record verstappers zorgpolis

Dit jaar stappen meer mensen over van zorgverzekering

Eric 20 december 2019 Categorie: Zorgverzekering,

Veel meer mensen dan voorgaande jaren kijken dit jaar kritisch naar hun zorgverzekering. Dat zeggen de online vergelijkssites Pricewise en Independer. Deze websites zeggen dat het raadplegen van hun vergelijker voor zorgverzekeringen dit jaar tot nu toe met zo’n 50 procent is gestegen ten opzichte van vorige jaar.

Veel van deze vergelijkingen zijn nog geen daadwerkelijke overstappers, maar de ervaring leert dat de meeste mensen die stap pas in de laatste dagen van het jaar nemen. Tussen kerst en de jaarwisseling wordt topdrukte met overstappen verwacht. Pricewise verwacht dat dit jaar het aantal overstappers 10 á 15 procent meer zal zijn.

Omdat onze eigen website dit jaar voor het eerst een zorgverzekeringvergelijker heeft kunnen wij onze cijfers nog niet met voorgaande jaren vergelijken. Wel kunnen wij ook melden dat de vergelijker druk wordt gebruikt en het aantal overstappers tot nu toe hoger is dan we hadden verwacht.

Meer overstappen door lagere korting

Dat meer mensen zich oriënteren op andere zorgverzekeringen komt waarschijnlijk doordat de collectiviteitskorting is verlaagd naar maximaal 5 procent, waar dat tot nu toe maximaal 10 procent was.

Door deze lagere korting loont het niet altijd meer de moeite om collectief verzekerd te blijven via de werkgever, vereniging of een andere organisatie. Doordat er minder korting wordt gegeven is de collectieve zorgpolis namelijk niet altijd meer de goedkoopste optie. Soms is een vergelijkbare zorgpolis bij een andere verzekeraar zonder korting nog goedkoper dan bij de verzekeraar die zijn polis mét collectiviteitskorting aanbiedt.

Dit geldt overigens vooral voor restitutiepolissen, doorgaans het type polis waarop de korting wordt gegeven. Mensen die tot nu toe zijn overgestapt hebben voornamelijk voor een restitutiepolis gekozen zeggen Pricewise en Independer. Ook zien we bij KiesZeker dat voornamelijk dit type polis is gekozen door mensen die de overstap al hebben gemaakt.

Een restitutiepolis is een polis waarbij je 100 procent vrije zorgkeuze hebt. Je kunt hiermee terecht bij alle zorgaanbieders en ziekenhuizen ongeacht of de zorgverzekeraar een contract met de zorgverlener heeft of niet.

Voordelige restitutiepolissen

Bij KiesZeker zien we dat vooral de restitutiepolissen van OHRA en van Postcode Zorgcollectief (een polis van Nationale Nederlanden) veel gekozen worden. Dit zijn namelijk de voordeligste restitutiepolissen en vallen in veel gevallen dan ook voordeliger uit dan een collectieve zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar.

Dat er tot nu toe voornamelijk voor een restitutiepolis is gekozen komt waarschijnlijk ook door het feit dat veel contracten tussen verzekeraars en zorgaanbieders nog niet rond zijn. Hierdoor is het voor de goedkopere natura- en budgetpolissen in veel gevallen nog niet helemaal zeker of bepaalde ziekenhuizen of zorgverleners nu wel of niet door de polis worden vergoed.

zorgverzekering kiezen en overstappen

Dit jaar veel overstappers van zorgverzekering.

Overstappen bij natura- en budgetpolissen wordt nog uitgesteld

Zo’n 75 procent van de verzekerden heeft een dergelijke natura- of budgetpolis en deze mensen stellen een eventuele overstap logischerwijs dan ook nog even uit. Het is voor veel mensen immers belangrijk om te weten of je met een andere zorgverzekering nog wel terecht kunt bij het ziekenhuis in jouw regio of de specialist waar je vertrouwd mee bent.

Omdat verwacht wordt dat rond de kerstdagen alle contracten rond zullen zijn wordt vooral na de kerstdagen een piek verwacht in het aantal overstappen. In deze periode zal er naar verwachting dan ook een inhaalslag plaatsvinden in overstappen bij de goedkopere budget- en naturapolissen.

Record aantal overstappen van zorgverzekering verwacht

Hoeveel mensen dit jaar daadwerkelijk zullen overstappen zal na de jaarwisseling duidelijk zijn. De verwachting is echter dat dit jaar wel eens een record zou kunnen worden door dus de lagere collectiviteitskorting. De afgelopen jaren stapten ieder jaar gemiddeld ongeveer een miljoen mensen over. Het record aantal overstappers was tot nu toe in 2013 toen 7,2 procent van de verzekerden een andere zorgpolis koos.

Tip voor als je in januari nog wilt overstappen

Overigens kun je in de maand januari ook nog overstappen. Het is dan wel noodzakelijk dat je je huidige zorgpolis vóór 1 januari opzegt. Als je op 31 december nog geen keuze hebt kunnen maken maar ook nog niet zeker bent of je bij je huidige zorgverzekeraar wilt blijven, zeg dan in ieder geval je polis op. Je kunt dan tot uiterlijk 31 januari nog een keuze maken. Ook als je dan alsnog kiest om toch niet over te stappen kun je gewoon bij je huidige verzekeraar blijven door de opzegging te annuleren.

Stap je ook over van zorgpolis?Vergelijken

De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt
De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

premie zorgverzekering
Zorgverzekeraar DSW maakt de zorgpremie voor 2020 bekend

Eric Update: 23 september 2020

Traditiegetrouw heeft zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor de zorgverzekering van volgend jaar bekend gemaakt. De premie voor de verplichte basisverzekering gaat volgend jaar 118 euro per maand kosten, dat is een stijging van 6 euro ten opzichte van dit jaar.

dit jaar veel besparen op zorgpolis
Overstappen van zorgverzekering kan dit jaar veel voordeel opleveren

Bregje 16 november 2020

Zoals verwacht stijgen voor bijna alle zorgverzekeringen de premies. Door de groter wordende verschillen in premies is het dit jaar extra interessant om te vergelijken en wellicht over te stappen. Het kan je soms een besparing opleveren tot ruim honderd euro per jaar!

zorgpremie stijgt bij DSW
Zorgverzekeraar DSW wederom als eerste met de nieuwe zorgpremie

Eric 22 september 2020

Zoals gebruikelijk is zorgverzekeraar DSW ook dit jaar weer de eerste die de zorgpremie voor het aankomende jaar bekend heeft gemaakt. De premie in 2021 zal bij deze verzekeraar stijgen met € 6,50 per maand, de basisverzekering gaat daarmee € 124,50 per maand kosten.

restitutiepolis afgeschaft
Vrije zorgkeuze onder druk, verzekeraars stoppen met de restitutiepolis

Bregje 12 december 2022

Steeds meer zorgverzekeraars schaffen de restitutiepolis met volledig vrije zorgkeuze af. Komend jaar zijn er nog maar 6 restitutiepolissen, dit jaar waren dat er nog 15. Waarom doen de verzekeraars dit en wat zijn de gevolgen voor verzekerden?