoog. Wat betekent dit voor de energierekening?

Netbeheerders moeten als gevolg van de energietransitie miljarden investeren
Eric 26 april 2021
De verduurzaming vraagt steeds meer van het stroomnet. Bijvoorbeeld door de groei van het aantal aansluitingen voor windmolen- en zonneparken. Stroomnetbeheerders komen hierdoor voor enorme investeringen te staan. Hoe gaan ze de benodigde investeringen betalen? En wat betekent dit voor onze energierekening?

Shell wordt energieleverancier en gaat stroom en gas leveren aan particulieren
Femke 31 augustus 2021
Shell gaat onder de naam Shell Energy groene stroom en CO2 gecompenseerd gas leveren aan Nederlandse huishoudens. Recent heeft Shell van de Autoriteit Consument & Markt de vergunning hiervoor gekregen. Het is de verwachting dat je vanaf eind 2021 klant kunt worden bij Shell Energy

Einde voor Enstroga: de tweede energieleverancier in problemen door hoge gasprijzen
Eric 10 november 2021
Opnieuw staat een Nederlandse energieleverancier op het punt van omvallen. Het energiebedrijf Enstroga heeft de Autoriteit Consument & Markt op eigen initiatief verzocht de leveringsvergunning in te trekken omdat het bedrijf niet meer garant kan staan voor een betrouwbare energielevering. De vergunning is daarom per 12 november ingetrokken.