veranderingen zorgpolis 2022

Wat zijn de veranderingen voor de basis zorgverzekering in 2022?

Bregje 30 september 2021
Leestijd 4 minuten Categorie: Zorgverzekering

Op dinsdag 21 september was het Prinsjesdag, de dag waarop de begroting voor het aankomende jaar bekend wordt gemaakt. Hierbij worden ook de veranderingen in het basispakket van de zorgverzekering, het eigen risico, de zorgtoeslag en de te verwachten premie bekend. Wat kunnen we met de bekendgemaakte zaken nu al zeggen over de zorgpolis voor het aankomende jaar?

De inhoudelijke wijzigingen in het basispakket

Het basispakket van de zorgverzekering is het deel wat voor iedereen verplicht is om af te sluiten bij een zorgverzekeraar. De samenstelling van dit basispakket is, behalve de prijs, bij iedere verzekeraar en voor iedere verzekerde hetzelfde. Wat er verzekerd wordt vanuit het basispakket wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld door de regering. In hoofdlijnen verandert er meestal niet zoveel, maar er zijn toch altijd wel wat wijzigingen. We zetten de aangekondigde veranderingen voor het verzekeringsjaar 2022 op een rij:

  • De vergoeding voor paramedische herstelzorg die nodig is als gevolg van COVID-19 is verlengd tot 1 augustus 2022. Paramedische zorg betreft onder andere fysiotherapie, ergotherapie, oefentherapie en diëtetiek.
  • Energiekosten voor ademhalingsondersteuning die thuis wordt gebruikt kunnen worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.
  • Patiënten die na CART-T-celtherapie binnen een bereik van maximaal één uur van het behandelende ziekenhuis moeten verblijven krijgen deze verblijfskosten voortaan vergoed. Dit geldt als de patiënt verder dan een uur vanaf het ziekenhuis woont en daarom in bijvoorbeeld een hotel moet verblijven.
  • Onder voorwaarden komen drie nieuwe medicijnen tegen migraine is het basispakket. De voorwaarden zijn dat de patiënt minimaal 15 hoofdpijndagen per maand heeft en dat andere medicatie niet effectief is gebleken. De nieuwe medicijnen betreffen CGRP-remmers.
  • Een DNA test voor een onbekende primaire tumor wordt vergoed vanuit het basispakket. Met deze test is de oorsprong van de tumor te achterhalen.

De zorgpremie voor de basisverzekering

Dat de zorgpremies voor het nieuw jaar zullen stijgen is vrijwel zeker. Dit is het gevolg van stijgende zorgkosten door onder meer corona en door stijgende salarissen van zorgpersoneel. Op Prinsjesdag maakt het kabinet altijd bekend wat de te verwachten gemiddelde zorgpremie zal worden. Voor het aankomende jaar wordt een gemiddelde stijging van 31 euro op jaarbasis verwacht, wat zo’n € 2,60 per maand zou zijn.

De uiteindelijke premies worden echter niet door het kabinet bepaald, maar door de zorgverzekeraars zelf. Alle nieuwe zorgpremies moeten uiterlijk 12 november bekend zijn gemaakt door de zorgverzekeraars. Hierna kun je dan als consument de zorgpolissen vergelijken en er eventueel voor kiezen over te stappen.

meer zorgkosten door corona

Door de vele extra zorg door corona gaat de premie vrijwel zeker stijgen.

Het eigen risico blijft 385 euro

Dat het eigen risico gelijk blijft was al eerder bekend geworden, maar is nu definitief bevestigd. Het blijft in 2022 net zoals de afgelopen jaren 385 euro. Tot dit bedrag moet je eventuele zorgkosten zelf betalen voor zorg die je nodig hebt in het hele verzekeringsjaar. Als je in het jaar eenmaal boven dit eigen risico komt wordt alle gedekte zorg vergoed vanuit je verzekering. Voor kinderen tot en met 18 jaar en voor zorg bij de huisarts geldt het eigen risico niet.

