andere zorgverzekering kiezen 2023

Wat is wijsheid: een andere zorgverzekering voor 2023 kiezen of niet?

Bregje 4 december 2022
Leestijd 5 minuten Categorie: Zorgverzekering,

De periode waarin je kan overstappen van zorgverzekering, ieder jaar van half november tot en met 31 december is alweer in volle gang. Uit onze statistieken van de afgelopen weken blijkt dat veel mensen zich aan het oriënteren zijn. In de maand december zal het gros van de verzekerden een keuze maken. Met de flink gestegen premies en het vervallen van de collectieve korting op de basisverzekering zullen dit jaar misschien wel meer mensen dan andere jaren overwegen om over te stappen. Er valt immers veel te besparen!

Zorgverzekering vergelijken

Hoeveel wordt de zorgverzekering duurder?

In september maakte zorgverzekeraar DSW zoals gebruikelijk als eerste de premie bekend, hier wordt de basisverzekering bijna 10 euro per maand duurder, waarmee het uitkomt op € 137,50 per maand bij het normale eigen risico van 385 euro. De premie van DSW wordt meestal gezien als voorbode voor wat andere verzekeraars met de premie gaan doen.

De meeste andere zorgverzekeraars maakten hun premie bekend op de uiterste dag waarop ze verplicht zijn deze bekend te maken, namelijk 12 november. Alhoewel rekening werd gehouden met flinke premieverhogingen waren deze over het algemeen toch nog wat hoger dan aangenomen. Het viel dus niet mee, integendeel.

De gemiddelde premiestijging bij de grootste zorgverzekeraars is 8 procent, wat neerkomt op gemiddeld 10 euro per maand.

Ook lijken de altijd zeer voordelige budgetpolissen dit jaar verdwenen. Kon je je vorige jaar met een maximaal vrijwillig eigen risico nog verzekeren vanaf 90 euro per maand, dit jaar beginnen deze premies vanaf zo’n 108 euro per maand. Dus als je zo’n budgetpolis hebt, dan is jouw premiestijging waarschijnlijk zelfs fors meer dan het gemiddelde.

Voor collectief verzekerden stijgt de premie nog meer

Voor veel verzekerden blijft het echter niet bij deze stijging, want bijkomend nadeel is dat vanaf aankomend jaar de korting op collectief afgesloten zorgverzekeringen niet meer is toegestaan. Deze korting was de laatste jaren 5 procent op de premie van de basisverzekering. Doordat deze korting vervalt is de stijging voor collectief verzekerden gemiddeld zelfs 14 euro per maand.

Dit is bepaald geen kleine groep, want maar liefst 60 procent van alle verzekerden is aangesloten bij een collectief. Vaak is dit via de werkgever, een vereniging of een collectief waarbij iedereen zich kan aansluiten zoals UnitedConsumers of het Postcode Zorgcollectief.

Overigens mag er nog wel collectiviteitskorting worden gegeven op aanvullende verzekeringen, dus het kan toch nog voordelig zijn om je via een collectief te verzekeren. Zo geeft UnitedConsumers bijvoorbeeld tot 20 procent korting op de aanvullende verzekeringen van VGZ en het Postcode Zorgcollectief tot 30 procent op die van Nationale Nederlanden.

Je kunt wellicht veel besparen door over te stappen naar een andere zorgpolis

Het goede nieuws is dat je soms tot wel honderden euro’s kunt besparen op je zorgverzekering 2023 door over te stappen of overbodige aanvullende verzekeringen te schrappen.

Maar als je dit overweegt dan is het belangrijk om eerst je wensen en behoeften in kaart te brengen. Spoedeisende zorg of een ziekte laten zich natuurlijk niet voorspellen. Maar er is ook veel zorg die je wel redelijk kunt inschatten. Denk aan hierbij aan tandartskosten of een staaroperatie. Op deze redelijk voorspelbare zorg kun je je aanvullende verzekeringen aanpassen.

Ga je bijvoorbeeld ieder jaar één of twee keer naar de tandarts, dan weet je ook wat de staat van je gebit is en weet je waarschijnlijk of komend jaar grotere ingrepen nodig zijn zoals een kroon. Daarop kun je je aanvullende tandartsverzekering aanpassen of juist schrappen.

Wil je overigens wel verzekerd zijn voor noodzakelijke tandzorg en fysio na een ongeval, dan is de verzekering van ixorg een aanrader. Voor een relatief lage premie verzeker je je hiervoor en je kunt het afsluiten onafhankelijk bij welke zorgverzekeraar je het basispakket hebt.

De basisverzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde

Misschien is overstappen naar een andere verzekeraar in financieel opzicht ook een goede keuze. Ondanks het feit dat voor vrijwel alle zorgpolissen de premie stijgt, verschilt wel sterk de hoogte van de stijging. Het gevolg daarvan is dat er best grote verschillen ontstaan tussen de verschillende premies.

Het verschil tussen de goedkoopste (van ZEKUR) en duurste (van a.s.r.) basisverzekering is maar liefst € 33,55 per maand, wat neerkomt op € 402,60 per jaar!

Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering is € 33,55 per maand

Dat is op jaarbasis maar liefst € 402,60!

De inhoud en dekking van het basispakket wordt door de overheid bepaald en daar moet iedere verzekeraar zich aan houden, in principe ben je bij de goedkoopste en de duurste dus hetzelfde verzekerd.

Toch is er wel een verschil, namelijk bij welke zorgaanbieders en ziekenhuizen je terecht kan verschilt wel. De polis van a.s.r. is namelijk een restitutiepolis, waarbij je zelf kunt kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Terwijl de polis van ZEKUR een naturapolis is waarbij je alleen terecht kan bij zorgaanbieders waarmee deze verzekeraar een contract heeft. Ga je toch naar een andere zorgaanbieder, dan moet je tot 40 procent van de rekening zelf betalen.

Maar vind je het geen probleem om indien nodig te moeten kiezen uit een beperkter aantal ziekenhuizen of zorgverleners, dan is zo’n goedkoper naturapolis dus een flinke besparing. Overigens kun je voor spoedeisende zorg altijd bij iedere zorgverlener en ziekenhuis terecht zonder dat dat nadelig is voor de vergoeding.

Besparen op je zorgverzekering door het eigen risico te verhogen

Verwacht je weinig of geen zorg nodig te hebben het aankomende jaar en je hebt voldoende financiële buffer, dan kun je kiezen voor een hoger eigen risico. Het standaard eigen risico is 385 euro per jaar, dit is het maximale bedrag dat je zelf moet betalen in het geval je zorg nodig hebt.

Maar je kunt in ruil voor korting op de premie ook kiezen voor een hoger eigen risico in stappen van 100 euro tot maximaal 885 euro. Bij het maximale eigen risico krijg je per jaar ongeveer 250 euro korting op de zorgpremie. Je loopt dan dus feitelijk een risico van 635 euro.

Conclusie: wel of geen andere zorgverzekering kiezen?

Als het om zorg gaat is voor iedereen deze afweging een persoonlijke keuze en het hangt sterk af van je gezondheid en situatie wat de mogelijkheden zijn. Dat de zorgverzekering voor vrijwel iedereen duurder wordt is een gegeven. Maar door kritisch naar je verzekering te kijken en te vergelijken valt de stijging van de kosten wellicht enigszins te drukken.

Zorgpolissen vergelijkenVergelijken

De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt
De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

premie zorgverzekering
Zorgverzekeraar DSW maakt de zorgpremie voor 2020 bekend

Eric Update: 23 september 2020

Traditiegetrouw heeft zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor de zorgverzekering van volgend jaar bekend gemaakt. De premie voor de verplichte basisverzekering gaat volgend jaar 118 euro per maand kosten, dat is een stijging van 6 euro ten opzichte van dit jaar.

verzekeraar De Amersfoortse verder als ASR
Verzekeraar De Amersfoortse gaat op in a.s.r. verzekeringen

Eric 28 maart 2021

Na 83 jaar komt er een einde aan verzekeringsmerk De Amersfoortse. A.s.r., sinds 1997 het moederbedrijf van de verzekeraar uit Amersfoort zal vanaf deze datum onder het eigen merk de bestaande klanten bedienen en de verzekeringsproducten voortzetten.

restitutiepolis afgeschaft
Vrije zorgkeuze onder druk, verzekeraars stoppen met de restitutiepolis

Bregje 12 december 2022

Steeds meer zorgverzekeraars schaffen de restitutiepolis met volledig vrije zorgkeuze af. Komend jaar zijn er nog maar 6 restitutiepolissen, dit jaar waren dat er nog 15. Waarom doen de verzekeraars dit en wat zijn de gevolgen voor verzekerden?

eigen risico gelijk in 2022
In 2022 blijf het eigen risico voor de zorgverzekering 385 euro

Eric 3 juli 2021

Vanaf half november kunnen we weer een zorgpolis kiezen voor het nieuwe jaar. Wat gaat er allemaal veranderen? Dat zal voor die tijd stap voor stap duidelijk worden. Zo werd onlangs al de hoogte van het eigen risico bekendgemaakt, deze blijft gelijk!