veranderingen zorgpolis 2022

Wat zijn de veranderingen voor de basis zorgverzekering in 2022?

Bregje 30 september 2021
Leestijd 4 minuten Categorie: Zorgverzekering

Op dinsdag 21 september was het Prinsjesdag, de dag waarop de begroting voor het aankomende jaar bekend wordt gemaakt. Hierbij worden ook de veranderingen in het basispakket van de zorgverzekering, het eigen risico, de zorgtoeslag en de te verwachten premie bekend. Wat kunnen we met de bekendgemaakte zaken nu al zeggen over de zorgpolis voor het aankomende jaar?

De inhoudelijke wijzigingen in het basispakket

Het basispakket van de zorgverzekering is het deel wat voor iedereen verplicht is om af te sluiten bij een zorgverzekeraar. De samenstelling van dit basispakket is, behalve de prijs, bij iedere verzekeraar en voor iedere verzekerde hetzelfde. Wat er verzekerd wordt vanuit het basispakket wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld door de regering. In hoofdlijnen verandert er meestal niet zoveel, maar er zijn toch altijd wel wat wijzigingen. We zetten de aangekondigde veranderingen voor het verzekeringsjaar 2022 op een rij:

  • De vergoeding voor paramedische herstelzorg die nodig is als gevolg van COVID-19 is verlengd tot 1 augustus 2022. Paramedische zorg betreft onder andere fysiotherapie, ergotherapie, oefentherapie en diëtetiek.
  • Energiekosten voor ademhalingsondersteuning die thuis wordt gebruikt kunnen worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.
  • Patiënten die na CART-T-celtherapie binnen een bereik van maximaal één uur van het behandelende ziekenhuis moeten verblijven krijgen deze verblijfskosten voortaan vergoed. Dit geldt als de patiënt verder dan een uur vanaf het ziekenhuis woont en daarom in bijvoorbeeld een hotel moet verblijven.
  • Onder voorwaarden komen drie nieuwe medicijnen tegen migraine is het basispakket. De voorwaarden zijn dat de patiënt minimaal 15 hoofdpijndagen per maand heeft en dat andere medicatie niet effectief is gebleken. De nieuwe medicijnen betreffen CGRP-remmers.
  • Een DNA test voor een onbekende primaire tumor wordt vergoed vanuit het basispakket. Met deze test is de oorsprong van de tumor te achterhalen.

De zorgpremie voor de basisverzekering

Dat de zorgpremies voor het nieuw jaar zullen stijgen is vrijwel zeker. Dit is het gevolg van stijgende zorgkosten door onder meer corona en door stijgende salarissen van zorgpersoneel. Op Prinsjesdag maakt het kabinet altijd bekend wat de te verwachten gemiddelde zorgpremie zal worden. Voor het aankomende jaar wordt een gemiddelde stijging van 31 euro op jaarbasis verwacht, wat zo’n € 2,60 per maand zou zijn.

De uiteindelijke premies worden echter niet door het kabinet bepaald, maar door de zorgverzekeraars zelf. Alle nieuwe zorgpremies moeten uiterlijk 12 november bekend zijn gemaakt door de zorgverzekeraars. Hierna kun je dan als consument de zorgpolissen vergelijken en er eventueel voor kiezen over te stappen.

meer zorgkosten door corona

Door de vele extra zorg door corona gaat de premie vrijwel zeker stijgen.

Het eigen risico blijft 385 euro

Dat het eigen risico gelijk blijft was al eerder bekend geworden, maar is nu definitief bevestigd. Het blijft in 2022 net zoals de afgelopen jaren 385 euro. Tot dit bedrag moet je eventuele zorgkosten zelf betalen voor zorg die je nodig hebt in het hele verzekeringsjaar. Als je in het jaar eenmaal boven dit eigen risico komt wordt alle gedekte zorg vergoed vanuit je verzekering. Voor kinderen tot en met 18 jaar en voor zorg bij de huisarts geldt het eigen risico niet.