De zorgtoeslag gaat omhoog

Met de zorgtoeslag wordt de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar gehouden. Afhankelijk van je inkomen wordt bepaald of en hoeveel tegemoetkoming je kunt krijgen. Het is bedoeld voor mensen met een lager inkomen.

In 2022 zal de maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens met 36 euro stijgen en voor meerpersoonshuishoudens met 40 euro. Hiermee komt de maximale toeslag op respectievelijk € 1323 en € 2527.

Op hoeveel zorgtoeslag je precies recht hebt kun je aan het einde van dit jaar berekenen via de website van de Belastingdienst. Hiervoor moeten namelijk eerst alle zorgpremies bekend zijn.

DSW breekt traditie en kan nog geen premie geven

Traditiegetrouw maakt de relatief kleine zorgverzekeraar DSW een week na Prinsjesdag de zorgpremie voor het aankomende jaar bekend. Dit jaar wordt deze traditie echter gebroken omdat de verzekeraar aangeeft nog geen berekening te kunnen maken.

De onzekerheid rond het berekenen van de premie zit hem in het feit dat de zorgverzekeraars nog geen duidelijkheid hebben gekregen hoeveel compensatie zij van de overheid krijgen voor de coronazorg.

De overheid heeft toegezegd dat de extra kosten die voor deze zorg door de verzekeraars zijn gemaakt zouden worden gecompenseerd. Echter is nog niet bekend hoe hoog deze compensatie zal zijn. Omdat dit meeweegt voor het berekenen van de nieuwe zorgpremies kunnen DSW en de andere verzekeraars nog geen definitieve premie berekenen.

Zorgverzekeringen vergelijken op KiesZeker

Net als voorgaande jaren zullen we op deze website ook weer een vergelijker aanbieden waarmee je kan zien welke zorgverzekering voor jou het beste uit de bus komt in het nieuwe jaar. Hierbij worden ook eventueel gewenste aanvullende verzekeringen vergeleken.

De zorgvergelijker voor 2022 zal na 12 november zo snel mogelijk beschikbaar worden gesteld. Wil je een bericht hierover ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor onze Zorgalert.

Ontvang vrijblijvend onze Zorgalert

Als eerste op de hoogte van de nieuwe zorgpremies? Meld je hier aan voor onze Zorgalert!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Tags

  • DSW

Gerelateerde artikelen

wijzigingen zorgverzekering 2021
Prinsjesdag en de wijzigingen voor de zorgverzekering in 2021

Bregje 16 september 2020

Iedere derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Dit jaar verliep de dag anders dan we gewend zijn. De impact van het coronavirus is te merken in de miljoenennota. Ben jij benieuwd wat de invloed van corona is op de premie van de zorgverzekering en inhoud van het basispakket? Lees het in dit artikel.

zorgpolis 2023 overstappen
Wat is wijsheid: een andere zorgverzekering voor 2023 kiezen of niet?

Bregje 4 december 2022

De periode waarin je kan overstappen van zorgverzekering is alweer in volle gang. Met de flink gestegen premies en het vervallen van de collectieve korting op de basisverzekering zullen dit jaar misschien wel meer mensen dan andere jaren overwegen om over te stappen. Er valt immers veel te besparen!

zorgverzekering vrijwillig eigen risico
Wel of niet kiezen voor hoger vrijwillig eigen risico zorgverzekering?

Bregje 25 november 2020

Met het verhogen van het eigen risico van je zorgverzekering kun je geld besparen. Je krijgt dan namelijk korting op je premie. Maar hoe werkt het nu precies als je het eigen risico van je zorgverzekering wilt verhogen en is het verstandig?

zorgverzekering kiezen overstappen
Dit jaar extra veel overstappers van zorgverzekering

Eric 20 december 2019

Veel meer mensen dan voorgaande jaren kijken dit jaar kritisch naar hun zorgverzekering. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verlaging van de korting op collectieve zorgverzekeringen.