De zorgtoeslag gaat omhoog

Met de zorgtoeslag wordt de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar gehouden. Afhankelijk van je inkomen wordt bepaald of en hoeveel tegemoetkoming je kunt krijgen. Het is bedoeld voor mensen met een lager inkomen.

In 2022 zal de maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens met 36 euro stijgen en voor meerpersoonshuishoudens met 40 euro. Hiermee komt de maximale toeslag op respectievelijk € 1323 en € 2527.

Op hoeveel zorgtoeslag je precies recht hebt kun je aan het einde van dit jaar berekenen via de website van de Belastingdienst. Hiervoor moeten namelijk eerst alle zorgpremies bekend zijn.

DSW breekt traditie en kan nog geen premie geven

Traditiegetrouw maakt de relatief kleine zorgverzekeraar DSW een week na Prinsjesdag de zorgpremie voor het aankomende jaar bekend. Dit jaar wordt deze traditie echter gebroken omdat de verzekeraar aangeeft nog geen berekening te kunnen maken.

De onzekerheid rond het berekenen van de premie zit hem in het feit dat de zorgverzekeraars nog geen duidelijkheid hebben gekregen hoeveel compensatie zij van de overheid krijgen voor de coronazorg.

De overheid heeft toegezegd dat de extra kosten die voor deze zorg door de verzekeraars zijn gemaakt zouden worden gecompenseerd. Echter is nog niet bekend hoe hoog deze compensatie zal zijn. Omdat dit meeweegt voor het berekenen van de nieuwe zorgpremies kunnen DSW en de andere verzekeraars nog geen definitieve premie berekenen.

Zorgverzekeringen vergelijken op KiesZeker

Net als voorgaande jaren zullen we op deze website ook weer een vergelijker aanbieden waarmee je kan zien welke zorgverzekering voor jou het beste uit de bus komt in het nieuwe jaar. Hierbij worden ook eventueel gewenste aanvullende verzekeringen vergeleken.

De zorgvergelijker voor 2022 zal na 12 november zo snel mogelijk beschikbaar worden gesteld. Wil je een bericht hierover ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor onze Zorgalert.

Ontvang vrijblijvend onze Zorgalert

Als eerste op de hoogte van de nieuwe zorgpremies? Meld je hier aan voor onze Zorgalert!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Tags

  • DSW

Gerelateerde artikelen

verzekeraar De Amersfoortse verder als ASR
Verzekeraar De Amersfoortse gaat op in a.s.r. verzekeringen

Eric 28 maart 2021

Na 83 jaar komt er een einde aan verzekeringsmerk De Amersfoortse. A.s.r., sinds 1997 het moederbedrijf van de verzekeraar uit Amersfoort zal vanaf deze datum onder het eigen merk de bestaande klanten bedienen en de verzekeringsproducten voortzetten.

premie zorgverzekering
Zorgverzekeraar DSW maakt de zorgpremie voor 2020 bekend

Eric Update: 23 september 2020

Traditiegetrouw heeft zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor de zorgverzekering van volgend jaar bekend gemaakt. De premie voor de verplichte basisverzekering gaat volgend jaar 118 euro per maand kosten, dat is een stijging van 6 euro ten opzichte van dit jaar.

overstappen zorgverzekering nadelen voordelen
Wat zijn de voor- en nadelen van overstappen naar een andere zorgverzekering?

Bregje 2 december 2021

We naderen het einde van het jaar, de tijd dat we weer een nieuwe zorgverzekering kunnen kiezen is aangebroken. Denk jij erover om over te stappen? Voordat je overstapt is het belangrijk om ze eerst goed te vergelijken. Aan overstappen kunnen namelijk zowel voor- als nadelen zitten.

zorgverzekering fors duurder dan ziekenfonds
Van ziekenfonds naar zorgverzekering goedkoper of niet?

Eric 4 november 2019

Sinds 2006 is het huidige zorgstelsel in Nederland van kracht. Vanaf 1 januari van dat jaar zijn alle ingezetenen van Nederland verplicht zich verzekeren bij een zorgverzekeraar. Inmiddels is de zorgpremie, die we over een heel jaar betalen, bijna 50 procent gestegen.